Jump to content

Где су границе деловања Светога Духа? Како ће се спасити толики људи који живе без Христа и Литургије?

Препоручена порука

Једни говоре да се само Литургијом спасавамо а други да се Литургија савршава за цео свет. Шта је онда са људима који стоје изван Цркве а Литургија се савршава и за њих?

bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

• Одговори 196
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Искључиво, само Причешћем током Литургије се са Богом сједињујемо, самим тим и показујемо вољу да будемо Спасени.

Ако постоје они који за Христа још нису чули, ми се и даље молимо и за њих, кроз Литургију која јесте у свакој цркви посебно, али Васељенска увек. Свезнајући ће, кад дође време судити о том....није наше....

bliss jeeee

1405_love

bliss jeeee

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Искључиво, само Причешћем током Литургије се са Богом сједињујемо, самим тим и показујемо вољу да будемо Спасени.

Ако постоје они који за Христа још нису чули, ми се и даље молимо и за њих, кроз Литургију која јесте у свакој цркви посебно, али Васељенска увек. Свезнајући ће, кад дође време судити о том....није наше....

0212_rolleyes

stadaradim

girl_jumping

Има код апостола оно чувено да ће људи судити чак и анђелима. Из таквог угла, чини ми се да се питамо, иако ни ова мисао није доречена. Можда неко проницљивији одгонетне тумачењем.

Слажем се да постоји молитвени призив и посредовање (не и супституција) за ванцрквене да постану црквени јер сједињења са Богом нема без Причешћа. Ипак, мислим да се оваквим приступом не исцрпљује проблематика јер се деловање Духа не може ограничити само Црквом.

Подели на овим сајтовима

Танано је ово око Суда, јер Христос каже и да ће судити онако како чује.

Ако ову реченицу посматрамо понаособ, извучемо из читавог Светог Јеванђеља, ствара се и простор за митарства, а не само за људе. Односно, долазимо у замку да ће Свезнајућем Богу, Створитељу свега видљивог и невидљивог, у Суду помагати неко од изабраних људи (а ко би то могао бити до евентуално они који су већ "дали добар одговор" на Суду), или у случају митарстава, сами демони. Нелогично је да Богу било ко помаже у било чему, зар не? Свеобухватно, гледајући Јеванђеље, знамо да се Бог Отелотворио да би Спасао читав свет, свеколику своју творевину. Знамо да Он Сам није људском природом Стигао до сваког човека, али знамо да је Дух Свети Тај, који је кроз апостоле и надаље ширио Учење о Христу. Дакле, и даље постоји могућност да неко од људи никад није спознао Христа, као и што је чињенично да велика већина има спознају о Христу Спаситељу. Ови први, немају, да се тако изразим, никакву "кривицу", док сви остали својом слободном вољом одлучују да ли ће, или не, бити у садејству, заједништву са Богом самим, у Духу Светом, а кроз Свето Причешће Христом Спаситељем.

Да се вратим, на тему, без икакве недоумице сам да Дух Свети нема граница у свом деловању. Питање је, опет да се грубо изразим, рецептора те Божанске енергије. Спаситељ опет из Љубави своје према творевини својој, штити оне који не спознаше Њега самог, тако што ће коначну одлуку донети онако како буде чуо. Ја и даље мислим да Неће слушати нити демоне (митарства) нити људе (које?), већ ће као и у свему и увек, у садејству са Трећим Свете Тројице, Духом Светим, Донети одлуку. 

Можда је најбоље да сачекамо... ekstra

0212_rolleyes

stadaradim

girl_jumping

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Do cekanja mozemo i da pricamo. eheeeej

Joj, a gde nadje mitarstva! :group111:

Ajd da ponovim pitanje: kako ili na koji nacin Duh deluje u svetu na nacin Liturgije a da sam svet npr. ne zeli po slobodnoj volji da ucestvuje u zivotu Crkve?

Подели на овим сајтовима

Do cekanja mozemo i da pricamo. 1405_love

............

:group111:

........

Joj, a gde nadje mitarstva! 1405_love

.........

морао сам да укажем на могуће замке.. eheeeej

.........

Ajd da ponovim pitanje: kako ili na koji nacin Duh deluje u svetu na nacin Liturgije a da sam svet npr. ne zeli po slobodnoj volji da ucestvuje u zivotu Crkve?

.............. Знамо да Он Сам није људском природом Стигао до сваког човека, али знамо да је Дух Свети Тај, који је кроз апостоле и надаље ширио Учење о Христу. Дакле, и даље постоји могућност да неко од људи никад није спознао Христа, као и што је чињенично да велика већина има спознају о Христу Спаситељу. Ови први, немају, да се тако изразим, никакву "кривицу", док сви остали својом слободном вољом одлучују да ли ће, или не, бити у садејству, заједништву са Богом самим, у Духу Светом, а кроз Свето Причешће Христом Спаситељем.

Да се вратим, на тему, без икакве недоумице сам да Дух Свети нема граница у свом деловању. Питање је, опет да се грубо изразим, рецептора те Божанске енергије.

...........

0442_feel

0442_feel

:bla:

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

ne znam,

mnogo mi je veliko to sa jeresima i ostalo,

Ap Pavle nije išao crkvi nego neznabožcima,tako da tu u stvari nema granica,zar ne

Blagodaću se sve održava,i kao što reče gdin I.Stojković,sve zavisi kako ko i da li prihvata

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Hvala Aco! 0409_feel

A jel moze neki rezime ili licni osvrt?

Хајде прочитајте па да онда прокоментаришемо.

Подели на овим сајтовима

receptor kao sinonim za prijemcivost ili nesto drugo?

Израз "рецептор" сам искористио за евентуалну групу људи који никад нису чули за Христа. Они сигурно током свог живота доживљавају непозната осећања, "резултате" у први мах чинећи име се нерешивих ситуација или размишљања, и то приписују ли себи, или неком свом богу. Али не могу их сврстати ни међу јеретике нити шизматике, јер једноставно немају спознају о Троједином Богу. Дакле, ми знамо да Дух Свети Јесте свуда, али они не знају....

Прочитах...Хвала брате Александре на линку. bendoff

Некако ми се чини да је у тексту о. Флоровског, далеко прецизније и јасније потврђено, оно што сам ја неук и необразован хтео изразири, само што се у тексту не помиљу конкретно људи који никад нису чули за Христа Спаситеља. Исправи ме ако грешим.....

:(

1405_love

0442_feel 

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Hvala Aco! :(

A jel moze neki rezime ili licni osvrt?

Хајде прочитајте па да онда прокоментаришемо.

Uh, autor se ovde osvrce na dosta peripetija ali striktno iz eklisioloskog ugla.

Medjutim, u textu nema progovora o tome gde je delovanje Duha izvan okrilja Crkve nego je svaki argument utemeljen na svetotajinskom iskustvu. Tako se ne otkriva perspektiva, da tako kazemo, bezazlenih ljudi koji ne pripadaju nijednoj od ponudjenih opcija kao npr. sizmatici, i ostali.

Koliko mi je poznato mislim da je Afanasijev govorio o tome da cak Crkva i nema odgovor na ovo pitanje - gde su granice Crkve - zbog cega sam i pokrenuo ovu temu zeljan da cujem jos neka rasudjivanja.

Подели на овим сајтовима

a kako vam se čini oštra kritika ovog članka od strane Atanasija Jevtića? ima u prošlogodišnjem Vidoslovu. Tasa malo preterao...  crvenilo

Pa ako je tako, daj neki link ako ima, veoma sam radoznao...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...