Sherlock H. Написано Јун 8, 2010 Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 stvarno postoji neki kanon (nedavno sa negdje citao) koji zabranjuje (u pravoslavlju) vajanje kipova svetitelja, dozvoljava samo plitki reljef... sad postoji na drugom mjestu tema gdje se raspravlja o kanonima...samo je prica otisla daleko od kanona 4chsmu1Добро,али зар то није противно Светом Писму?И,уопште зашто би било забрањено приказивати Светитеље у облику скулптуре.Јел можеш да се сетиш шта је тачно писало у канону и који је разлог наведен за тако нешто.А,свакако можда тај канон не важи данас,али да бисмо то утврдили морамо да знамо зашто је тим каноном забрањемо и историјске околности које су до тога довеле. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 8, 2010 Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 Ја лично не правим разлику између Православног и Католичког Крста.И на једном и на другом је Господ,а то да ли је било три или четири клина мислим да је небитно. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јун 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 razlika postoji i u krstu i u ikonama, jer su i jedno i drugo plod tradicije i duhovnosti, kod nas i rimokatolika je i jedno i drugo vec dugo vremena razdvojeno i drugacije se razvija. i ja postujem i rimokatolicke ikone i krst ,ali razliku i vidim i osjecam. meni recimo nema razlike izmedju nasih baroknih ikona i rimokatolickih, ali kada vidim ikonu srednjovjekovne srpske ili vizantijske tradicije potpuno se drugacije osjecam. to je moj licni dozivljaj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јун 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 p.s. kipove postujem, kao neciju svetinju ,ali stvarno ne bude religiozne emocije u meni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јун 8, 2010 Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 Postoje ljudi koji se hrane mržnjom, na kraju mržnja pojede njih. Potreba da se deli na katoličko i pravoslavno dolazi od ljudi skučenog duha i sitnog obrazovanja kojima u krajnjem slučaju nije bitan Isus nego je bitno kako ga je neko naslikao. Primer kod katolika: Primer kod pravoslavnih Srba: Kopti; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 8, 2010 Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 Морам признати овај коптски Крст ми изгледа као из неког цртаћа.А и њихове фреске су такве.То не буди молитвеност у мени. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јун 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 nikakva mrznja nije u pitanju, Boze sacuvaj. Poznajem jako mnogo Rimokatolika i druzi se sa njima i vezan sam za njih. Takodje sam jedna od osoba koja moli Boga da se razdor izmedju nas prevazidje... Ali to sto je prikazano na ikonama je upravo stari izvorni nacin slikanja o kome sam govorio i to mi je priraslo srcu ...a one ikone sa bucmastim svetiteljima, ili svetiteljima previse obnazenim i naslikanim kao da su na steroidima postujem kao svetinju ,ali manje volim jer smatram da su manje izvorne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 8, 2010 Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 Морам признати овај коптски Крст ми изгледа као из неког цртаћа.А и њихове фреске су такве.То не буди молитвеност у мени.то је само начин уметновања ...да си од малена такво нешто примио у себе и тазвио способност таквог поимања духовности, можда ти никад не би византијски ликови изазивали никакву молитвеност ... треба посматрати и другу страну приче ... то ништа није неканонски или недогматски насликано, па тако можемо и из таквог лика подоста научити. за мене је у разноврсности лепота, не у једноличју. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 8, 2010 Пријави Подели Написано Јун 8, 2010 Кључно питање није да ли коптска икона или римокатоличка статуа буди молитвеност у нама. Питање је да ли буди молитвеност у Копту, односно римокатолику. Ако буди - онда шта нама даје за право да се мешамо у то? Нисам ја критеријум свега. Ако ли јесам - каква гордост! "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Знам опет доста католика који славе славу па им православни попа долази у кућу и "чита "славу. Обичај остао из времена док су били православни Срби. Док римокатолички прозилетизам није добио згодну прилику. Исту они за којом трага и данас. Вук далку мења али ћуд никада. А они су од отпадања до данас вуци у овчијој кожи. Нас тешко да могу више заварати, на својој смо кожи небројено пута осетили њихову "бригу" и братску (сестринску) "љубав". Овде у лошем контексту посматрам римокатоличку цркву као хуманистичку и земаљску државу и творевину и јерес коју исповедају у целини, не и обичне људе римокатолике појединачно. Несумњиво је да добрих и лоших људи има у сваком народу. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Знам опет доста католика који славе славу па им православни попа долази у кућу и "чита "славу. Обичај остао из времена док су били православни Срби. Док римокатолички прозилетизам није добио згодну прилику. Исту они за којом трага и данас. Вук далку мења али ћуд никада. А они су од отпадања до данас вуци у овчијој кожи. Нас тешко да могу више заварати, на својој смо кожи небројено пута осетили њихову "бригу" и братску (сестринску) "љубав". Овде у лошем контексту посматрам римокатоличку цркву као хуманистичку и земаљску државу и творевину и јерес коју исповедају у целини, не и обичне људе римокатолике појединачно. Несумњиво је да добрих и лоших људи има у сваком народу. опет се ти чешеш где те сврби.тема је ''како се треба понашати у вези католишких предмета''. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Знам опет доста католика који славе славу па им православни попа долази у кућу и "чита "славу. Обичај остао из времена док су били православни Срби. Док римокатолички прозилетизам није добио згодну прилику. Исту они за којом трага и данас. Вук далку мења али ћуд никада. А они су од отпадања до данас вуци у овчијој кожи. Нас тешко да могу више заварати, на својој смо кожи небројено пута осетили њихову "бригу" и братску (сестринску) "љубав". Овде у лошем контексту посматрам римокатоличку цркву као хуманистичку и земаљску државу и творевину и јерес коју исповедају у целини, не и обичне људе римокатолике појединачно. Несумњиво је да добрих и лоших људи има у сваком народу. опет се ти чешеш где те сврби.тема је ''како се треба понашати у вези католишких предмета''. Па ваљда се из написаног брате Медо види шта мислим у вези римокатоличких предмета. Они су управо то како их је неко назвао - обични предмети. Без неког благодатног и спасавајућег својства. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Инсајдер Написано Јун 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Католичке предмете побацати или им вратит и њихову лијепу цркву. Ђаволу ђавоље... :0104cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Знам опет доста католика који славе славу па им православни попа долази у кућу и "чита "славу. Обичај остао из времена док су били православни Срби. Док римокатолички прозилетизам није добио згодну прилику. Исту они за којом трага и данас. Вук далку мења али ћуд никада. А они су од отпадања до данас вуци у овчијој кожи. Нас тешко да могу више заварати, на својој смо кожи небројено пута осетили њихову "бригу" и братску (сестринску) "љубав". Овде у лошем контексту посматрам римокатоличку цркву као хуманистичку и земаљску државу и творевину и јерес коју исповедају у целини, не и обичне људе римокатолике појединачно. Несумњиво је да добрих и лоших људи има у сваком народу. опет се ти чешеш где те сврби.тема је ''како се треба понашати у вези католишких предмета''. Па ваљда се из написаног брате Медо види шта мислим у вези римокатоличких предмета. Они су управо то како их је неко назвао - обични предмети. Без неког благодатног и спасавајућег својства. хм, па ни у православљу им се тако не обраћамо, јер није вера магија па да иконе и крстови имају ''благодатно и спасавајуће својство''. нас вера спашава, Љубав и Милост Божја а не ''благодатно и спасавајуће својство'' иконе, крста, моштију, освећеног уља или сличног ... мислим да се ниси баш добро изразио 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2010 Пријави Подели Написано Јун 9, 2010 Католичке предмете побацати или им вратит и њихову лијепу цркву. Ђаволу ђавоље... 4chsmu1ти си толико неук, да би бацио неке од највећих светиња ...из незнања сав грех клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука