Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Ja sam shvatio da je zekat jedna opšta obaveza. Da ne mora da se prikuplja u neki fond (za nešto) nego je obaveza muslimanu da daje milostinju onome koji traži od njega (nesrećniku). Ovo sad ispada ko parohijal. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Само што је парохијал 200 динџи, а ово је 2,5 од свих примања и имовине. greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 čuo sam da postoje predlozi (ako već ne fercera) da i u bačkoj ep. uvedu parohijal (od 1%-2%) a ukinu trebe. popovi bi imali fiksne plate koje bi dobijali iz eparhije "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 čuo sam da postoje predlozi (ako već ne fercera) da i u bačkoj ep. uvedu parohijal (od 1%-2%) a ukinu trebe. popovi bi imali fiksne plate koje bi dobijali iz eparhijeНајбоље би било да се нађе неки добар модел и да се коначно регулише то питање. Онда не би било гурки за велике парохије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 čuo sam da postoje predlozi (ako već ne fercera) da i u bačkoj ep. uvedu parohijal (od 1%-2%) a ukinu trebe. popovi bi imali fiksne plate koje bi dobijali iz eparhijeНајбоље би било да се нађе неки добар модел и да се коначно регулише то питање. Онда не би било гурки за велике парохије. Најбоље је да се направи као у Немачкој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Како је у Немачкој? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Па овако. Када се испуњава пореска пријава, односно када пријављујеш боравак, постоји питање да ли си верник. Дакле, само верник, без икакве конфесије. Ако јеси, део твојих укупних прихода (пре обрачуна пореза) иде у фонд за све "цркве" и џамије (они су тамо јако екуменистички настројени). Одатле се плаћају свештеници и одатле се одржавају цркве. Дакле, преко државе и то солидарно; тако и мање заједнице могу да рачунају на помоћ државе и на фунцкионисање своје цркве. Овај систем је доста добро фунционисао: знам да су свештеници православне цркве могли доста добро да живе, без обзира што није било много православних у тој парохији тада. Можда се нешто променило у међувремену. Ово је био систем од пре десетак година. И наравно, систем подразумева једну врсту поштења. Колико могу да проценим наш менталитет, наши људи би то доживели као неку врсту телевизијске преплате. Или се не би декларисали као верници. Видео сам да то неки странци раде чак и у Немачкој, а и сами Немци, мада више по изузетку него по правилу (наши Срби су били веома дисциплиновани: плаћали су цркварину све у шеснаест, иако су у цркву ишли пет-шест пута годишње.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 A po kojem principu onda to država deli crkvama? zar nije bolje da svako ko plaća porez odmah kaže koje je vere da bi se toj crkvi moglo uplatiti? I znao bi se broj vernika. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Па овако. Када се испуњава пореска пријава, односно када пријављујеш боравак, постоји питање да ли си верник. Дакле, само верник, без икакве конфесије. Ако јеси, део твојих укупних прихода (пре обрачуна пореза) иде у фонд за све "цркве" и џамије (они су тамо јако екуменистички настројени). Одатле се плаћају свештеници и одатле се одржавају цркве. Дакле, преко државе и то солидарно; тако и мање заједнице могу да рачунају на помоћ државе и на фунцкионисање своје цркве. Овај систем је доста добро фунционисао: знам да су свештеници православне цркве могли доста добро да живе, без обзира што није било много православних у тој парохији тада. Можда се нешто променило у међувремену. Ово је био систем од пре десетак година. И наравно, систем подразумева једну врсту поштења. Колико могу да проценим наш менталитет, наши људи би то доживели као неку врсту телевизијске преплате. Или се не би декларисали као верници. Видео сам да то неки странци раде чак и у Немачкој, а и сами Немци, мада више по изузетку него по правилу (наши Срби су били веома дисциплиновани: плаћали су цркварину све у шеснаест, иако су у цркву ишли пет-шест пута годишње.) U Italiji je nesto slicno ali kod njih nije fakultativno vec svi izdvajau 9 promila. A svako ima priliku da se izjasni kojoj konfesiji zeli da dodeli tu sumu. Ako se ne izjasni pare idu na neki drzavni racun. Mada nisu zastupljene sve konfesije. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 A po kojem principu onda to država deli crkvama? zar nije bolje da svako ko plaća porez odmah kaže koje je vere da bi se toj crkvi moglo uplatiti? Дели свим регистрованим црквама. То је друштвена солидарност, једна ствар, од многих, коју од протестаната можемо научити. Ако би паре од протестаната ишле само за протестантске цркве лоше би ствар стајала за мање верске заједнице. Тако протестанти и римокатолици који су у већини издвајају и за рецимо православне цркве које се не би могле издржавати само издвајањима православних у Немачкој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Ovaj , nemacki, model je bolji za manje verske zajrdnice. I mislim da bi nesto tako trebalo i kod nas da se napravi. Pa kako rece o.Ivan bilo bi svejedno da li je neko svestenik na selu ili gradu. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 ај што муслиман плаћа зекјат, већ и сви остали у шеријатским државама. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Мени је било интересантно то да је тамо верским законом прописано 2,5% , па сам се питао на основу чега је то тако. Онда и није неко чудо да се за час направи џамија и обезбеди са свим што је потребно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 а поента је да се нико не буни и да су сложни клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука