Vizantiona Написано Новембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2009 ''Држите реч Божију''- духовно дружење са хиландарским монахом Доситејем у Лазарици 10. новембар 2009 - 9:06 Питање '' Шта сам спреман да учиним за Христа'' и одговор на њега били су окосница разговора између јерођакона Доситеја ( Радивојевића ) хиландарског монаха и крушевљана, у амфитеатру парохијског дома цркве Лазарице. У навечерје празника Светог великомученика Димитрија, који посебно прославља град Солун, чији је он заштитник, после бденија у цркви, отац Доситеј је молитве смислено наставио духовним разговором са верницима. Указујући да су ретке и свечане прилике да хиландарски монаси држе предавања у Крушевцу, протојереј- ставрофор Драги Вешковац старешина Лазарице је у поздравном говору рекао: ''... Ми смо благодарни што је дошао, а пре свега Савету стараца Светог манастира Хиландара, који су дали благослов, да отац Доситеј буде са нама. Сви ми православни Срби, ма где да живимо на овоме свету, треба да будемо повезани са манастиром Хиландаром. Ми крушевљани, мислим, још мало више, јер нас је задужио Свети кнез Лазар, јер је он ктитор припрате главне цркве у манастиру Хиландар...'' ...''Овакав разговор треба да буде подстицај свима нама за један усрднији духовни живот. Ми сад живимо у доста тешком времену где су хришћани доста раслабљени, доста тешко где немамо светих примера, где је оскудица светих људи, где је оскудица живе речи Господње. У старо време, наши Немањићи и њихови настављачи, па и кнез Лазар који је овде столовао, сматрали су за највеће богатство за своју државу, ако имају свете људе, и посебно су се старали да зидају цркве, манастире, и то је је било гарант духовног и националног јединства. Данас су хришћани доста раслабљени, иду за угодностима. Тај комформизам је поприлично штетан за духовни живот. Просто се заборавља оно основно што је у нашој вери- идење за Христом, ношење крста, уздржање, борба са старим човеком у себи; да се човек преобрази, оплемени и приближи Богу''- рекао је отац Доситеј. Говорећи о отпадању од послушности Богу, недржању речи Божје, он је одговарајући на питање - Шта сам спреман да учиним за Христа- подсетио да су литургијски живот у црквеној заједници кроз свете тајне, и литургијски живот у породици, оно што сваки хришћанин треба и може да учини. ''Живи Господ нас позива на један такав савршен живот. У историји наше Хришћанске цркве су небројени примери идења за Христом, чега треба да се сетимо- свети људи, мученици сведоци, праведници- да би видели себе и да би се подстакли да не будемо млаки у вери... За нас је обећана земља Царство небеско, јер ми смо позвани на савршен однос са Богом и са ближњима. Речима Светога кнеза Лазара ''Не гледам колику војску имам, већ колику светињу браним'', отац Доситеј је поручио да ми светиње треба да бранимо и продубљивањем знања о нашој вери, подсећајући нас ко смо и кроз Косовски завет. Ми се Косова не можемо одрећи. Оно има место у нашим животима, оно је печат нашег опредељења за Небо.'' У Богородичином перивоју- Светој Гори, престо Пресвете Богородице је у Хиландару, одакле се осам векова узносе молитве за народ српски. У новије време реч долази и путем интензивне издавачке делатности Хиландара, а понекад, и све чешће, у Србију дође и непосредни сведок , као што је међу крушевљане дошао јерођакон Доситеј и причинио радост верницима. А на дан Светога великомученика Димитрија на Светој Литургији саслуживао је протојереју Будимиру Којићу, заједно са њим причестио велики број деце и одржао лепу беседу. Сви који су били на Светој Литургији и на предавању које је одржао отац Доситеј монах хиландарски, жељно ишчекују следећи сусрет са њим. Извор: ЦО Крушевац Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Новембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2009 DANI HILANDARA U BANJA LUCI 12.-14.decembar 2008.godine (Hram Svete Trojice i parohijski dom Hrama) Prosle godine u toku Bozicnjeg posta Banja Luku su posjetili otac Dositej i jos nekoliko monaha Svetogoraca. U toku tri veceri odrzana je izlozba fotografija "HILANDARU U POHODE" i besjede monaha manastira Hilandar. Ja sam bila samo trce vece kada je otac Dositej govorio o"Duhovnom zivotu manastira Hilandar sad i kroz vijekove", a poslije i o lozi Svetog Simeona Jedna sestra iz publike nam je tada radosono ispricala da je u kasnim tridesetim dobila svoje prvo dijete,sina, upravo uz pomoc loze Svetog Simeona i posvjedocila da je na cudjene sviju trudnocu iznjela do kraja kao bilo koja dvadesetogodisnja trudnica.Nakon predavanja vernici su postavljali pitanja, a sve je to jos uljepsalo pjevanje hora "Sveti Platon Banjalucki" Nako zavrsenog druznja prisli samo ocu Dositeju i svi dobili blagoslov. Otac Dositej je zaista divno docarao zivot u manastiru Hilandar i sve dopunio sitnim zgodama i nezgodama pa smo se i nasmijali.Sviju nas je ocarao nacin i lakoca sa kojom otac Dositej govori i odgovara na pitanja. Monaski zivot je opisao kao tezak ali neizmjerno sladak sto je potvrdjivao i svojim smireni govorom i licem iz kojeg je zracila radost. Ako neko ima sumnju u radost sluzenja Gospodu i monaskog zivota samo trebada vidi radost u ocima oca Dositeja i vise nece nikada sumnjati. Monasi su sa sobom donjeli i hleb i masline sa Svete Gore koje smo mogli dobiti kao Svetogorski blagoslov, a bilo je rakije od anisa, to je poznato grcko pice, uzo. Svima nam je bilo zao rastati se sa ocem Dositejem i ostalim Svetogorcima. Nadamo se da ce Bog dati jos mnogo ovakvih susreta. "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 29, 2009 Интервју са монахом Доситејем Хиландарским, Радио-телевизија Републике Српске, јануар 2009 године, водитељ Бранимир Ђуричић Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 29, 2009 Чудотворна Лоза Светог Симеона Мироточивог Новембар 29, 2009 О чудотворној лози Св. Симеона у манастиру Хиландар говори отац Доситеј Хиландарац. Чудотворна лоза расте уз главну цркву посвећену Ваведењу Пресвете Богородице. Иако је стара око осам векова, и дан данас рађа. Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Новембар 29, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2009 "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Новембар 29, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2009 "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 29, 2009 Imas li prvi deo? Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 29, 2009 Поклоничко путовање групе верника из Бијељине 2009.У ризници манастира Хиландар са оцем Доситејем. Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Јануар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 25, 2010 У Љубљани, 30.1.2010 субота у 19.00 ч. Светосавска беседа: СВЕТИ САВА - ВАСПИТАНИК СВЕТЕ ГОРЕ (SVETI SAVA, GOJENEC SVETE GORE) Доситеј Хиландарац http://www.napovednik.com/dogodek127479_svetosavska_akademija У Љубљани, 31.1.2010 недеља у 18.00 ч. Светосавска трибина: ДУХОВНИ ЖИВОТ НА СВЕТОЈ ГОРИ И ХИЛАНДАРУ ДАНАС И КРОЗ ВЕКОВЕ (DUHOVNO ŽIVLJENJE NA SVETI GORI IN HILANDARJU DANES IN SKOZI STOLETJA) Доситеј Хиландарац http://www.napovednik.com/dogodek127480_svetosavska_tribuna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Фебруар 1, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2010 Мејл који ми је управо стигао: Врло сам задовољан како је прошла трибина у Љубљани. Трајала је јако дуго од 18-22 ч. Око 2 часа је трајало само предавање, а око 2 часа су постављали питања. Трајало би то и дуже колико је било питања, али је сала била закупљена за 4 сата. Била је јако велика пажња. Било је доста и словенаца дошло на предавање, а и три католичка свештеника и били су видно под утиском што су ми и рекли, за њих је то било нешто ново. Изузетно добро је то све прошло, баш сам задовољан, слава Богу! Тема је била ДУХОВНИ ЖИВОТ НА СВЕТОЈ ГОРИ И ХИЛАНДАРУ ДАНАС И КРОЗ ВЕКОВЕ (31.1.2010 недеља). У суботу увече сам одржао светосавску беседу СВЕТИ САВА - ВАСПИТАНИК СВЕТЕ ГОРЕ (30.1.2010 субота) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 1, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2010 Ух, ух... римокатолички свештеници.... паписти, масони, архијеретици... јао, јао, куку нама, леле нама... Готово је са православљем, боље да нам ниси ово пренео. Упропастио си нам дан. Како су само смели да се дрзну Словенци и њихови свештеници да дођу??!!!???!!???!!???!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 1, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2010 Шалим се. Свака част нашем о. Доситеју. Заиста свуда стигне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Фебруар 1, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2010 ??????? ?? ?? ? ???? ?????? ?? ???? ??????, ??? ?? ???? ???? ????????? ?? 4 ????. ???? ?? ???? ?????? ?????. Bogu hvala! Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука