ВИЛМА Написано Децембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2010 Pedofilija krade deci Božić Batu!? Sreda - 22.12.2010 Ukoliko se Srbi ugledaju na pravila iz Amerike ili zapadnoevropskih zemalja, fotografije razgolićenih beba ili mališana koji sede u krilu Deda Mraza dok čekaju svoj novogodišnji paketić, postaće zabranjene, pa čak i kažnjive zakonom! Naime, usled straha od pedofilije, u većini zemalja razvijene Evrope zabranjen je fizički kontakt mališana sa najpoznatijim stanovnikom Laponije! Ovo sumanuto pravilo preuzela je čak i susedna nam Hrvatska, pa sada deca ne mogu zagrliti niti poljubiti Deda Mraza! Iako ova zabrana praktično kuca na vrata Srbije, naši mališani, ali i njihovi roditelji, bar za sada nemaju razloga za brigu jer ova praksa kod nas nije zabeležena. Stručnjaci upozoravaju da strana pravila i iskustva ne smemo da preuzimamo mehanički. Psiholog Žarko Korać kaže da treba napraviti balans između zaštite dece od seksualnog zlostavljanja i kulturnih obrazaca. - Pitam Amerikance da li i dalje čuvaju stare snimke dece koja Deda Mrazevima sede u krilu. Je l’ to ostavilo trajne posledice?! Da li će roditelji zabraniti svojoj deci i da sede u krilu rođaka ili prijatelja, da nije i to potrebno sprečiti? Ja se apsolutno zalažem za zaštitu dece, ali treba voditi računa da se zakoni ne mogu automatski preuzimati, bez njihovog prilagođavanja, a da se kulturni obrasci moraju poštovati - upozorava Korać. Psihoterapeut dr Snežana Filipović za 36 godina radnog staža nije se srela ni sa jednim primerom koji bi svedočio da je za dete kontakt sa “najpopularnijim bradonjom” bio neugodan ili neprimeren. - Prvi put čujem da bi druženje s Deda Mrazom za decu moglo da ima negativne ili traumatične posledice po odrastanje i razvoj. Novotarija je na sve strane, ide se iz krajnosti u krajnost... Deca vole te figure iz svog ranog detinjstva, svi se sećamo kako smo im i mi trčali u zagrljaj, krilo... U trenutku kad dete osvesti svoju seksualnost više i ne veruje u Deda Mraza. Ako i ovakve kategorije počnemo da preispitujemo, sve ćemo dovesti u pitanje. Hoćemo sad poučeni zapadnim iskustvom i puritanstvom i Božić Batu da dovedemo u vezu sa incestom?! - pita se dr Filipović. Protivnici ove tradicije kao glavni argument za svoje stavove navode da će “dobar Deda Mraz ostvariti kontakt s detetom i bez nepotrebnog zbližavanja”. Međutim, animatori koji pred praznike na sebe uzimaju lik popularnog bradonje kažu da bi se mališanima ovakvim zabranama sputale mašta i iluzije iz detinjstva. Deda Mraz Uglješa iz Centra za animaciju mladih “Maslačak” već dve godine glumi najpoznatijeg stanovnika Laponije. - Naša tradicija je da deca kad vide Deda Mraza, sednu kod njega u krilo. Kada bismo ih na pomenut način sputavali, dete bi pre vremena shvatilo da Deda Mraz nije namernik koji dolazi izdaleka da donese poklone, nego običan smrtnik, preobučen u kostim. Zašto im oduzeti pravo na maštovito detinjstvo i razvejati im iluzije? Svima nama su to najlepša sećanja... Bez fizičkog kontakta, zagrljaja, poljupca, taj bi odnos bio neiskren - prenosi svoja iskustva ovaj animator, i dodaje da roditelji ipak treba da vode računa da angažuju ljude preko proverenih agencija. - Kada obučem kostim Pepe Praseta i dete me poljubi u njušku, ono ne ljubi mene, već kostim svog junaka, koga i kući ljubi kao igračku - dodaje naš sagovornik. Saša Zorić iz agencije “Deda Mraz” kaže da bi takva zabrana bila suluda. - Pa ja sam pre svega otac i naravno da moje dete može da bude pored animatora koliko god želi. Pa uvek su roditelji u blizini i sve radimo da zabavimo decu i opravdamo njihovu maštu. Verovatno ima jako bolesnih ljudi, oni neka se leče, a mi ne smemo deci da uskratimo zadovoljstvo da uživaju u praznicima kao što smo mi nekada - kaže naš sagovornik, koji je samo ove godine u crveno-belom kostimu i s bradom uveselio preko 10.000 mališana. Nastići, žrtve američkog sistema Slučaj porodice Nastić iz Amerike još jedan je u nizu apsurdnih primera zapadne administracije. Tako je Vuku i Verici Nastić, koji žive u Kaliforniji, Agencija za zaštitu dece (CPA) oduzela starateljstvo nad Nastasijom (5) i Damjanom (8) jer su ih fotografisali nage u kadi. Mališani su odvedeni u meksičku hraniteljsku porodicu još sredinom godine, gde se i danas nalaze. Roditelji su optuženi da su bili nemarni prema deci, da su ih emotivno zloupotrebili, uz rizik od seksualnog zlostavljanja. U pomoć porodici Nastić pritekli su domaći psiholozi koji su Amerikancima pokušali da objasne kulturološke razlike i običaje naše zemlje. (http://www.alo.rs/vesti/34090/Pedofilija_krade_deci_Bozic_Batu) Шта мислите о овоме ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Јел могуће да нико нема коментар на ово ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:312457-Drama-Nastica-u-Kaliforniji RAZDVAJANJE naših Damjana i Nastasije moraćemo da sprečimo kako znamo i umemo. Brat i sestra bi jedva izdržali jedno bez drugoga. Kad su već odvojeni od roditelja, bar neka budu zajedno. Ovako govori Verica Nastić iz Staktona u Kaliforniji, kojoj je pre šest meseci odlukom američkih vlasti oduzeto staranje nad petogodišnjom Nastasijom i osmogodišnjim Damjanom. Ona i njen muž Vuk razdvojeni su od svoje dece zbog slika golišavih mališana koje su imali u svom kompjuteru. Američkoj Agenciji za zaštitu dece ove fotografije poslužile su kao navodni dokaz da su deca bila “emotivno zloupotrebljena” i čak “seksualno uznemiravana”. - Pred sudom nas sada zastupa advokat koji je jedan od najboljih za porodične sporove u Kaliforniji. Njega smo uspeli da angažujemo zahvaljujući pomoći naših ljudi u Americi i Srpskog konzulata - uzbuđeno i u jednom dahu priča Verica. - Sastaćemo se sa njim i stavićemo svoju sudbinu u njegove ruke. Molićemo ga da učini sve što može da nam deca ostanu zajedno. Tek posle toga predstoji nam borba za povratak dece kući. Roditelji mališana oslobođeni su krivične odgovornosti, ali ih prema američkim propisima, čeka suđenje pred porodičnim (građanskim) sudom. Oni se pribojavaju da će sudija kruto tumačiti propise i neće shvatiti da su potpuno nepravedno optuženi. Mali Damjan i Nastasija, od kada su razdvojeni od roditelja, nalaze se u jednoj meksičkoj hraniteljskoj porodici. Majka ih posećuje jednom nedeljno, dok je ocu Vuku uskraćeno pravo čak i da ih vidi. Za to vreme, kako objašnjava Verica, njihov meksički staratelj ih grli i ljubi, kao što to čini sa svojom decom. - Nemam ja ništa protiv njegove ljubavi, ali zar je normalno da muž i ja ne možemo da viđamo rođenu decu - pita se Verica. - Nas optužuju za nebrigu i zlostavljanje vlastite dece, a muža čak sumnjiče da ima pedofilske sklonosti. Na nas je pala ogromna nepravda sa kojom se jedva nosimo. Roditelji dece naročito su zabrinuti za malu Nastasiju, koja je, kako ukazuju, bila mesecima pod sistematskim pritiskom da kaže da ju je otac dodirivao. U tom cilju upotrebljene su fotografije iz kompjutera snimljene tokom uobičajenog kupanja mališana. POMOĆ U PISMU PORODICA Nastić prolazi kroz nezamislivu agoniju čiji je razlog različito shvatanje porodičnih odnosa - napominje profesor psihologije Žarko Korać. On je sa timom srpskih psihologa pre nekoliko meseci uputio pismo američkim vlastima u kome je navedeno da je reč o nesporazumu i da Nastići nisu počinili nikakav greh. Prema njegovim rečima, u najtežoj situaciji su mališani koji mesecima žive daleko od roditelja, i kojima preti razdvajanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Љубичица Написано Децембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Боже, помози им да се опет уједине. beggingpleasesmiley-1 Најежила сам се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 23, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Јадни људи, шта их снађе ! Не могу ни да замислим ужас те јадне деце која су због овакве глупости и неразумевања културолошких разлика одвојена од родитеља,одједном,и то траје већ 6 месеци ! Мукице ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сара Написано Децембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Јадни малишани :cheesy: Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог. Псал., 45:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука