Благовесник Написано Децембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2010 није дозвољена трећа димензија осим код минијатура (нпр. мали крстови са рељефом). ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2010 није дозвољена трећа димензија осим код минијатура (нпр. мали крстови са рељефом). ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Децембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2010 http://www.sendspace.com/file/4nlce2 Ево мале књижице надам се да ће помоћи некако facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije 2 Написано Децембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2010 После једног виђења код Фрање су се појавиле болесне крвоточиве ране (стигме) – трагови „страдања Исусовог“. Природа ових стигми је врло добро позната у психијатрији: непрекидна концентрација на Христовим страдањима на крсту изузетно узбуђује нерве и психу човека и уз дуготрајне вежбе може да изазове ову појаву. Овде нема ничег благодатног, јер у таквом састрадавању (compassio) Христу нема истинске љубави, за коју је Господ директно рекао: „Ко има заповијести моје и држи их, то је онај који Ме љуби“ (Јн. 14, 21). Зато је потурање машталачких доживљаја „састрадавања“ уместо борбе сасвојим старим човеком једна од најтежих грешака у духовном животу, која је доводила и доводи многе подвижнике до умишљености, гордости, до очигледне прелести, која је често повезана с директним психичким поремећајима (уп. Проповеди Фрање птицама, вуку, грлицама, змијама, цвећу,његов свештени трепет према ватри, камењу, црвима). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2010 није дозвољена трећа димензија осим код минијатура (нпр. мали крстови са рељефом). ? facenew22222222 Помоћ?Кип Пресвете Богородице са Христом, ВИЗАНТИЈСКИ, и чува се и поштује у једном нашем православном манастиру у Србији. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Римокатолици су давно промашили Хришћански пут и залутали у шумицу јереси и разних глупосто... Та материјална потрага за Богом се добро види и у киповима које римокатолици користе у својим објектима за молитву... Посебно у архитектури сакралних објеката у римокатолика... Da li je netko promasio ili ne to ce Bog reci... Katolici se ne mole kipovima..nego Bogu.. Па нико и није рекао да сте идолопоклоници (осим у вези Папе) него да вам треба материјално присуство...Бога и Светитеља... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Помоћ? Кип Пресвете Богородице са Христом, ВИЗАНТИЈСКИ, и чува се и поштује у једном нашем православном манастиру у Србији. По изгледу бих претпоставила период, али не могу да проценим димензије, а оне су веома битне. Баш скоро сам разговарала о овој теми са пријатељем који је иконописац (дипломирао на Богословском), а и сама сам учила из унјетности. У православљу није дозвољена трећа димензија управо да би се избегао идолопоклонички однос према таквим приказима светитеља. Не значи да тога у почетку није било па отуда вероватно и ово што си показао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Мало тога сте ми рекли о самим стигмама. Сестро Кајо знаш ли можда прави став Римокатоличке Цркве према овоме? Ја из саме емисије нисам могла да изведем баш неки закључак о томе. Inace jako se malo govori...i razlicito govori....o tome,i slicnim stvarima...Ja osobno ne mogu mnogo reci.. Torinska nadbiskupija, kojoj je povjereno čuvanje Torinskoga platna , predstavila prvi DVD posvećen Svetomu platnu, koji, u vremenu od 150 minuta, sadrži dokumentarne filmove, intervjue i do sada neobjavljene filmske priloge, za bolje upoznavanje sa spletom povijesti, umjetnosti i znanosti najvažnije relikvije kršćanstva. Sveto Torinsko platno, lanena tkanina na kojoj je otisak mrtvoga tijela za koje se prema legendi vjeruje da je bilo Isusovo, potpuno je restaurirano 2002. godine. Tada su s njega skinute karakteristične zakrpe iz 1500. godine, Sveto je platno pričvršćeno na novu podlogu te preslikano na suvremeni digitalni način. DVD je napravljen u koprodukciji s tvrtkom NOVA-T, specijaliziranom za dokumentarne filmove. U razgovoru s novinarom Radio Vatikana, njezin ravnatelj Paolo Pellegrini, istaknuo je kako se na Torinskome platnu sada, nakon restauriranja, puno bolje vidi i ističe lik čovjeka koji trpi, kao i njegove rane. Na DVD-u je prikazana povijest znanstvenih ispitivanja učinjenih na Svetome platnu, od prvih fotografija, a potom i dijapozitiva i filmskih snimki učinjenih poslije. Osim toga, govori se i o povijesti putovanja Svetoga platna tijekom više stoljeća – kazao je Paolo Pellegrini te istaknuo kako ovaj DVD na jasan, jednostavan i suvremen način predstavlja dokument, kao što je Torinsko platno, koje potiče na razmišljanje i vjernike, i one koji to nisu. Vatikan.. Evo nesto i o objavama.,privatnim objavama...u KC.. Katolička Crkva naučava da se Bog jednom zauvijek i potpuno objavio u svome Sinu, Kristu Isusu čiji rođendan – Božić proslavljamo. Općenito govoreći, privatne objave nisu bogohulne, no za nas kao vjernika - i za se ostale vjernike - nisu obvezujuće. Znači, u njih možemo i ne moramo vjerovati; možemo sumnjati ili prihvaćati njihovu vjerodostojnost, a možemo ih i ignorirati. Katekizam Katoličke Crkve (KKC, 65-67). Iz toga teksta možete i sami izdvojiti neke kriterije za istinitost privatne objave: da je suglasna sa Svetim pismom, da je spremna na trpljenje zbog svjedočenja, da je život usklađen sa zahtjevima objave i da postoji spremnost na izlaganje kriterijima Crkve. Relikvije Postoje mnoge relikvije vezane uz Isusa, za koje se vjeruje, da su autentične i u skladu s biblijskimtekstovima. Torinsko platno jedna je od najpoznatijih relikvija. To je komad platna, na kojem se nalaze obrisi muškoga tijela. Vjeruje se, da je u njega bilo zamotano Isusovo tijelo, nakon skidanja s križa. Čuva se u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu, u Italiji. Znanstvenici su istraživali torinsko platno različitim metodama, jedni potvrđuju, a drugi negiraju autentičnost. Postoje mnoge legende o svetom kaležu ili svetom gralu, iz kojeg je Isus pio vino za vrijemePosljednje večere. Ostaci križa, na kojem je Isus bio raspet čuvaju se u stotinama crkvi u Europi, ali svi oni zajedno čine tek mali dio križa. Najveći dijelovi čuvaju se na brdu Athosu u Grčkoj, u Rimu, Bruxellesu, Veneciji,Gentu i Parizu. Bazilika Svetoga groba je kršćanska crkva u Jeruzalemu u kojoj se štuje Kalvarija i Isusov grob. Kršćani je štuju kao neprikosnovenu svetinju. Nalazi se na mjestu gdje se nalazila Golgota, brdo Kristove Kalvarije. Postoji još mnogo relikvija poput Veronikinog rubca ili Oviedskog platna. Izvor-Wikipedija.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/101131/Default.aspx “Torinsko platno” nosi trag čovjeka koji je patio, koji je bio bičevan, mučen, pa izložen krajnje sadističkoj kazni smrti na križu - kao Isus iz Nazareta, kao 8000 Spartakovih ustanika, kao još mnogi neznani patnici. Papin posjet imao je i stanovit ekumenski karakter, jer su pribivali i istaknuti predstavnici pravoslavnih crkava, delegati patrijarhâ iz Moskve i Carigrada, odakle su katolički križari pljačkaši vjerojatno ukrali tu relikviju. “Torinsko platno” (“Sveto platno”, “ágia sindóne”, “sacra sindone”) kultni je predmet oko kojega stoljećima traju raspre i dvojbe, više u Katoličkoj crkvi nego izvan nje. Neki ga smatraju materijalnim dokazom Kristova uskrsnuća, s tragovima energije koja se oslobodila u trenu kada se Isusovo tijelu, dotad u njemu zamotano, uznijelo iz groba. Drugi su mnogo skeptičniji, pa ga neki smatraju pukom krivotvorinom. Na svaki način riječ je o predmetu oko kojega polemike ne prestaju stoljećima. Ovih dana, u Kapeli koja ima pristup i iz nekadašnje savojske rezidencije i iz torinske Katedrale, i vjernici i radoznalci mogu opet vlastitim očima potražiti elemente za svoju istinu o tom platnu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 није дозвољена трећа димензија управо да би се избегао идолопоклонички однос према таквим приказима светитеља. Не значи да тога у почетку није било па отуда вероватно и ово што си показао. То није уреду тако образложити, јер алудира да пошто код римо-католика има те ,,фамозне" треће димензије да су они ето идолопоклоници. То једноставно није тачно. Једино што икона верније може да прикаже есхатолошку реалност од кипа и сл. али ни то није правило. Да, код нас израда кипа није правило, али ето није ни изузетак. Димензије кипа Блажене Дјеве Марије и Христа су прилично велике. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 није дозвољена трећа димензија управо да би се избегао идолопоклонички однос према таквим приказима светитеља. Не значи да тога у почетку није било па отуда вероватно и ово што си показао. То није уреду тако образложити, јер алудира да пошто код римо-католика има те ,,фамозне" треће димензије да су они ето идолопоклоници. То једноставно није тачно. Једино што икона верније може да прикаже есхатолошку реалност од кипа и сл. али ни то није правило. Да, код нас израда кипа није правило, али ето није ни изузетак. Димензије кипа Блажене Дјеве Марије и Христа су прилично велике. Ма не алудира то да су римокатолици идолопоклоници. Не треба ствари схватати буквално. То су правила која су доношена у време када идолопоклонство није било тако давна прошлост и хтело се у том времену избећи да некога кип наведе на идолопоклонство. Па људи су бежали из биоскопа кад је први пут приказиван филм, а данас гледају филмове у 3д и знају да то није стварно. Нема то никакве везе са киповима у римокатолика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mala Milica Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 ljudi moji,gledajte... citala sam o stigmama,gledala filmove,dok.filmove,klipove na YT i to da covjek moze sam sebe natjerati da krvari iz ruku,ili sa cela,ne vjerujem...ok,malo je cudno sto se to desava "samo" u katolicizmu.Kako znate da toga nema i u pravoslavlju,ali da neko pokusava skriti istinu od nas,da mi povjerujemo kako katolici izmisljaju???jel mozete biti sigurni?ja ne...ja vjerujem da se to stvarno,zapravi desava.. sto se tice Torinskog platna,malo je cudno da i danas-dan su ostali tragovi Isusovih rana,i tijela uopsteno ali zaista,to je moguce...2000 godina nije malo,naprotiv ali shvatite da su "cudni putevi Gospodnji"...Neke stvari necemo znati do kraja,bice nam nejasne..toliko od mene... мајкл ..........drzacu koplje i cuvati vas iza sebe, sibati po neprijatelju zelezom i ognjem... da li si spreman ratnice... mirni covece... oce...!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Децембар 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Ja sam samo napisala vezano za stigme ono što sam uspjela da vidim u toku te emisije, i što sam pročitala na netu, i to su jedini izvori o tome da su stigme vezane za katolicizan, što naravno ne mora da bude validno saznanje. Zato sam i otvorila temu. Možda drugi znaju više? мајкл Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 ...ok,malo je cudno sto se to desava "samo" u katolicizmu.Kako znate da toga nema i u pravoslavlju,ali da neko pokusava skriti istinu od nas,da mi povjerujemo kako katolici izmisljaju???jel mozete biti sigurni?ja ne...ja vjerujem da se to stvarno,zapravi desava.. Ne,ne desava se to samo kod katolika...desava se to i kod drugih...Crkva,svaka crkva ima problem s tim..jer,cesto moze biti i od zloga...To su stvari s kojima se jako oprezno treba ponasati,a pogotovo tako nesto priznati... sto se tice Torinskog platna,malo je cudno da i danas-dan su ostali tragovi Isusovih rana,i tijela uopsteno ali zaista,to je moguce...2000 godina nije malo,naprotiv ali shvatite da su "cudni putevi Gospodnji"...Neke stvari necemo znati do kraja,bice nam nejasne..toliko od mene...Ne samo to...sada se svasta tumaci,dolaze na svakakve predpostavke...sta bi moglo biti...To ce danas,u "ovakvo vreme" biti jako tesko dokazati..No sva sreca,je sto u to ne moramo verovati...Tko hoce moze,tko ne zeli ne mora... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 sto se tice Torinskog platna,malo je cudno da i danas-dan su ostali tragovi Isusovih rana,i tijela uopsteno ali zaista,to je moguce...2000 godina nije malo,naprotiv ali shvatite da su "cudni putevi Gospodnji"...Neke stvari necemo znati do kraja,bice nam nejasne..toliko od mene...Ne samo to...sada se svasta tumaci,dolaze na svakakve predpostavke...sta bi moglo biti...To ce danas,u "ovakvo vreme" biti jako tesko dokazati..No sva sreca,je sto u to ne moramo verovati...Tko hoce moze,tko ne zeli ne mora... Богу ништа није немогуће па ми с те стране није чудна могућност да је платно право, али не знам да ли је право па не могу ни да тврдим ни једно ни друго. Како год било, не утиче ми то на веру, а волела бих да је право, то би баш било дивно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука