Jump to content

Бадњак - Бадњи дан

Оцени ову тему

Препоручена порука

Krásný Štědrý Večer a Veselé Vánoce Vám přejí!

Ova Noć Presveta

Woqe5961p9g

whackado

Moj omiljeni češki crkveni zbor Literatske Bratrstvo, Netolice

iz Čeških Budějovica pjeva rusku božićnu pjesmu Ova noć presveta

Vánoce 2010, Netolice, České Budějovice Tato Noc Přesvatá, Literatské Bratrstvo

Prekvapenie - iznenađenje, kliknij tutaj:    

Hahahahaha!       klapklap       eheeeej       eheeeej  

http://www.wavewomen.org/nativity-duccio-di-buoninsegna2.jpg

Kad kliknete još jednom tamo na sliku kad vam se ukaže,

slika se poveća i raširi preko cijelog monitora! Prekrasna slika!

Подели на овим сајтовима

Док се мучиш са посним ослићем,

нешто лепо миришеш носићем.

То у рерни прасенце се пече,

добри доме срећно Бадње вече!! pravopop pravopop pravopop

Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба!

Подели на овим сајтовима

Мени стварно није јасно зашто влада толика помама за бадњаком?

Јуче,умало нису прегазили децу која су дошла по пакетиће...страшно!!!  confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

Имам једну недоумицу у вези са Бадњаком. Зашто се Бадњак након освећења пали?! То ми некако не изледа "теолошки оправдано"?!

Хроничар свакодневнице

Подели на овим сајтовима

Juče dok su se palili budnici bilo je zanimljivih dešavanja oko ognja...

Bake su dovele djecu i stavila ih u onaj red prvi koji je bio oko ognja...Kako je ko prilazio da džarka po vatri i bači budnik, morao je da preseca taj dečije-bakutanerski kordon te su bakice vrištale..."pomjerite se, đeca da vide!" Ne znam šta bi mogla da vide, sem što odista svi smo mi u duši mali piromani i volimo da gledamo u vatru i džarkamo oko nje. To valjda neki ostatak onog našeg dedeka što se po pećinama vukao.

Naravno karambol je nastao kada su fratri bačili na oganj onako 2 povelike grane, malte ne celo drvo da su bačili.

Oganj se raspirio i vrelinom zapljusnuo te prve dečije-bakutanerske redove. Eto cike, eto straha. Sad kad su počeli da se povlače, bilo je "jaooo, pomerite se đeca da se sklone od ognja.."

To o bakicama i kmezama, a sad o damen und heren u frakovima i bundicama. Zaista ko da su neki ambasadori pravoslavlja, ta uglavnom sredovečna ili osobe u poznijim godinama su plenile zaista svojom pojavom. Ne bi mogli da ostanete ravnodušni da se nađete pored neke gospodže koja je u nutriji ili nercu. Ja sam se našao pored jedne takve maximalno uparađene i našminkane damice. Sve sa šeširićem i ešarpom.. Ruka je sama kretala ka njenoj Luj Vinton tašnici i džepovima na bundi... U trenutku sam se osvestio i setio đe se nalazim.. Jedan bratsko-lopovski savet...braćo i sestre ljubim vas, nemojte da se oblačite i nosite tako provokativno...prosto mamite na greh, ajde da ga nazovemo krađa...

I za kraj naravno prangijaši, petardaši i raketaši...

Kako je u porti za vreme paljenja budnika, bilo zaista najviše ekipice od 15 - 25, to je bila ista ona ekipica sa tekme koja je svojim upadicama, ponekom prozivkom ili povikom podizala atmosferu kao da se nalazite na kopu Severa, dok deljemo grobare.. E sad kad je fratar završio sa pevanjem i čitanjem molitvi, ekipica je svesrdno počela da petardira, prangija i raketiše...Ajde ovo sa raketlama i nije bilo strašno, jer svi vole vatromete, ali kad su počele bakice i sredovečni da begaju...i da klimaju glavom u smislu..."eh u moje vreme..." Mislim da su od straha prešli i preko Bežanije i odaljili se u pravcu Novog Sada, koliko su uprpili od praskanja i pucnjave.

I onda se upitam..da li je to kul. Mislim prangijanje. Ako jeste, ja bih poneo ljevor, pa da vide svi šta je pravo prangijanje, a ne sa tom kartonskom džebanom.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

"Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) "

Volio bih da mi bilo ko sa foruma dokaze ovu gore navedenu tvrdnju. Da je staroslovensko bdjeti imalo oblik bad.

На бугарском се бадњак назива будник и потиче од друге словенске речи "будесхте" која има значење "будућност". То је због наде да ће ноћ донети напредак дому у будућности. Слично је и са српским термином "бадњак" који потиче од речи која има значење "остати будан". (БИТИ БУДАН)..Зато су те речи тако сличне.

Оригинална бугарска реч је Бъдник која и самом својом звучношћу је иста као српска БАДЊАК.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

"Оригинална бугарска реч је Бъдник која и самом својом звучношћу је иста као српска БАДЊАК"

Sa ovim vec mogu da se slozim, jer se kod nas umjesto ovoga "ъ" znaka cesto pojavljuje "a" u sredini rijeci. Ali ova tvrdnja koja me je navela da reagujem ,"Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) " me je podsjetila na jednog naseg popa koji bi svaku svoju tvrdnju potkrepljivao sa "kako kaze sv. ap. Pavle", pa je ispalo da je Pavle svasta pricao. Znam da ni nase vladike nisu sigurne sta znaci rijec badnjak, i sta badnjak ustvari oznacava, te koliko je badnjak hriscanski obicaj, a koliko je nuzno popustanje nasoj tvrdokornosti (ikonomija).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...