Гости Guest - . . .- Написано Март 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2011 У контексту зедњих речи које је написао Андреј: "Ми не тежимо победи, већ повратку наше браће, чија нас одвојеност болно растрзава"- Свети Григорије Богослов Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 На жалост, ретко која секта се распада. Заправо, оне опстају дуго и туну и одумиру полако. Артемијев раскол се из дана у дан све више претвара у својеврсну секту, о чему највише сведоче изјаве његових присталица на групи "Истина је само једна..." и нелегалном/лажном сајту "ЕРП." Мислим да се нико нормалан и добронамеран не радује оваквом стању и желим да верујем да за сваког човека има наде све док је у стању да макар саслуша и поразмисли о аргументима "друге стране." Чињеница је да нам овај несрећни раскол није потребан и да ће донети задовољство само непријатељима православља и српства, ма ко они били. Зависи од тога шта подразумеваш под распадањем. Артемијева секта ће вероватно постојати неко време, али већ сада се виде бројне пукотине и сукоби између његових следбеника, а назови-духовници који су га до јуче јавно и отворено подржавали се све више устежу од тога, иако својој "духовној деци" још увек дају "благослове" да се "причешћују" у Љуљацима, надајући се да ће успети још некога од владика СПЦ да врбују за раскол. Ово се, наравно, нимало не свиђа једном делу артемита, тако да се све чешће међусобно јавно прозивају... А да се свему овоме нико нормалан и добронамеран не може радовати више је него јасно... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mudrov Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Andrej: Ко је то "најбољи владика СПЦ"? Да није можда "доживотни епископ ЕРП," преосвећени Артемије?Da, u pravu ste, bez premca!Онај епископ који је прво критиковао СА Синод да "нема ингеренција над њим" и позивао се на СА Сабор СПЦ? Исти Сабор који га је, како Ви госн` Мудров/Бачки инсајдер/Ј.Р. (име и адреса познати "редакцији" u poverenju) УКЛОНИО - али како?Da, bas taj episkop, koji nije priznavao nekanonske odluke cetvoroclanog Sinoda i cekao sud sa iznosenjem dokaza optuzbe i odbrane gde bi bio saslusan... sto je cinjenica pa bio ja Mudrov, Backi insajder, ili Dzej Ar. Kao sto znate sa ovoga kompjutera je pisao i Backi insajder, i sada mi nesto pomogne pri pisanju, ali obojica saljemo poruke prijatelju, tako da ime i adresu poznatu redakciji, slobodno zadrzite. Do mene cete doci, ali malo kasnije, kada vreme sazri, a tada ce mnogi padati u nesvest. Do tada mozete da licitirate sa imenima i adresom. o.Ivan je poceo, a vi mozete da nastavite. U svoje prijatelje sam siguran i spreman sam da stavim ruku u vatru da mi nece ugroziti egzistenciju. Одлуком коју је и сам преосвећени Артемије тада потписао ПРИХВАТИВШИ ДА ОДЕ У ПЕНЗИЈУ. А сада тај исти "доживотни епископ ЕРП" не само да не прихвата одлуку СА Сабора коју је и сам потписао (да га није неко тукао, присилио?) него почиње да оснива и "парохије" изван своје наводне епархије.Da, prihvatio je odluku zbog mira u kuci, misleci da ce se pravda dokazati na sudu, kada je video da je pravda samo ''pokajanje'' koje od njega ocekuju, a to je da bude u nekoj sobi na VMA, da ne sluzi liturgiju, i po mogucnosti da ne prica, naravno uz to i bez suda i dokazivanjakrivice, odlucio je jedino ispravno,a to je da ne prizna nekanonske odluke...sto u poslednje vreme dobija na svojoj vaznosti medju Grckim kliricima.Nije hteo da osniva parohije, dok ga nisu izneli sa Kosova zajedno KPS, Eulex i Srpska policija u civilu. И још нешто: мада је "тон" преосвећеног Артемија у јавности свакако био "дисонантан" (мада не и усамљен - папу и Рим су критиковали и преосвећени Никанор банатски и његово преосвештенство Милутин ваљевски - такође јавно). Али, мало је Артемијевих присталица који то знају а ни један се још није понудио да објасни (па ни сам Артемије): шта је било у писмима која је Артемије писао папи Јовану Павлу Другом. Када су иста била изнета на СА Сабору, патријарх Иринеј је одлуку о Артемијевом умировљењу ставио на гласање, а готово сви који су га у Сабору до тада подржавали су и сами гласали потврдно. И коначно, "доживотни епископ ЕРП" је и сам (од бруке и изненађења ваљда) потписао одлуку СА Сабора о свом умировљењу да би то ускоро порекао позвавши се на расколника Дионисија као некога ко је "блажене успомене."Ton je bio disonantan jer je jedini govorio javno protiv komunisticke vlasti koja je rasturala drzavu.Za ostale stavove nije mu bilo premca i samo je on mogao znanjem da im se suprotstavi, jer su pomenute vladike omalovazavane ovde hiljadu puta, i dovodjeno u pitanje njihovo znanje, gde su okarakterisani kao ljudi koji su bili nuzno zlo u vreme komunizma kada se trebalo hirotonisati, sem vladike Milutina koji je ''zavrsio tamo neki fakultet u Americi''. Sto se tice tih pisama, to vec drugi put pominjes. Pa covece pretvorili smo se u uvo, ajde stavite ih vec jednom u javnost. Imate medije, imate Dzomica, u cemu je problem? Da li je ta pisma pisao u toku rata trazeci da se spreci bombardovanje, ili posle trazeci da se zaustavi progon i paljenje? Da li je pisao o nekim ekumenskim stvarima? Ajde objavljujte.. Све и да се све догоди тако како Ви госн Мудров кажете, то ће се догодити не само по одлуци помесног Сабора СП Цркве, него и уз сагласност свих других помесних православних патријаршија (нарочито руске: погледајте мало теме у одељку о руској патријаршији). Одакле Вама и Вашим истомишљеницима смелости да се поставите изнад једног оваквог свеправославног сагласија (уколико до њега наравно дође). Зар ћете заиста имати толико смелости да се, попут најгоре секте, поставите против општеправославног саборног сагласија? Требаће Вам за то много јачи аргументи од папе, антихриста и којечега другога...Nadam se da nece biti tako, ali sve ukazuje da tako mora biti, jer vreme se ubrzava, i sve se upodobljuje tome.Ne stavljam se ja iznad nikoga, niti imam hrabrosti za to. Stavljaju se Sveti Oci, Dogmati i Kanoni Pravoslavne Crkve. I sve sto je protiv toga, moze doci i angel sa nebesa, nista im ne vredi. Ni da se skupe nih hiljade i obuku u vladicanske odezde, to ce biti samo razbojnicki sabor, kako ga zovu neki Sveti Oci. Не верујем да било ко од верујућих хришћана спори да ће доћи време антихриста и да ће завладати "мрзост опустошења." Много пута у историји се вернима чинило да ће се то догодити: у време Гаја Калигуле, Нерона, Домицијана, Хадријана, Комода, Диоклецијана, Максимина Даје, Јулијана Апостате, многих византијских и западних јеретичких царева, Наполеона, Хитлера, Стаљина...To je stara patka, njima se ''cinilo'' pa su pogresili, ''cini se i vama i vi gresite''.Ne licitiram sa vremenom, niti to sme iko ciniti ako je Pravoslavan, ali znaci vremena su nam pred ocima. Али, ево, човечанство је и даље ту. Ако се хришћанство уједини у православној истини (а Богу је могуће оно што човек не може ни да замисли), не сумњам да ће многи бити саблажњени да у томе заблудно виде "мрзост опустошења" - али, напротив, то ће бити нова победа Цркве над историјом - Христове Цркве коју ни врата адова неће надвладати.Jeste, tu je, sve cveta, sve buja, ljubav na sve strane.Ne sumnjam da ce tebi biti pobeda Crkve, sve ono sto prenesu zvanicni mediji, u zvanicnom spektaklu, pa makar i sam antihrist nosio vladicansku odezdu. Kakva bi ti bio skojevac! Ширење апокалиптичке хистерије је стратегија секти, а у сектама постоје само две групације: заблудели и злонамерни. Желим да верујем да чак и преосвећени Артемије, упркос свему, припада заблуделима мада сам врло сигуран да у свом окружењу има итекако довољно злонамерних. У сваком случају, Артемије се налази у еклисиолошки потпуно неодрживој позицији и чак и ако би папа дошао, то се неће значајније променити. Ако дође под условима изнетим у Равенском документу, мислим да би то било леп и значајан корак ка неком будућем потенцијалном јединству у православној истини и Цркви Христовој која је увек била и остаја Једна, света, саборна и апостолска. Овим би била испуњена и усрдна молитва многих светих праведника, а поготово светог Марка Евгеника кога је нека несмирена душа ставила на потпуно антиправославни псеудоиконични приказ како ногама гази римског папу који је мачем пробоо Свето Писмо. Приказ који је и неукусан и неправославан и "икона" која је, ако се не варам, стајала на зиду трпезарије манастира Црна река док је отац Николај тамо био игуман.Koliko ja vidim, nema sirenja apokalipticne histerije kod monaha i samog vladike Artemija, sa kojm sam upoznat preko prijatelja, jer jos nije sazrelo vreme da ih licno upoznam.Prvi bih se usprotivio tome. Jednostavno oni idu putem Svetih Otaca, ostaju sa njima u jedinstvu, a neka drugi misle sa kim su u jedinstvu i sa kim hoce da su u jedinstvu. Kada se unijatilo po Dalmaciji, i kada je narod neke episkpe brijao i izbacivao iz svojih hramova, to nije bio apokalipticni duh, jer su to radili ostajuci u svojoj svetoj Pravoslavnoj veri. Papa je politicka figura globalne religije, kod koga idu i Toni BLer, Obama i drugi, i njemu je svejeddno filiokve ili ne, vazno je da mene priznate. Takvom coveku postavljati uslove, i tvoje zelje i intepretacije su obicno, bez uvrede, laprdanje. Ravena je toliko pretresena da necu ovde sa tobom o tome raspravljati. Postoje prave kritike toga, od uglednih publicista, i klirika Grcke Crkve, pa se tamo objasnajavaj, sta znaci pricati o ulozi Pape pre 10 vekova, ako je ovaj jos u jeresi. Дакле, апокалиптичка суманутост непоткрепљена било каквим озбиљним богословским аргументима, тешко да се може назвати легитимним "дисонантним гласом."Disonantni glas nije bio te vrste kod vladike Artemija, i voleo bih da mi postavite bilo koji njegov tekst koji je prozet time.On je pisao o dogmatici Mitropolita Ziziulasa, o obnovi liturgije, o ravenskom dokumentu, sve kulturno i lepo podnoseci Saboru na razmatranje, medjutim SASinod je vecinu toga odbio da stavi na Saborsku temu. Па ни тај "четворочлани Синод" нема исто мишљење по свим питањима и вероватно бисте били изненађени количином синодских предлога који на сваком саборском заседању буду глатко одбијени. Проблем наше Цркве није тамо где га Ви и Ваши истомишљеници видите (У СА Синоду, радном телу СА Сабора), него у својеврсној геронтократији и окошталој архијерејској структури која би по сваку цену да задржи неодрживи status quo и која често нема довољно додира са реалношћу и проблемима савременог света. Ви само видите потпуно вештачку и нетачну поделу на старотарце и новотарце и не разумете да је проблем много сложенији: младим епископима, који желе да подрже озбиљан пастирски и мисионарски рад, често се не даје довољно простора за то, њихова мишљења се одбацују (јер "немају искуства") а доминира један бесплодни и мртви консервативизам најгоре врсте, какав и ви псеудоревнујући често и незналачки подржавате.Molim vas da me ne zovete ''pseudoverujuci'' jer sam vise godina u Crkvi nego sto vi imate godina zivota.Vrlo dobro sam upoznat sa okostalim nacinom rada nekih starh episkopa, ali ako ''озбиљан пастирски и мисионарски рад'' znaci da se poskidamo u trenerice, igramo basket, ili sedimo sa tajkunima posle ponoci u raznim kafanskim ambijentima, ili kancelarijama agencijskog tipa, navodno svedoceci Hrista, uz odbacivanje verujuceg naroda, kao besplodnog i neofitskog, onda je to gori liberalizam, koji se istina ne maskira, ali koji nema nikakvog ploda sem posvetovnjacenje Vere i Crkve. To pokazuje i tvoj odnos prema sagovorniku neistomislejniku, smatrajuci da su svi neofiti,koji ne razumeju ''vise ciljeve'' i ''само видите потпуно вештачку и нетачну поделу на старотарце и новотарце и не разумете да је проблем много сложенији''. U jurisu prema tom ''svetom cilju'' sasvim je normalan ''papsko bezgresni Sinod'' gde se po principu UN donese rezolucija crno ne belo, uz glasanje ucenjenih, uplasenih, i kupljenih clanica SB UN, i ''legalno'' bombardovanje moze da pocne. Наравно, не желим да наводим примере и било коме стварам проблеме, али бих само навео другачији и потпуно светао пример Руске православне Цркве која је започела духовну обнову невиђених размера, уз потпуну сарадњу са државом и тај рад је приметан у свим сегментима. Свакако, за многе наше млађе епископе (а наравно и неке старије) то је пример који треба препознати и следити - а не инсистирање на слепом слеђењу форме богослужења, обликоване никада довршеном и довољно пажљиво осмишљеном реформом Петра Могиле.Pitamo sam se kada cete pomenuti Mogilu, ali ne mogu da omasim kada ste vi u pitanju.Odakle vam samo snage da kuckate ovolike tekstove, misleci da cete 100 puta ponovljenim pricama da nekoga ubedite u nesto. Toliko toga je napisano, toliko toga je suoceno, toliko toga je izneto. Da raspravljam o ''инсистирањy на слепом слеђењу форме богослужења, обликоване никада довршеном и довољно пажљиво осмишљеном реформом Петра Могиле'' ne pada mi na pamet. Insistiranje na necemu drugom dovelo je do ovakve podele i haosa u SPC. Расправе унутар наше Цркве итекако постоје - наравно, све до тачке када неко за самога себе умисли да је он "црква" и прогласи СА Сабор "ненадлежним" за себе. То чак ни Арије и Несторије нису урадили на такав начин, а свакако још мање светитељи попут Григорија Богослова, Јована Златоуста и Фотија Цариградског о које су се неки архијерејски Сабори такође некада огрешили. Крајње Вам је време да прихватите поражавајућу чињеницу да Ви и Ваши истомишљеници одавно нисте "супротстављени" СА Синоду него СА Сабору СП Цркве. Што пре то разумете, биће боље за Вас и Ваше спасење.Nikakve rasprave ne postoje.Pocele su neki da razmenjuju stavove preko Pravoslavlja, pa je zavrsilo sa prozivanjem episkopa da je''Kanadski'' i da nije procitao ni jednu knjigu zadnjh 15 godina. Vladika Artemije upravo prolazi kao sveti Jovan Zlatuousti, i zaista je zastrasujuca slicnost. Nisam nikome suprotstavljen, ali kako je to lepo rekao mitropolit Serafim da je obmanut, verovatno se i za neke nase sto su neutralni ili sto ne smeju da glasaju, moze reci isto. Како је то преосвећени Артемије "линчован"? Саборском одлуком коју је сам прихватио, потписао, а после порекао и кренуо у раскол. Као и његов политички узор и пријатељ Вук Драшковић: флип-флоп, час националиста, час грађанац, тако и владика Артемије у својој "предрасколској" биографији има ред екуменизма - ред антиекуменизма (већ како прилике налажу).Lincovan je istom onom zestinom, kojom je branjen jedan episkop koji je optuzen za pedofiliju, ne od B92 nego od svestenika SPC, i bogoslova koji su u mejduvremenu postali svestenici, neki ovde, neki u Grckoj.Lincovan je tako da ga svaka baba u Srbiji zna kao lopova koji je krao od sirotinje, kupovao stanove po Grckoj, krao koze po Crnoj reci, i stanuje u vili u Bistrickoj, koju je isto ukrao, kao i kucu u Sremcici, i Banji Koviljaci. Bez prava iznosenja obrane, i dokazivanja tih tvrdnji, cak se povremeno optuzuje za ''visegodisnje sektastvo'' ''Visegodisnje pripremanje raskola''(reko mi Patrijarh jednom) i ''sluzenje na Antiminisu 1997godine'' Vuk Draskovic je baraba, ali Vuk je sada omiljeni gost Sinoda, i ne znam cemu ta opesracija. Vladika Artemije, je kada niko nije, jedini ustajao protiv pogubne Miloseviceve vlasti, dok je Vuk i onda bio rezervna varijante. Vladika Artemije ne valja ni ovoj vlasti, a on je opet rezervna varijanta. Vladika Artemije nikada nije bio ekumenista, dok je on globalista ceo svoj zivot. Vladika Artemije je protiv ulaska Srbje u Nato, a Vuk je postao militarista i prvi je za Nato u Srbiji. А да га неко "линчује" сигурно не би, поготово као "доживотни епископ ЕРП" могао да овако лако оснива "парохије" изван "своје" епархије, којом по сопственом схватању треба "доживотно да управља," пошто СА Сабор СП Цркве "над њим нема надлежности." Господине Мудров, Ви који натпросечно познајете црквене прилике (поготово у бачкој епархији) ваљда имате и основно познавање еклисиологије да би барем Вама била јасна апсурдност ових ставова. Искрено, заиста ми је жао преосвећеног Артемија и мислим да му је здравље озбиљно уздрмано. Један доктор теологије сигурно треба да зна боље и више и да се макар уздржи од давања оваквих, еклисиолошки потпуно неутемељених изјава.Pa jos ga nisu ubili(udba drzava), a kakve pritiske trpe zbog toga sto ''osnivaju'' parohje u dve tri kuce, to moze da posvedoci Miloje Stevanovic, koji je malo tvrdji orah, pa cete shvatiti kako tek prolaze obicni sirotani.Vl.Artemiju se zdravlje narusilo, naravno,cudo je Bozije da je jos ziv posle svega ovoga, ali eto drzi ga Gospod i ima sa njim neki plan, i uopste ne sumnjam da ono sto on zna(a to je kao okean naspram moga znanja) i kakva on saznanja ima, duboko molitveno promislio svaki korak. Dokle je mogla boraba iznutra, bila je, uz postovanje svakog nadglasavanja, i nipodastavanja, ali jednom se moralo otskrinuti vrata, a to su upravo uradili oni koji su ga uklonili. Мислим да се нико нормалан и добронамеран не радује оваквом стању и желим да верујем да за сваког човека има наде све док је у стању да макар саслуша и поразмисли о аргументима "друге стране." Чињеница је да нам овај несрећни раскол није потребан и да ће донети задовољство само непријатељима православља и српства, ма ко они били.Slazem se, ali ako je neko racunao na meko uklanjanje, i zatvaranje na VMA, od toga nije moglo biti nista, bar po onome kako sam ja video vladiku Artemija svih ovih godina, i to dosta pre nego je postao vladika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 У колико Сабор донесе одлуку да не позове папу Бенедикта, а све је извјесније да ће донијети такву одлуку то ће бити ударац за артемијевце који једва чекају да папа дође у Србију, како би имали додатни разлог за продубљивање раскола. 1405_love Ако до тог Сабора буду уопште и постојали. Њих само треба ставити на "игноре" и убрзо ће нестати. Они се једноставно хране полемикама. Кад нестане полемисања са њима - нестаће и њих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука