Jump to content

Да ли би се РКЦ распала када би се укинуо "папски примат"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 118
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

ок Зајроне у  заблуди смо  bendoff

0205_whistling 0205_whistling 0205_whistling

Ne, niste u zabludi, u zabludi je čovjek koji misli da nešto zna ali ne zna.

Vi znate tačno šta smatrate pod tim pojmom "katolički ili katoličanski" a šta ne!

Dakle je razlika u različitom značenju i sadržaju riječi catholicos na zapadu i istoku.

Mi pod tim podrazumijevamo nešto sasvim drugo nego vi, sadržaj i smisao te riječi su nam različiti.

Dakle je to "de facto" praktično danas homonim.

Riječ koja se izgovara isto, piše isto ali znači različito kod nas i kod vas!

Još da dodam da anglikanci, luteranci  na primjer imaju svoja dalja značenja i tumačenja riječi

"katolički ili katoličanski" koja nisu istovjetna a ne slažu se ni s tim pravoslavnim a ni s tim katoličkim.

Подели на овим сајтовима

Ne bi se raspala ali više ni ne bi imala pravo nazivati se katoličkom ili katoličanskom, univerzalnom, sabornom, vaseljenskom Crkvom niti bi katolicizam ili katoličanstvo više postojalo.

Zašto se onda mi Pravoslavni imamo pravo nazivati katoličanskim i sabornim a nemamo papu?

Ne znam, to isto tvrde anglikanci i luteranci.

Подели на овим сајтовима

Зајроне рекао си "и ту сте у заблуди", поред тога што смо "у заблуди" око католичанства или како већ, гдје смо још "у заблуди" ми као православни хришћани а самим тим и наша Света Саборна и Апостолска Црква?

Подели на овим сајтовима

Meni je sve to malo čudno ,naročito kad su u pitanju grkokatolici.

Oni su pored obreda zadržali i simbol vere.

Priznali su papu i sa različitim veroispovedanjem ušli u liturgisko jedinstvo  sa kc.

nekako mi to dođe kao da je Bog bačen negde u stranu.

Подели на овим сајтовима

Зајроне рекао си "и ту сте у заблуди", поред тога што смо "у заблуди" око католичанства или како већ, гдје смо још "у заблуди" ми као православни хришћани а самим тим и наша Света Саборна и Апостолска Црква?

Istrgavaš iz kontexta:

I to ste u zabludi, katolička Crkva nikada nije bila nikakvom rimokatoličkom Crkvom, takvo nešto NE POSTOJI, samo iz statističkih razloga se to zavelo pri raznim popisima da bi se lakše razlikovali grkokatolici dakle katolici bizantinskog obreda i rimokatolici dakle katolici latinskog obreda.

Istrgavaš iz konteksta. Ovdje je raspravljano o nazivu katoličke tj, moje Crkve

kojoj ja pripadam a nikako o značenju pojma katolički. čini mi se da se malo zezaš?

Подели на овим сајтовима

ок Зајроне у  заблуди смо  bendoff

Vi znate tačno šta smatrate pod tim pojmom "katolički ili katoličanski" a šta ne!

Dakle je razlika u različitom značenju i sadržaju riječi catholicos na zapadu i istoku.

Mi pod tim podrazumijevamo nešto sasvim drugo nego vi, sadržaj i smisao te riječi su nam različiti.

Pa mozda onda i nije potpuno bez razloga reci Rimokatolici jer se izgleda razlicito tumaci jedan isti pojam?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Priznali su papu i sa različitim veroispovedanjem ušli u liturgisko jedinstvo  sa kc.

Gdje si to pročitao ili pronašao da su zadržali taj Simvol vere koji su imali do tada?

Imaju ga isti kao i katolici zapadnog obreda ali razlikuju se od nas po obredu koji

je bizantinski i imaju određenu mjeru visoke autonomije a u upotrebi imaju istočno

kanonsko crkveno pravo.

Подели на овим сајтовима

Istrgavaš iz kontexta:

I to ste u zabludi, katolička Crkva nikada nije bila nikakvom rimokatoličkom Crkvom, takvo nešto NE POSTOJI, samo iz statističkih razloga se to zavelo pri raznim popisima da bi se lakše razlikovali grkokatolici dakle katolici bizantinskog obreda i rimokatolici dakle katolici latinskog obreda.

Istrfgavaš iz konteksta. Ovdje je raspravljano o nazivu katoličke tj, moje Crkve

kojoj ja pripadam a nikako o značenju pojma katolički. čini mi se da se malo zezaš?

јасно си рекао "и то" што значи да поред тога што смо "у заблуди" око  схватања ријечи католичанство постоји још нешто, па сада наведи да разговарамо, јер за то форум и служи.  моја супруга је "гркокатолкиња".... разговарао са грккат. свештеником доста пута у задње вријеме и јако често, посебно ми је интересантан начин мисионарења "латинских католика" међу тада Православним хришћанима данашење Украјине.

Подели на овим сајтовима

Gdje si to pročitao ili pronašao da su zadržali taj Simvol vere koji su imali do tada?

Imaju ga isti kao i katolici zapadnog obreda ali razlikuju se od nas po obredu koji

je bizantinski i imaju određenu mjeru visoke autonomije a u upotrebi imaju istočno

kanonsko crkveno pravo.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Grkokatoli%C4%8Danstvo

Grkokatoličanstvo je oblik kršćanstva karakterističan za područje bivše Austro-Ugarske. Grkokatolici su nastali kao posljedica težnje rimokatoličke crkve da kroz novi oblik religije povrati izgubljeno jedinstvo kršćanskog Istoka i Zapada. Kako je kod rimokatolika pripadnost Crkvi shvaćena prije svega kroz priznavanje Petrove službe - pape - kao vrhovnog poglavara Crkve, došlo se do shvaćanja da je za jedinstvo dovoljno ovo priznanje neke crkvene zajednice pa da ona postane organski dio rimokatolicizma.

Tako grkokatolici, ili unijati, zadržavaju sve obredne razlike (služe liturgiju na kvasnom kruhu, vjernici se pričešćuju pod oba vida, svećenstvo nosi brade i ženi se, u crkvi je ikonostas i nema klupa za sjedanje itd). Čak se i nicejsko vjerovanje čita bez dodatka Filioque. Kada neupućena osoba uđe u grkokatoličku crkvu, stječe utisak da je riječ o pravoslavcima. Tijekom vremena, i kod grkokatolika su prihvaćene različite prakse karakteristične za latinski obred, ali one još uvijek nisu dominantne. Međutim, i pored vanjske sličnosti, stupivši u jedinstvo sa Rimom, grkokatolici su istupili iz pravoslavnog korpusa tako da sa pravoslavnim više nemaju ni kanonsko ni liturgijsko zajedništvo.

U novije vrijeme, u kontekstu ekumenskog dijaloga, unija je (Balamandskim sporazumom) odbačena kao metoda za ujedinjenje kršćana. Rimokatolička strana, međutim, inzistira na tome da unijati ili grkokatolici imaju pravo postojati, dok pravoslavni nerado na njih gledaju, kao na proizvod, više-manje nasilnih pokušaja pokatoličavanja u povijesti.

Grkokatolika ili unijata najviše ima u Ukrajini.

Подели на овим сајтовима

Pa mozda onda i nije potpuno bez razloga reci Rimokatolici jer se izgleda razlicito tumaci jedan isti pojam?

Besmislica, zar onda po tome vi niste beogradopravoslavci, objasni mi onda po čemu bi onda mi imali biti rimokatolicima i u čemu je to tako različito od beogradopravoslavaca.

Подели на овим сајтовима

Istrgavaš iz kontexta:

А одговор на питање Вука? Тј. ако "истргава из контекста" онда то значи да се не слажеш са његовим питањем? То онда значи да православни ни у чему нису "у заблуди" из римокатоличке перспективе?

Узгред, наша Света и Апостолска Православна Црква се такође 2 века назива и "католичанска" односно САБОРНА на српском, могли би смо стога слободно да кажемо да се Она назива "католичка".

Подели на овим сајтовима

Istrgavaš iz kontexta:

Istrfgavaš iz konteksta. Ovdje je raspravljano o nazivu katoličke tj, moje Crkve

јасно си рекао "и то" што значи да поред тога што смо "у заблуди" око  схватања ријечи католичанство постоји још нешто, па сада наведи да разговарамо, јер за то форум и служи.  моја супруга је "гркокатолкиња".... разговарао са грккат. свештеником доста пута у задње вријеме и јако често, посебно ми је интересантан начин мисионарења "латинских католика" међу тада Православним хришћанима данашење Украјине.

Da jasno sam rekao "i to" jer otkako sam došao tu na Forum ne radim ništa drugo nego samo ispravljam te silne zablude i krive predstave koje imate ili ste imali o nama a takvih je bila gomila, čak smo otvorili i jedan post isključivo tome namjenjen. Nemam sad vremena da pravim evidenciju takvih tih stvari, jednostavno na njih upućujem kad stignem.

Подели на овим сајтовима

Istrgavaš iz kontexta:

А одговор на питање Вука? Тј. ако "истргава из контекста" онда то значи да се не слажеш са његовим питањем? То онда значи да православни ни у чему нису "у заблуди" из римокатоличке перспективе?

Узгред, наша Света и Апостолска Православна Црква се такође 2 века назива и "католичанска" односно САБОРНА на српском, могли би смо стога слободно да кажемо да се Она назива "католичка".

Mimo temu si, pročitaj naziv teme: Да ли би се РКЦ распала када би се укинуо "папски примат"?

U vaše tumačenje značenja pojma "katoličanstvo" se nisam niti mješao niti ga se ikako dotakeo.

iznio sam samo to takvo koje se odnosi na katoličku Crkvu,

znači ukidanjem papskog primata bi i dalje ostala ali ne bi imala više pravo nazivati se katoličkom.

Подели на овим сајтовима

Besmislica, zar onda po tome vi niste beogradopravoslavci, objasni mi onda po čemu bi onda mi imali biti rimokatolicima i u čemu je to tako različito od beogradopravoslavaca.

Pa zasto vi da polazete pravo na taj naziv? Ako smo i mi katolicanska Crkva? Zasto bi mi vama prepustili tek tako taj naziv? Nece da moze Zayron.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...