Jump to content

Sveštenička plata

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мудрове, ја не износим неистине. Ја сам говорио о фиксним платама који свштеници добијају и то по систему који датира још од Марије Терезе, и који се односи само на Војводину и њене три епархије. Нисам рекао колика је месечна добит од треба, и колико који свштеник зарађује месечно. У то нисам улазио, јер сам говорио само о фиксним платама, и систему који је некад постојао. Што се тиче Бачке епархије... па није она само Нови Сад, и немој само да се везујеш за највећи град Војводине. И остала села чине епархију Бачку. Разлика у парохијалу је различита у све три епархије, као и у величини парохија, тако да не можеш генерализовати слику. Нема исто свештеник у Новом саду и свештеник у Мошорину. Али је висина парохијала иста за све по једном домаћинству. Опет није иста у све три епархије, него свака има своју. Да свештеници имају плату преко 30 до 50 хиљада, можеш једино доказати ако скенираш барем једну уплатницу на име неког свштеника са шифром за плату. Иначе овако свако може да прича шта му је воља, поготову антицрквени људи, који се овде крију под неким псеудонимом. Као што рекох колико поједини свештеници зарађују месечно не бих да улазим, јер то није тема. А чега све има ја то врло добро знам, али нека иде сваком на његов образ.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Ne brate, ti si rekao da je svestenicka plata simbolicna sto nije tacno.

Od30.000 do 50.000 dinara, mesecno koji se isplate pre ili kasnije, ali se isplate, i to zavisi od decijeg dodatka do 100 ili 110 evra mesecno.

Pored PIO uplate...

Ne vezujem se za grad Novi Sad, jer sam rekao do 4000 evra mesecno, a na selima je to primanje najmanje 1300 evra.

Tamo ima manje treba ali su plate o kojima ti pricas,svuda iste, i tamo se pre namire jer postoji zemlja koja se rentira seljacima.

Naravno da je po parohiji prihod razlicit, jer su neke manje ili vece, ali je plata uvek ista.

Nije tacno da je parohijal 1000-1200 dinara, nego 1% od prihoda na godisnjem nivou.

Recimo imas 30.000 mesecno, to priznas ako si posten ili ako se to zna, i to je 3600 dinara parohijal.

Ali opet podvlacim parohijal je samo mala stavka, i rente objekata i zemljista su veci deo sa kojim se puni kasa iz kojih se uplacuje PLATA SVESTENIKA, koja se odredjuje, cinom, godinom staza i brojem dece, i iznosi od 30.000 do 50.000 dinara, i naravno da li je u milosti vladike.

Skeniracu ti  uplatnicu pa cete svi moci videti.

Подели на овим сајтовима

Ти мешаш епархијски разрез од треба са парохијалом. Да разјаснимо. Рецимо: Свештеник има 450 домова (толико му се води у намесништу), он мора годишње (на годишњем нивоу) да плати 1000 РСД по кући (Сремска епархија), што износи 450 000 РСД у три рате: прва у априлу, друга у августу и трећа у децембру. Тај парохијал плаћају верници, и уписујем им се и такозване ''Парохијалске књижице''. Али код мојих родитеља у селу од 800 домова плаћа 25, јер људи и не знају шта је то парохијал, и мисле кад то плате да су завршили за ту годину. Зато се свештеници и нетруде да објасне јер им је лакше да надоместе парохијал Епархији од треба него да ''терају'' народ да плаћа. Епархијски разрез се узима у процентима од црквених треба * онолико колико си имао на годишњем нивоу и то се увек плаћа и измирује преко намесника у фебруару текуће године за прошлу, када се прави пресек. Што се тиче Црквене општине, то је друга ствар, и њена каса тј. буџет зависи од добара непокретних које поседује црквена општина: земља, објекти.... итд. Са икона из храма такође иде у црквену касу осим са целивајуће иконе која се дели на свештенике који припадају, тј. све оне свештенослужитеље који су сапричасни храму, и то се зове ''корвана''. Са таса такође иде у црквену касу. Плата се одређује од висине парохијала, и од тог парохијала се уплаћује социално и пензионо, али само у Војводини. У другим епархијама свештеници сами уплаћују ПИО, док у неким епархијама уплаћује комплетно црквена општина  или делимично (у зависности од буџета). Све остало од треба остаје свештенику. Такође кроз разрез се даје један део за богословије, факултет, по један евро од сваке требе за веронауку, у социјалне фондове (код епархија које то имају), за Храм Светог Саве, црквена и епархијска гласила...итд. Код сваке епархије је различито.

Подели на овим сајтовима

mislim da je dobro da objasnite šta su parohijali, trebe...

1. Da li svaki pop ima pomoćnika (klisara, crkvenjaka..) koji sa njim ide po domovima i pomaže mu u Crkvi?

2. Od kojih para se taj "pomoćnik" izdržava, da li je on u milosti svoga popa, ili je Crkva regulisala i njega. U mojoj Crkvi svi pomoćnici su obezbeđeni kolko i popovi. Dobro im ide.

3. Ja mislim da je bezobrazluk da pop ima više od 500 evara (sva primanja ukupno), mada naravno da znam da imaju. Ako ništa drugo bezobrazluk je zbog vere. Ko će bre da ti veruje sa roleks satom i ajudijem. Zato ih i gledaju više kao figure a za pomoć se obraća narod babama.  dada

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Црквене требе су свештене радње: венчање, крштење, опело, парастос, резање колача, свећење водице..итд (све оно што један свештеник пружа вернику, а налази се у црквеној књизи - Требник, па отуда и ''требе''). Као што рекох од тога део иде епархије за разне потребе које сам навео - то је парохијски разрез или епархијски. Различито је од епархије до епархије. Парохијал ја стари систем плаћања за одржавање Цркве и њених потреба. Он је био претеча данашњем модерном економском виду обезбеђивања материјалнох добара за верске заједнице, јер на западу верски пресставници су државни службеници, и корисници су буџета. Рецимо: У Немачкој сваком католику и протестанту се скида 2% са месечне плате за потребе верској заједници којој припада. Од тих пара свештеници добијају плате у зависности од степена образовање, као социјално и пензионо. Тако је било и са парохијалом, који се задржао само у Војводини, јер је то систем који је Запад развио. На истоку је увек важила треба или десетница, или корвана.. итд. Зато парохијал данас постоји само у сремској, банатској и бачкој епархији. Немају свештеници помоћнике, осим у БГ који се финансирају од стране свштеника по договру (најчешће свештеник даје 20% помоћнику од опела, водица, колача... венчање, освећење станова и крштење улази само код неких, док остали од тога не дају помоћницима). Такође црквењаци постоје само при већим храмовима, где црквена општина може да приушти. У неким епархијама плата им је 100 ЕУ, а негде и до 500 ЕУ, заједно са црквеним станом. Поједини свештеници имју велика примања као и смештај, док неки живе као подстанари (приватно) или чак плаћају кирију за црквени стан црквеној општини. Као што рекох не може се слика генерализовати, све зависи од епархије до епархије, од епископа до свштеника. Да ли треба плата бити до 500 ЕУ, се такође не може применити на све. Зашто? Па рецимо ако свештеник у БГ живи као подстанар и плаћа 200 ЕУ за кирију, плус 120 ЕУ за обавезе а има жену и двоје деце, како онда да оствари нормалне услове? Мој пријатељ је инжињер, продаје кугличне лежајеве и ради пет дана у седмици са платом од 750 ЕУ. Зар један свештеник са факултетом и магистратуром треба да буде испод инжињера, и да проси за основне животне намернице? Слажем се да не треба бити расипник и похлепан, и да негде са 500 ЕУ може солидно да живи (све зависи да ли је подстанар, или има своју кров над главом, или му је црква обезбедила). Причам реално. Такође плате у Србију су лоше. Ја радим за 300 ЕУ са мастером, а имам још две дипломе, и то се у мом граду сматра екстра платом, али заборављају да људи са средњом раде за ту своту, а поједини имају и већу. Подстанар сам, имам једно дете и друго на путу које ће се родити за месец. Да ли ја могу да живим са тим? Црква ми ништа није обезбедила нити пружила, сем мантије и типа служи као путујући апостол, а средње и високо образовање платили су моји родитељи који су такође подстанари, као и сам који сам радио као помоћник, избцивач, физички радник... итд. И дан данас радим разне послове, јер мора се. Докторске студије нисам уписао јер немам од чега да платим.

Подели на овим сајтовима

Истина је само једна ,ха

Правом свештенику и милион еура је мало месечно ,лошем свештенику и 100 еура је много .Мислим да је чињеница да на ПБФ долазе људи да студирају због доброг радног места и фине месечне надокнаде углавном се људи и у Богословију уписују због тога .Бар ја знам десет таквих ,такође знам доста свештеника из Срема и Бачке који живе неумерено и средини и времену у којем јесу .

Но знам и ону другу страну свештенике који живе на кашичицу ,јер се нису снашли "уподобили"владици,архимандриту,архиејерејском намеснику,секретару или шта знам коме све .

Ти људи живе стварно лоше .

Мени у суштини не смета што неки свештеник има 10 .000 еура месечно(а знам и таквог)али би они могли да покажу мање то што имају не знам шта фали да се купи мали ауто од 7-8 хиљада еура  не мора баш мерцедес .

Не мора попадија у Цркви након литургије да показује луј витон ташницу од не знам колико еура .

Не морају поједини да шаљу децу баш у Швајцарску на школовање .

Моје мишљењ је ако имаш не показуј саблажњаваш и народ и друге свештенике који немају .А на савести је сваком колико и шта ће урадити ,нисам ја судија и ако ће од мојих 1000 динара месечно да се обогати нека се обогати ,ја ћу увек давати .

Поента је приче да нисам саблажњен ,једино ми је жао оних што једва састављају крај са крајем јер изгледа када обучем мантију и мене нека таква парохијица чека

Подели на овим сајтовима

• Гости

Заиста не познајем свештенике који имају толика богаства нити ме то занима. Ја једва састављам крај с крајем и баш ме уопште не дотичу приче о еврима, маркама, доларима, францима... нема потребе никоме да кукам јер од кукања нема вајде, али ми све више смета то препуцавање у големим парама које имају свештеници.

Подели на овим сајтовима

Ја познајем доста богатих свештеника (Нови Сад ) занимљиво је да су богати свештеници често јако добри свештеници ,одлични теолози итд .

Криво ми је када од свог колеге и пријатеља чујем да једва саставља крај са крајем на парохији .

Можда идеја да свештеници који немају довољно би требали да се помогну ми имамо само 2000  свештеника овде а то није много .

Дакле један предлог хајде да се помогне свештеницима који немају да живе живот достојан човека

Подели на овим сајтовима

у мојој епархији попе живе ко и сав народ само имају редовна примања и у томе је разлика сад ако попо има четворо дјеце нормално да добија више од Епрахије.

Подели на овим сајтовима

Morate vi pope i buduće pope da shvatite suštinu odnosa parohijan (ovca) - paroh (pastir).

Vi nas na nebo, mi vas na zemlju leteti  slava3

.. U pričama po hodnicima problem se vidi u popovskim ženama... Nek rade bre nešto. Nisu one princeze, no sluškinje.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ја познајем доста богатих свештеника (Нови Сад ) занимљиво је да су богати свештеници често јако добри свештеници ,одлични теолози итд .

Криво ми је када од свог колеге и пријатеља чујем да једва саставља крај са крајем на парохији .

Можда идеја да свештеници који немају довољно би требали да се помогну ми имамо само 2000  свештеника овде а то није много .

Дакле један предлог хајде да се помогне свештеницима који немају да живе живот достојан човека

Нјабоље онда ови што имају пуно да помогну оне што имају мало. Дакле, ови градски што им прелива не би ни осетили да мало помогну попове са села. Само што онда не би било аудија, тојота, итд.
Подели на овим сајтовима

Morate vi pope i buduće pope da shvatite suštinu odnosa parohijan (ovca) - paroh (pastir).

Vi nas na nebo, mi vas na zemlju leteti  slava3

.. U pričama po hodnicima problem se vidi u popovskim ženama... Nek rade bre nešto. Nisu one princeze, no sluškinje.

у БЛ Епархији попадија може да буде десетоструки доктор наука ако јој муж жели бити свештеник ОНА РАДИТИ НЕЋЕ НИГДЈЕ! Епископска одлука.

Подели на овим сајтовима

Нјабоље онда ови што имају пуно да помогну оне што имају мало. Дакле, ови градски што им прелива не би ни осетили да мало помогну попове са села. Само што онда не би било аудија, тојота, итд.

не знам колико ти имаш или већ неко ал рецимо ево ја немам дај ти мени.  

каква је то реторика ауди, топјота, фол гол, када случно  ауто вози комшија или рођак онда је непримјетно занемарљива ствар, јел поп има "добро" ауто још ако је металик лак јаааааооооооооооо!!! шок ! наплаћује сахране троструко, краде, узима вамо узима тамо... не кажем има свакаквих случајева. ал да је наш народ искомлексирано болестан по питању не свештенства већ  сваког ко има нешто боље то је НЕМИНОВНО!  ја познајем клирика отац му има пара да купи пола земље, човјек је од своје 18 промјенио 5 најнових мерцедеса и бмв-ова таква аута вози и даље , шта треба обукао је мантију па би било добро да се ређе и купа да село не би причало како арчи воду и шампон  који је иначе његов ал то није битно он је поп одакле му право... што је попов син  примљен у БГ богословију а нико не гледа да је био ученик генерације него средио тата... мајко мила slava3 leteti 0442_feel!

да има свештенства који ради све и свашта има  ал и сваки тај вјерник исто тако треба да зна ако је стварно вјерник и оцрквењена особа !!КОМЕ!! да се обрати а не да прича около све и сја обично за славским столом са чачкалицом у устима и чашицом у руци.

мораће попе да једу једном дневно и то на сред црквеног дворишта да село не би шта рекло!

мука ми је сеоске политике!

Подели на овим сајтовима

svestenici boluju ili blaguju isto kao i narod - neko se krpi a neko hedonizuje...nista novo pod nebom. I opet neko je bogat po korupciji a neko nije, kao sto je neko siromasan usled lenjosti a neko jer nema ko da mu omoguci posao ili bar bolje zaposlenje

Подели на овим сајтовима

Постоји много случајева, али као што сам напоменуо не можемо ствари генерализовати. Био сам безброј пута присутан где свештеник узим огромне суме за опело, народски речено ДЕРЕ, али исти тај народ иако бруји по славама уз чашицу, сутра опет трчи том свештенику јер је он против папе. А поједини покушавају да ступе у заједницу да нешто учине, али га исти тај народ оговара опет уз чашицу како тера људе у Цркву и како хоће да свим ми постанемо католици и папине слуге. Верујте ми ја сам се од свега тог дистанцирао и уопште ме не занима ко колико узима и има, јер свако ће дати одговор за оно што ради, а ја по савести својо се трудим да створим и одржим заједницу. Кад ми захвали материје, фала Богу имам широка леђа, ја прионем на посао па рмбачим... све што је поштено стечено, Богу је драго.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...