Mudrov Написано Март 20, 2011 Пријави Подели Написано Март 20, 2011 Augustinius: Ти мешаш епархијски разрез од треба са парохијалом. Да разјаснимо. Рецимо: Свештеник има 450 домова (толико му се води у намесништу), он мора годишње (на годишњем нивоу) да плати 1000 РСД по кући (Сремска епархија), што износи 450 000 РСД у три рате: прва у априлу, друга у августу и трећа у децембру. Тај парохијал плаћају верници, и уписујем им се и такозване ''Парохијалске књижице''. Али код мојих родитеља у селу од 800 домова плаћа 25, јер људи и не знају шта је то парохијал, и мисле кад то плате да су завршили за ту годину. Зато се свештеници и нетруде да објасне јер им је лакше да надоместе парохијал Епархији од треба него да ''терају'' народ да плаћа. Епархијски разрез се узима у процентима од црквених треба * онолико колико си имао на годишњем нивоу и то се увек плаћа и измирује преко намесника у фебруару текуће године за прошлу, када се прави пресек. Што се тиче Црквене општине, то је друга ствар, и њена каса тј. буџет зависи од добара непокретних које поседује црквена општина: земља, објекти.... итд. Са икона из храма такође иде у црквену касу осим са целивајуће иконе која се дели на свештенике који припадају, тј. све оне свештенослужитеље који су сапричасни храму, и то се зове ''корвана''. Са таса такође иде у црквену касу. Плата се одређује од висине парохијала, и од тог парохијала се уплаћује социално и пензионо, али само у Војводини. У другим епархијама свештеници сами уплаћују ПИО, док у неким епархијама уплаћује комплетно црквена општина или делимично (у зависности од буџета). Све остало од треба остаје свештенику. Такође кроз разрез се даје један део за богословије, факултет, по један евро од сваке требе за веронауку, у социјалне фондове (код епархија које то имају), за Храм Светог Саве, црквена и епархијска гласила...итд. Код сваке епархије је различито. 0102_laugh covece Boziji, jesi ti lud ili pust. Nista je ne mesam, i prestani da mi izvrces reci. Nista ja ne brkam, parohijal se negde naplacuje i to nije simbolicno od 1000 do 1200 dinara, nego 1% od godisnjeg prihoda jednog vernika. Taj obicaj se zadrzao u starim delovima Novog Sada, i nekim starosedelackim mestima. Sa parohijalom se puni kasa, i ne samo sa njim, nego pre svega sa rentama objekata, zgrada i lokala, i zemljista, kao i sa prodajom sveca i tasom. Eparhijski razrez je U BACKOJ (i mani me vise sa Sremom, jer samo o Backoj govorim) 25% od bruto prihoda u kasi!!! Ali u to ne ulaze pokloni, koji ulaze u obracun plate, i novac sa celivajucih ikona KORVANA - koji ide direktno u svestenicki dzep. Svestenici u nekim gradovima i mestima gde se parohijal nije zadrzao, i ne pokusavaju da objasne sta je to parohijal(jer svoju platu uzimaju iz kase koja se napuni taman toliko koliko treba za platu - od renti i poklona i naravno za eparhiju 25%), zbog toga sto mogu imati veci zahvat kod naplacivanja trebe, gde neki popovi(koji jako vole papu) oderu vernike kao jarice. Tamo gde idu dva tasa, prvi ide u kasu i od toga 25% eparhiji u eparhijski razrez, a drugi ceo Eparhiji. U BACKOJ, plata zavisi od cina, radnog staza i broja dece, ali se najmanja krece od tridesetak do najvise pedesetak hljada DINARA(EDIT), s tim sto imaju pravo na 110 evra decijeg dodatka, tako da recimo svestenici u Subotici, ili Somboru, imaju po 6 i 10 dece i imaju jako velika primanja na osnovu toga. Stjepan Ibrahim: mislim da je dobro da objasnite šta su parohijali, trebe... 1. Da li svaki pop ima pomoćnika (klisara, crkvenjaka..) koji sa njim ide po domovima i pomaže mu u Crkvi? 2. Od kojih para se taj "pomoćnik" izdržava, da li je on u milosti svoga popa, ili je Crkva regulisala i njega. U mojoj Crkvi svi pomoćnici su obezbeđeni kolko i popovi. Dobro im ide. 3. Ja mislim da je bezobrazluk da pop ima više od 500 evara (sva primanja ukupno), mada naravno da znam da imaju. Ako ništa drugo bezobrazluk je zbog vere. Ko će bre da ti veruje sa roleks satom i ajudijem. Zato ih i gledaju više kao figure a za pomoć se obraća narod babama. Parohijal je crkveni porez vernicima, koji se zadrzao u nekim mestima u Backoj, Bantu, i Sremu, ali koji je sada dobrovoljne prirode, ali se o tome cuti. Crkvenjaci su ljudi zaposljeni pri Crkvama kao pomocnik u oltaru, i u Crkvi. Njihova primanja su tragikomicna, a 90% ih uopste nije prjavljeno, t.j. PIO osigurano. Sto se tice Backe, ni jedan Crkvenjak nema platu ni pribliznu kao svestenik u najmanjem mestu. U Novom Sadu je malo bolja situacija, ali je isto jako neorganizovana,i zato su nam Crkvenjaci jako ''problematicni'' tipovi, da budem blag, u postu smo. Gore sam rekao da svestenici koji su u MILOSTI, imaju od 1000 do 4000 evra mesecno primanja. Dobri svestenici su skrajnuti i gurnuti na margine, dok se laktarosi, sto bi rekao Nebojsa, mogu videti kao jako bogati ljudi u Novom Sadu. (најчешће свештеник даје 20% помоћнику од опела, водица, колача... венчање, освећење станова и крштење улази само код неких, док остали од тога не дају помоћницима).U Backoj, crkvenjak ili tamo gde postoji pojac, ako je svestenik dobar(a takvi su pod tepihom) od sahrane koja je prosecno 10.000 dinara - dobije 500 dinara.Поједини свештеници имју велика примања као и смештај, док неки живе као подстанари (приватно) или чак плаћају кирију за црквени стан црквеној општини.Ovo je tacno, dok se neki razbacuju sa novcima i zive u crkvenim stanovima, a imaju po dve nove nekretnine koje izdaju, drugi came kao podstanari. Za Novi Sad garantujem.U Backoj je u 99% slucajeva besplatan crkveni stan po menjim mestima i gradovima, ali u vecim, onima koji su ''na liniji'' se uplacuje stanarna za nov stan, a neki koji ''nisu na liniji'' sami placaju kiriju. Augustinius: Да ли треба плата бити до 500 ЕУ, се такође не може применити на све. Зашто? Па рецимо ако свештеник у БГ живи као подстанар и плаћа 200 ЕУ за кирију, плус 120 ЕУ за обавезе а има жену и двоје деце, како онда да оствари нормалне услове? Мој пријатељ је инжињер, продаје кугличне лежајеве и ради пет дана у седмици са платом од 750 ЕУ.Ma za beogradske svestenike se ne bojim, jer ako neki u Novom Sadu imaju po par hiljada evra, koliko je tek u Beogradu, i mislim da ne postoji ni jedan koji je podstanar, cak i oni koji su stigli kao izbeglice..Kada bi usla inspekcija i proverila postene svestenike koji su nesto imali i pre nego sto su rukopolozeni, i one koji nisu imali nista i bili podstanari, mnogi bi padali u nesvest, kao onaj direktor Elektrodistribucije Beograd, sto je imao nekoliko desetina stanova. Meni je licno pricao poznati Beogradski svestnik V.Z. da mu je drugi poznati R.R. trazio 10.000 do 20.000 evra za parohiju, i da se to isplati, jer se brzo vrati. Nebojsa: Истина је само једна ,ха Правом свештенику и милион еура је мало месечно ,лошем свештенику и 100 еура је много .Мислим да је чињеница да на ПБФ долазе људи да студирају због доброг радног места и фине месечне надокнаде углавном се људи и у Богословију уписују због тога .Бар ја знам десет таквих ,такође знам доста свештеника из Срема и Бачке који живе неумерено и средини и времену у којем јесу . Но знам и ону другу страну свештенике који живе на кашичицу ,јер се нису снашли "уподобили"владици,архимандриту,архиејерејском намеснику,секретару или шта знам коме све . Ти људи живе стварно лоше . Мени у суштини не смета што неки свештеник има 10 .000 еура месечно(а знам и таквог)али би они могли да покажу мање то што имају не знам шта фали да се купи мали ауто од 7-8 хиљада еура не мора баш мерцедес . Не мора попадија у Цркви након литургије да показује луј витон ташницу од не знам колико еура . Не морају поједини да шаљу децу баш у Швајцарску на школовање . Моје мишљењ је ако имаш не показуј саблажњаваш и народ и друге свештенике који немају .А на савести је сваком колико и шта ће урадити ,нисам ја судија и ако ће од мојих 1000 динара месечно да се обогати нека се обогати ,ја ћу увек давати . Поента је приче да нисам саблажњен ,једино ми је жао оних што једва састављају крај са крајем јер изгледа када обучем мантију и мене нека таква парохијица чека Ovo potpisujem, sem ovoga podvucenog i smatram da si preterao, jer ne moze biti u Backoj vise od 4000 evra.Svaki dan sam u tome, i gledam svojim ocima, i mozda bi po svoj prilici trebalo da smanjujem, s obzirom na posao, ali sam realan i iskren. Vuk: не знам колико ти имаш или већ неко ал рецимо ево ја немам дај ти мени. каква је то реторика ауди, топјота, фол гол, када случно ауто вози комшија или рођак онда је непримјетно занемарљива ствар, јел поп има "добро" ауто још ако је металик лак јаааааооооооооооо!!! шок ! наплаћује сахране троструко, краде, узима вамо узима тамо... не кажем има свакаквих случајева. ал да је наш народ искомлексирано болестан по питању не свештенства већ сваког ко има нешто боље то је НЕМИНОВНО! ја познајем клирика отац му има пара да купи пола земље, човјек је од своје 18 промјенио 5 најнових мерцедеса и бмв-ова таква аута вози и даље , шта треба обукао је мантију па би било добро да се ређе и купа да село не би причало како арчи воду и шампон који је иначе његов ал то није битно он је поп одакле му право... што је попов син примљен у БГ богословију а нико не гледа да је био ученик генерације него средио тата... мајко мила prstgore 0442_feel 0442_feel! да има свештенства који ради све и свашта има ал и сваки тај вјерник исто тако треба да зна ако је стварно вјерник и оцрквењена особа !!КОМЕ!! да се обрати а не да прича около све и сја обично за славским столом са чачкалицом у устима и чашицом у руци. Tako je, narod je kriv, i narod je bolesno iskompleksiran!Pri crkvi sam vise nego sto ti imas godina, i znam dobro da narod nikada nece nikome prgovoriti ako je bogat, i ako mu je deda i otac stekao, naravno ne kao tajkun i ratni profiter blizak vlastima i crvenom knjizicom, ali da posteni popovi nadrljaju zbog takvih baraba to se slazem. Iako posle mesec dana, narod shvati ko je pop, a ko najamnik, tako da ne zalis svestenike, nego da istinu pogleda su oci. Nije narod bolestan, nego su popovi iskvareni, jer se svako primao u Bogosloviju, i nije cudno sto je jedan sa Bogoslovije i Mirasev raspop. Da nekima ovde uzmes cuclu i najuris ih, imao bi Miras popova za svaku parohiju u Srbiji i Crnoj Gori. Nema potreba za banalizovanjem, oko kupanja, rucka na sred dvorista i slicnim glupostima, nego samo napraviti rez i oterati najamnike iz Crkve. Augustinius: Постоји много случајева, али као што сам напоменуо не можемо ствари генерализовати. Био сам безброј пута присутан где свештеник узим огромне суме за опело, народски речено ДЕРЕ, али исти тај народ иако бруји по славама уз чашицу, сутра опет трчи том свештенику јер је он против папе. А поједини покушавају да ступе у заједницу да нешто учине, али га исти тај народ оговара опет уз чашицу како тера људе у Цркву и како хоће да свим ми постанемо католици и папине слуге. Верујте ми ја сам се од свега тог дистанцирао и уопште ме не занима ко колико узима и има, јер свако ће дати одговор за оно што ради, а ја по савести својо се трудим да створим и одржим заједницу. Кад ми захвали материје, фала Богу имам широка леђа, ја прионем на посао па рмбачим... све што је поштено стечено, Богу је драго.To ces ti da izvines, ti sto vole Papu, su najveci srebroljupci, i poltroni koji ne talasaju nego samo sisaju cuclu i za tu cuclu su spremni da svoje kolege drukaju, ogovaraju, podmecu, ignorisu, itd.Najlakse je narod opljuvati: narod nije dobar, narod ogovara uz casicu i cackalicu u ustima. Da nije simonije i apostasije koja je ovako zatresla nasu Crkvu, ne bi imali oni o cemu pricati. Zato opet ponavljam: svima iste plate! Tako da su cene Treba iste i uplacuju se na racun SPC, od toga se isplacuju svuda iste plate, kao sto policajac ima platu istu i u Beogradu i u Belegisu, uz neke dnevnice plus onome koji ima u gradu vanredne aktivnosti, ili je podstanar.... i kraj. Svestenici u jacim parohijama bi imali vise sa ikona kao i od vodica i kolaca, i to bi bila razlika o kojoj je pricao Augustinius, sto se tice kirije, troskova zivota itd. Do tada ce dobri svestenici camiti u malim parohijama ''po kazni'' ili u velikim sa malim brojem kuca, dok ce se srebroljupci bogatiti i postajati diretkori EDB. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Март 20, 2011 Пријави Подели Написано Март 20, 2011 Ima sveštenika od 10.000 eura samo nije u Bačkoj sa druge je strane grada one bogatije . Ja sam za to da se pošalje predlog za rešenje ovog problema u Crkvi jer je zaista ozbiljan problem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 20, 2011 Пријави Подели Написано Март 20, 2011 Ima sveštenika od 10.000 eura samo nije u Bačkoj sa druge je strane grada one bogatije . Ja sam za to da se pošalje predlog za rešenje ovog problema u Crkvi jer je zaista ozbiljan problem Прво да се сложимо око тога је ли то проблем или није. Неки мисле да је то у реду. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Март 20, 2011 Пријави Подели Написано Март 20, 2011 Ajde da se slozimo.Ako je to istina... KAKO TO MOZE DA BUDE U REDU? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 20, 2011 Пријави Подели Написано Март 20, 2011 .. U pričama po hodnicima problem se vidi u popovskim ženama... Nek rade bre nešto. Nisu one princeze, no sluškinje.у ком смислу слушкиње? :bla: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лела Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Не мора попадија у Цркви након литургије да показује луј витон ташницу од не знам колико еура .А да вас питам нешто: колико попадија познајете, и колико од њих носи луј витон ташну?Ево, ја их познајем око 50 (најмање) и ниједна нема такву ташну. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Мислим да Свештенство солидно зарађује... За разлику од мирјана...имају за кола, рачуне, куће и станове (а неки и пословне просторе) Тако да прича о плати нема смисла... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojsa Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 sestro Lela ne poznaješ prave popadije ima ih i sa tim tašnicama od xxxx eura . Nije nenormalno da popa zaradjuje velike pare . Moj drug popa u jednom selu drži malu labaratoriju ili šta već za razvijanje semena nekih biljaka lovor,citrusi neko drveće i slično . Čoveku biznisi ide i dobar je popa on ne naplaćuje ništa ,zato svi ga vole Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лела Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Izgleda da ne poznajem 0110_hahaha Ali me živo interesuje koliko ih je takvih: jedna, pet, pedeset, trista? :wink: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 видо једну, па су сад све такве. 0205_whistling Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука