Jump to content

Кум/брат

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прво својима по вери,ко више воли матер или оца није мене достојан.Ако је неко твој Кум онда је и твоје вере а брат по крви може бити и комуниста или већ нешто слично тако да...

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Брате Карађорђе,ако нас учи Свето Јеванђеље, поучавају Житија Светих, саветују Свештеници и лични Духовници, да у животу православних не постоје непријатељи, боље речено, да се "непријатељима" више требамо посветити, него ли пријатељима, онда мислим да Твоје питање нема значаја за Тебе, све остале и моје маленкости, који живимо као православни верници. Као резултат написаног, следи да не може постојати поређење веће или мање блискости, чак ни између "непријатеља" и родитеља, биолошких, или духовних, а камоли између крвног или духовног сродства.Односно да би нам чак требали бити најближи "непријатељи", ако заиста желимо место у Царству Небеском, као свој коначни циљ овог временски ограниченог живота. Обзиром да сам ја лаик, сигуран сам да би Ти могао наћи, далеко више од мене,сведочанстава написаноме, у текстовима Светих Отаца (а ако будем упозорен од стране уредника, модератора ила како год, где сам то прочитао, радо ћу линковати, али ће ми требати мало времена). Брат по крви заиста може бити и комуниста, и сатаниста и шта год, зато такав "непријатељ" и треба да нам буде најближи, како би му помогли да и он пронађе свој начин да закорачи на Пут, спозна Истину и осети , а одмах и живи Живот. С друге стране, духовни сродник, потпуно ће разумети из ког разлога смо ближи "непријатељу", временом који проводимо са њим и сл., јер би то требало бити циљ и духовном сроднику.

Дакле, по мени нема ближих и даљих, јер Љубав нема дефиницју кога волети. а кога не. Љубав јесте захтевна према сваком од нас, да се дајемо безгранично, али је при том и једноставна-да волимо сваког, а Њега највише, јер нам Он Љубав и даје, такође безгранично.Чак када у сваетовању са својим Духовником, дођемо до закључка да треба према неком поступити према савету да "...бисере пред свиње не просипамо..."(парафраза), и да је време да "..ноге своје отремо на прагу његовом..."(парафраза), ми ћемо таквог и даље волети, а из туге своје још јаче молити Бога Оца да облагодати таквог Богом Светим Духом, како би се преумио, осетио Љубав, и сјединио се са Њим, Спаситељем нашим Богом Сином- Христосом. Колико би се туга наша у Радост претопила, и колико ће нам, некада "далеки", тада постати "близак".   

Праштај брате, на мојој неукости, али то би било моје лично мишљење

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Хвала што си потрошио вријеме да би ми дао одговор,иначе,обојица смо лаици  0510_music

Али зар не мислиш да је битно и оно:брата не бирамо,док кума бирамо?

Подели на овим сајтовима

????? ??? ?? ???????? ??????? ?? ?? ?? ??? ???????,?????,??????? ??? ?????  0510_music

??? ??? ?? ?????? ?? ?? ????? ? ???:????? ?? ??????,??? ???? ???????

????? ????, ? ?? ???? ? ?????? ????????????? ????? ???????, ?? ?? ?????? ?? ???. ???? ???? ?????? ?? ??????? ?????? ?? ???????? ???? ?????? ?? ???? ??? ?????? ??????? ???? ??????? ??????, ?? ????? ???? ?? ?? ?????????,???? ??? ???????? ????????? ?????????. ????? ?? ??????, ??? ? ???? ??? ??????? ????? ??????? ? ?????????? ?????.....

????? ?? ?????? ???? ????? ?????????, ??? ????? ?????? ???????? ?? ???? ?? ???????? ?? ??? ?? ????? ????? ? ???????? ????????? ?? ????? ? ???? ??????.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

0510_music 0205_whistling 0311_womens

I.stojkovicu brate, prelepo napisano! Mnogo mi se svidelo!

@tema, nisam nesto mozgala na ovu temu, samo mali prilog.

Mnogo puta cujem to, ko vise voli mater ili oca, nije mene dostojan i to mi nekako para usi tacnije tumacenje toga.

Ne volimo mi druge po sebi, ljubav ako je posmatramo kao dar od Boga ona nije data da bismo je zadrzali za nas niti je to moguce, nego da bismo se zrtvovali za druge i voleli ih. Nemamo mi ljubavi sami po sebi, nego sve sto je dobro od Boga je pa i ona.

Cesto puta mi se cini da je to samo izgovor, lako je voleti nekog tamo dalekog, nekog brata i sestru u Hristu kako je to popularno reci.Sa roditeljima zivimo, oni nam brane da idemo u crkvu, oni nas opominju za nase lose ponasanje, cesto nas iritiraju, vidimo i zivimo sa njima 24h dnevno i sigurno nije lako voleti nekoga cije mane su ti ispred ociju stalno, neki roditelji su opet ne tako dobri, neki roditelji su sami u bolu i ocajanju i ne znaju za Boga pa pokusavaju svasta da nam urade. Trik je za njih se zrtvovati, trik je njih voleti tako "vidno" nesavrsene, voleti ih Boga radi. Kad smo mladi roditelje vidimo kao prepreku nase slobode, kao one koje iako volimo ogranicavaju nas, a onda godinama vidimo kako je sve to bio samo pogled iz nase nezrelosti i decije perspektive i kolika je bila velika njihova zrtva za nas i ljubav prema nama, a tek kad dobijemo svoju decu vidimo kako je tesko biti roditelj, ali bas Roditelj...

Zato me pomalo to nervira jer cesto to cujem kao izgovor u smislu "a roditelji mene "mrze" cim mi ne cesu usi, a neko ko mi je kao brat u Hristu on me razume". Ne moze biti to izgovor za ne ljubav, bas naprotiv.

A da je kum kum, to stoji i muz je muz, a zena zena, a kada kazes sestro moja, trebalo bi da nam budu puna usta i da to ime, taj "naziv" ne bude samo puko oslovljavanje forme radi, nego da smo zaista spremni kao sestra zbog brata postradamo, da oci svoje damo, srce svoje i zivot svoj polozimo za njega il nju.

Nego nisu svi duhovi isti, ni darovi, neko nam je blizi u duhu jer imamo slicne darove, jer smo slicnijeg temperamenta, karaktera i cega sve ne, pa se mozda posebno blisko osecamo, ali nije ljubav konacna pa da se moze podeliti na jednake ili nejednake celine...

A Bog, On je nad svake kategorije ili kako rece otac Ugrin, van svake podele...

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...