Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, farisejski.bukvojed рече

Swap particiju mozes da dodas samo ako si ostavio mesto za nju prilikom prvobitnog particionisanja. Ako na dual boot treba da je pravis dodatno, "srinkovanjem" windows particije, sanse da ne zaje*es su samo teoretske.

Ne, ne, ostavio sam mesto, imam tu jos jedan veliki neparticionisani komad prostora. Jos proucavam detalje, nigde ne zurim. :)

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, farisejski.bukvojed рече

Uh, meni ovo uopste ne zvuci dobro. Uopste.

Swap particiju mozes da dodas samo ako si ostavio mesto za nju prilikom prvobitnog particionisanja. Ako na dual boot treba da je pravis dodatno, "srinkovanjem" windows particije, sanse da ne zaje*es su samo teoretske.

Postoji opcija swap to file. Prouci.

Da se ne mesam vise, neka nastave prozvani ronin i gavrosaurus. Ja duze od deceniju nemam ni vindoze, a tada sam se odprilike poslednji put i baktao sa ubuntu/debian derivatima na desktopu.

Ja nisam ostavljao prostor za swap kada sam prvi put instalirao ubuntu jednostavno mi nije trebao jer imam dovoljno ram memorije:D Ali kada sam presao na Deepin prilikom instalacije sistem je sam dodao swap memoriju koju gotovo da i ne koristim. 

• Свиђа ми се 1

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Pozdrav sa Ubuntua 18.04, krenuli smo polako, `fala Bogu... :mahmah:

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, obi-wan рече

Pozdrav sa Ubuntua 18.04, krenuli smo polako, `fala Bogu... :mahmah:

https://itsfoss.com/things-to-do-after-installing-ubuntu-18-04/

Naravno, potrebno je da instaliras Windows fontove, ako vec nisi. To mozes uraditi na sledeci nacin 

sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer

ili da prekopiras fontove iz Windows-a. Linux lokacija /home/obi-wan/.local/share/fonts/

Uzivaj!0513_music:kolcecb3hb8:

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

@ronin 

Odma` da primetim jedan bag na pocetku - nece lepo da se restartuje, tj. kad biram "restart" zaglavi se tu i ne ide dalje. Pretpostavljam da je to zato sto je taza verzija. :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

@ronin 

Odma` da primetim jedan bag na pocetku - nece lepo da se restartuje, tj. kad biram "restart" zaglavi se tu i ne ide dalje. Pretpostavljam da je to zato sto je taza verzija. :)

desava se to, jos ona nije polirana kako treba. Javi se po koji bug ali se on brzo otkloni. 

04200511ccdcc5b9288a8a417b47a075--linux.

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Ostalo je mesta za jos jedan distro (oko 50 GB za ovaj sad i jos 50 za taj drugi), i posle toga jos oko 5-6 GB zajednicki swap (posto ce da ga koriste naizmenicno). :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, obi-wan рече

Ostalo je mesta za jos jedan distro (oko 50 GB za ovaj sad i jos 50 za taj drugi), i posle toga jos oko 5-6 GB zajednicki swap (posto ce da ga koriste naizmenicno). :)

Stavi Kali da te CIA vidi:))

• Хахаха 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Иако је ово за верзију 17.10 поједине кораке заиста препоручујем:

https://itsfoss.com/things-installing-ubuntu-17-10/

1. Update your system

sudo apt update && sudo apt upgrade

2. Enable Canonical Partner repositories

3. Install media codecs

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

4. Install software from the Software Center

Додаћу да је мени DeaDBeef преферирани музички плејер на Линуксу и да готово без изузетка тада користим Chromium наместо Фајерфокса, одн. Вивалдија.

• Свиђа ми се 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

@farisejski.bukvojed 

Ja sam kao sve ukapirao sta si mi rek`o. A sad odo` da guglam za razjasnjenje. :smeh1:

Inace, nisam izabrao ext3 nego ext4, jer su njega naznacili kao najbolji izbor na vecini stranjskih foruma i pitam/odgovaram sajata.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, gavrosaurus рече

Додаћу да је мени DeaDBeef преферирани музички плејер на Линуксу и да готово без изузетка тада користим Chromium наместо Фајерфокса, одн. Вивалдија.

Firefodz sam expresno sklonio, necu da ga vidim tamo, a instalnuo sam za pocetak PaleMoon, s tim da ce uskoro, ako Bog da, da mu se pridruze Opera i Brave.

Od muzike tu je onaj rhytmbox ili tako nesto, ali ne dopada mi se kako je odradjeno biranje pesama, tako da cu da ga menjam. Svakako sad ima tu polako da se cacka mnogo sitnica. Ja i jesam namestio Ubuntu (i namesticu jos jedan, npr. Deepin ili Mint) da bi mog`o da isprobavam sve i svasta, i da se polako priviknem na samo okruzenje. Znaci, `ocu da kazem da uzivam u cackanju dugmica i ucenju novi` stvari oko Linuxa. :)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, obi-wan рече

Znaci, `ocu da kazem da uzivam u cackanju dugmica i ucenju novi` stvari oko Linuxa. :)

Постоји ли ишта забавније од откривања нових стварчица? :)

Кликтање, подешавање...милина.

• Свиђа ми се 1
Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, gavrosaurus рече

Постоји ли ишта забавније од откривања нових стварчица? :)

Кликтање, подешавање...милина.

S tim da ja maksimalno preterujem u tome. To mi je veliki problem: ili radim nesto do u atome, ili ne radim uopste (tj. ako mora, samo kol`ko mora).

A ovde su kojputeri u pitanju, nema sta nije zanimljivo... :)

Подели на овим сајтовима

Ко хоће може да проба Астралинукс . Руси избацују Виндовс комплетно из државних служби како јавних тако и оних других [emoji1] .

И наравно има бесплатна верзија и за нас Астралинукс Комон Едишн јако лепа и функционална.

Први дериват Дебиана који ми се свидео за коришћење после дуго времена [emoji2]

Заборавих линк: http://astralinux.ru/products/astra-linux-common-edition/

• Свиђа ми се 1

Са вером у Бога

За крст часни и слободу златну!

Подели на овим сајтовима

@Никола Крушић 

Inace, dobro dosao na forum. Nemo` da se izuvas, osecaj se kao kod kuce. :)

Teme koje bi jos mozda mogle da te zanimaju:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...