Semberac Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Ако неко дође мени и не мрзи оца својега, и матер, и жену, и дјецу, и браћу, и сестре, па и живот свој, не може бити мој ученик. Желим да чујем тумачења отаца са овог форума или лаика који се разумију мало боље... Никако не схватам како то треба мрзети породицу своју да би били ученици Христови. Неверници желе овим да докажу како Хришћанство нема везе са љубави и да је јеванђеље контрадикторно. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 27, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Ово треба схватити на прави начин. Овде се говори о вечном постојању. Дакле, ми у породици имамо сигурност, ту смо изградили свој индетитет и своје постојање. Но, породица, брак, пројатељи, рођаци, кумови... нико од њих нам не може дати вечни живот па колико год да нас воле. Управо Христос говори о онима који мисле да ће зато што имају породицу, па ће да роде децу и кроз њих живе- да вечно постоје. Али ту и јесте замка. Неће нико вечно постојати ко гради своје постојање на пролазним стварима. Једино вечно постојање је у Христу. Христос на крају говори "и живот свој". Па, управо је у томе ствар. Не можемо да се спасимо ако градимо постојање чак и на свом животу без личносног односа са Богом. Хајде, ја сам мало начео тему па ћемо још разговарати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Март 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Али што пише баш та ријеч "мрзи"? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Али што пише баш та ријеч "мрзи"? mozda zato sto je malo losiji prevod ??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Ако неко дође мени и не мрзи оца својега, и матер, и жену, и дјецу, и браћу, и сестре, па и живот свој, не може бити мој ученик. Желим да чујем тумачења отаца са овог форума или лаика који се разумију мало боље... Никако не схватам како то треба мрзети породицу своју да би били ученици Христови. Неверници желе овим да докажу како Хришћанство нема везе са љубави и да је јеванђеље контрадикторно. Мислим да је сувише наивно, чак и за дечији ум, да се овде ради о правој мржњи. Богочовек изврће постојеће перцепције и вредности у благодатни критеријум где вера у Њега постаје епицентар, односно, критеријум којим се вреднују други и другачији односи. Биће пре да је овде иронија, јер се љубав подразумева. Пуно Отаца је писало тумачења из Јеванђеља, тако да не видим шта би овде ко могао нешто ново да каже. Имамо, такође, пример и када Христос говори о томе да ће устати мајка на ћерку, ћерка на мајку, итд, па се не мисли на то како Богочовек даје подршку неком хаосу и одсуству љубави. Овде је реч о томе да свако ко почне живети хришћанским животом, имаће препреку у својим сродницима. То и да није написано, искуство потврђује. Човек не изграђује свој идентитет, сигурност и постојање у својој породици - самој по себи јер се и она показује нестабилном, конфликтном па ако ћемо тако и пропадљивом - већ кроз Бога Литургије који тим односима даје егзистенцијалнију платформу да се човек приволи оној стварности која је приоритет да би и пролазна стварност добила могућност да се возглави у Тријадолошким односима љубави. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Али што пише баш та ријеч "мрзи"? Mozda ti je sad malo jasnije zasto se Bilbija ne moze citati "kako tamo pise". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Лк. 14,26. Ако ко дође к мени, а не мрзи на свог оца, и на матер, и на жену, и на децу, и на браћу, и на сестре и на саму душу своју, не може бити мој ученик. možda da pokušaš ovo ko "ne mrzi na..." shvatiti otprilike kao značenje prezrela u tekstu ispod: "И ти си, добра сестро, укрепљена благодаћу свише, оставила свет и све презрела у тако младом узрасту, поверовавши Христу Богу, који говори: Сваки од вас који се не одрече свега што има, не може бити мој ученик (Лк. 14,33); и: Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан (Мт.10,37)." izvor o mržnji prema bližnjem nam se kaže: 1 Jn. 4,20 "Ako ko reče: Ljubim Boga, a mrzi brata svojega, laža je; jer koji ne ljubi brata svojega kojega vidi, kako može ljubiti Boga, kojega nije vidio?". ili drukčije, treba da mrzimo prije svega grijeh a ne ljude ili narode. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Лк. 14,26. Ако ко дође к мени, а не мрзи на свог оца, и на матер, и на жену, и на децу, и на браћу, и на сестре и на саму душу своју, не може бити мој ученик. možda da pokušaš ovo ko "ne mrzi na..." shvatiti otprilike kao značenje prezrela u tekstu ispod: "И ти си, добра сестро, укрепљена благодаћу свише, оставила свет и све презрела у тако младом узрасту, поверовавши Христу Богу, који говори: Сваки од вас који се не одрече свега што има, не може бити мој ученик (Лк. 14,33); и: Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан (Мт.10,37)." izvor o mržnji prema bližnjem nam se kaže: 1 Jn. 4,20 "Ako ko reče: Ljubim Boga, a mrzi brata svojega, laža je; jer koji ne ljubi brata svojega kojega vidi, kako može ljubiti Boga, kojega nije vidio?". ili drukčije, treba da mrzimo prije svega grijeh a ne ljude ili narode. Исто сам то хтео да кажем,само си га боље саставила Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 Лк. 14,26. Ако ко дође к мени, а не мрзи на свог оца, и на матер, и на жену, и на децу, и на браћу, и на сестре и на саму душу своју, не може бити мој ученик. možda da pokušaš ovo ko "ne mrzi na..." shvatiti otprilike kao značenje prezrela u tekstu ispod: "И ти си, добра сестро, укрепљена благодаћу свише, оставила свет и све презрела у тако младом узрасту, поверовавши Христу Богу, који говори: Сваки од вас који се не одрече свега што има, не може бити мој ученик (Лк. 14,33); и: Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан (Мт.10,37)." izvor o mržnji prema bližnjem nam se kaže: 1 Jn. 4,20 "Ako ko reče: Ljubim Boga, a mrzi brata svojega, laža je; jer koji ne ljubi brata svojega kojega vidi, kako može ljubiti Boga, kojega nije vidio?". ili drukčije, treba da mrzimo prije svega grijeh a ne ljude ili narode. Исто сам то хтео да кажем,само си га боље саставила 0409_feel whackado sastavismo ...slava Bogu Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука