Jump to content

литургијске молитве- нагласак причешћа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Имам једно питање свим онима који тврде да је ''непредањско'' причешћивати се на свакој литургији. Не желим да вређам, нити да позивам на неки протест или да омаловажавам било чије мишљење, став него једноставно желим да водимо конструктиван разговор, дискусију, размену мишљења...

У рукама држим Служебник (издао Св. Архијерејски Синод СПЦ 2007.године). И читам (по ко зна који пут) текст Литургије Св. Јована Златоустог и Св. Василија Великог. Читајући текст горе поменутих Литургија, издвојио бих неке делове (из којих ћу извести своје питање).

након благосиљања Дарова...  ''Да ове свете Тајне буду онима који се причешћују на трезвеност душе, на отпуштење грехова, на заједницу Духа Твога Светога, на испуњење Царства небескога, на смелост према Теби, не на суд или на осуду...

пред Оче наш... ''Теби поверавамо сав живот свој и наду, човекољубиви Владико, и молимо Те, и призивамо, и преклињемо удостој нас да се причестимо небеским твојим и страшним Тајнама са ове свештене и духовне Трпезе, са чистом савешћу, на отпуштење грехова, на опроштај сагрешења, на заједницу Светога Духа, на наследство Царства небескога, на смелост према ТЕби, не на суд или на осуду.''

после Оче наш... '' ... А Ти, Владико, Светиње које су пред нама, раздели свим нама на добро, свакоме према његовој потреби...''

''Амин. Нека се испуне уста наша хвале твоје, Господе, да певамо славу Твоју, јер си нас удостојио да се причестимо светим твојим, бозанским, бесмртним и животворним Тајнама, сачувај нас у твојој светињи, да се сав дан поучавамо правди Твојој. Алилуја, алилуја, алилуја.''

ђаконска прозба након ове химне  ''Примивши божанске, свете, пречисте, бесмртне, небеске и животворне, страшне Христове Тајне, стојећи смерно, достојно заблагодаримо Господу.''

молитва после причешћа  ''Благодаримо Ти, човекољубиви Владико, добротворе душа наших што си нас и у данашњи дан удостојио твојих небеских и бесмртних Тајни.''

из Литургије Св. Василија  ''А све нас који се од једнога Хлеба и Чаше причешћујемо, да сјединиш једне са другима у заједницу једнога Духа Светога, и учиниш да се нико од нас не причести светим Телом и Крвљу Христа твога на суд или на осуду, него да обретемо милост и благодат са свима Светима који ти од памтивека угодише...''

Читајући ове редове, питам се, зашто онда не постоје прозбе, молитве за оне који се не причешћују? Јер, Црква се увек молила за одређене људе, дакле, за оне који се причешћују, за оне који треба да се крсте, за оне који се кају, за путнике... укратко, за све... Питам се, како то да нигде нисам нашао литургијски текст о онима који се не причесте на литургији и шта бива са њима? Јер, видимо да  молитве после причешћа верних садрже благодарење што нас је Господ удостојио да станемо пред Свети Жртвеник и да се причестимо Телом и Крвљу Његовом. Који је онда смисао тих молитви, прозби за оне који се не причесте на литургији?

Понављам, никако не желим да вређам или провоцирам неке људе него једноставно желим разговор који, надам се, може свима нама да буде од користи (конструктиван разговор а не рекла казала). Разумем ја каноне светих Отаца и Сабора о причешћивању али да будем прецизнији, моје питање је усмерено на дати литургијски текст. Наравно, ово питање је пре свега упућено људима који мисле да се не треба причешћивати на свакоји литургији.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 64
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Tema koju si nam postavio za razmisljanje i nacin na koji si napravio uvod, po mom skromnom misljenju upucuje na samo jedno jedino pitanje. Upravo pitanje na koje smo prvo i sada i ovde pozvani da odgovorimo a onda... na strasnom Hristovom sudu. A to je, da li smo ili ne udovi tela? Da li sobom cinimo Crkvu ili smo samo nemi posmatraci? Da li smo mlaki? Imamo li smelosti? Da li smo robovi ili sinovi? Imamo li poverenja? Kada se dodje iliu bolje reci dolazi do odgovora na ova pitanja, prestaje potreba za rasclanjivanjem, razjasnjavanjem, argumentacijama, citatima... tada se zivi ili ne. Duboko, intimno, ozbiljno pitanje koje upucuje na potrebu sagledavanja sveta oko sebe, sveta u sebi...

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Ма то је питање наше слободе и одговорности. Стојимо на Литургији сат и по, два, слушамо молитве, химне, активно учествујемо и онда на ђаконов позив "Са страхом Божијим, вером и љубављу приступите!" ми смело и гордо кажемо НЕ. То није Царство небеско, јер још у Св. Писму пише да сутра неће бити да и не него само да. Дакле, остваривање слободе са ДА, где ћемо позитивно одговорати на учествовање у Божијој слави и радости. А ми шта чинимо? Ми Христу на Литургији, на Трпези кажемо "Нека, не могу сад. Добила сам. Или, грешан сам. Нисам стигао да се спремим". Да ли смо ми заправо спремни на Христа да Га примимо у нашу одају?

Позивање на Причешће ја поредим са славом и гозбом. Домаћин те зове на гозбу да те угости, удостојава те позива а ти одбијаш. Хм.

Св. Јован Златоусти каже да има тренутака када се свештеник не разликује од верника мирјана, то је када се причешћује. Нико се није запитао како то да свештеник може да се причешћује на свакој литургији а народ не може? Ел то постоји посебна благодат за њега? Да ли је свештеник неко посебан у односу на народ?

А опет са друге стране и у типику пише да Литургија не може да се служи ако нема барем једног члана верног народа.

Афанасјев је то лепо објаснио, више пита, да народ активно учествује у сабрању, заједничарењу, саслуживању. Нема поделе на олтар бојсе и ове грешнике што стоје, на оне који могу да причају (у олтару, кријући се иза иконостаса) и оне који ћуте. То су наше аномалије савременог црквеног живота, и ја сам увек за хируршки рез, одстрањивање болести.

И после неко каже како је литургијска обнова непотребна. Хајде да мало размислимо добро, трезвено, одговорно и да видимо има ли шта да не штима. Ја мислим да итекако има.

Наравно, полазиште је наша заједница, љубав. Да љубави немамо, па џабе нам све, и обнова и расправа и сви дарови.

Подели на овим сајтовима

A sta znaci "slobode i odgovornosti"? Zar to upravo nije imanje tj. nemanje odnosa? Zar to upravo i nije da li smo udovi tela ili ne? Pa i sam Afanasajev pogotovo u zelji da pozove upravo to i potvrdjuje. Insistiranjem da i laici sluze. Ko su ti laici(mirjani)? Ali bez osvescivanja odnosa koji imamo ili nemamo dozvoljavamo sebi i mogucnost da se odredimo. Svi su bili pozvani na svadbu sina, ali jedan ipak ne... zbog odela! Sta to znaci?

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Потпуно се слажем са обоје...редовност присуства Литургијама, што чешће Причешћивање, по мени јесу одржавање и надградња Односа, пре свега са Спаситељем, преко односа са Свештенством и уопште заједницом свих лаика-мирјана. Али ту не остати, не затворити се, већ тај Однос пренети на све оне које на наведох. Мој Циљ јесте као и свих нас-Спасење. Али тај Циљ је врло вероватно, нажалост, неостварив, ако Однос са Спаситељем љубоморно чувам у оквиру само Литургијске заједнице. Литургијским живљењем увек и свуда, стечени Однос, који се  Причешћивањем  учвршћује, исијава из нас и на сву осталу браћу и сестре, који тај Однос још нису ни започели, а то Он и тражи од нас као подвиг.... (о чему већ писасмо на некој другој теми). 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Све то јесте и стоји. И ми до сад што смо овде прозборили се слажемо у овоме. Али мене занима шта кажу они који заступају тезу да се не треба причешћивати на свакој литургији а ја им дајем ове молитве у прилог тези да је Причешће императив Литургије.

Подели на овим сајтовима

Bas lepo sto si optimista, podrzavam, ali zar stvarno mislis da ce ista reci? Uostalom i kazu, ali delom zato sada cute. Evo jos jedne potvrde utemeljenja u Liturgiji kojom zivimo ili ne. Mozda i traze citate, guglaju.... Ja bih stvarno volele da cujem, nadam se i naucim jos nesto, ali iskreno nisam optimista  1312_womens.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Kako je moguce imati odnos sa " Spasiteljem " ako ga nema sa onim ko je do nas?!

Sto se tice pricescivanja, tu dilemu sam prevazisla sa svojim svestenikom i ljudima iz svoje E.Z. , sto preporucujem svima koji cute, pricaju, guglaju....

Vazno je zajednicariti i onda se to samo po sebi reflektuje na svakodnevni zivot i nema dileme, ili je ima ali uvek imate i priliku za opit sa drugim, te samim tim i odgovor.

НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ!

Подели на овим сајтовима

??? ?? ????? ? ?????. ? ?? ?? ??? ??? ??? ???? ?????????? ?? ??????? ? ?????. ??? ???? ?????? ??? ???? ??? ???? ????????? ???? ?? ?? ?? ????? ???????????? ?? ?????? ????????? ? ?? ?? ????? ??? ??????? ? ?????? ???? ?? ?? ???????? ????????? ?????????.

[/quote

?? ????????? ?? ?????? ? ?? ??? ???? ?????? ?? ??????? ?????, ???????, ?? ??? ????, ??????? ? ?? ????? ? ?????? ? ??????, ???? ????????? ??????????. ? ????? ??????, ?????? ?? ?? ?????? ??? ????? ????. ?? ? ?????? ????? ????, ?? ?? ?? ???????? ?? ?????? ??????????, ?? ??? ??? ???? ????????? ???, ?????? ?????? ? ????? ?????. ?? ?? ?????? ?????, ??? ?????, ??? ?????? ???? ?? ?????????, ?? ?? ???????? ????????? ???????, ????, ??????? ??? ?????, ?? ?? "?????" ??? "?? ?????" ??? ??? ???????? ? ??? ?????? ? ??????, ???? ??? ????? ????? ? ?????? ?? ???????, ?? ??? ??, ??? ???? ???????? ?????. ???? ???? ???????? ? ????? ???????. ?? ?? ?? ???????? ??? ????????? ?????, ???? ??? ?? ????  ????? ??????, ????? ?? ???????????? ????????????????? ? ?????? ?.?.-? ? ??? ?? ?? ?? ??????? ??? ?? ?????.

???? ????? ??? ? ??????, ?? ??? ??????? ?? ????? ???? ????????????, ? ?????? ???? ?????,  ??? ?? ???? ????? ? ???? ??????????? ??? ???????? ???? ???????, ?? ?? ?? ??????? ???? ? ??????? ???? ?? ???.

Kako je moguce imati odnos sa " Spasiteljem " ako ga nema sa onim ko je do nas?!

Sto se tice pricescivanja, tu dilemu sam prevazisla sa svojim svestenikom i ljudima iz svoje E.Z. , sto preporucujem svima koji cute, pricaju, guglaju....

Vazno je zajednicariti i onda se to samo po sebi reflektuje na svakodnevni zivot i nema dileme, ili je ima ali uvek imate i priliku za opit sa drugim, te samim tim i odgovor.

?????? ??????? :smiley:

??????? ?? ?????? ?? ?????...????????? ????????? ???????????, ??? ????? ????????????, ?? ???? ???? ????????? ? ????????? ??????, ??? ????? ?? ??????????, ????? ?????? ?? ???????????? ? ?????? ?????????? ???? ?????-???????. ??? ?? ?? ??????, ?? ????????? ??, ??? ??? ????? ??????? ?? ??? ??? ???? ?? ???????. ??? ??? ????? ??? ? ???? ???-???????. ??? ??? ??? ?? ???? ?????????, ????????, ??????????, ??? ????? ?? ?????????? ????????? ????? ? ?????? ???? ??????????? ?????????. ???????????? ???????? ???? ? ?????, ??????? ?????, ???? ??  ?????????????  ?????????, ??????? ?? ??? ? ?? ??? ?????? ????? ? ??????, ???? ??? ????? ??? ???? ?? ????????, ? ?? ?? ? ????? ?? ??? ??? ??????.... (? ???? ??? ??????? ?? ????? ?????? ????). 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ovo smo vec sve procitali???  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0703_read.gif

Laik i jeste mirjanin, to je kao kad bi ste rekli sija - vrat ( isto je).  1312_womens

НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли је свештеник неко посебан у односу на народ?

Јесте, он је рукоположен . Теоретски, свештеник живи тако да јесте увек спреман за Причешће. И требало би да живи тако, зато је његова одговорност велика по том питању. Да је пример народу. Да живи правим Хришћанским животом. Јесте народ позван да тако живи такође, али свештеник није само позван већ је својим рукополагањем обавезан да тако живи. Зато се народ саблажњава поступцима неког свештеника кад нису у складу са његовом службом. А кад свештеник живи како треба, његова парохија, храм у коме служи, је увек пун народа. Посмотрите и уверите се да је тако, видећете да су неки храмови увек пуни и схватићете зашто је то тако.  

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

A sta je svestenik bez naroda, kad je toliko poseban i obasut blagodatima? I sta je sa onim " SVETINJE SVETIMA"?????

??? ?????? ???? ??????? ????????, ? ????? ??? ???? ?? ????????? ???? ????????? ???????. ????? ????????? ????????????? ?????? ??? ?? ? ??? ????????? ??????? ???? ???????? ?????, ?? ????????? ????? ?????, ?? ???????, ???????, ????????.... ??? ?? ?????? ?? ????? ?? ?? ????? ????????????, ?? ??? ???! ?? ?????? ?? ?????? ?? ???????? ???? ??????? ???? ?? ?????? ? ?? ??? ?????. ?? ????, ?? ?? ??? ???? ????? ??? ?????? ????? ??? ?????????
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...