Pieta Написано Август 13, 2009 Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Заиста о. Иване, из срца изговорено, осећа се то. Морам признати да сам и ја сама била, до доласка на овај форум, прилично збуњена свим овим дешавањима, јер на жалост, управо те ствари се дешавају у мом граду, јако очигледно. Захваљујем свима вама који сте своје мисли поделили са нама и мени лично помогли да без тежине у срцу присуствујем Литургијама. И схватила сам да ме је баш брига да ли су Двери отворене или не, да ли се неки део изоставља или не, битно ми је да сам у Заједници са народом и Христом. На четири последње Литургије, две су биле служене по новом, а две по старом, имала сам увек исти осећај, и одлично сам се осећала, била насмејана и испуњена након Службе. Једино сам по свештенику који је служи знала да ли је ''нова'' или ''стара''... Још увек у себи нисам преумила по питању причести. Знам да је то циљ, крајњи циљ, сједињавање, али ја лично, још увек нисам спремна за причешћивање на свакој Литургији. Одлично сам разумела разлоге зашто треба и слажем се да је лицемерство само једне недеље бити узоран и живети у Христу, само ради причести, већ да такав живот треба бити наш свакодневни, наш начин битисања. Не мењам свој живот за време поста, живим га као и сваки дан, али ипак још нисам спремна за то. Временом ће и то доћи.. Ја не журим, само желим да буде бескрајно чисто и из срца.... Али сам осетила нешто на последњих пар Литургија: стид јер нисам пришла Чаши, а била сам позвана. Други јесу пришли, али не и ја. Надам се да ћу својим делима и мислима сама себи дозволити и то... Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sergije Написано Август 13, 2009 Пријави Подели Написано Август 13, 2009 E,мој дедице. Ево ти одговор. Биће један кратак искоријски осврт, а ти онда сам процени... Од времена цара Константина имамо велики број људи који напрасно улази у Цркву из политичких, економских и ко зна којих других разлога. У канонима се некада тај народ често назива охлос и светина или руља, како има негде у преводима. Клирици, а ни остали лаици, нису могли више да имају потпуну контролу ко долази и зашто долази. Мало по мало, настајале су групе лаика и клирика које се не причешћују. То је временом постало јасно да постоје непричасници на литугији. Канони су тада остали неми и нефункционални. Литургијска пракса је јасно конципирала своје молитве. Молимо се за оне који ће да се крсте, који излазе у одређено време са сабрања и за оне који остају - који се причешћују. Мени се чини да Црква или оци Цркве, никада није хтела да прихвати ту чињеницу да од крштених постоји група непричасника. Ово може да звучи смесно. Оно што је данас једино сведочанство постојања непричасника је антидора. Сам превод речи је јасан. Наместо дара. Некако је морало да се надомести непричешћивање и то је урађено на тај начин што је непричасницима давана антидора. РАЗЛОГ: Ако литургија представља предукус Царства, нормално је да не постоје молитве за непричаснике, јер би било нелогично да у том истом Царству постоје они који се неће ГОсподом причешћивати... Ако нисам био јасан, могу да наставим.... Само, морам да уграбим висе времена.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 14, 2009 E,??? ??????. ??? ?? ???????. ???? ????? ?????? ?????????? ?????, ? ?? ???? ??? ???????... ?? ??????? ???? ??????????? ????? ?????? ???? ???? ???? ???????? ????? ? ????? ?? ??????????, ?????????? ? ?? ??? ????? ?????? ???????. ? ???????? ?? ?????? ??? ????? ????? ?????? ????? ? ??????? ??? ????, ???? ??? ????? ? ?????????. ???????, ? ?? ?????? ?????, ???? ????? ???? ?? ????? ??????? ???????? ?? ?????? ? ????? ??????. ???? ?? ????, ????????? ?? ????? ????? ? ??????? ???? ?? ?? ??????????. ?? ?? ???????? ??????? ????? ?? ??????? ???????????? ?? ????????. ?????? ?? ???? ?????? ???? ? ??????????????. ??????????? ?????? ?? ????? ??????????? ????? ???????. ?????? ?? ?? ??? ???? ?? ?? ?? ?????, ???? ?????? ? ???????? ????? ?? ??????? ? ?? ??? ???? ?????? - ???? ?? ??????????. ???? ?? ???? ?? ????? ??? ??? ?????, ?????? ???? ????? ?? ???????? ?? ???????? ?? ?? ???????? ??????? ????? ????????????. ??? ???? ?? ????? ??????. ??? ??? ?? ????? ?????? ???????????? ????????? ???????????? ?? ????????. ??? ?????? ???? ?? ?????. ??????? ????. ?????? ?? ?????? ?? ?? ????????? ?????????????? ? ?? ?? ??????? ?? ??? ????? ??? ?? ?????????????? ?????? ????????. ??????: ??? ????????? ?????????? ???????? ???????, ???????? ?? ?? ?? ??????? ??????? ?? ????????????, ??? ?? ???? ????????? ?? ? ??? ????? ??????? ??????? ??? ???? ?? ???? ???????? ????????????... ??? ????? ??? ?????, ???? ?? ????????.... ????, ????? ?? ??????? ???? ???????.... ?? ???? ?? ????? ??? ?????. ?????, ??? ?? ???? ?? ?????, ?? ????? ?? ??? ??? ??????? ???????? ?????????. ????, ?? ?? ?????? ????????? ????? ???? ?? ?? ?????????? ?? ?????? ????????? ???? ??????? ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 14, 2009 Многи који се уклањају од причешћивања, то правдају својом личном недостојношћу. А ево шта писац Литургије, св. Јован Златоусти, каже о томе: "Зар заиста мислиш када приступаш причешћивању после годину дана, да ти је четрдесет дана довољно за очишћење грехова твојих за читаво ово време? А затим када прође недеља дана, изнова се одајеш пређашњем?... И мислиш да ћеш умилостивити Бога? ... Шалиш се, човече! Ово не говорим зарад тога како бих вам забранио да приступате једанпут годишње, него више желећи да непрестано приступате Светим Тајнама." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Август 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2009 А затим када прође недеља дана, изнова се одајеш пређашњем?... Каже да се не треба одавати пређашњем ни у друго време, тј. греховном понашању. Јер, то јесте услов да би се приступало Чаши, не може неко да се одаје греховном понашању и да се причешћује. Мислим да се мало претерује кад се инсистира на сталном причешћивању без да се уопште помиње припрема за Причешће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2009 ? ????? ???? ????? ?????? ????, ?????? ?? ?????? ??????????... ???? ?? ?? ?? ????? ??????? ????????? ?? ? ????? ?????, ??. ????????? ????????. ???, ?? ????? ????? ?? ?? ?? ?????????? ????, ?? ???? ???? ?? ?? ????? ????????? ???????? ? ?? ?? ??????????. ?????? ?? ?? ???? ????????? ??? ?? ????????? ?? ??????? ???????????? ??? ?? ?? ?????? ?????? ???????? ?? ????????. ?? ???? ?? ??? ????? ???????? ?? ????????, ????? ???, ????? ?????. ??? ??? ????? ? ??????, ??? ? ???. ? ? ???? ????????? ?? ???? ??????????? ?? ??? ??? ????? ???????? ?? ??????? ?????????, ???????, ??????? ?? ??. ????????, ?? ????????? ?? ???????. ? ??? ??????? ??????? ???? ??????? ?? ????? ????????.. ??.. ?????? ?? ??? ???? ? ?????????????? ? ?? ???????? ?????????? ?? ????????? ? ?????? ?? ?? ????? ??????? ? ?????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Август 15, 2009 Пријави Подели Написано Август 15, 2009 Moje misljenje-u potpunosti podrzavam pricescivanje na svakoj liturgiji i tako i cinim,ako drugi imaju blagoslov za pricescivanje samo u toku posta to je ok,ali da mi sami sebi odredjujemo kad cemo se pricestiti tj da li smo dostojni....mislim da ma cak i da mesec dana jedemo pasulj na vodi to nije preduslov koji nas cini dostojnima...i da li cemo ikada mi biti zaista dostojni?Dostojni postajemo pre svega miloscu Bozjom!U kakvom nas odelu zatekne u takvom ce nam i suditi!Ako nas zatekne u losem pa sva ce nam pricescivanja biti na osudu...Mi se zaista celog zivota trudimo,i zaista smatramo sebe nedostojnima ali verujemo u Bozju milost a pricesce nam je potrebno da bi mogli da razlikujemo dobro od loseg,da bi se ukrepili,dobili snage za dalje,osetili predukus koji nas motivise da nastavimo da se trudimo...A i zasto bi mi sebi nametali epitimiju?I kakva je svrha epitimije kad se mi inace i sami kaznjavamo?Epitimija predstavlja period bez pricescivanja koji nam je dat da mi uvidimo koliko je tesko bez Hrista,da se zazelimo sjedinjavanja sa njim, da kasnije secajusi se tog perioda ne bi ponovo ogrezli u grehu...A kada nismo pod epitimijom zar nije logicno da se treba pricescivati? "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2009 О Боже како леп пост од младе женске особе. Антонета, свака ти част. Улепша ми ову кафу што сам је управо скувао. Много је бре лепо кад видиш како млади данас размишљају. Ја можда и постанем оптимиста по неким питањима. 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Август 15, 2009 Пријави Подели Написано Август 15, 2009 Ух,ојдо и ја да скувам кафу 0104_cheesy pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Август 15, 2009 Пријави Подели Написано Август 15, 2009 ??,???? ? ?? ?? ?????? ???? 0104_cheesy Koja ti je ovo dana po redu,zivota ti? 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Август 16, 2009 Пријави Подели Написано Август 16, 2009 У молитвеном правилу пред свето причешће, овако пише: Приступајући да се причестиш, говори у себи ове стихове Метафрастове: Ево приступам Божанском причешћу. Саздатељу, не спали ме причешћем. Јер си огањ који спаљује недостојне. Већ ме очисти од сваке нечистоте. Како тумачите ове ријечи? ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 16, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2009 ? ?????????? ??????? ???? ????? ????????, ????? ????: ???????????? ?? ?? ?????????, ?????? ? ???? ??? ??????? ????????????: ??? ????????? ????????? ????????. ?????????, ?? ????? ?? ?????????. ??? ?? ???? ???? ??????? ??????????. ??? ?? ?????? ?? ????? ?????????. ???? ???????? ??? ??????? ?? ?? ???????????? ????????? ???????, ? ?????? ?? ?? ????? ?????? ?? ?????????? ? ????????? ?? ????????? ??? ?? ??? ?????? ????. ????, ?? ????? ??????? ?? ?? ????, ?? ???? ??? ?????? ????? ?? ?? ????? ??????? ? ??????? ??? ?? ?????????. ??? ?? ???? ???? ??????, ?????? ?? ??? ????? ????? ?? ?????? ?? ?????? ??????? ???? ???????? ???? ?? ???? ?? ?????????: "??????? ??????? ? ????????? ?? ?? ?? ??????..." ?? ?? ?????? ?? ??? ???????????? ?? ???? ?? ??? ??? ?? ????? ??? ?? ????????. ?????, ???????? ???? ?? ???? ?? ??? ? ?????, ??????? ?? ???, ?? ???? ??????????. ???, ??????? ??? ??????? ?????????? ?????? ? ???? ?? ?? ????????? ?? ???, ?? ????? ????????? ?? ????????? ????????, ?????? ?? ???? ???????? ???????? ?? ??. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Август 26, 2009 Пријави Подели Написано Август 26, 2009 http://www.esnips.com/doc/42d2d989-9bbf-4ab8-9ae4-dae7ee1378b9/Evharistija-kao-Sv.-Tajna-Pricesca Tekst je dug 12 stranica pa postavljam samo link da ostavim zainteresovanima da procitaju. p.s. Ima dosta tema na koje bi ovaj link mogao da ide pa vi ako nadjete za shodno da premestite...slobodno....nema ljutnje. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Август 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Поводом гласина у Грчкој да се преко примања Светих Тајни може заразити вирусом Свињског грипа, митрополит Месогеје и Лавреотике Николај (Хаџиниколау) је издао саопштење које преносимо у нешто скраћеном облику: Недавно се поводом избијања епидемије Свињског грипа појавило, сасвим неосновано, и питање могућег преношења болести преко Светог Причешћа. Нажалост, непримјерним језиком, саркастичним односом и аргументацијом која није ни најмање добронамјерна, направљен је још један покушај да се ослаби наша вјера, у времену када ни за шта друго немамо да се ухватимо. Зато, мислим да је потребно представити одређене истине, које су неопходне за очување бесцјеног блага вјере у нама. Како је могуће да заједница са Богом буде узрок болести? Како је могуће да Тијело и Крв Господа и Бога нашег загади наше тијело и нашу крв? Како је могуће да двијехиљадугодишње искуство буде поништено рационализмом и хладном површношћу нашег времена? Вјерни људи, и здрави и болесни, причешћивали су се вјековима истом кашичицом, која није ни прана ни дезинфикована, и никада се ништа није догодило. Свештеници који служе у болницама, чак и у болницама за заразна обољења, причешћују вјерне а затим употребљавају остатак Светог Причршћа с побожношћу, и сви они дуго поживе. Свето Причршће је све што нам је као Цркви и народу свето, оно је узвишени лијек за душу и тијело. Они који сумњају у чудо Васкрсења Христовог, који презиру Његово рођење од Дјеве, они који поричу благоухање светих моштију, они који показују презир према свему што је свето, сви они који сплеткаре против Цркве, они који теже да избришу и најмањи траг вјере из наших душа, трудиће се, наравно, и да искористе прилику да омаловаже најсветију тајну Свете Евхаристије. Нажалост, главни проблем није вирус грипа, као што то масовни медији истичу, већ је то вирус непоштовања и микроб невјерја. А најбоља вакцина је наше често учешће у тајни Светог Причешћа „чистом савјешћу“ и „неосуђено“. Било би пожељно да духовни оци подстичу вјерне (уз неопходно расуђивање и под условом да не постоје препреке) да у овим тешким временима што чешће приступају Светим Тајнама, али увијек „са страхом Божијим, вјером и љубављу“. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 ??????? ??????? ? ?????? ?? ?? ????? ??????? ?????? ????? ???? ???????? ??????? ???????? ?????, ?????????? ???????? ? ?????????? ??????? (???????????) ?? ????? ????????? ???? ????????? ? ????? ????????? ??????: ??????? ?? ??????? ???????? ????????? ???????? ????? ????????, ?????? ??????????, ? ?????? ??????? ????????? ??????? ????? ?????? ????????. ????????, ???????????? ???????, ???????????? ??????? ? ?????????????? ???? ???? ?? ??????? ?????????????, ????????? ?? ??? ????? ??????? ?? ?? ?????? ???? ?????, ? ??????? ???? ?? ?? ??? ????? ?????? ?? ?? ????????. ????, ?????? ?? ?? ???????? ??????????? ???????? ??????, ???? ?? ????????? ?? ??????? ????????? ????? ????? ? ????. ???? ?? ?????? ?? ????????? ?? ????? ???? ????? ???????? ???? ?? ?????? ?? ?????? ? ??? ??????? ? ???? ????? ?????? ???? ?????? ? ???? ???? ???? ?? ?????? ?? ?????????????????? ???????? ???? ????????? ????????????? ? ??????? ?????????? ????? ???????? ?????? ????, ? ?????? ? ???????, ???????????? ?? ?? ????????? ????? ?????????, ???? ???? ?? ????? ?? ?????????????, ? ?????? ?? ????? ???? ????????. ?????????? ???? ????? ? ?????????, ??? ? ? ????????? ?? ??????? ???????, ?????????? ?????? ? ????? ????????????? ??????? ?????? ???????? ? ??????????, ? ??? ??? ???? ??????. ????? ???????? ?? ??? ??? ??? ?? ??? ????? ? ?????? ?????, ??? ?? ???????? ????? ?? ???? ? ??????. ??? ???? ??????? ? ???? ????????? ?????????, ???? ??????? ?????? ?????? ?? ?????, ??? ???? ?????? ?????????? ?????? ???????, ??? ???? ???????? ?????? ????? ????? ??? ?? ?????, ??? ??? ???? ????????? ?????? ?????, ??? ???? ???? ?? ??????? ? ??????? ???? ????? ?? ????? ????, ??????? ??, ???????, ? ?? ????????? ??????? ?? ????????? ?????????? ????? ????? ???????????. ????????, ?????? ??????? ???? ????? ?????, ??? ??? ?? ??????? ?????? ??????, ??? ?? ?? ????? ??????????? ? ?????? ????????. ? ??????? ??????? ?? ???? ????? ?????? ? ????? ?????? ???????? „?????? ????????“ ? „?????????“. ???? ?? ??????? ?? ??????? ??? ???????? ?????? (?? ????????? ?????????? ? ??? ??????? ?? ?? ??????? ????????) ?? ? ???? ?????? ????????? ??? ????? ?????????? ?????? ???????, ??? ?????? „?? ??????? ???????, ?????? ? ???????“. da li Ajnštajn re?e...samo su svemir i ljudska glupost bezgrani?ni...doduše za svemir nisam baš siguran... doduše ja nisam sigurna da li je u pitanju glupost ili ?ista zlonamernost Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука