Jump to content

Стево Жигон, љубав, секс, живот - да ли бисмо се сложили?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Знам да је време Часног поста, али чистима је све чисто.

Сећам се ове емисије; имао сам прилику да је гледам премијерно. Ако се не варам, требало би да је ово један од последњих, ако не и последњи јавни наступ глумца Стеве Жигона.

Обично волим да свој коментар поставим на крају, али сада ћу направити одступање. Рекао бих да се овакви погледи на теме полних односа не разликују много од погледа какве би требало да заступају православни хришћани. Уз претпоставку да о овоме говори сасвим нецрквено лице, фасцинантно је да суштински погађа право у центар.

Такво је моје поимање.

Како вама изгледа? Да ли је Стево у праву?

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Zašto biti znenađen ovakvim stavom Steve Žigona kad je jedan daleko veći "ateista" i mislilac o seksualnosti i opšte muško ženskim odnosim ovako govorio.

O čednosti

Ja volim goru. U gradovima je zrak zagušan: tu je i suviše bludnih. A nije li bolje pasti u ruke ubice nego u snove bludne žene? I vidi samo te ljude: iz oka im čitaš – za njih nema veće sreće na zemlji do ležati sa ženom. Kal je na dnu njihove duše; i tim gore ako je u tome kalu još i duha! Da ste bar savršeni kao što su savršene životinje. Ali životinja je bar nevina. Ne velim vam da umrtvite svoja čula. Velim vam, da čula svoja načinite nevinima. Ne velim vam da budete čedni. Čednost je kod nekih vrlina, ali je kod mnogih pre porok. Ti su doduše često uzdržljivi, ali iz svega što čine viri zavidljivo kučka pohota. Do na vrhunce njihove vrline, i do u sami njihov hladni duh ide za njima to živinče, i njegovo nespokojstvo. I kako pokorno ume kučka pohota da prosi za parče duha, ako su joj uskratili parče mesa. Vi uživate u žalosnom pozorištu, i u svemu što srce para. Ali ja sam nepoverljiv prema vašoj kučki. Vaše oči su mi odviše svirepe, i vi tražite željnim pogledom one što pate. Da nije to samo vaša sladostrasnost što se prerušila pa prozvala milosrđem? I još ću vam reći i ovo: Nije ih malo koji su, izgoneći iz sebe đavola, ušli i sami u svinje. Ko teško podnosi čednost taj treba da je se okani da ga ne povede putem u pakao – da ne postane kalom i bludom duše. Jesu li to prljave stvari o kojima govorim? To još ne bi bilo najgore. Onaj koji ide za saznanjem ne ulazi nerado u vodu istine kad je istina prljava, nego kad je plitka. Zaista vam kažem: ima ih koji su čedni iz dubine duše: u njih je bolje srce, oni se više i slade smeju nego vi. Oni se i čednosti smeju, i pitaju: »šta je to čednost!« Biće da je čednost ludost! Ali ta je ludost došla k nama, a nismo mi išli k njoj. Mi smo ponudili gostu konak i srce, i on se nastanio kod nas, – neka ga nek ostane dokle ga volja!«

Tako je govorio Zaratustra.

i

O detetu i braku

Imam da uputim jedno pitanje upravo tebi, dragi brate: kao olovo spuštam to pitanje u tvoju dušu, da bih saznao kako je duboka. Mlad si, pa si željan deteta i braka. Ali te ja pitam: jesi li ti čovek koji sme da je željan deteta? Jesi li ti pobednik, savlađivač sebe sama, zapovednik nad svojim čulima, gospodar svojih vrlina? To pitam ja tebe. Ili iz želje tvoje govori tek životinja i niska potreba? Ili, usamljenost? Ili, nezadovoljstvo s tobom samim? Ja bih hteo da pobeda tvoja i tvoja sloboda čeznu za detetom. Žive spomenike treba da nazidaš svojoj pobedi i svome oslobođenju. Treba da zidaš više od sebe. Ali pre svega treba da si sam dobro sazdan, prav i telom i dušom. Ne treba da se plodiš samo sve više po broju, nego i sve više u visinu! U tom neka ti je na pomoći zeleni vrt braka! Treba da stvoriš jedno više telo, jedan prvi kret, jedan točak koji se iz sebe kotrlja, – treba da stvoriš jednoga koji stvara. Brak: to je za mene volja dvoje da stvore jedno, koje će biti više od onih koii su ga stvorili. Poštovanje uzajamno za mene je brak, poštovanje onih koji oboje hoće da imaju onakvu volju. To treba da je smisao i da je istina tvoga braka. A to što mnogi premnogi nazivaju brakom, svi oni izlišnici, – ah, šta je to za mene! O, kolika je sirotinja tih duša udvoje! O, kolika je prljavština tih duša udvoje! O, to bedno zadovoljstvo udvoje! Sve to nazivaju brakom, i kažu, da su im brakovi na nebu sklopljeni. Ne, ja ne marim za to nebo izlišnika. I ne marim za te životinje spletene u nebeske zamke. Neka je daleko od mene i taj Bog, koji hramajući prilazi da blagoslovi ono što nije vezao! Ne smejte se takvim brakovima! Ta koje dete ne bi imalo razloga da plače sa svojih roditelja! Čovek mi izgledaše ugledan, i zreo za smisao zemljin: ali kad mu sagledah ženu, učini mi se zemlja domom za slaboumne. Jest, da je po meni, zemlja bi se tresla u grčevima u času kad se svetac sparuje s guskom. Jedan je kao junak pošao u lov na istine a ulovio je naposletku jednu malu nakinđurenu laž. To zove on svojim brakom. Drugi je vazdan pazio s kim će i kako će, i birao je kao što bira izbirač. A odjedared pokvari sebi društvo za svagda: To zove on svojim brakom. Opet drugi tražio je služavku s anđeoskim vrlinama. A odjedared postade sam služavkom jedne žene, i sad neka gleda kako će da bi postao još i anđelom. Svi su kupci obazrivi, u svakoga su lukave oči. Ali još i ponajlukaviji kupiće ženu svoju u džaku. Mnoge kratke ludosti – to vi zovete ljubavlju. A vaš brak učini kraj tim mnogim kratkim ludostima – jednom drugom glupošću. Vaša ljubav prema ženi, i ženama ljubav prema muškarcu: o, bar da su saučešće prema napaćenim i skrivenim božanstvima! Ali, redovno se samo bolje upoznaju dve životinje. Pa još i vaša najbolja ljubav nije drugo do jedna slika u zanosu, i jedan bolan žar. A trebalo bi da je buktinja koja bi vam svetlela ka vašim putevima. Trebaće nekad da ljubite više od sebe. Dakle učite tek ljubiti! Toga ste radi i morali ispiti gorku čašu vaše ljubavi. Ima gorčine i u čaši najbolje ljubavi: ona izaziva čežnju za natčovekom, ona budi žed u tebi koji stvaraš! Žed tvoračka, strela i čežnja za natčovekom; reci, brate moj, je li u tome tvoja volja za brakom? Neka je blagoslovena takva volja, i takav brak

Naravno u pitanju je Nietzscheov neprevaziđeni Zaratustra.

Подели на овим сајтовима

Знам да је време Часног поста, али чистима је све чисто.

Сећам се ове емисије; имао сам прилику да је гледам премијерно. Ако се не варам, требало би да је ово један од последњих, ако не и последњи јавни наступ глумца Стеве Жигона.

Обично волим да свој коментар поставим на крају, али сада ћу направити одступање. Рекао бих да се овакви погледи на теме полних односа не разликују много од погледа какве би требало да заступају православни хришћани. Уз претпоставку да о овоме говори сасвим нецрквено лице, фасцинантно је да суштински погађа право у центар.

Такво је моје поимање.

Како вама изгледа? Да ли је Стево у праву?

tuzansmajli8904 Just_Cuz_19 0102_laugh crvenilo 7896634

Meni je ovo fantasticno, sobzirom da o ovome govori Stevo Zigon koji jos od malih nogu imao odbivnost prema crkvi. O tome govori u ovom klipu (pocinje od 1:50):

Da on nije doziveo takav prvi utisak o Crkvi, Veri, Vecnom Zivotu itd. sigurno nebi bio ono sto je bio (kako on sam kaze Komunista, mada to nije veroispovest) jer se u njemu vidi veliki potencijal za pravog hriscanina. Po mom misljenu o tome govori klip gde on zastupa ulogu jednog pravog hricanina. Dzaba nije sve sto je hricansko "paradoxalno"  tuzansmajli8904

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Имам утисак да му је тако мааало фалило... па да буде прави аутентични православац...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Имам утисак да му је тако мааало фалило... па да буде прави аутентични православац...

Zbog prostitutke ? tuzansmajli8904

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :drugarstvo: link=topic=13006.msg409069#msg409069 date=1302478031]

због поимања блуда ...

Da... al eto opet 95% je pravoslavano sve sto je rekao  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

због поимања блуда ...

Da... al eto opet 95% je pravoslavano sve sto je rekao  :bla:

па једно друго искључује, не мож на две столице у исто време.
Подели на овим сајтовима

Чек, чек,... Не мислим да му је требало још мало да буде православац у смислу процента тачности својих исказа. То сад зависи како ко прихвата оно што је Стево рекао. Имате и православаца који у мањем проценту тачности или нетачности о овоме говоре него он.

На нешто друго циљам. Врло је танка граница између противљења Цркви и самосазнања да се његово мишљење у великој мери не противи ономе што бисмо и ми рекли. Он заправо све време мисли да заступа гледишта супротно православном, док реално није свестан колико је близу.

Наравно да није за поређење у потпуној паралели, али бих указао на феномен апостола Павла... На оној другој теми сам исто сугерисао. Само да је имао прилике да дође у сусрет са неким ко би га адекватно информисао, имали бисмо невероватног весника православља, који би до тога дошао на један врло аутентичан начин. Мада преко оних снимака на ју тјубу може да се закључи да он категорички инсистира да не саслуша другог... Да ли је такав био у приватном животу - не знам.

Најмање желим да се ово што износим схвати искључиво. Апсолутно прихватам да се неко не слаже и да о овоме другачије мисли. Да није тако - тему бих другачије насловио.

Подели на овим сајтовима

Чек, чек,... Не мислим да му је требало још мало да буде православац у смислу процента тачности својих исказа. То сад зависи како ко прихвата оно што је Стево рекао. Имате и православаца који у мањем проценту тачности или нетачности о овоме говоре него он.

На нешто друго циљам. Врло је танка граница између противљења Цркви и самосазнања да се његово мишљење у великој мери не противи ономе што бисмо и ми рекли. Он заправо све време мисли да заступа гледишта супротно православном, док реално није свестан колико је близу.

Наравно да није за поређење у потпуној паралели, али бих указао на феномен апостола Павла... На оној другој теми сам исто сугерисао. Само да је имао прилике да дође у сусрет са неким ко би га адекватно информисао, имали бисмо невероватног весника православља, који би до тога дошао на један врло аутентичан начин. Мада преко оних снимака на ју тјубу може да се закључи да он категорички инсистира да не саслуша другог... Да ли је такав био у приватном животу - не знам.

Најмање желим да се ово што износим схвати искључиво. Апсолутно прихватам да се неко не слаже и да о овоме другачије мисли. Да није тако - тему бих другачије насловио.

Slazem se ... On je mnogo cudan tip, misli da sve zna i nece da prihvati i da sagleda drugacie misljenje, zbog toga smatra da smo mi u Crkvi frikovi i da mi zastupamo neku drugu ljubav. Ko zna ko mu je punio glavu...

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :cmizdrenje: link=topic=13006.msg409196#msg409196 date=1302483442]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :cmizdrenje: link=topic=13006.msg409069#msg409069 date=1302478031]

због поимања блуда ...

Da... al eto opet 95% je pravoslavano sve sto je rekao  :cmizdrenje:

па једно друго искључује, не мож на две столице у исто време.

Ma moze sad je to moderno, da se mesaju loncici :(

Подели на овим сајтовима

потенцијал је исто што и промашај у овом случају.

то је као да се диш испред врата Раја, али не пролазиш.

дође му као да си у паклу већ ...

Подели на овим сајтовима

потенцијал је исто што и промашај у овом случају.

то је као да се диш испред врата Раја, али не пролазиш.

дође му као да си у паклу већ ...

0205_whistling

Подели на овим сајтовима

Pogledao sam sad oba snimka...

Lepo kaže čovek: ZASNIVA SE NA 1. STRAHU, 2. PRETNJI...

I na nadi, i na neznanju (mislim na to da nauka nema odgovore ne milijardu važnih pitanja)

A, kada se sakupe zajedno strah, pretnja, nada i neznanje... mnogo le lako postati i ostati vernik... itd.

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

јао, ко је тебе учио марксизам, сад се у гробу преврће  0203_cool greengrin greengrin

не брате, Православље је радост и радост је одлика вере. у радости нема места страху и претњама, она је разоружавајућа ...

само што је навика претња толико грдна да јој нема мере - до смрти.

Tune for Two (2011)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...