w.a.mozart Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 činjenica je da sveštenike niko ne kontroliše... jer i oni koji bi trebalo da ih kontrolišu.... .mislise. skoro je jedan sveštenik pitao drugog... u gradskoj crkvi... Ko beše taj Zizjulas... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Образовани или необразовани свећеници морају да раде свој посао. Тачка. Посао нису само водице и требе. Са образовањем или без образовања да раде свох посао. Али то сад.... А како замишљаш да раде свој посао ако не умеју да га раде? Најбоље што умеју? 4chsmu1 мисиш, најбоље штА умеју? 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Ja bih samo da dodam.. ja mislim i da bi nasi svestenici u inostranstvu trebali da budu prinudjeni da nauce jezik zemlje u kojoj sluze..... Iz vise razloga... (ne da bi se sluzbe odrzavale na tim jezicima)!!! 4chsmu1 ekstra 4chsmu1а зашто не службе на тим језицима? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Ja bih samo da dodam.. ja mislim i da bi nasi svestenici u inostranstvu trebali da budu prinudjeni da nauce jezik zemlje u kojoj sluze..... Iz vise razloga... (ne da bi se sluzbe odrzavale na tim jezicima)!!! :229229229: :229229229: :229229229: :229229229:а зашто не службе на тим језицима? to zato sto me mrzi da se raspravljam sa ovima sto traze da se sluzba strogo vrsi na srpskom jeziku!u sustini ne bi to bila losa stvar.. sluziti na tim jezicima. dvostruka efikasnost. prvo nasi nauce bolje jezik zamlje u kojoj su... (ako nista barem jednom mesecno) a drugo onda bi dolazilo vise "stranaca" i upoznali bi se sa pravoslavljem... ali to nije tema ovde... teolosko obrazovanje... mislim da bi barem svestenici u svetu trebali da budu teoloski obrazovani. na taj nacin bi bili u stanju lakse da se nose sa iskusenjima koja ih ocekuju u susretima sa strancima.... omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Одређено вријеме се копкам да ли да поставим ову тему односно ово питање. Не знам да ли је раније било приче на ову тему ако јесте модератори ће већ адекватно реаговати :229229229:. Наиме да ли сматрате да је стриктно потребно да свештенослужитељ мора бити теолошки образован, када ово питам не мислим само на БФ већ и на средње болословско обазовање? У +Ступљу сам упознао јмр Фотија из +Сопоћана, мало смо разговарали и дотакнемо се теме образовања гдје ми он рече да је завршио Музичку академију, знам да овакав случај није усамљен како у нашој Цркви тако и у осталим помјесним православним Црквама.Такође знам да се у вријеме комунизма рукополагало олако у недостатку свештенства, али и дан данас (додуше у пуно мањем броју) исти случајеви нису ишчезли. Дакле, шта ви мислите о томе, да ли попо може бити добар попо и духовник без средњег и високог богословског образовања?? Па сада..имамо виско образоване теологе..а Хришћанства у њима осим у речима..нема...А опет имамо Св.Оце које нису имали ни дана образовања...а опет живеше Христом.... Па сада види..колико је битно образовање... А има још примера...образованих теолога..који раде свашта... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Да ли знаш шта си хтео да кажеш? Ја Те ич не разумем. Хоћеш ли да наведеш неке примере да би ми било јасније и са једне и садруге стране? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Па сада..имамо виско образоване теологе..а Хришћанства у њима осим у речима..нема... А опет имамо Св.Оце које нису имали ни дана образовања...а опет живеше Христом.... Па сада види..колико је битно образовање... А има још примера...образованих теолога..који раде свашта... Прве две реченице су тачне, али је трећа (закључак) катастрофалан. То и јесте наш проблем - из постојања примера благодатног образовања појединих Отаца закључујемо да је образовање непотребно. То је катастрофално погрешан закључак. Затим, из постојања неодговорних образованих појединаца заљкучујемо како је образовање непотребно чак и штетно и непожељно. Зашто овде ниси навео да има необразованих пастира који због свог необразовања лупају глупости? А има их који исправљајући тријадлогију доктора теологије, исповедише Савелијеву јерес. Који говоре да су Васељенски сабори одредили поредак служења Литургије. Који говоре да треба да на рингли спрже прсте они који су узели нова документа, итд. Origen је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Па сада..имамо виско образоване теологе..а Хришћанства у њима осим у речима..нема... А опет имамо Св.Оце које нису имали ни дана образовања...а опет живеше Христом.... Па сада види..колико је битно образовање... А има још примера...образованих теолога..који раде свашта... Прве две реченице су тачне, али је трећа (закључак) катастрофалан. То и јесте наш проблем - из постојања примера благодатног образовања појединих Отаца закључујемо да је образовање непотребно. То је катастрофално погрешан закључак. Затим, из постојања неодговорних образованих појединаца заљкучујемо како је образовање непотребно чак и штетно и непожељно. Зашто овде ниси навео да има необразованих пастира који због свог необразовања лупају глупости? А има их који исправљајући тријадлогију доктора теологије, исповедише Савелијеву јерес. Који говоре да су Васељенски сабори одредили поредак служења Литургије. Који говоре да треба да на рингли спрже прсте они који су узели нова документа, итд. Нисам ја рекао да образовање није потребно...него да није битно за спасење или да би био Хришћанин...Бог дође до свакога од нас... Мало се присети какво образовање су имали Апостоли и рани оци Цркве..па опет ви учите њих данас , а не Они вас... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Одређено вријеме се копкам да ли да поставим ову тему односно ово питање. Не знам да ли је раније било приче на ову тему ако јесте модератори ће већ адекватно реаговати . Наиме да ли сматрате да је стриктно потребно да свештенослужитељ мора бити теолошки образован, када ово питам не мислим само на БФ већ и на средње болословско обазовање? У +Ступљу сам упознао јмр Фотија из +Сопоћана, мало смо разговарали и дотакнемо се теме образовања гдје ми он рече да је завршио Музичку академију, знам да овакав случај није усамљен како у нашој Цркви тако и у осталим помјесним православним Црквама.Такође знам да се у вријеме комунизма рукополагало олако у недостатку свештенства, али и дан данас (додуше у пуно мањем броју) исти случајеви нису ишчезли. Дакле, шта ви мислите о томе, да ли попо може бити добар попо и духовник без средњег и високог богословског образовања?? Па сада..имамо виско образоване теологе..а Хришћанства у њима осим у речима..нема...А опет имамо Св.Оце које нису имали ни дана образовања...а опет живеше Христом.... Па сада види..колико је битно образовање... А има још примера...образованих теолога..који раде свашта... А имамо Свете Оце који су били најобразованији људи свог времена... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 А имамо Свете Оце који су били најобразованији људи свог времена...Имамо Бога и Апостоле..без дана земаљске школе Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Нисам ја рекао да образовање није потребно...него да није битно за спасење или да би био Хришћанин... Бог дође до свакога од нас... Мало се присети какво образовање су имали Апостоли и рани оци Цркве..па опет ви учите њих данас , а не Они вас... Е сад излазиш ван теме. Ми не причамо да ли је образовање потребно за спасење већ дали је потребно за квалитетну пастирску службу. Мада, и за спасење је потребо образовање - то образовање је заправо наше преумљење - покајање. Стално напредовање у вери и учење своје вере јесте један велики и диван императив постављен пред сваког хришћанина. Срамота је да будемо верски неписмени и затуцани, да се не трудимо да, сагласно својим моћима и даровима, што више упознамо своју веру. Апостоли су имали образовање - Дух Свети се спустио на њих и онда су почели дапроповедају. Дотле су били само збуњени и уплашени рибари. Рани Оци Цркве (апологете) су били веома, веома образовани људи (потицали су углавном из јелинског света - обраћеници у хришћанство). Поменућу једног изузетног - Свети Јустин Мученик и Философ. Не разумем шта ти значи ово да ми учимо Оце а не они нас? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Па о томе и говорим... Значи Господ је деловао на Апостоле...и тако данас делује на пастире без обзира на њихово образовање... А око раних Отаца Цркве.. Па нису сви прошли кроз тадашњи школски систем...а опет су сви сведочили једну веру..као да су једним језиком говорили-писали..управо кроз деловање Св.Духа-Господа на Њих... Данас имамо пример да сваки мирјанин може да купи књиге и да се сам образује...тако да имамо примера где су мирјани начитанији теолошки и од неких пастира...а опет греше у многим стварима јер немају ..благодат...знање ...учење Цркве које се стиче кроз праксу..да искажу своје стечено кроз књиге знање... Исто тако и докторе теологије..који великом брзином напредују кроз Цркву...и отварају им се многа врата...а опет више саблажњавају мирјане него што користе...јер немају знање да лепо уобличе своје речи...праксу... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Значи Господ је деловао на Апостоле...и тако данас делује на пастире без обзира на њихово образовање... Ствар је у томе што пракса демантује ову твоју тврдњу. Ако је ово тачно, одакле онда необразовани пастири који заиста имају проблематичне ставове? Одакле толики нонсенси? Зашто Бога обавезујемо да Он мора да нам дарује благодат без обзира на наше образовае? Данашње време захтева мудре и образовање пастире, чије ће образовање са спрегом Божије благодати и њихових људских квалитета, дати жељене резултате. По мени, ово је рецепт за пастирску службу садашњег времена и садашњих искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Значи Господ је деловао на Апостоле...и тако данас делује на пастире без обзира на њихово образовање... Ствар је у томе што пракса демантује ову твоју тврдњу. Ако је ово тачно, одакле онда необразовани пастири који заиста имају проблематичне ставове? Одакле толики нонсенси? Зашто Бога обавезујемо да Он мора да нам дарује благодат без обзира на наше образовае? Данашње време захтева мудре и образовање пастире, чије ће образовање са спрегом Божије благодати и њихових људских квалитета, дати жељене резултате. По мени, ово је рецепт за пастирску службу садашњег времена и садашњих искушења. Е сада ко има проблематичне ставове у сукобу у којем је данас СПЦ...то је већ питање стране на коју су неки својом вољом стали...А по стању на терену , много је више висок-образованих теолога са проблематичним и збуњујућим ставовима.. Црква треба по мом мишљењу да буде прецизнија као Митрополит Амфилохије...и агресивнија у одбрани Хришћанских вредности... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Е сада ко има проблематичне ставове у сукобу у којем је данас СПЦ...то је већ питање стране на коју су неки својом вољом стали... А по стању на терену , много је више висок-образованих теолога са проблематичним и збуњујућим ставовима.. ...или, пак, ови други гурају нос тамо где им место није? Типичан пример је отац Симеон рукумијски. Од њега сам се наслушао толико небулоза да бих могао књигу да напишем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука