Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

narezao sam dva  DVD-a i podigao live boot, oba OS-a, i Mint Katya i Mentu hrvatsku, znam da nije skidao drajvere za hardver, ali prvi utisci su da je tu brzina medjutim, windows 7 je puno doradjeniji sistem, puno lepse izgleda, posebno sa svojim aerom to sto se tice dizajna na prvi pogled.

Evo sad bas pisem sa njega i nemam pojma kako se podesava tastatura i jezici i pisma, tast. mi je sad na engl.

Sajt potpuno drugacije izgleda iz ovog OS-a i sa mozile, fontovi su isto potpuno drugaciji.

Ima neki libra word 3, jel to open office ili sta?

Menta je nesto starija ali veca mi je fora sa onom trakom koja se nalazi dole i lici na Mac OS nego ova koja podseca na windows

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Ја сам ставио ћириличну задњу верзију и ради ко змај...

Сатвих и убунту задњу верзију и он ферцера...

Све драјвере је апдејтовао и лети..

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

ja nisam na hard, nego sam je digo sa DVD, onu hrvatsku i ovu sad ganc novu, "Katya" koja je izašla pre nekoliko dana. On tu nije instalirao drajvere za grafički itd. možda zato izgleda ko g****

Nisam zadovoljan vizuelnim rešenjima, a ostale stvari nisam stigo ni probati.

u pravu si za brzinu, gasi se ko na prekidač, mada i 7-ica je bila takva u početku, ali zbog njenog redžistrija vremenom se prilično uspori.

Malo sam je dakle samo pronjuško...

Ti kažeš da si zadovoljan i da autocad radiš preko nekog emulatora i fercera ko lud?

To je onda rešenje za ostale programe sa windowsa.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

ja nisam na hard, nego sam je digo sa DVD, onu hrvatsku i ovu sad ganc novu, "Katya" koja je izašla pre nekoliko dana. On tu nije instalirao drajvere za grafički itd. možda zato izgleda ko g****

u pravu si za brzinu, gasi se ko na prekidač, mada i 7-ica je bila takva u početku, ali zbog njenog redžistrija vremenom se prilično uspori.

Ti kažeš da si zadovoljan i da autocad radiš preko nekog emulatora i fercera ko lud?

Па не можеш да користиш оперативни систем са оптичког уређаја, и то без драјвера, а да очекујеш перформансе и анимације. Прогуглај мало на нету за: Emerald i CozmpizFusion...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Па кажу да преко Вајна можеш да инсталираш пенџерове програме...

Треба данас да то тестирам...нисам стигао ових дана..

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Па кажу да преко Вајна можеш да инсталираш пенџерове програме...

Треба данас да то тестирам...нисам стигао ових дана..

Ja sam taj Vine isprobao samo na nekoj igrici, bila napisana za Wokno a išla mi preko tog Vajna i u Linuxu. Inače je to bio istovremeno vrhol mojih "user" korisničkih znanja  o Linuxu i Woknu kamo sam najdalje dosegao, još kad bih se naučio ta multimedia, OMG!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Linuxasi, potrebna mi je pomoc

Pokusavam instalirati linux mint Katya, i ne znam kako se to ustvari radi.

Imam laptop na kojem je pre neki dan promenjen hard disk. Lik koji je to uradio je sa starog diska prebacio sve dokumente i napravio dve particije, jednu sistemsku (koja je prazna) od 100 GB i drugu na koju je ubacio sve dokumente sa starog diska od 400 GB.

Sad se nesto ne kontam u to sve, ali verovatno su particije ntsf.

Kad sam ubaco live DVD na kojem je Katya i pokrenuo ga, i zapoceo instalaciju na hard kao opciju mi je nudio da obrisem ceo disk i instaliram mint na ceo disk (znaci obrisati sve podakte), a kao drugu opciju da koristim postojece particije.

Tu sam zapeo, naravno izabrao sam ovu drugu opciju i trazio je od mene da izaberem neke od jedno 8 opcija i pominje i neko moniranje u dosu ili windowsu (nikakvog windowsa nema na disku).

Zasto jednostavno ne ponudi mogucnost instalacije na jednu od vec postojecih particija?

mogao bih i izabrati prvu opciju i obrisati ceo disk (ovaj lik nije jos uvek izbrisao podatke sa starog pa se mogu prebaciti), ali da li ce mi onda u procesu instalacije ponuditi opciju pravljenja particija? Jer glupo je da imam samo jednu particiju u sluacaju kraha sistema...

nikad se nisam bavio linuxom ali imam dobru volju, windowse sam uglavnom sam rusio i instalirao i to je islo, ali u ovo se ne razumem.

Evo sad pisem sa ove live verzije, da mi nije nje mogo bi samo sa telefona na net...

ocekujem brz i efikasan odgovor

(zasto se nisam prikljucio nekom linux forumu...)

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Linuxasi, potrebna mi je pomoc

Pokusavam instalirati linux mint Katya, i ne znam kako se to ustvari radi.

Imam laptop na kojem je pre neki dan promenjen hard disk. Lik koji je to uradio je sa starog diska prebacio sve dokumente i napravio dve particije, jednu sistemsku (koja je prazna) od 100 GB i drugu na koju je ubacio sve dokumente sa starog diska od 400 GB.

Sad se nesto ne kontam u to sve, ali verovatno su particije ntsf.

Kad sam ubaco live DVD na kojem je Katya i pokrenuo ga, i zapoceo instalaciju na hard kao opciju mi je nudio da obrisem ceo disk i instaliram mint na ceo disk (znaci obrisati sve podakte), a kao drugu opciju da koristim postojece particije.

Tu sam zapeo, naravno izabrao sam ovu drugu opciju i trazio je od mene da izaberem neke od jedno 8 opcija i pominje i neko moniranje u dosu ili windowsu (nikakvog windowsa nema na disku).

Zasto jednostavno ne ponudi mogucnost instalacije na jednu od vec postojecih particija?

mogao bih i izabrati prvu opciju i obrisati ceo disk (ovaj lik nije jos uvek izbrisao podatke sa starog pa se mogu prebaciti), ali da li ce mi onda u procesu instalacije ponuditi opciju pravljenja particija? Jer glupo je da imam samo jednu particiju u sluacaju kraha sistema...

nikad se nisam bavio linuxom ali imam dobru volju, windowse sam uglavnom sam rusio i instalirao i to je islo, ali u ovo se ne razumem.

Evo sad pisem sa ove live verzije, da mi nije nje mogo bi samo sa telefona na net...

ocekujem brz i efikasan odgovor

(zasto se nisam prikljucio nekom linux forumu...)

Manual, pa podesiš kako ti odgovara. Obavezno podesiš maunt pointe i ostalo.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Je li?

Ja prvi put čujem za maunt pointe i ostale stvari, nikad do sad nisam ni vidio linux...

Pitanje: da li treba napraviti particije u linuxu?

Da li se na jednoj čuvaju fajlovi a na drugoj se nalazi sistem?

Ako dođe do nekog pada sistema, druga particija na kojoj su važni dokumenti ostaje sačuvana?

Ima li smisla uopšte o ovome govoriti u linuxu?

Koji je idiot smilio krilaticu "juzer frendli"?  .mislise.

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Je li?

Ja prvi put čujem za maunt pointe i ostale stvari, nikad do sad nisam ni vidio linux...

Pitanje: da li treba napraviti particije u linuxu?

Da li se na jednoj čuvaju fajlovi a na drugoj se nalazi sistem?

Ako dođe do nekog pada sistema, druga particija na kojoj su važni dokumenti ostaje sačuvana?

Ima li smisla uopšte o ovome govoriti u linuxu?

Koji je idiot smilio krilaticu "juzer frendli"?  .mislise.

Sve se to u linuxu da napravit pri instalaciji ali za to je potrebno o linuxu znati mnogo, mnogo više, to user friendly se odnosi na korištenje već nainstalovanog sistema, a ta sama instalacija je user friendly samo pod uslovom da instaliraš linux na čisto, na sasvim prazan disk ili pun ali koji hoćeš zdeletovati, presnimit, prebrisat, premazat jer ti ništa od tog što je tamo ne treba. Sve ostale  mogućnosti su potom komplikovanije a ono što si ti uveo kao startnu poziciju za instalaciju, postojanje 2 ntfs particije, veći o manju od kojih na jednoj imaš desetke Gb fajlova koje ne želiš izbrisati stvarno hoće vrlo potkovanog linuksaka a cijela ta operacija bi se mogla nazvati ne znam kako sve ali nikada user friendly, ta koju ti hoćeš provesti. Zato ti kažem, ako nemaš nikog pri ruci ko se u to razumije, prebaci te fajlove na neko uložište ili externi HD, a napravi potom instalaciju načisto. potom budeš vjerovatno moći prebaciti te fajlove naknadno jer mislim da to ne igra nikakvu ulogu pri prebacivanju. Unače svaki flaš disk je naformatovan kao ntfsd, linuksu to ne smeta kad s tog prebacuješ na njega ali može smetati ako te ntfs particije ne budeš znao pričlanit u sistem i ne učinim kako treba mount a možda ih na kraju nevještim manipuliranjem izbrišeš.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...