Jump to content

Војислав Миљанић: Молим Цркву да ми опрости

Оцени ову тему

Препоручена порука

Миљанић: Молим Цркву да ми опрости

dru-Miljanic_310x186.jpg

Војислав Миљанић напустио непризнату ЦПЦ, а у исповести за ”Новости” поручује: Горко се кајем. С Цетиња траже натраг мантију од 300, а дужни су ми 2.000 евра

Горко се кајем што сам прошле године напустио СПЦ и прешао у ЦПЦ. Због тога ме се одрекло пуно мојих рођака у Црној Гори, Србији и Хрватској. Све њих, а првенствено СПЦ, молим за опрост греха. Бићу пресрећан ако ме СПЦ поново прими под своје скуте и спреман сам на чин јавног покајања!

Изрека ”динар платиш да уђеш, два да изађеш”, у потпуности одсликава кратки свештенички стаж Војислава Миљанића (37), дојучерашњег новосадско-ловћеначког протојереја канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Миљанић је после 53 дана службовања у Војводини ”видео свога бога” и горко се покајао. У уторак је писмено обавестио митрополита ЦПЦ Михајла да скида мантију, разочаран анархијом у редовима ЦПЦ, као и због неиспуњених обећања која су му дата прошле године у новембру, када је рукоположен за свештеника.

Исте вечери, Миљанић је упутио и покајничко писмо митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, да га прими назад у Српску православну цркву. Писани одговор стигао му је само са Цетиња, у облику разрешнице, с потписом митрополита Михајла.

- Митрополиту Михајлу сам узалуд покушавао да скренем пажњу да као протојереј ЦПЦ не треба да будем подређен Удружењу ”Крсташ” из Ловћенца и његовом предводнику Ненаду Стевовићу, већ свештенству на Цетињу - исповедио се у среду Миљанић за ”Новости”.

Обећано му је, каже, да ће брзо бити започета изградња цркве у Ловћенцу, за коју је плац обезбеђен пре седам година. Понесен тим ентузијазмом, Миљанић је наговорио неке своје сународнике бизнисмене у Новом Саду да финансирају изградњу цркве. Али, неко је, каже, кочио радове.

Миљанић додаје да му је од свега најчудније било то што је Стевовић избегавао да га представи верницима, а када су заједно били недавно у Ловћенцу, није га увео ни у једну црногорску кућу.

Он додаје да је за непуна два месеца служио само два-три помена, којима је присуствовало двоје-троје његових познаника. Другачије није ни могло, јер је од њега тражено, а он је на то пристао, да свој стан на четвртом спрату зграде у Железничкој улици у Новом Саду ”преуреди” у ”капелу Ивана Црнојевића”.

Миљанић тврди да је све трошкове свог службовања сносио сам, и да они премашују 2.000 евра. Није, каже, намеравао да као духовно лице спочитава материјалне ствари, али га је наљутио захтев са Цетиња - да врати мантију која не кошта више од 300 евра.

- Знају они добро да сам својим средствима, кријући да сам из ЦПЦ, ишао у магацине Епархије сремске да купим потребне ствари за капелу у свом стану - огорчен је Миљанић.

Тим пре што је, за потребе капеле, из свог новосадског стана иселио подстанаре и тако своју супругу и сина лишио солидних месечних примања. Миљанићи у Новом Саду, иначе, имају и кућу.

У ишчекивању евентуалног повратка у СПЦ, Миљанић каже да ће наставити студије богословије у Београду, где похађа трећу годину. ЦПЦ се, каже, одриче, али не и свештеничког позива.

ЦПЦ ПОКУШАВА ДА НАЂЕ НОВОГ СВЕШТЕНИКА

ПРЕДСЕДНИК Удружења ”Крсташ” Ненад Стевовић није у среду желео да коментарише изненадни поступак Војислава Миљанића, као ни њихове међусобне неспоразуме. Наредних недеља ЦПЦ ће покушати да нађе новог свештеника за Војводину. Миљанић верује да то може бити само неки студент богословије, ”јер ЦПЦ нема ниједног до краја образованог свештеника”.

новости

Подели на овим сајтовима

Он додаје да је за непуна два месеца служио само два-три помена, којима је присуствовало двоје-троје његових познаника.

Мислим да је ово било пресудно...  greengrin

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

мени није јасно помиње материјалне ствари, испада да су му плаћали и да је кренула изградња "цркве" он би остао "Клирик" НВО "ЦПЦ"... одриче се каже "ЦПЦ" али не и "свештеничког позива" у који га је рукоположио распоп Мираш... требало би да ничице падне пред јединог у Господа

архиепископа Цетињског и митрополита црногорског +Амфилохија и да моли опрост а не да поставља услове.. боље би му било да им врати и мантију и тих 300 евра... greengrin

Подели на овим сајтовима

Он додаје да је за непуна два месеца служио само два-три помена, којима је присуствовало двоје-троје његових познаника.

Мислим да је ово било пресудно...  0205_whistling

Миљанић тврди да је све трошкове свог службовања сносио сам, и да они премашују 2.000 евра. Није, каже, намеравао да као духовно лице спочитава материјалне ствари, али га је наљутио захтев са Цетиња - да врати мантију која не кошта више од 300 евра.

Jа мислим да би било поучније његову животну причу True Life Story

као одстрашујући и опомињујући примјер објавити под овим постом:

Зашто религиозни људи не разумеју економију?

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12546.msg397421.html#msg397421

0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Cinjenica je da je ovaj lik napustio CPC grupu jer nisu ispunili finansijska obecanja. Ne postoji nikakav svestenicki cin jer on nije svestenik. Moje je misljenje da ga treba primiti nazad ali uz dozivotnu epitimiju za svestenicki poziv.

Преосвећени ће већ знати најбоље... по мени треба да буде сретан да му се причешће дозволи.

Подели на овим сајтовима

Одвратно.

Типичан примјер скоројевића који свештенички позив види само као средство стицања новца и утицаја у друштву. Сва је срећа те је довољно глуп па је навео праве разлоге напуштања секте "цпц": није било довољно кинте и подршке.

Лудило. Ово довољно говори о томе какви "кадрови" чине ту секту.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

novac je izvor svog zla

iliti

pare ljude kvare

(zato ih dajte meni 0442_feel)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Cinjenica je da je ovaj lik napustio CPC grupu jer nisu ispunili finansijska obecanja. Ne postoji nikakav svestenicki cin jer on nije svestenik. Moje je misljenje da ga treba primiti nazad ali uz dozivotnu epitimiju za svestenicki poziv.

Преосвећени ће већ знати најбоље... по мени треба да буде сретан да му се причешће дозволи.

I ti svasta pricas, ma pricesce moze bez daljnjeg, mi se ionako ne mozemo nikada pripremiti za Gospoda,a ovaj se bar kaje, ili glumi da se kaje.

Pricescivace se ovaj svake nedelje i praznika, i to kao pastir dobri u SPC.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...