stana Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 Pomaže Bog draga braćo i sestre. Srećan današnji praznik Sveti Prorok Ilija svima! Kad smo bolesni obratimo se lekaru-dobijemo i lek i terapije preporuku-ali to treba i da primenimo.Tako i dušekorisni saveti i "lek za dušu" kod Oca Gavrila u svako doba dobijemo i uz Božiju pomoć svoj trud i zalaganje,poštovanje,primenu "terapije" dobićemo i spasenje i duše ozdravljenje.Neka bi dao Gospod da se malim delićem svi ugledamo na trud,požrtvovanje i sve vrline našeg Oca Gavrila.Gospode Bože i Presveta Bogorodice podari dobro zdravlje na mnogaja ljeta našem Ocu Gavrilu. Svako dobro od Gospoda braćo i sestre svima! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 zaista bih volela kada biste svi vi zamolili o Gavrila da odvoji malo vremena za nas, makar jedan dan u nedelji bar 1h. Otvorili bi temu Razgovori sa o.Gavrilom i strpljivo čekali vreme kada bi on mogao da se javi Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Недељка Написано Август 2, 2009 Пријави Подели Написано Август 2, 2009 T r i b i n a - duhovna zajednica Tribina je takodje samo jedna od misionarskih novina Svetogorca Arhimandrita oca Gavrila Lepavinskog u duhovnoj virtuelnoj mreži i pravi je dokaz kako se svi ljudski izumi, ma u koje svrhe bili namenjeni, pa i internet, mogu staviti u službu Božije Reči, u slavu Gospoda, u čast Carice Nebeske a na radost, zdravlje i spasenje svih, koji su istinski Bogotražitelji. Navešću samo jedan, mali deo ove duhovne T r i b i n e, kak biste imali pravi uvid u dvogodišnji rad oca Gavrila sa svojim malim stadom PREKO INTERNET SAOBRAĆAJA, a čitajući ove redove upravo imate privilegiju da se upoznate sa delom teksta nove knjge, koja se priprema za štampu u narednom periodu. Do tada pročitajte knjigu „DUHOVNI RAZGOVORI“ i da Bog da, da sebi i svojima pronadjete odgovore na mnoge nedoumice i duhovne potrebe, kojih imamo svi na pretek. SABLAZAN KAO JEDNA OD TEMA TRIBINE - [o.Gavrilo] Bog blagoslovio i srećan današnji dan i neka sveti Velikomučenik Artemije bude svima na pomoći i neka daje svima duhovno prosvetljenje kako i šta pisati na ovoj Duhovnoj TRIBINI, kako bi svima bilo na korist i spasenje duše. Tribina je otvorena, ne da kritikujemo, već da se na njoj naučimo kako duhovno da živimo. Današnja tema ima za cilj da se naučimo kako druge da ne sablažnjavamo i da ljude, čak ni mislima na greh ne navodimo, jer rečeno je "teško onome kroz koga zablazan dolazi". Ponajpre ispravimo mi sebe, a ne svet. - [Danica] U društvu se, eto, nameće sve i svašta. Na žalost sve je nekako preplavljeno nemoralom. To se vidi i po načinu odijevanja i ponašanja, a možda ženski rod za nijansu prednjači u toj sablazni ... - [Rada] Ovaj svijet, vodjen satanom, ide tamo gdje ne treba. Sablazni su nam svugdje prisutne, na radnom mjestu, na ulici, na televiziji, u štampi. Sada su i djeca zatrovana dostupnosti gledanja razvrata. - [Zorka] Na žalost, odavno već živimo u društvu koje vrednuje sablazan i koje čini sve da uništi ono što je dobro. - [Danica] Tema je poučna i potrebno je da shvatimo da prvo moramo sebe da ispravimo, da otklonimo svaku sablazan koja od nas samih dolazi, jer ćemo izgubiti dušu, a tako ćemo samo pomoći našim bližnjima i čuvati bližnje naše od nas samih. Nesumnjivo je da nam sablazni dolaze od iskušenja. Neki dan posmatram jednu porodicu, gledaju neki film na TV, svi su na okupu, i to je dobro, ali umjesto molitava, gleda se tako sablažnjiv film, i to gledaju i otac, i majka i deca…Nigde stida, sve se izgubilo. A onda kako sačuvati porodicu, kad su vrednosti potpuno poremećene? Zato brakovi pucaju po svim šavovima, deca ostaju napuštena i zapuštena, a Boga svi zaboravili… - [Maja_V] "Kćeri Vavilonska!Blago onome koji uzme decu tvoju i razbije ih o kamen!" - [Petar] Gospod je rekao da je savršen put da se čovjek ne dotiče žene, i da to ne mogu svi, nego samo odabrani. Tako isto za ženu važi. Medjutim, živjeti zajedno, nije grijeh, ali zato postoji brak, koji mora biti Bogom blagosloven. A to znači i u braku živjeti po Božijim zapovijestima. Danas smo mi taj sveti put zaprljali, pa vidimo kako oženjen čovjek dok je zaljubljen u svoju ženu, gleda kako če ugoditi ženi, a ne Bogu, a kad prodje zaljubljenost, onda ga nose drugi vihori, druge sablazni…A mi smo dužni da svjedočimo savršenu volju Božiju. - [Radomir] Pet rana Hristovih, koje se odnose na pet čula, nas opominju na opasnosti od ovog demona, demona bluda. Preko čula mirisa, ukusa, vida, sluha, dodira, moguć je ulazak sablazni. Zavisno od tipa osobe, demon pronalazi put do najslabijeg čovjekovog čula i manipuliše njime. Pretjerano jelo, pretjerana pričljivost, smijeh, takodje privlače demona bluda i mogu biti opasan znak. Varijacije su bezbrojne. Evo jednog ekstremnog primjera kako se preko ovog demona ljudi mogu izmanipulisati i uvući u demonsku zamku i tako postati neslobodni. Ovaj primjer je poznat od davnina, mada danas često veoma prisutan u nekim krugovima nečastivog. Primjer: Podvodac i žena nečasna rade skupa u timu da bi preživjeli. (Kako su došli do tog posla, to je već drugo pitanje, vezano i za neke druge demone). Prodaju njenu ljepotu i dozu obrazovanosti i kultivisanosti. Početak demonske akcije je kad se cilja osoba, recimo neki bogatiji čovjek locira se, zatim se vrši ispitivanje njegove slabosti. Slabost mu je recimo žena sa crvenom ili plavom kosom, voli uzmimo muziku od Mocarta i usput je obredni vjernik. Žena kooperant farba kosu u crveno ili plavo i na brzom kursu obrazuje se u vjeri i odsluša par simfonija od Mocarta…A onda slijedi prilazak, naravno, “slučajni”, riba na udicu zagriza, dalji tok je zaljubljivanje, opijenost, zanos, sve iskonstruisano… Ponekad u manipulisanju takva veza može da se igra i, naravno i brak da se sklopi. E, sad , žena dobija lagano moć nad mužem, pritom je u stalnom kontaktu i dalje dobija instrukcije od “mentora”, jer oni su zaista tim. Malo, po malo, izvlače od ovoga novac i uvaljuju ga i u druge "sheme". On postaje zavistan skroz, ne zna šta mu se dešava, lanac zla se širi i nema mu kraja… Pritom, spolja je sve normalno: njih dvoje idu u crkvu, učestvuju u društvenom životu, idu na odmor. Sa strane bi čovjek pomislio, srećna porodica. - Naravno, naš podvodac nevidljivo iza svega ima svog šefa, prodavca droge i slično… To je mreža demonska, matrica zla, koja je prisutnija u našem svijetu mnogo više nego što mislimo. Nije, dakle, samo televizija, izlog i ulične ženske najveće zlo? Postoje i druge forme. Nas fokus mora biti veoma širok da bismo sve ovo vidjeli. Jedini način da se izbjegne upad u ovu matricu, je ustrojavanje uz Crkvu, Božije zakone i dogme iz kojih ishodi moral i duhovno uzdizanje kroz molitvu i Svete Tajne. - [zorica] Blud je strašn uzeo maha u svim porama društvenog života. U Amsterdamu je sa jedne strane ulice takozvana Crvena ulica, gde su izložene bludne žene, sa druge strane je Protestantska crkva, a pored crkve dečije obdanište. - [Radomir] Blud je naravno iz demonske perspektive najlakši način da se čovjek uplete u mrežu i da ga onda vampirski demon crpi, i da mu uzima i izvlači kap po kap životne energije. - [zorica] Ja se od toga zla čuvam samo molitvom, postom i pričešćem. A molitvu Isusovu ne prestajem da izgovaram, gde god da sam u mogućnosti, u autobusu, tramvaju, metrou, kancelariji… - [Radomir] Bitno je svetotajinski živjeti, a to znači, izmedju ostalog obavezno ispovijest i pričešće. Tako nam se otvara vid da možemo raspoznati šta je lažno u tome svijetu, i, uvijek budno oko…jer moramo imati snage i krijeposti da se izborimo protiv toga. Sveta Marija Egipćanka, dok se nije pokajala, bila je velika bludnica, a kad je spoznala svoj greh i pokajala se, postala je svetiteljka. Njeno zastupništvo protiv ovih sila mraka je veliko I njoj se treba molit i protiv mnogih drugih sladostrasti. Pomenuta je i doza sadizma, skrivenog, koji je vezan za ovaj demon bluda. "Naučnici" su ustvrdili da se pogotovo žena, koja je ciljna osoba u "demonskom planu", može lakše izmanipulisat i uvući u mrežu, upravo preko motiva ljubavi i smrti. Šta to znači, šećera i biča*. To izaziva emotivnu zavisnost. Koristi se mnogo u ovim kooperacijama. Čak i Sigmund Frojd govori o bliskosti "Erosa" i "Tanatosa", strasne ljubavi i demona smrti iz antičke Grčke. Takodje danas postoje različite vrste pilula psihodeličnih, koje se mogu ubacivati u piće, i koje izazivaju odredjene vrste "pijanstva" i hemijske reakcije u mozgu, koje mogu da blokiraju odredjene moždane centre, tako da žrtva brže padne. Ta žrtva može da bude i muškarac I žena, svejedno, zavisi šta se nudi na tržistu smrti. Poslije žrtvovanja na tržištu, slijedi cijena i ucjena za iskupljivanje. Ali, teško se iskupiti nakon žrtvovanja satani. Ljudska sklonost grijehu i odsustvo čvrstine u vjeri zaista daje nevjerovatne mogućnosti da se ovaj demon iskoristi i upotrebi na zlo. Čovjek bi lako mogao da dodje do para i prosperiteta na ovaj način, ali sve ima svoju drugu stranu medalje, jer, uvijek ima još jači demon, koji traži svoj danak u krvi. Televizija, koja utiče recimo na čulo vida i sluha, izvrsna je za takve manipulacije masa, dakle, ne jednog čovjeka već cijelih naroda. Takodje reklame koje štrče na svakom mjestu. Postoje recimo frejmovi kad se montira TV-emisija, gdje se za ljudsko oko nevidljivo ubaci slika koja traje trideseti dio sekunde, ali koja ima svoje psihodjelovanje, tako možemo slušati neku zaista dobru emisiju, a da pritom svake sekunde u podsvijest nam se ubacuje reklama koka kole. Mi to ne vidimo, naravno, to se obilato koristilo, ali se zabranilo zakonski. Medjutim, postoje i druge mogućnosti. Osjenjivanje krsnim znakom i pričešćivanje redovno, štiti nas, zatim osvećivanje našeg prostora, nastojanje da ne budemo na zboru bezbožnom, post, molitva, sve nas to štiti od ove navale demonske. Akatist Prepodobnom Ocu Mojsiju Ugrinu je dobra molitva da se muškarac izbavi od ove strasti. - [zorica] Ja sam uz Božiju pomoć uspela da odgovorim moju ćerkicu da gleda ove moderne ponudjene demonizovane crtane filmove na televiziji, a mnogi to osudjuju. Ima tek nekoliko crtanih fimova na kaseti za koje se može reći da su kvalitetni. To bi svaki roditelj trebalo da proveri šta se to nudi njegovom detetu. A ja mogu sa sigurnošću da potvrdim da je moje dete, otkad ne gleda crtane filmove na televiziji, radosno. Kompjuter, ako zagospodari, jeste jako opasna “igračka”. - [Radomir] Ima i drugih primjera, pitanje hrane je takodje vezano za blud. Recimo demon proždrvljivosti i demon bluda. Možemo da se zapitamo, zašto često u svijetu, prije nego što stupe u bludne odnose, muškarac ženu izvodi prvo u restoran na večeru. Tu on ispada džentlmen, plemenit, galantan, a u suštini je tu prisutna samo lukava pomisao da se žena opusti preko hrane i pića I da se otvori široki put demonu bluda, pa se malo popije nekog opojnog napitka, pa lagana muzika, dakle, sva čula su zarobljena i sve to vodi padu. Dakle, čulo mirisa, ukusa, sluha, vida,..dodira, pet su rana Hristovih! Gospode, sačuvaj nas od sablazni! - [zorica] Bože nas sačuvaj! Medjutim, Gospod dopusti da ponekad čovek mora sam da prodje koz greh i da to oseti na svojoj koži, možda i da ne bi sudio posle drugim ljudima, koji greše, već da bi im pomogao. Ja sam puno puta osudjivala druge. A onda me je Bog naučio… naučio me mukom, i da praštam i da ne osudjujem druge. - [Radomir] Izreka Ave Isaija: “Bludna borba jača zbog pet uzroka: od praznoslovlja,od sujete, od mnogog spavanja, od gizdanja i od prejedanja. Ako hoćeš da izbjegneš bludnu borbu, izbjegavaj te strasti. Umjesto praznoslovlja, naoružaj se psalmopojanjem; umjesto taštine, zavoli Hristovo smirenje; umjesto mnogog spavanja, ogradi se bdenjem; umjesto gizdave odjeće, nosi poderotine i zakrpe; umjesto prejedanja sveži se uzdržanjem i postom. Jer, strasti se drže jedna za drugu, slično beočuzima na lancu”. - [zorica] Mislim da sve počinje od greha gordosti iz koga najviše dolazi do čovekove sebičnosti i egoizma. Čovek da bi sebi ugodio na svašta je spreman. I tako se polako u njega useljavaju demoni - [Radomir] Da, da, od egoizma, odnosno samovolje, a ne Božije volje. U suštini, to je opet pitanje Adama i Eve, koji su ipak samovoljni bili, jer sve im je bilo dozvoljeno, samo jedno ne, da beru plodove sa drveta poznanja. Sada je Gospod dopustio masu paragrafa, pa opet su ljudi sve više u blatu. - [zorica] I sve što je više reči za sporazumevanje, čovek je sve udaljeniji od Boga. Pre su ljudi imali instikt, a sad je sve neka igra reči i tu se čovek uvlači u zamke i nije lako. Ja se stalno opominjem, jer se bojim Boga. A da nemamo iskušenja, onda bismo bili pod vlašću djavola. Ja to sebi uvek kažem i onda osetim kako ojačam. - [mladen] Kažu Sveti Oci da se bez iskušenja niko neće spasiti. - [zmancic] Hvala vam na savetu, braćo i sestre, ovo će i meni i drugima biti od velike koristi. Čovek skoro uvek nekoga osudjuje bilo javno, bilo u sebi. Teško je nekako nama slabima da se uzdržimo od osudjivanja. Ništa ne vredi ako ne osudjuješ javno, a tajno u sebi sve sablažjavaš. - [mladen] Sve nam je dato na slobodu, ali ja sebi ne dam da me obuzme ta sloboda, jer nam nije sve na korist. To kaže i apostol Pavle, Svako dobro od Vaskrslog Gospoda! [b]samo sam boldovala učesnike radi lakšeg čitanja[/b] :smiley: i ne nisam ja ta Danica. učesnik u tribini, ja sam samo kao moderator boldovala tekst Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 obradovah se tako od Danice kad procita ,mnogo mnogo bi volela kad bi se sama ovde javila na forumu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Barbara Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 Otac Gavrilo,kao pravi duhovnik,Svetogorac,na sebi svojstven nacin vodi nas ka duhovnom prosvetljenju. ''Skloni Boze od zlih ociju dusu moju,kada radja mudrost tvoju'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IXTUS Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 Pomaze Bog braco i sestre! Zaista zanimljiva tema u kojoj samo 2 clana foruma izlozila kritike. Bosko Jugovic koji je izneo svoje misljenje kasnije je morao da ga ispravi pa se pitam zasto je to tako. Svako ima pravo na svoje misljenje. Danas cak neki mnogo vise kritikuju neke vladike svojim stavovima pa ih na pojedinim forumima niko ne ispravlja. Ako se tema zove -Otac Gavrilo- samim tim ljudi mogu da iznesu svoja osjecanja u pozitivnom i negativnom kontekstu. To sto Bosko Jugovic misli da je neko u prelesti meni nista nije cudno, cak mislim da covek samo realno gleda stvari kroz prizmu Svetih Otaca, i ima dozu straha prema razlicitim novotarijama koje su izobilne danas u nasoj crkvi. Da li zato da osudimo covjeka? Takodje vidim da ostali dizu lik o.Gavrila do nekih nebesnih visina, sto meni iskreno para usi. Pa se pitam da li ti sto tako rade razmisljaju koliku duhovnu stetu i sammom o. Gavrilu nanose, kao monahu? Kolika je sansa danas da ziv monah bude prepodoban i odakle dolazi ta "titula"? Kolika je sansa da ziv monah bude u prelesti i koji je standard za prelest danas? Cinimi se da su i za jedno i za drugo pobrkani loncici i standardi. Gospod sa svima vama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 Barbara рече: Otac Gavrilo,kao pravi duhovnik,Svetogorac,na sebi svojstven nacin vodi nas ka duhovnom prosvetljenju.?? ?? ???? ??????? ?????? ?? ??? ???? ?? ???????? ?????????? ???????? ? ????????? ?? ?? ???? ???? ???????? ??????????? ??? ?? ???????? ?????????? ???? ????????? ????? ??????? ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Barbara Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 Otac Gavrilo blagosilja svoju duhovnu decu,i sve poklonike Cudotvorne ikone Bogorodice Lepavinske,sve hodocasnike manastira ''Skloni Boze od zlih ociju dusu moju,kada radja mudrost tvoju'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 IXTUS рече: Pomaze Bog braco i sestre! Zaista zanimljiva tema u kojoj samo 2 clana foruma izlozila kritike. Bosko Jugovic koji je izneo svoje misljenje kasnije je morao da ga ispravi pa se pitam zasto je to tako. Svako ima pravo na svoje misljenje. Danas cak neki mnogo vise kritikuju neke vladike svojim stavovima pa ih na pojedinim forumima niko ne ispravlja. Ako se tema zove -Otac Gavrilo- samim tim ljudi mogu da iznesu svoja osjecanja u pozitivnom i negativnom kontekstu. To sto Bosko Jugovic misli da je neko u prelesti meni nista nije cudno, cak mislim da covek samo realno gleda stvari kroz prizmu Svetih Otaca, i ima dozu straha prema razlicitim novotarijama koje su izobilne danas u nasoj crkvi. Da li zato da osudimo covjeka? Takodje vidim da ostali dizu lik o.Gavrila do nekih nebesnih visina, sto meni iskreno para usi. Pa se pitam da li ti sto tako rade razmisljaju koliku duhovnu stetu i sammom o. Gavrilu nanose, kao monahu? Kolika je sansa danas da ziv monah bude prepodoban i odakle dolazi ta "titula"? Kolika je sansa da ziv monah bude u prelesti i koji je standard za prelest danas? Cinimi se da su i za jedno i za drugo pobrkani loncici i standardi. Gospod sa svima vama. morao? zašto to boško sam ne iznese 1312_womens prelest, prejaka re? https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0409_feel.gif Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Barbara Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 u Bosko tebi bas nesto neda mira oko Oca Gavrila ''Skloni Boze od zlih ociju dusu moju,kada radja mudrost tvoju'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IXTUS Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 Nije li PREPODOBAN prejake rijec Lazerice? Pitam se ko daje te titule? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Steva Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 - Termin NOVOTARIJA se pravilno koristi kada se odnosi na dogmatske ili kanonske izmene ili kada se odnosi na izmenu vekovnih manastirskih ustava i predanja. Kada hocemo da izrazimo svoje misljenje, potrebno je da naucimo da izraze pravilno koristimo. Inace jednog dana moze neko da nas ubedi i da je obNOVA, koju covek celim bicem oseca nakon primanja Svete Tajne Pricesca isto novotarija. POVODOM KOMENTARA BOSKAJUGOVICA - Duhovni otac je neko ko te duhovno radja. Ispovednik moze biti bilo koji svestenik. Blagoslov se moze u raznim kontekstima traziti od svakog svestenika, takodje na svakoj liturgiji svestenik blagosilja sve vernike. Inace udubljivanje u Simvol vere, pomaze pri poimanju pitanja duhovnog ocinstva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 Прелест (од црквено-словенског: лест – обмана, лаж, заблуда prepodoban - svet; epitet svetog monaha; u pravosl. crkvi kategorija svetih monaha pa sad proceni šta je veći greh ili greška U muskom manastiru: Namesniku se moze obratiti navodeci njegovu duznost ("oce namesnice, blagoslovite") ili ime ("oce Gavrilo, blagoslovite"), a moze i prosto "oce" (redje se upotrebljava). U zvanicnoj situaciji: "Vasa Visokoprepodobnosti" (ako je nastojatelj - arhimandrit ili iguman) ili "Vasa Prepodobnosti" (ako je jeromonah). Možda neko jednostavno ne zna kako se kome treba obratiti 1312_womens Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Steva Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 U crkvene cinove proizvode nekoga episkopi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IXTUS Написано Август 3, 2009 Пријави Подели Написано Август 3, 2009 Цитат - Termin NOVOTARIJA se pravilno koristi kada se odnosi na dogmatske ili kanonske izmene ili kada se odnosi na izmenu vekovnih manastirskih ustava i predanja. Kada hocemo da izrazimo svoje misljenje, potrebno je da naucimo izraze pravilno da koristimo. E nebih da umujemo sada, novotarija ima u svemu. Monasi se nekad bavise duhovnim radom sozrcanjem, obitavase u molitvi, podvigu, danas se mozda za podvig smatra nesto drugo. Monah treba biti monah, angelski je to cin a i svrha..... Moguce da ce vrlo brzo neko ko bude zamonasen dobiti kompjuter mjesto brojanice?! Цитат POVODOM KOMENTARA BOSKAJUGOVICA - Duhovni otac je neko ko te duhovno radja. Ispovednik moze biti bilo koji svestenik. Blagoslov se moze u raznim kontekstima traziti od svakog svestenika, takodje na svakoj liturgiji svestenik blagosilja sve vernike. Kako nekoga duhovno moze da radja duhovno ako ne zna sve o tome nekome. Obicno duhovni otac je neko ko poznaje cijeli zivot duhovnoga ceda, obicno bude i ispovjednik. Ispovjednik je samo tu ukoliko nam duhovni otac nije blizu(U DANASNJE VRIJEME NEMA DUHOVNIH OTACA U PUNO SMISLU RIJECI), jer ne moze duhovni otac biti neko ko ne poznaje tvoju dusu, a dusa se poznaje kroz ispovjest, bliskost. To sto se danas ljudi bolesno vezuju za duhovnike to je njihova uobrazilja. Mislim da je Bosko Jugovic mislio da pita koji je to nacin vezivanje duhovne djece sa ocem Gavrilom, sta ih veze za njega, ispovjest, duhovna bliskost sa ocem. I kako se i na koji nacin ta bliskost ostvarila? Ili je to uobrazilja? Mozd putem skypa? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука