Midrash Написано Април 22, 2011 Пријави Подели Написано Април 22, 2011 U stvari. Tvoj najveći problem je što Bibliju čitaš (ako uopšte i čitaš) kao novinski izveštaj ili, u najboljem slučaju, roman. Tekstovi u Bibliji su visoko simboličan govor, priče kojima je autor želeo da poruči nešto, a ne da izveštava o konkretnim događajima. Ona je POUKA a ne puki izveštaj. Autor je to radio na način kako se radilo u njegovo vreme, drugačiji su načini izražavanja misli, drugačije slike. Da bi Bibliju razumeo, potrebno je prvo to da otkriješ. Biblijski tekst nosi PORUKU, a ne IZVEŠTAJ. Ogromna je razlika. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 22, 2011 Пријави Подели Написано Април 22, 2011 onda lot i cerke mu dve odu u pecinu da prenoce, jer su u blagosti bozijoj ostali bez kuce. i nadje se tu neko vino (minibar?), i onda cerke rese da napiju lota i da spavaju s njim. (prim.ur. WTF???????) sto i ucine. i ostanu trudne. iz nekog, meni neznanog razloga, bog to ne vidi kao zlo/greh, te gresnice ne kazni ognjem, niti ih pretvori u kamen kao majku njihovu koja je pogledala u grad sto gori. jos zanimljivije, plodove tog greha, decu njihovu, bog posebno cuva i pazi (npr. peta knjiga mojsijeva, 2) citajuci ovu (meni odvratnu) pricu iz biblije, ja bih rekao da je bog jedan zesci perverznjak i bolesnik. no cenim da je to samo moje ateisticko tumacenje biblije Jeste, to je samo tvoje ateističko "tumačenje". Ali ne brini, jednog dana će ti lično Svevišnji to sve lepo objasniti, hteo ti to ili ne. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
svetko Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 не схватам, шта се нас треба да тиче тумачење и поглед атеиста? Свети боже, свети крепки, свети бесмртни, помилуј нас. Свети боже, свети крепки, свети бесмртни, помилуј нас. Свети боже, свети крепки, свети бесмртни, помилуј нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 Jeste, to je samo tvoje ateističko "tumačenje". Ali ne brini, jednog dana će ti lično Svevišnji to sve lepo objasniti, hteo ti to ili ne. "хтео он или не''???????? Hristos vaskrse 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Чујеш ли ти ово донатиене? Једног дана ће тај њихов бог пун љубави и поштовања слободне воље да ти све ово лепо објасни ХТЕО ТИ ТО ИЛИ НЕ! Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 Jeste, to je samo tvoje ateističko "tumačenje". Ali ne brini, jednog dana će ti lično Svevišnji to sve lepo objasniti, hteo ti to ili ne. "хтео он или не''???????? dada 0442_feel vaistinu 0110_hahaha 0110_hahaha Чујеш ли ти ово донатиене? Једног дана ће тај њихов бог пун љубави и поштовања слободне воље да ти све ово лепо објасни ХТЕО ТИ ТО ИЛИ НЕ! Imaš pravo, bolje rečeno, shvatićete, bez problema kad dođe vreme...samo sumnjam da će vam biti smešno, jer će to biti vaš lični izbor. U pravu ste, Bog sa time neće imati veze. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 U stvari. Tvoj najveći problem je što Bibliju čitaš (ako uopšte i čitaš) kao novinski izveštaj ili, u najboljem slučaju, roman. Tekstovi u Bibliji su visoko simboličan govor, priče kojima je autor želeo da poruči nešto, a ne da izveštava o konkretnim događajima. Ona je POUKA a ne puki izveštaj. Autor je to radio na način kako se radilo u njegovo vreme, drugačiji su načini izražavanja misli, drugačije slike. Da bi Bibliju razumeo, potrebno je prvo to da otkriješ. Biblijski tekst nosi PORUKU, a ne IZVEŠTAJ. Ogromna je razlika. Bravo, napokon neko ko razume! Znaci kad biblija kaze da Isus vaskrsao iz mrtvih to ne znaci da se to stvarno desilo nego da iz te price treba izvuci neku PORUKU? Isto vazi za dizanje Lazara, pretvaranje vode u vino, hodanje po vodi, Zapravo si potvrdio ono sto ja odavno pricam vernicima... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 U stvari. Tvoj najveći problem je što Bibliju čitaš (ako uopšte i čitaš) kao novinski izveštaj ili, u najboljem slučaju, roman. Tekstovi u Bibliji su visoko simboličan govor, priče kojima je autor želeo da poruči nešto, a ne da izveštava o konkretnim događajima. Ona je POUKA a ne puki izveštaj. Autor je to radio na način kako se radilo u njegovo vreme, drugačiji su načini izražavanja misli, drugačije slike. Da bi Bibliju razumeo, potrebno je prvo to da otkriješ. Biblijski tekst nosi PORUKU, a ne IZVEŠTAJ. Ogromna je razlika. Bravo, napokon neko ko razume! Znaci kad biblija kaze da Isus vaskrsao iz mrtvih to ne znaci da se to stvarno desilo nego da iz te price treba izvuci neku PORUKU? Isto vazi za dizanje Lazara, pretvaranje vode u vino, hodanje po vodi, Zapravo si potvrdio ono sto ja odavno pricam vernicima... Ма ти везе немаш,са атеизмом,а тек са верницима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 A ti sa ironijom 0409_feel пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Април 23, 2011 Пријави Подели Написано Април 23, 2011 prstgore Мрачњак/очњак/умњак/... 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 prstgore/TROLL ALERT! Intersantnan je taj model utvrdjivanja kredibiliteta biblijskih dogadjaja... u zavisnosti od dopadljivosti materijala, isti moze biti dvojako tumacen. Moze se gledati ili metaforicno ili doslovno... naravno, to je u tesnoj vezi sa afirmativnoscu napisanog prema religiji, i pojava je koja se srece u skoro svim avramskim religijama.... Kljuc: "Svidja mi se" - dakle bukvalno se desilo "Ne svidja mi se" - u pitanju je metafora za nesto sto mi se svidja da se desilo 0409_feel пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 0409_feel/TROLL ALERT! http://www.youtube.com/watch?v=Oe93OH48nSk&feature=related Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 prstgore/TROLL ALERT! Intersantnan je taj model utvrdjivanja kredibiliteta biblijskih dogadjaja... u zavisnosti od dopadljivosti materijala, isti moze biti dvojako tumacen. Moze se gledati ili metaforicno ili doslovno... naravno, to je u tesnoj vezi sa afirmativnoscu napisanog prema religiji, i pojava je koja se srece u skoro svim avramskim religijama.... Kljuc: "Svidja mi se" - dakle bukvalno se desilo "Ne svidja mi se" - u pitanju je metafora za nesto sto mi se svidja da se desilo 0409_feel Znaš mračnjak, razlika između knjige postanka i novozavetnih spisa je u tome što je prva nastala na početku civilizacije, a ovi poslednji, kad je civilizacija već milenijumima umela da piše i čita. Ti to teško shvataš a mene mrzi da se prepucavam sa nekim ko nema želje da nešto novo sazna a očigledno ni nije intelektualno otvoren da pokuša da shvati o čemu se tu radi, pa da ne bih krstio jariće, ili bacao bisere kojekude, misli šta hoćeš. Tvoja stvar. Ovde se ljudi trude da vam pojasne svoju perspektivu, ali pošto ti to ne ceniš, uzaludno je sada sa tobom o tome i govoriti. Ako budeš ikada želeo da saznaš kako se Biblija čita, lako ćeš nas naći. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Gde su ti ljudi koji se trude da objasne perspektivu? Od kad sam napisao to za bibliju bartendaz je trjumfalno dosao da me isproziva, a ratko08... pa bog ce ga sveti znati sta se tom decku mota po glavi, uostalom vidis i sam prstgore JA svakako cesto sitam o toj famoznoj toleranciji oslobodjenoj predsrasuda al nikako da se upoznam sa njom... Nisam zatvroen i ovo je stvar o kojoj zaista zelim da znam kako vernici razmisljaju... zasto se neke biblijske price shvataju bukvalno a neke ne... kako da znamo da napravimo razliku kad je koja? Zasto neki katogricki tvrde da je biblija ISKLJUCIVO u porukama a drugi kazu da nije? Eto ti kazes da su ti tekstovi metafore... a ne jednoj drugoj temi me je Meda ubedjivao da je prica o tome da su neki mladici svojom devstvenoscu pobedili zivu vatru (posto su bili baceni u pec) zaista desila... i to bukvalno, rekao mi je da to spada u "cuda"... Eto ja opet pitam, pa ako neko zeli da objasni- slusam... PS. 0409_feel vam praznik danas... zaboravio sam... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 a ratko08... pa bog ce ga sveti znati sta se tom decku mota po glavi 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
звечанац Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 PS. prstgore vam praznik danas... zaboravio sam... Хвала, такође. 0409_feel Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука