deda Написано Мај 26, 2009 Пријави Подели Написано Мај 26, 2009 редитељ: Егон Савин улоге: Никола Ристановски, Борис Пинговић, Дарко Томовић, Љубомир Бандовић, Марко Јанкетић, Марко Николић, Миодраг Кривокапић, Наташа Нинковић, Небојша Кундачина, Ненад Стојменовић, Слободан Бештић, Танасије Узуновић, Зоран Ћосић "Egon Savin je uspeo da napravi duboku i slojevitu predstavu koja roman Meše Selimovića ne obrađuje na klasičan način, kao lektiru, već preispituje moralne dileme postavljene u tom delu i sve njegove poetske i lirske elemente u snažnom dijalogu sa savremenošću – rekla je Tatjana Mandić-Rigonat. Parafrazirajući Selimovićevu misao izrečenu u romanu, reditelj Egon Savin je rekao da suštinu predstave Derviš i smrt čini istraživanje mentaliteta palanke i uloge intelektualca u toj sredini, odnosno fenomena da čovek koji dođe na vlast da bi promenio svet, menja jedino sebe – i to negativno, dok svet ostaje isti. Radnja drame izmeštena je iz 18. veka u pedesete godine 20. stoleća, u vreme mlade komunističke Jugoslavije, ali su u njenom središtu ne samo život u represivnom društvu nego i savest pojedinaca u vremenu koje je usledilo nakon ratova i oslobođenja, u vremenu radnih akcija i euforije, rekla je novinarima Branislava Ilić, dramaturg predstave. Prema njenim rečima, u predstavi se može prepoznati veliki broj motiva romana, među kojima dominiraju odnos ljudskog i neljudskog, odnosno dobra i zla. Glavna uloga poverena je makedonskom glumcu Nikoli Ristanovskom, s kojim je Savin i ranije sarađivao, dok ostale uloge tumače: Nenad Stojmenović, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Slobodan Beštić, Marko Nikolić, Nebojša Kundačina, Tanasije Uzunović... Savin je osmislio i scenski prostor za predstavu, kostime je kreirala Jelena Stokuća, a muziku Zoran Hristić. Upoznajte Mešu Selimovića Rođen je 26. aprila 1910. u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934, a od 1935. do 1941. godine radi kao profesor Građanske škole, a potom je (1936) postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli. Prve dve godine rata živi u Tuzli, gde ga hapse zbog saradnje sa NOP-om, a u maju 1943. prelazi na oslobođenu teritoriju i postaje član KPJ. Potom je politički komesar Tuzlanskog odreda, a 1944. prelazi u Beograd i obavlja značajne političke i kulturne funkcije. Selimović od 1947. živi u Sarajevu i radi kao profesor Više pedagoške škole, docent Filozofskog fakulteta, umetnički direktor "Bosna-filma", direktor Drame Narodnog pozorišta, glavni urednik IP "Svjetlost". Godine 1971. penzionisan je i seli u Beograd. Biran je za predsednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBIH i SANU. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada. Umro je 11. jula 1982. u Beogradu." преузето са: http://www.naslovi.net/2008-12-26/gradjanski/dervis-i-smrt-premijerno-na-sceni-narodnog-pozorista/974519 Дервиш и смрт. Фантастична прича. Прича о власти, моћи. О човеку. Како само власт и моћ утичу на човека. Још једном је потврђено у овој причи. За шта је све способна људска гордост. (И после ће "неко" да каже како нема шта паметно у позоришту. А шта је са христијанизацијом, инкултурацијом? Један човек је рекао да све што је добро свуда, мислећи на све области живота, уметности, то је од хришћанства и део хришћанства. Па тако и позориште и филм, фактички део су нас и наша дужност је да ширимо Христову благу вест о Васкрсењу... онако како сами умемо) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Децембар 9, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2009 fina predstava moram da priznam, ali daleko sam od odushevljenja. razumem da su morali da prilagode tekst, ali moglo je vishe citata iz knjige da se ubace. Raspametio me je dervih, zaboravih kako se zove glumac. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Фебруар 17, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2010 Дервиш се УВЕК први распрода. "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 Разочаран сам! Много су збрзали и сабили комад у два сата. 1405_love "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 Gledao sam predstavu prošle godine u Beogradu, ODUŠEVLJEN SAM! Sjajno djelo... 1405_love :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Април 12, 2012 Пријави Подели Написано Април 12, 2012 Тако бих радо гледала ову представу, али је константно распродата!! 0409_feel :'( "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука