Jump to content

Патња и љубав једно те исто је!!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово вреди да буде посебна тема, али ако нешто слично већ има на форуму, нека господин Стојковић или ко је већ надлежан, придружи.

Једноставно речено, а тако моћно!

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Нећемо, и не само нећемо, него и не смемо заборавити, али ипак то није тема.

И оно што многи од нас често заборављају, не толико у теорији, колико у пракси, је да се жртвом и муком пројављује љубав.

Имао сам у недавној прошлости, у својој породици, пред својим очима, пример, када зној и труд ван икакве логике и без разлога поклониш другоме, а при том - не само да не очекујеш да ти се узврати, него ти је потпуно ван резоновања да си ТИ учинио то што си учинио.

Ја не улазим у то ко је овај свештеник, шта ради, да ли верује или не верује у ово што прича, да ли живи или не живи ово што прича, али слушајући његове речи не могу да порекнем њихову благовесну поруку.

Сличан златоусти драгуљ имамо и ми у западној Србији. И исти је феномен. Браћа не могу да га смисле зато што је бољи, зато што ради и зато што има резултате.

Увек треба обраћати пажњу на садржај проповеди. Овде је тај садржај одвајање љубави од пијетизма, осећаја пријатности и усхићења. Тај садржај је у овом снимку који сам поставио интерпретиран на феноменалан начин; не књишки, не надмено, не заморно, не схоластично и моралистички, већ кратко, јасно, доживљајно, подстицајно, и да свако може да разуме. Рекао бих да је ово и пример како треба проповедати. Одлична зимбиоза садржаја и форме!

Има ли неко да другачије размишља?

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Сличан златоусти драгуљ имамо и ми у западној Србији. И исти је феномен. Браћа не могу да га смисле зато што је бољи, зато што ради и зато што има резултате.

koji je to daj neki link? 1312_womens

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

koji je to daj neki link? prstgore

http://www.otacmilic.com/

Подели на овим сајтовима

ovog sveshtenika ne znam i sve shto je rekao donosi mir jer se slazhe s onim sushtinskim sto nosim u sebi.

A ako mislite na Oca Milica Dragovica, za njegova predavanja se spremim kao za praznik  prstgore

Nisam znala ni za njega dok nisu postavili linkove na ovom forumu

predivno!

Подели на овим сајтовима

ovog sveshtenika ne znam i sve shto je rekao donosi mir jer se slazhe s onim sushtinskim sto nosim u sebi.

A ako mislite na Oca Milica Dragovica, za njegova predavanja se spremim kao za praznik  0205_whistling

Nisam znala ni za njega dok nisu postavili linkove na ovom forumu

predivno!

"Човек жели да убије другог човека мислећи да ће без њега бити срећнији!"

"Познати неког значи волети га!"

Проблем је што отац Милић плени, па се многи само одушеве и остану на том нивоу. Или имају свест да живе потпуно исправно, а Милића само слушају да би пронашли оправдања или да би могли гордо да изјаве да се они слажу са оним што отац проповеда. Као да је у питању нека идеологија - па смо ми ту неки арбитри, или се слажемо или се не слажемо (углавном ово прво), и тиме што се слажемо сматрамо да смо испунили поенту. И једни и други поступају супротно библијским Павловим речима: "Будите творци речи, а не само слушаоци."

Ово ми је добро познато, јер за то имам доста очигледних примера.

И још нешто. Разликује се када оца Милића слушате виртуелно, а не познајете га лично, док је сасвим други ефекат када га лично познајете, па га слушате. Благодарећи Богу имам ту радост да потичем из једне такве заједнице коју је годинама утврђивао и изграђивао управо овај духовни горостас који је у својој личности прожео и интелект и теолошко образовање и ширину и физички рад и дарове беседништва и невероватне способности комуникације са људима и духовништво,...

Далеко од тога да га идеализујем; и сам се повремено нисам слагао са неким његовим поступцима и долазили смо у сукобе, али је оно што нас повезује и приближава управо љубав која превазилази све категорије. То је и смисао свих Милићевих напора: Да људи прихвате да без другог и другачијег не могу научити да воле, да се тек у заједници са другим и другачијим даје шанса да се покажемо ко смо и какви смо, али да нас то не уплаши, него да управо то препознамо као пут спасења од егоизма и комфора који никако не може бити љубав. Сједињење и заједница подразумева слободно жртвовање себе ради другог и ради те заједнице, а разједињење никада не може бити пут љубави. То је оно умирање ради живота које често помиње владика Порфирије. Ако не умреш пре него што умреш, нећеш умрети ни кад умреш - рече један од савремених стараца.

Зато сам и издвојио ове речи као тему: Патња и љубав једно те исто је!

Љубави нема без слободе и слободног избора. Не можете никога натерати да вас воли. Ако хоће хоће, ако неће неће - ту једино што можете је да ви заволите. Увек је савршенији онај који воли - то каже старац Порфирије.

А отац Милић благовести: "Слобода је највећи дар човеков. Такав дар да можете рећи Богу - нећу те. Али никада то не смемо заборавити - да слобода подразумева одговорност."

Пренето на наше међуљудске односе имамо ми слободу да правимо дистанце од других "зато што су други пакао", али у другима првенствено треба да гледамо икону Божију и да не сметнемо са ума да је потпуно исто рећи своме ближњем - нећу те, као и рећи Богу - нећу те. Е то је већ изазов за нашу слободу која за собом повлачи оговор(ност) за то што смо изабрали.

Актуелна предавања Милићева имају баш ову тему ОДГОВОРНОСТ.

Ако неко није слушао последни час, ево поновићемо. Првопостављени снимак велечасног, по мом мишљењу је у сагласности са овим:

Ciklus predavanja: Odgovornost i nase vreme, Crkva Sv. Marka

Подели на овим сајтовима

Ево још неколико сажетих мисли о љубави:

Vlč. Zlatko Sudac - Ljubav je slobodna

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

ja se vratih sa sluzhbe..nikako da pohvatam godinama sta i kako , sreca sto je Otac Evgenij tolerantan preko svake mere, pa sto vazi za druge ne mora i za nas , srpske prestavnike...moze svja, ne treba da se ispovedamo ako vec jesmo, pa jesmo ali kako da kazem da nismo postili sve vreme posta, tinejdzeri su u pitanju, pa necemo silu...nego koliko oni mogu, je li..

ma moze sve...divno je tamo a i tinejdzeri odstojashe puna tri sata slava Bogu:)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...