Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 7. 7. 2018. at 19:47, obi-wan рече

@ronin 

Caknuti Kinezi... kad krenem da preuzimam Deepin, daje mi brzinu od 30 kb/s.

Odakle si ti skidao? Ovo ovako ima da traje jedno dva dana...

Expand  

са званичног сајта. То је било пре 6 месеци.

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Да ли је Линукс бољи (и ако јесте, због чега) за нас кућевне, који се не бавимо рачунарима ни програмирањем? Дакле, рачунар нам треба за писање, интернет, филмове и тако то... Евентуално, фотошоп по неки пут или нека једноставнија обрада видео снимака.

Читао сам тему на прескок, јер је разговор углавном између људи који су више од аматера, можда ми је нешто промакло..

Подели на овим сајтовима

@arizan 

Jeste bolji iz vise razloga.

1) Besplatan. Postoje i neke verzije koje se placaju, ali je 100x vise onih besplatnih. Znaci, nikad te ne kosta ni pare, a radi k`o sat.

2) Open source. U pitanju je softver otvorenog koda, bez skrivenih algoritama, dakle - onaj koji nikad nece da te spijunira ni uhodi po bilo kom osnovu.

3) Izuzetno stabilan u radu. Internet kao celinu drze i pokrecu Linuxi, ne Windowsi. Isto tako sve vazne racunare u vojskama, bolnicama, itd. Ni on, naravno, nije idealan, ali je nemoguce daleko stabilniji od Windowsa.

4) Nema virusa. Sta to znaci? Znaci da nema virusa. Ono, bukvalno nema. Postoje poneki da tako kazemo poluvirusi, koji su u nekim retkim slucajevima pravljeni i otkriveni, ali ni oni ne mogu tek tako da udju u sistem, em sto su i sami bili manje-vise trivijalni. U Windowsima prva stvar o kojoj moras da mislis je bezbednost, i sta te ceka iza coska.

5) Apple-ov OS (Lion, Mountain Lion, daju im razna imena vremenom, sa svakom novom verzijom) u svojoj srzi (ispod haube, sto bi kazali) je u stvari vrsta Linuxa, koji je samo privatizovan i obucen u oblike koji su se njima svideli. I mi mozemo da uzmemo bilo koji Linux kod i da sa njim radimo sta nam volja, da, i da ga privatizujemo i od njega zaradjujemo, ako to zelimo i umemo da radimo.

To mu dodje onako osnovno. Nekad je bilo malo nezgodno zbog igrica, jer je igranje Windowsovih igara na Linuxu tek bilo u razvoju. Sad i to moze. I ne samo to, nego velika vecina Windowsovih programa prilicno solidno moze da radi i na Linuxu, uz upotrebu pomagala koja se zovu Wine i PlayOnLinux. Ali tebi to, kako si rekao, ne treba.

Ovde smo unazad nekoliko strana pominjali nekoliko najboljih Linuxa za sve one koji bi polako da predju sa Windowsa, tj. onih koji i po izgledju, i po nacinu kako rade, vrlo podsecaju na Windows. Evo jos jednom kratkog spiska tih nekoliko distribucija: Ubuntu (ima nekoliko podverzija), Mint (ima nekoliko podverzija), Deepin, Manjaro, PinguyOS. Ima ih jos dosta, naravno, ali ovo je za pocetnike sasvim dovoljno.

A od ovih izdvajaju se prva tri (Ubuntu, Mint, Deepin) kao najpogodniji za prelazak sa Windowsa. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 7. 7. 2018. at 20:13, ronin рече

са званичног сајта. То је било пре 6 месеци.

Expand  

Probao jos par puta - brzinu je popravio, ali oba puta zaglavi se negde u sred i tu ostane.

Moracu opet neki put da probam, nesto im je sad veza bas losa...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 8. 7. 2018. at 8:50, arizan рече

фотошоп по неки пут или нека једноставнија обрада видео снимака

Expand  

Moja препорука Gimp и  Shotcut. Free, Open source:) 

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

@arizan да се надовежем на Обија, увек можеш да урадиш дуалбут, односно да инсталираш линух у оквиру виндоуса, инсталација сваког линуха је једноставна и не захтева никакво додатно инсталирање драјвера и чуда :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 8. 7. 2018. at 14:06, Снежана рече

@arizan да се надовежем на Обија, увек можеш да урадиш дуалбут, односно да инсталираш линух у оквиру виндоуса, инсталација сваког линуха је једноставна и не захтева никакво додатно инсталирање драјвера и чуда :)

Expand  

или у линуксу инсталираш Oracle VM VirtualBox и у њему Windows 7, 10...:D

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

@obi-wan @ronin @Снежана 

Hvala svima na mišljenjima :)

Imao sam već preporuku od ranije, ali od osobe koja se ne bavi računarima, tako da mi ovo znači. Za neki dan ću preći na Linux, ne bih da zadržim Win, to bi mi bilo komplikovano,

A Gimp i Shotcut? To su programi tipa fotošop, jel da?

Подели на овим сајтовима

On 8. 7. 2018. at 15:34, arizan рече

@obi-wan @ronin @Снежана 

Hvala svima na mišljenjima :)

Imao sam već preporuku od ranije, ali od osobe koja se ne bavi računarima, tako da mi ovo znači. Za neki dan ću preći na Linux, ne bih da zadržim Win, to bi mi bilo komplikovano,

A Gimp i Shotcut? To su programi tipa fotošop, jel da?

Expand  

Gimp је бесплатни пандан најпопуларнијем програму Адобе пакета Photoshopu, a Shotcut служи за обраду видео снимака.  :)

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

GIMP vs. Photoshop: 10 Photoshop CC Features Found in GIMP 2.10.4

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

@ronin 

Kad budes im`o vremena, da te zamolim da razmotris ovo sto cu da pitam - krenuo sam da polako probam neke Linux-e, pa imam prva pitanja.

...

Hardver.

Imam ukupno 4 hard-diska u kojupteru, od cega 2 sasvim nova, od prosle godine, i 2 stara (imaju negde 8-9 godina), sa solidnom kilometrazom, ali koji jos uvek rade.

Naime, prosle godine kupim 1 WD Caviar Blue od 1TB, i jedan manji od 320 GB - ovaj manji je isti skroz kao i ovi stari, znaci potpuno isti model, a uzeo sam ga jer je bio sa nekom vrlo smesnom cenom na rasprodaji i praznjenju zaliha.

Kako ih koristim?

2 nova -> 1) veliki od 1 TB na sebi ima 2 OS: XP (x86) i 7 (x64), pri cemu XP najvise koristim za igru i gledanje neceg, dok 7 sluzi samo i iskljucivo za ozbiljan rad, i na njemu nista ne cackam, proveravam ga cesto, da bi uvek bio besprekoran i stabilan (kol`ko to moze); osim ova 2 OS na ovom od 1 TB su jos 4 particije za razne arhive; 2) manji od 320 TB ima samo 1 particiju, i ceo je za razne arhive i cuvanje vaznih stvari. Znaci, ovo su novi.

2 stara -> 1) jedan ima isto samo 1 particiju, i kao i ovaj noviji mu kolega, sluzi za razne arhive; 2) drugi sam formatirao ceo, i napravio od nule na njemu 3 particije od po priblizno 100 GB - na jednu sam stavio jos jednu 7-cu, da mi sluzi za razna isprobavanja njegovih programa (da tako ne diram ovaj na kome samo radim), a druge 2 sam ostavio prazne da na njih ako budem mog`o instalnem Linuxe, i da odatle polako krenem da ih upoznajem.

Trenutno je ovo, kao sto se vidi, triple-boot, sa jednim XP i 2 7-ce. Pri startovanju, pojavi se naravno boot meni, da se izabere koji od ta 3 ce da se pokrene. Sve radi kako treba.

A inace, vec sam citao na vise mesta da je dobro da se za jedan multiboot sistem prvo ima Windows, jer on u sebi vec ima boot-menadzer, i to, kao sto se vidi, imam.

Od Linuxa sam se odlucio za Ubuntu, Mint Cinnamon, Deepin i Zorin OS u nekoj prvoj turi (za kasnije mozda Manjaro, Pinguy OS, i jos neki), prema preporukama odavde i sa nekih drugih sajtova. Sve sam ih polako nas`o, skinuo, i narezao na DVD-je tako da budu butabilni. Za instalacije koristim eksterni cd-rom koji se vezuje na USB, i preko njega sam vec instalnuo Windows-e ranije.

...

Malopre sam ubacio Ubuntu, da polako krenem sa instalacijom. Pokrenuo se, ucitavao tamo sta treba, i dosao do mesta na kom pita sta zelim da uradim u pogledu Windowsa. Imas opcije - 1) install along Windows 7, 2) delete previous OS (ili tako nesto), i 3) something else, gde mi objasnjava da mogu da u toj opciji sam kreiram i menjam particije.

Ja sam uzeo ovo pod 1), s namerom da vidim sta ce tu da radi. On je pokrenuo sve dalje, ali kad je doslo do toga da mi kaze gde ce da se instalira, rekao je samo da ce za potrebe svoje instalacije da formatira (prirodno, jer ne moze da se instalira na particije predvidjene za Windows OS) "partition 2". E tu sam morao da stanem.

Na prvi pogled je logicno, jer stari hard-disk, na kome je ta jedna "sporedna" 7-ca za isprobavanje svega (opisano gore iznad), ima kako rekoh jos 2 prazne particije osim te, i izgleda kao da je Ubuntu resio da tu sledecu (drugu) posle 7-ce formatira za sebe. Izgleda. Medjutim, nemam nikakav nacin da to proverim ili potvrdim.

E sad, naravno, cilj mi je da sve vec postojece OS sacuvam, a isto tako i arhivske particije sa svim i svacim.

Znas li neki nacin kako da kazem nekom Linuxu tacno mesto na koje da se instalira, i da tako sigurno izbegnem brisanje bilo cega sto ne bi` brisao? Pri tome da mogu da ga uputim na jednu od tih vec spremljenih praznih particija, tako da imam neku kontrolu ili mogucnost da proverim sta i gde radi, da ne bi obrisao nesto sto ne treba.

...

Pitanje, naravno, vazi i za sve ostale na temi, ko god ima neku ideju u vezi ovoga, moze slobodno da napise sta ima. :)

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2018. at 17:25, obi-wan рече

@ronin 

Kad budes im`o vremena, da te zamolim da razmotris ovo sto cu da pitam - krenuo sam da polako probam neke Linux-e, pa imam prva pitanja.

...

Hardver.

Imam ukupno 4 hard-diska u kojupteru, od cega 2 sasvim nova, od prosle godine, i 2 stara (imaju negde 8-9 godina), sa solidnom kilometrazom, ali koji jos uvek rade.

Naime, prosle godine kupim 1 WD Caviar Blue od 1TB, i jedan manji od 320 GB - ovaj manji je isti skroz kao i ovi stari, znaci potpuno isti model, a uzeo sam ga jer je bio sa nekom vrlo smesnom cenom na rasprodaji i praznjenju zaliha.

Kako ih koristim?

2 nova -> 1) veliki od 1 TB na sebi ima 2 OS: XP (x86) i 7 (x64), pri cemu XP najvise koristim za igru i gledanje neceg, dok 7 sluzi samo i iskljucivo za ozbiljan rad, i na njemu nista ne cackam, proveravam ga cesto, da bi uvek bio besprekoran i stabilan (kol`ko to moze); osim ova 2 OS na ovom od 1 TB su jos 4 particije za razne arhive; 2) manji od 320 TB ima samo 1 particiju, i ceo je za razne arhive i cuvanje vaznih stvari. Znaci, ovo su novi.

2 stara -> 1) jedan ima isto samo 1 particiju, i kao i ovaj noviji mu kolega, sluzi za razne arhive; 2) drugi sam formatirao ceo, i napravio od nule na njemu 3 particije od po priblizno 100 GB - na jednu sam stavio jos jednu 7-cu, da mi sluzi za razna isprobavanja njegovih programa (da tako ne diram ovaj na kome samo radim), a druge 2 sam ostavio prazne da na njih ako budem mog`o instalnem Linuxe, i da odatle polako krenem da ih upoznajem.

Trenutno je ovo, kao sto se vidi, triple-boot, sa jednim XP i 2 7-ce. Pri startovanju, pojavi se naravno boot meni, da se izabere koji od ta 3 ce da se pokrene. Sve radi kako treba.

A inace, vec sam citao na vise mesta da je dobro da se za jedan multiboot sistem prvo ima Windows, jer on u sebi vec ima boot-menadzer, i to, kao sto se vidi, imam.

Od Linuxa sam se odlucio za Ubuntu, Mint Cinnamon, Deepin i Zorin OS u nekoj prvoj turi (za kasnije mozda Manjaro, Pinguy OS, i jos neki), prema preporukama odavde i sa nekih drugih sajtova. Sve sam ih polako nas`o, skinuo, i narezao na DVD-je tako da budu butabilni. Za instalacije koristim eksterni cd-rom koji se vezuje na USB, i preko njega sam vec instalnuo Windows-e ranije.

...

Malopre sam ubacio Ubuntu, da polako krenem sa instalacijom. Pokrenuo se, ucitavao tamo sta treba, i dosao do mesta na kom pita sta zelim da uradim u pogledu Windowsa. Imas opcije - 1) install along Windows 7, 2) delete previous OS (ili tako nesto), i 3) something else, gde mi objasnjava da mogu da u toj opciji sam kreiram i menjam particije.

Ja sam uzeo ovo pod 1), s namerom da vidim sta ce tu da radi. On je pokrenuo sve dalje, ali kad je doslo do toga da mi kaze gde ce da se instalira, rekao je samo da ce za potrebe svoje instalacije da formatira (prirodno, jer ne moze da se instalira na particije predvidjene za Windows OS) "partition 2". E tu sam morao da stanem.

Na prvi pogled je logicno, jer stari hard-disk, na kome je ta jedna "sporedna" 7-ca za isprobavanje svega (opisano gore iznad), ima kako rekoh jos 2 prazne particije osim te, i izgleda kao da je Ubuntu resio da tu sledecu (drugu) posle 7-ce formatira za sebe. Izgleda. Medjutim, nemam nikakav nacin da to proverim ili potvrdim.

E sad, naravno, cilj mi je da sve vec postojece OS sacuvam, a isto tako i arhivske particije sa svim i svacim.

Znas li neki nacin kako da kazem nekom Linuxu tacno mesto na koje da se instalira, i da tako sigurno izbegnem brisanje bilo cega sto ne bi` brisao? Pri tome da mogu da ga uputim na jednu od tih vec spremljenih praznih particija, tako da imam neku kontrolu ili mogucnost da proverim sta i gde radi, da ne bi obrisao nesto sto ne treba.

...

Pitanje, naravno, vazi i za sve ostale na temi, ko god ima neku ideju u vezi ovoga, moze slobodno da napise sta ima. :)

Expand  

a  зашто ти прво не би инсталирао Oracle VM VirtualBox и у њему инсталираш Linux, играш се мало с њим и после тога пређеш на метал:D 

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2018. at 19:25, ronin рече

a  зашто ти прво не би инсталирао Oracle VM VirtualBox и у њему инсталираш Linux, играш се мало с њим и после тога пређеш на метал:D 

Expand  

Tako samo gubim vreme. Windowse moram da cuvam sve dok s poslom ne bi sasvim mog`o da predjem na Linuxe, a to ne mogu bas odma`.  :)

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2018. at 17:25, obi-wan рече

Ja sam uzeo ovo pod 1)

Expand  

Ова прва опција коју си одабрао ти заправо не ставља Linux на 2. или 3. партицију већ од 1. партицију на којој су Windowsi и то на начин да ће узети дeо простора за инсталацију Линуxа. Да би сам одабрао место где ћеш инсталирати мораш одбрати задњу опцију, односно "something else". 

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 14. 7. 2018. at 18:15, ronin рече

Ова прва опција коју си одабрао ти заправо не ставља Linux на 2. или 3. партицију већ од 1. партицију на којој су Windowsi и то на начин да ће узети дeо простора за инсталацију Линуxа. Да би сам одабрао место где ћеш инсталирати мораш одбрати задњу опцију, односно "something else". 

Expand  

Palo mi je to na pamet, ali reko` bolje da pitam... :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...