Бартендаз Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 мислим да си необразован по питању религије, поготово православне, није то ништа срамотно prstgore Sto me cini jednakim sa otprilike 80- 90% pravoslavaca u srbiji Па ти православци бар ћуте не бусају се као ти.Као православац није битно шта знаш него како чиниш,кад ћеш то да схватиш! не бих се брате сложио са тобом. апостоли нису били неуки људи - врцали су теологијом, као и сваки светитељ. ми се надамо, верујемо и љубимо, ал је мудрост она која рађа те плодове.није битно да си надарен језиком и знањем колико да схваташ неке ствари. кад укапираш конструкцију и механизам, све је после лакше. :cheesy: из незнања сав грех. Па чекај како се онда не слажеш са мном?Написао си опширније само и објаснио. Ево укратко.Да ли је бољи онај који много зна,а не чини то што зна,или онај који мало зна,а чини добра дела. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 мислим да си необразован по питању религије, поготово православне, није то ништа срамотно 0102_laugh Sto me cini jednakim sa otprilike 80- 90% pravoslavaca u srbiji 0102_laugh Па ти православци бар ћуте не бусају се као ти.Као православац није битно шта знаш него како чиниш,кад ћеш то да схватиш! не бих се брате сложио са тобом. апостоли нису били неуки људи - врцали су теологијом, као и сваки светитељ. ми се надамо, верујемо и љубимо, ал је мудрост она која рађа те плодове.није битно да си надарен језиком и знањем колико да схваташ неке ствари. кад укапираш конструкцију и механизам, све је после лакше. 0102_laugh из незнања сав грех. Па чекај како се онда не слажеш са мном?Написао си опширније само и објаснио. Ево укратко.Да ли је бољи онај који много зна,а не чини то што зна,или онај који мало зна,а чини добра дела. не разумеш.та двојица не постоје у реалном свету и хипотетички су потпуно исти и теже ништавилу. овај што зна је лењ и баца таленат и пропада због тога, а ова што мало зна је лењ да научи и користи оно мало што има али не умножава и практично игнорише таленат. бољи је онај који напредује у вери, знању и делима али ниједно није мерило човека него оно што га мотивише да то све ради - ил је љубав или нешто погрешно. дете мора да расте, да прохода, да трчи, да се развија и ментално, као и да се испуњава као личност и да се шири, па и кроз породицу. исто важи за хришћанина. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 мислим да си необразован по питању религије, поготово православне, није то ништа срамотно 0102_laugh Sto me cini jednakim sa otprilike 80- 90% pravoslavaca u srbiji 0102_laugh Па ти православци бар ћуте не бусају се као ти.Као православац није битно шта знаш него како чиниш,кад ћеш то да схватиш! не бих се брате сложио са тобом. апостоли нису били неуки људи - врцали су теологијом, као и сваки светитељ. ми се надамо, верујемо и љубимо, ал је мудрост она која рађа те плодове.није битно да си надарен језиком и знањем колико да схваташ неке ствари. кад укапираш конструкцију и механизам, све је после лакше. 0102_laugh из незнања сав грех. Па чекај како се онда не слажеш са мном?Написао си опширније само и објаснио. Ево укратко.Да ли је бољи онај који много зна,а не чини то што зна,или онај који мало зна,а чини добра дела. не разумеш.та двојица не постоје у реалном свету и хипотетички су потпуно исти и теже ништавилу. овај што зна је лењ и баца таленат и пропада због тога, а ова што мало зна је лењ да научи и користи оно мало што има али не умножава и практично игнорише таленат. бољи је онај који напредује у вери, знању и делима али ниједно није мерило човека него оно што га мотивише да то све ради - ил је љубав или нешто погрешно. дете мора да расте, да прохода, да трчи, да се развија и ментално, као и да се испуњава као личност и да се шири, па и кроз породицу. исто важи за хришћанина. Са једне стране ј тако.Са друге стране сам мислио нпр.ти знаш више од мене о вери,прочитао више књига,светих отаца,али не чиниш све како си читао.Значи све је то без користи!Јел се слажеш? Са друге стране ја могу да прочитам мање књига,мање светих отаца,али да чиним све како сам прочитао.Не сводим ову другу особу на то да не зна ништа о вери,а да живи праведно.Као моја мајка нпр. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 мислим да си необразован по питању религије, поготово православне, није то ништа срамотно 4chsmu1 Sto me cini jednakim sa otprilike 80- 90% pravoslavaca u srbiji bendoff Па ти православци бар ћуте не бусају се као ти.Као православац није битно шта знаш него како чиниш,кад ћеш то да схватиш! не бих се брате сложио са тобом. апостоли нису били неуки људи - врцали су теологијом, као и сваки светитељ. ми се надамо, верујемо и љубимо, ал је мудрост она која рађа те плодове.није битно да си надарен језиком и знањем колико да схваташ неке ствари. кад укапираш конструкцију и механизам, све је после лакше. greengrin из незнања сав грех. Па чекај како се онда не слажеш са мном?Написао си опширније само и објаснио. Ево укратко.Да ли је бољи онај који много зна,а не чини то што зна,или онај који мало зна,а чини добра дела. не разумеш.та двојица не постоје у реалном свету и хипотетички су потпуно исти и теже ништавилу. овај што зна је лењ и баца таленат и пропада због тога, а ова што мало зна је лењ да научи и користи оно мало што има али не умножава и практично игнорише таленат. бољи је онај који напредује у вери, знању и делима али ниједно није мерило човека него оно што га мотивише да то све ради - ил је љубав или нешто погрешно. дете мора да расте, да прохода, да трчи, да се развија и ментално, као и да се испуњава као личност и да се шири, па и кроз породицу. исто важи за хришћанина. Са једне стране ј тако.Са друге стране сам мислио нпр.ти знаш више од мене о вери,прочитао више књига,светих отаца,али не чиниш све како си читао.Значи све је то без користи!Јел се слажеш? Са друге стране ја могу да прочитам мање књига,мање светих отаца,али да чиним све како сам прочитао.Не сводим ову другу особу на то да не зна ништа о вери,а да живи праведно.Као моја мајка нпр. опет промашај.испуњавали су Јевреји закон и сва слова па љубави нису имали и свети Јован Претеча и Крститељ и сам Господ их прозива да су породи аспидини и змије, да се ђаволу клањају. схвати, вера, нада и љубав су основ наше вере, а мудрост, ЦЕЛОМУДРЕНОСТ је нешто што све то заокружује и даје печат квалитета. значи, све иде заједно, не може човек да остане слеп или глув на науку Божју а да куша причешће - онда нешто није у реду. верујем да је твоја мајка праведник и немам сумње да је другачије, али је поента да морамо све људе да сагледамо као оно што јесу - грешници и покајници, подједнако као и светитеље. волим и ја мог оца и мајку, ал ми је више него јасно колики је пропуст кад се уђе у 50тим годинама живота у веру - није нимало лако а ја сам мислио да је мени тешко да се мењам у 21. нису књиге и начитаност све, али хришћанин има заповест да чита и да напредује у вери. да се интересује као да му је то животна храна, што и није далеко од истине. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 мислим да си необразован по питању религије, поготово православне, није то ништа срамотно 319.gif Sto me cini jednakim sa otprilike 80- 90% pravoslavaca u srbiji 319.gif Па ти православци бар ћуте не бусају се као ти.Као православац није битно шта знаш него како чиниш,кад ћеш то да схватиш! не бих се брате сложио са тобом. апостоли нису били неуки људи - врцали су теологијом, као и сваки светитељ. ми се надамо, верујемо и љубимо, ал је мудрост она која рађа те плодове.није битно да си надарен језиком и знањем колико да схваташ неке ствари. кад укапираш конструкцију и механизам, све је после лакше. 319.gif из незнања сав грех. Па чекај како се онда не слажеш са мном?Написао си опширније само и објаснио. Ево укратко.Да ли је бољи онај који много зна,а не чини то што зна,или онај који мало зна,а чини добра дела. не разумеш.та двојица не постоје у реалном свету и хипотетички су потпуно исти и теже ништавилу. овај што зна је лењ и баца таленат и пропада због тога, а ова што мало зна је лењ да научи и користи оно мало што има али не умножава и практично игнорише таленат. бољи је онај који напредује у вери, знању и делима али ниједно није мерило човека него оно што га мотивише да то све ради - ил је љубав или нешто погрешно. дете мора да расте, да прохода, да трчи, да се развија и ментално, као и да се испуњава као личност и да се шири, па и кроз породицу. исто важи за хришћанина. Са једне стране ј тако.Са друге стране сам мислио нпр.ти знаш више од мене о вери,прочитао више књига,светих отаца,али не чиниш све како си читао.Значи све је то без користи!Јел се слажеш? Са друге стране ја могу да прочитам мање књига,мање светих отаца,али да чиним све како сам прочитао.Не сводим ову другу особу на то да не зна ништа о вери,а да живи праведно.Као моја мајка нпр. опет промашај.испуњавали су Јевреји закон и сва слова па љубави нису имали и свети Јован Претеча и Крститељ и сам Господ их прозива да су породи аспидини и змије, да се ђаволу клањају. схвати, вера, нада и љубав су основ наше вере, а мудрост, ЦЕЛОМУДРЕНОСТ је нешто што све то заокружује и даје печат квалитета. значи, све иде заједно, не може човек да остане слеп или глув на науку Божју а да куша причешће - онда нешто није у реду. верујем да је твоја мајка праведник и немам сумње да је другачије, али је поента да морамо све људе да сагледамо као оно што јесу - грешници и покајници, подједнако као и светитеље. волим и ја мог оца и мајку, ал ми је више него јасно колики је пропуст кад се уђе у 50тим годинама живота у веру - није нимало лако а ја сам мислио да је мени тешко да се мењам у 21. нису књиге и начитаност све, али хришћанин има заповест да чита и да напредује у вери. да се интересује као да му је то животна храна, што и није далеко од истине. Па добро баш да су промашаји и нису,писали смо о различитим стварима.Слажем се са твојим постом.