Jump to content

Како се треба понашати у вези католичких предмета.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сречавам се често са оваквим проблемом и никако не могу да га размотрим.

Прво драга Брачо и Сестре да вам се представим.Зовем се Јован имам 15 година и долазим из Македоније (струга).Простите што нисам био активан али успечу од сад да пратим форум.Христос посреди нас.

Е сад питање

Барем једанпут сречавамо католичких предмета:крстове,неке пластичне бројанице,иконе(скулптуре незнам како их зову)итд....Ста треба радити кад нам неко поклони неки католички крст,икону,.....Како се треба понашати према њима?

Бацимо спалимо.....

И још једно питанје.

Како се треба понашати кад треба учи у католичку цркву прекрстимо се ...

Заприметио сам кад угу католици у православно цркву крсте се са целом руком(што је нормално),али кад виде икону Пресвете Богородице они је не целивају него је са руком помазе.

Брат Јован

Подели на овим сајтовима

• Одговори 115
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

е па добро на дошао брате 8084.gif

хм, занимљиво ...

имам другарицу која је незнајући носила католичко распеће (обе ноге спојене, уместо свака посебно) у облику напрсног крста ... кренуло црвенило један дан и код доктора, и доктор ништа не нађе, оптужи је да је психосоматски случај и тутне јој лекове за смирење.

сва срећа неко је приметио шта носи. искрено, не знам шта се после десило са тим крстом.

иначе волео би и ја да знам шта са таквим стварима.

једино решење које ја видим, љубави ради, крени ти њима да поклањаш оно што је правоверно и правилно - иконе, распеће, крст, бројаницу. само полако и без трзавица, да не саблазниш.

јест и будет 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

vidiš medo ja od prošle godine nosim uz brojanicu i krunicu koja mi je poklonjena kao izraz ljubavi od sestre u Hristu, koja me prošle godine pozva na krizmanje svome sinu, što je za mene bila velika čast

juče dođosmo od njih, provedosmo tamo 10 dana...ljubav u Hristu je izbrisala sve ostale razlike među nama

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

знам, већ сам то негде прочитао да си је добила на поклон.

немам ништа против, напротив! ја сам отворен за дијалог ...

али круница, колико сам упознат како изгледа, нема никакве одлике супротности од Православља.

сад да ме погрешно не схватиш, љубав је та која људе спаја, као и вера, а не да раздваја.

искрено да ми неко поклони статуу, за мене би то било уметничко дело. икона ми није. не да ја сумњам у вери тих људи или њихову љубав, али ми је то страно потпуно.

елем, како си се ти понашала у њиховој цркви? можда је то бољи начин разговора, да искристалишемо разлике и можда их избришемо?

Подели на овим сајтовима

isto kao i ovde, krstila sam se kako se inače krstim, stajala sam, imala maramu, nisam zamakala prste u vodicu 8084.gif

Šta su svi ti ljudi mislili ne znam ali nijedan mrk pogled nijednu reč, ništa ćula nisam...u jednom trenutku sam sela da bi se videla predstava i znaš o čemu sam razmišljala:)

gledala sam u kip Bogorodice i Hrista razapetog pored Nje i razmišljala...Bože došao si da ans sataviš u Ljubavi a mi...šta učinismo....moje tvoje...eto sedela sam i razgovarala sa Bogorodicom i verovao ili ne imala sam utisak da mi se nasmešila 0110_hahaha

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

знааам и мени је то смор ...

ал где нема благодати, нема је и то је то за мене.

знам једну прекрштену католкињу, старију госпођу која сад иконопише и то одлично, поклонила ми је на свили светог Архангела Михаила, сад ми је то славска икона 8084.gif

чуо сам разне приче око њихове "освећене" воде и да се сипа со и колико издржи да се не убуђа ...

ево моја Богојављенска и Крстовданска стоји у пластичним флашама од кока-коле већ годинама и ништа јој није, нити је променила укус, нити има мирис.

знам и да се њихово крштење донекле признаје код нас.

то је та благодат Духа Светог која им недостаје, зато сам и подозрив према томе.

Подели на овим сајтовима

хммм, ни ја, али опет са друге стране, Бог је свуда, зар не ... и у горућем купиновом жбуну, јел 8084.gif

али није то поента, шта би са светим Јованом Дамаскином и правилним односом према иконама, зар не мислиш да те статуе мало вуку на идолатрију?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Ако неком треба , имам брдо тих предмета и књижица које добијам од пријатеља католика.

Искрено ја их не користим , мислим круницу бих можда и користио да немам пуну кућу бројаница, ал ево тренутно имам 10 великих бројаница плетених и једна моја специјална и око 100 малих ручних.

Имам зидни крст католички још из детињства и он ми је успомена те га не мислим склањати.

Шта ја знам , мени је крст-крст.

Подели на овим сајтовима

Да то је добро питање , да ли је представа светитеља у две димензије правовернија од представе у три димензије?

0104_cheesy

Мислим да је то ствар источно односно западне традиције .

Колико знам било је и на истоку кипова, али се некако та пракса није усталила, не мислим да је то сметња.

Него просто је сметња то што ми нисмо у јединству, и самим тим немамо благослов да саучествујемо у верском животу.

Што се тиче појединих чинодејстава као што је крштење , ми заправо признајемо њихово крштење али не и печат дара Духа Светога(харизму илити како они кажу кризмање) те се то треба поновити.Такође православни свештеник може извршити опело над католиком , наравно уз сагласност њиховог клира и благослов нашег архијереја, но како год може а и дешава се.

Знам опет доста католика који славе славу па им православни попа долази у кућу и "чита "славу .

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Барем једанпут сречавамо католичких предмета:крстове,неке пластичне бројанице,иконе(скулптуре незнам како их зову)итд....Ста треба радити кад нам неко поклони неки католички крст,икону,.....Како се треба понашати према њима?

Бацимо спалимо.....

Најбоље је брате Јоване да даш своме свештенику,он ће најбоље знати шта са тиме да уради.

И још једно питанје.

Како се треба понашати кад треба учи у католичку цркву прекрстимо се ...

Требамо се понашати као да смо ушли у музеј воштаних фигура,никакво осењавање крсним знаком није потребно,сем ако се уплашиш од оних статуа па од страха се прекрстиш :drugarstvo:.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Да то је добро питање , да ли је представа светитеља у две димензије правовернија од представе у три димензије?

Брате Жељко код нас је забрањено да се светитељи или Господ изображавају у виду кипова.

Подели на овим сајтовима

isto kao i ovde, krstila sam se kako se ina?e krstim, stajala sam, imala maramu, nisam zamakala prste u vodicu :drugarstvo:

Šta su svi ti ljudi mislili ne znam ali nijedan mrk pogled nijednu re?, ništa ?ula nisam...u jednom trenutku sam sela da bi se videla predstava i znaš o ?emu sam razmišljala:)

gledala sam u kip Bogorodice i Hrista razapetog pored Nje i razmišljala...Bože došao si da ans sataviš u Ljubavi a mi...šta u?inismo....moje tvoje...eto sedela sam i razgovarala sa Bogorodicom i verovao ili ne imala sam utisak da mi se nasmešila joooj

??..?????? ???????? ????? ?? ???? ??????? ??????,??? ?? ???????? ?? ????? ??? ?????? ???? ?????,??? ???,? ???? ???? ??.....

????? ?? ?? ????? ?? ?? ?? ???? ????? ??????? ?????? ??????? ??? ?? ??????? ?????????? ? ??????? ????????? - ???? - ? ???? ?? ????????? ?? ??????? ????????? ?? ??????????.?????? ?? ?? ???????? ?? ?? ????????? ?? ??,????? ???? ??????????...

???? ?? ?? ????? ? ?? ??? ?? ?? ??????? ? ??????????? ???? ??????? ??????????,??? ?????? ??? ?? ????? ?? ???????????? ????,???? ?? ???? ?? ??????????? ?????? ? ??? ??? ????? ?? ???,??????? ?? ? ?????? ????? (??? ??? ?? ???? ?? ?? ?????? ??????????????? ??????),? ??? ?? ?? ????????? ????? ?????,????? ??? ? ?? ???? ???,?? ????? ?? ???,???? ???? ?????? ?? ??????? ?????????.

???? ???? ?? ??????? ???,???? ???? ? ?? ?????? ?????,????? ??? ????????? ?????? ?????? (??????  ? ???? ???????? ??? ???? ?? ????? ? ???? ???????????),??? ???? ?? ??? ? ??????? ??? ? ?????? ???????? ??????,?????? ?? ????  klapklap joooj :smiley:

Подели на овим сајтовима

Знам опет доста католика који славе славу па им православни попа долази у кућу и "чита "славу .

Шта све нећу чути  :drugarstvo:  klapklap  joooj

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...