Jump to content

Кompjuteri su u pitanju

Оцени ову тему

Guest Izida

Препоручена порука

Imam 256 ram i neki budjavi procesor stavi ako mozes linkove za Xubuntu.  7896634

A koja je ustvari razlika izmegu Xubuntu, Kubuntu, Ubuntu, Mandriva ???

P.S: Samo cu narezati kod prijateljice  0304_smile4 sokiran  greengrin nebrini

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Imam 256 ram i neki budjavi procesor stavi ako mozes linkove za Xubuntu.  7896634

P.S: Samo cu narezati kod prijateljice  0304_smile4 sokiran  greengrin nebrini

Ustvari funkcionalno Xubuntu je to isto što i Ubuntu, ima isto jezgro ali ne opterećuje procesor niti traži veliki HD a zato se strašno ubrza rad s njim. 256 Mb je malo za normalni Ubuntu ove katogorije, mislim da bi minimalno trebalo biti 500 Mb već samo zbog toga onda radije Xubuntu. A normalno veliki Ubuntu zauzme po raspakovanju ustvari čak 10 GB iako je deklarisano 5 a to je strašno mnogo za stare PC. A Xubuntu ne zauzme ni jedan cijeli GB. dam ti te linkove, nainstaliraš XUbuntu, taj normalni ni ne pokušavaj. ja imam oba pa ti mogu slati savjete i isprobavati ako nešto zapne uporedjivanjem s tim šta imam kod sebe. Odmah pošaljem link čim nadjem srpsku ediciju. Ako ne znaš koji imaš procesor napiši samo da li imaš Dell, IBM, HP ili koju vrstu ako poznaš po tom ako je jedan od tih. Ako je Dell onda obavezno Xubuntu! Znači Xubuntu je Ubuntu light ili mini, olakšana verzija za stare PC sa sporim procesorima i malim HD i RAM.

Подели на овим сајтовима

Imam 256 ram i neki budjavi procesor stavi ako mozes linkove za Xubuntu.  :drugarstvo:

P.S: Samo cu narezati kod prijateljice  greengrin greengrin  greengrin nebrini

Ustvari funkcionalno Xubuntu je to isto što i Ubuntu, ima isto jezgro ali ne opterečuje procesor niti traži veliki HD a zato se strašno ubrza rad s njim. 256 Mb je malo za normalni Ubuntu ove katogorije, mislim da bi minimalno trebalo biti 500 Mb već samo zbog toga onda radije Xubuntu. A normali veliki Ubuntu zauzme po raspakovanju ustvari čak 10 GB iako je deklarisano 5 a to je strašno mnogo za stare PC. A Xubuntu ne zauzme ni jedan cijeli GB. dam ti te linkove, nainstaliraš XUbuntu, taj normalni ni ne pokušavaj. ja imam oba pa ti mogu slati savjete i isprobavati ako nešto zapne uporedjivanjem s tim šta imam kod sebe. Odmah pošaljem link čim nadjem srpsku ediciju.

Hvala puno brate. Nemora da je srpska verzija, moze i engleska. Ako imas FB dodaj u potpisu je link.

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Poslije ti napišem razlike i sličnosti izmedju OS samih Ubuntu i njegovih derivacija i Mandrive itd. sada glavno ti linkovi:

http://www.xubuntu.org/

Ovdje je download:

http://www.xubuntu.org/getubuntu

Moj FB ti pošaljem na PM. Nisam siuguran da li je Xubuntu preveden na srpski ili hrvatski, može lako nbiti da nije!

U svakom slučaju evo onda engleska main verzija poslije dodam srpsku i/ili hrvatsku zavisno od tog da li takve uopšte postoje.

Подели на овим сајтовима

Poslije ti napišem razlike i sličnosti izmedju OS samih Ubuntu i njegovih derivacija i Mandrive itd. sada glavno ti linkovi:

Ovdje je download:

Moj FB ti pošaljem na PM. Nisam siuguran da li je Xubuntu preveden na srpski ili hrvatski, može lako nbiti da nije!

U svakom slučaju evo onda engleska main verzija poslije dodam srpsku i/ili hrvatsku zavisno od tog da li takve uopšte postoje.

Opet puno hvalaaaaaaaaaaa  greengrin :drugarstvo:

Za jedan sat Xubuntu se nalazi na hardu greengrin

Подели на овим сајтовима

Ovdje je download:

To ti misliš sad, OK ja svejedno ne spavam do ujutro a biću i na tom chatu na FB

pa ako šta zapne javi, rado pomognem i objasnim. Glavno da nema nikakav problem!

Подели на овим сајтовима

Ovdje je download:

To ti misliš sad, OK ja svejedno ne spavam do ujutro a biću i na tom chatu na FB

pa ako šta zapne javi, rado pomognem i objasnim. Glavno da nema nikakav problem!

Oce me danas download 900 kb/s juhuuuuuuuuu. greengrin

Подели на овим сајтовима

Sad znam šta si zabrljao, multibooting je dosta složena precudura i moraš je uraditi prema Widowsovim pravilima o multibootingu, napravio si to da ti se nije nakačio ni Ubuntu a izbezumio si Windowsov boot jer ga je Ubuntu prebrisao.

Stigao ga prebrisati a sam nije uspio naskočit u voz koji kreće, hahahaha! Znači ni sam nije sjeo al ni drugom neda da sjedne, hahahaha!

:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Sad znam šta si zabrljao, multibooting je dosta složena precudura i moraš je uraditi prema Widowsovim pravilima o multibootingu, napravio si to da ti se nije nakačio ni Ubuntu a izbezumio si Windowsow boot jer ga je Ubuntu prebrisao.

Stigao ga prebrisati a sam nije uspio naskočit u voz koji kreće, hahahaha!

greengrin

Hahahahhaha ... koji sam ja kreten  greengrin-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' /> a dobra mi je bila logika da instaliram ubuntu pa posle preko njega format C greengrin))))))))))))))))))

Подели на овим сајтовима

Sad znam šta si zabrljao, multibooting je dosta složena precudura i moraš je uraditi prema Widowsovim pravilima o multibootingu, napravio si to da ti se nije nakačio ni Ubuntu a izbezumio si Windowsow boot jer ga je Ubuntu prebrisao.

Stigao ga prebrisati a sam nije uspio naskočit u voz koji kreće, hahahaha!

0212_rolleyes

Hahahahhaha ... koji sam ja kreten  :djetalina:-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0205_whistling' /> a dobra mi je bila logika da instaliram ubuntu pa posle preko njega format C 0110_hahaha))))))))))))))))))

Ali ništa s tim ne bi dobio osim rizikovu situaciju da ti precrkne PC da ne izdrži taj napor jadnik pa i kad bi ti to pošlo za rukom. Takva dva velika i zahtijevna OS na starom HW.

Подели на овим сајтовима

Nijedno CD se nemoze botovati... ovo mi javlja: 

Постављена слика

a evo su slike iz biosa:

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Nijedno CD se nemoze botovati... ovo mi javlja:  

Постављена слика

a evo su slike iz biosa:

Nisam gledao te slike, moraću ih razgledati pod LUPOM.

Sigurno bude razlog u tome što u BIOS-u nemaš postavljeno tj. odobreno bootovanje s CD/DVD mehanike.

Najprije u BIOS-u trebaš naći te postavke koje se odnose na CD/DVD mehaniku i tamo to ODOBRITI!

Bez tog to nejde. Ovo pišem bez razgledanja tih screenova, sad ću da ih razgledam pod povećanjem.

Jer ako se tamo ODOBRI u postavkama BIOS-a bootovanje s CD/DVD mehanike to MORA funkcuionisati.

Inače je najčešće ta mogućnost u DEFAULTNOJ poziciji ZABLOKIRANA kako ne bi došlo zabunom do premazavanja tog OS što ga tamo već imaš. Ja sam isto tako morao svaki svoj PC u BIOS-u osposobit za bootovanje putem CD/DVD mehanike, to je preduslov bez kojeg nejde ništa dalje napraviti. Sad ću tek tazgledati te snimke pa napišem šta dalje.

Подели на овим сајтовима

Drugi razlog može biti u nekvalitetnoj CD mehanici. U tom slučaju trebaš taj ISO image narezat na najkvalitetniji CD.

Ja imam izmedju ostalih i jedan tako stari komp s prastarim Duronom procesorom, PC arheologija, i s tako problematičnom CD mehanikom koja uspije tek recimo od svakog desetog pokušaja pročitati ISO a to još moram upotrebiti najkvalitetniji CD i biti uporan ko vol. Svi ostali PC su mi na sreću mnogo noviji. to je prvi koji sam kupio za 30-40 eura kao polovan prije tri godine jer nisam imao pojma o PC čak ni to kako se uključuju i isključuju pa sam namjerno kupio takav najjeftiniji da ako šta pokvarim ne bude mi žao uloženih para, hahahaha! A radio je i sa Win XP normalno ali mu je OS zauzeo skoro cijelu memoriju na HD od 6 GB, gledao sam i internet s njim. Sad je tamo Linux Puppy a s tim radi još bolje i brže - i dalje odlično.

A i tako ne uspije pročitati ISO image od svakog Linux OS, na primjer Ubuntu i većinu modernih ISO image neće da pročita ni naopako, tamo mi prodju uglavnom samo takvi kao npr. Knoppix i njegove razne derivacije ili Puppy Linux i slični takvi manje zahtjevni. Na primjer Mandriva MINI prodje i kad je moderna ali druge vrste Mandrive NE. To se dešava jer ovi novi programi sami odmah prepoznaju i otkriju kolika je ta RAM memorija na tom PC na kojem ih želimo nainstalovat i ako je ispod njihovog minimuma što traže onda onemoguće bootovanje i dalju nasljednu instalaciju sami automatski. Inače te stare CD mehanike su većinom sasvim dobre za čitanje svih ostalih vrsta data CD, samo kad dodje na red baš čitanje tog ISO image onda s tim imaju svakakvih groznih problema, praktično su slijepe - takva selektivna sljepoća. Kako sam rekao moraš pokušavati strašno mnogo puta dok se ne uhvati, ne zakači ISO. Ja to radim i tako što kad se objavi poruka BIOS-a: searching for boot device počnem lupati po ENTERU, to takodjer pomaže, tako malo enforced, na silu. Nekad i neposredno pred tim nego što se objavi ta poruka. Dok se još BIOS odbrojava tj. tek aktivira.

Zaboravih napisati da ako imaš već odobren CD/DVD boot, moraš takodjer imati odobren spori start slow booting.

To je to takozvano odbrojavanje kad ti se BIOS ne aktivira trenutno odmah nego odbrojava dok ne prebroji sve MB na hard disku! Što znači da nije odobren takozvani QUICK START! Taj "quick start" takodjer ima biti isključen!

Naravno da se to može ispraviti zamjenom cijele mehanike odmah za novu DVD

ali ne znam koliko se to u tvom slučaju isplati.

Može biti da si zabunom narezao ISO image na DVD

a tamo imaš samo CD mehaniku.

Moramo se čuti na FB chatu, da mi kažeš sve ostale informacije koje

su mi potrebne pa da ti mogu tačno reći za taj BIOS kako da ga podesiš.

Pošalji PM tu na Forum kad me vidiš da sam tu pa ćemo se naći na FB chatu.

Pripremi mi podatke o procesoru, HD i RAM, samo naziv procesora i ako znaš

te najosnovnije parametre, veličinu HD i RAM a ako je neke poznate značke/marke

napiši ili javi onda i koje to tačno: Dell, HP, IBM i slično. A od koje godine je verzija BIOS-a.

To piše gore na monitoru čim se otvori BIOS, i ako znaš koju motherboard ima i od koje godine.

Подели на овим сајтовима

Brutalni molim te savet za kupovinu monitora, reda veličine 22-23 inča.

Ono što sam ja video ... Takvi Samsunzi su oko 13-19.000 dinara...

Takvi LG su nešto skuplji...

Na kraju ono što mi se svidelo je ... LG E2350T-PN, (on je doduše i najskuplji (23.000 dinara), ali me je ovaj rivju malo uplašio...

http://www.gadgetreview.com/2010/06/lg-flatron-e2350v-23-inch-led-monitor-review.html

U principu znam da ću za bilo koji monitor naći neku lošu ocenu ako se potrudim, ali rekoh eto Brutalni zna.. :group111:

2. Kako mogu postići da mi se ne izvlači (nije to tako često, ali dešava se) kabl za napajanje monitora. Ja ga ponekad okrećem levo - desno, u zavisnosti da li nešto radim za kompom ili gledam film. Da li postoje neke žabice, neki vezovi...ili porsto da uguram šibicu,

ја LG монитор ни дршком од метле не би дотакао, да сумирам претходна искуства. и нервирам се што ми на послу требало скоро пола сата да наместим монитор да изгледа нормално, но то је доња класа.

тако да је мој избор Samsung.

пар питања прво:

- за шта ћеш користити монитор?

- шта желиш од монитора?

- за каквим прикључцима имаш потребу?

- колико пара желиш да уложиш у монитор?

2. нађи кабл који је по стандарду, јер је утичница сигурно по стандарду  0442_feel

уколико све друго пропадне, супер лепак ти не гине  4chsmu1 0442_feel 1405_love

Подели на овим сајтовима

Monitor ću da koristim za svoj PC, znači svakodnevno bar 5 h minimalno blejanja u ekran

Mislio sam da je LG bolji od Samsunga, jer je skuplji. Ako su dva monitora iste veličine uvek je skuplji LG.

Za Samsung sam čuo da je nešto zeznut što se tiče kontrasta, jer ima valljda neke svoje parametre koji nisu baš uobičajeni..(pričam šta sam čuo) i da recimo navedu da je kontrast 80.000 : 1 što je gotovo nemoguće, nego da je to uz pomoć te njihove tehnologije pa onda kao šatro 80.000 : 1.

Uzeo bih bar 23-24 inča... Koristio bi mi i kao TV... i uobičajeno za rad i igranje.

Pare nisu problem.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...