Али мораш да признаш да нисмо сви на истом нивоу знања по питању вере?Наше знање није никаква сигурност да ми живимо побожније од неког ко не зна цитат из Библије,ко није прочитао много светих отаца.Али човек се причешћује чешће,моли се више,бољи је човек. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 нетачно, ни количина књига, ни број причешћа ништа не значе. онда би било могуће потрети Господове речи: Зато, доме Израиљев, судићу вам свакоме по путевима његовим, говори Господ; обратите се и прођите се свих греха својих, и неће вам безакоње бити на спотицање. а шта ћемо онда са овим: И не судите, и неће вам судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростиће вам се. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 нетачно, ни количина књига, ни број причешћа ништа не значе. онда би било могуће потрети Господове речи: Зато, доме Израиљев, судићу вам свакоме по путевима његовим, говори Господ; обратите се и прођите се свих греха својих, и неће вам безакоње бити на спотицање. а шта ћемо онда са овим: И не судите, и неће вам судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростиће вам се. Хехех зашто избегаваш да ми одговориш на питање.Кажи ми који је бољи човек од ове двојице? Наравно идемо и са тим,битно је да знање поред дела ништа не значи..док "неко знање" са делима много више значе.Да ли се слажеш са тим?Или ћеш опет да тераш контру..ово може да потраје,а мене зове друг да идемо мало радијацију да покупимо напоље facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 већ сам ти одговорио, али ти не желиш да прихватиш одговор. ево и како сам ти одговорио: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12338.0.html клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 већ сам ти одговорио, али ти не желиш да прихватиш одговор. ево и како сам ти одговорио: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12338.0.html Ја и даље мислим да се не разумемо.Прочитаћу касније па пишем greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Ne daj se zaplasiti, postoji i neograniceni grejs period... uz pokajanje i oprost bleh sori a sta ti je ovo boldovano? oprost? smej.gif oprost grehova? nema tako neceg, kod nas smej.gif извини, како нема опрост грехова? bleh dobro ako "to" postoji kod nas navedi mi bilo kakvu referencu u vezi "oprosta"? sluzbu? cin? bilo sta sto bi cinilo taj "oprost grehova"? ili jos bolje, evo posto ti kazes da to "ima" kod nas, ajde mi molimte onda objasni sta je to "oprost grehova". Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Нисам сујеверан у класичном смислу, али верујем у скривено значење неког догађаја или у неку симболику која ме о нечему опомиње или ми поручује нешто. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Ne daj se zaplasiti, postoji i neograniceni grejs period... uz pokajanje i oprost sori a sta ti je ovo boldovano? oprost? thank_you777 oprost grehova? nema tako neceg, kod nas crvenilo извини, како нема опрост грехова? dobro ako "to" postoji kod nas navedi mi bilo kakvu referencu u vezi "oprosta"? sluzbu? cin? bilo sta sto bi cinilo taj "oprost grehova"?ili jos bolje, evo posto ti kazes da to "ima" kod nas, ajde mi molimte onda objasni sta je to "oprost grehova". - Јер вам кажем заиста: шта год свежете на земљи биће свезано на небу, и шта год разрешите на земљи биће разрешено на небу.- Којима опростите грехе, опростиће им се; и којима задржите, задржаће се. света тајна исповести, свето причешће? у генералном смислу покајање и живот хришћанина? prstgore клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 hehehehehe cuveni "generalni smisao" :cheesy: Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Sve dok nisam počela da idem redovno u crkvu i čitam Duhovne knjige, tekstove i pouke bila sam okorjeli "sujevjernik". Sujevjerje se javlja tamo gdje nema prave vjere u Boga ili gdje se vjera pogešno tumači,iz neznanja, straha, slabosti i sličnih negativnih emocija. Čovjk koji istinski vjeruje ne može da upadne u takvu zamku. Prosto se zastidim u kavom sam mraku i neznanju živjela i u kakve sam sve gluposti vjerovala. Od crne mačke pa do toga da li ću obući ovu ili onu majicu, koji je dan itd... da ne nabrajam spisak je veliki. Liječenje od ove "bolesti" nije baš brzo ali uz pomoć Božiju ništa nije nemoguće. Nedavno sam tražila nešto po internetu i našla jednu super knjigu u vezi sa temom "sujevjerje". Već sam je nekoliko puta odštampla i dala ljudima na čitanje, ( nadam se da nije strašno to što sam oštetila firmu za papir i štampanje, prosto nisam mogla odoliti da to ne uradim).Knjigu možete pročitati ili odštapati na slijedećem sajtu: http://smirenoumlje.blogspot.com/2008/12/sveti-oci-sujeverje-klanjanje-avolu.html Voljela bi da nekome bude od koristi. "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лела Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Није сујеверје класично, али сам понекад бројала степенице уз / низ које ходам! bleh 1414_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука