Jump to content

Dijaspora pošalje 5,5 mlrd. dolara

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Траже се овце за шишање:

Beograd -- Dijaspora godišnje u Srbiju donese oko 5,5 milijardi dolara od kojih je svega oko devet odsto zvanično evidentirano.

Državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Srbije Miodrag Jakšić je kazao da je teško utvrdi tačan broj Srba koji žive u dijaspori, ali se procenjuje da ih je negde oko četiri miliona i oni su organizovani u više od 1.000 srpskih organizacija.

Prema rečima Jakšića, najviše Srba živi u regionu i susednim zemljama, dok ih je izvan regiona najviše u Zapadnoj Evropi, Nemačkoj, Australiji i Severnoj Americi.

Na današnjoj konferenciji zaključeno je da je dijaspora faktor ekonomske stabilnosti i da Srbija mora biti otvorenija i da pruža jasne i jednostavne odgovore na sva pitanja dijaspore kako bi se oni stimulisali na veća ulaganja i povratak. Naglašeno je i da treba olakšati i pojeftiniti transfer novca iz dijaspore u Srbiju jer se tim poslom za sada bave samo četiri agencije.

"Prosečno učešće novca dijaspore u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije od 2005. do 2010. godine je 15,3 odsto", kazao je on.

Investicije dijaspore u Srbiju, od 2000. godine, kako je dodao, procenjuju se na oko 550 miliona dolara i kapitalom dijaspore je osnovano više od 1.000 malih i srednjih preduzeća u kojima je zaposleno oko 25.000 radnika.

Jakšić je naglasio da je Ministarstvo za dijasporu i vere, u cilju upoznavanja sa potencijalnim mogućnostima ulaganja u Srbiju, objavilo multimedijalni katalog koji sadrži 193 investiciona projekta u 68 opština i gradova Srbije.

Rukovodilac Centra za dijasporu Privredne komore Srbije (PKS) Anka Vojvodić kazala je da je dijaspora spremna i zainteresovana da ulaže u Srbiju, ali je oprezna pri donošnju odluka o tome zbog loših iskustava iz prošlosti. Ona je naglasila da je to veliki problem koji što pre treba rešiti.

Prema rečima Vojvodićeve od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=04&dd=20&nav_id=507477

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Je li to prof. Jaksic sa faxa, sa makroekonomije ili neki drugi?

Btw. s duznim postovanjem jer smo bas donedavno saradjivali, ja pozivam Srbe iz dijaspore kao i potencijalne investitore-nerezidente da NE ulazu i NE investiraju u Srbiju jer im ovde nije siguran kapital. Pre svega nisu zagarantovana svojinska prava a onda dalje...Takodje, zao mi je sto moram reci ali institucije su tek u povoju, tako da u slucaju bilo kakavog problema nece imati na sta da se oslone...

Par skoro svakodnevnih primera:

1. ako firma koja vam duguje novac bankrotira, ode u stecaj, verovatnoca da naplatite vasa potrazivanja je doslovno "nemoguca misija"

2. ukoliko kupujete firmu u Srbiji, dobro proverite potrazivanja poreske uprave jer se moze desiti da po papirima (sa stanjem na 31.12.2004) nemate duga, a kad kupite, otkrijete milionske iznose nastale u "medjuvremenu"

Ovo je samo sto se tice stecajnog zakona i onog o privatizaciji, da ne idemo dalje...

Подели на овим сајтовима

1. ako firma koja vam duguje novac bankrotira, ode u stecaj, verovatnoca da naplatite vasa potrazivanja je doslovno "nemoguca misija" gdje ima da mos  ako firma propadne nest uzet,propala znaci izgubljeno svugdje bar na zapadu tako

mislila sam iz likvidacione/stecajne mase, zaplene... postoje tacno pravila i nacini po kojima se isplacuju duznici, samo sto u Srbiji verovatnoca da naplatis potrazivanje tezi 0 jer procesi traju u nedogled!

Подели на овим сајтовима

Прода се преостала имовина фирме, па се од тога исплаћује људима по одређеном приоритету - инвеститори, деоничари итд. То је прилично стандардно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Прода се преостала имовина фирме, па се од тога исплаћује људима по одређеном приоритету - инвеститори, деоничари итд. То је прилично стандардно.

znam ja to al vicinom  nije tako,rijedko ,vec ko propao prije toga mu vec sve otislo i nema vise  nista hehee
Подели на овим сајтовима

znam ja to al vicinom  nije tako,rijedko ,vec ko propao prije toga mu vec sve otislo i nema vise  nista hehee

Ма нађе се... 0110_hahaha

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...