Jump to content

Свети Игњатије Богоносац - О нашем односу према епископима

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Zbog toga treba da sledite volji episkopovoj, kao što i činite. Jer vaše slavnoga imena sveštenstvo, dostojno Boga, saglasno je sa episkopom kao strune sa gitarom. Zato se vašom saglasnošću i složnom ljubavlju proslavlja Isus Hristos."

"Jer je napisano: "Gordeljivcima se Bog suproti". Starajmo se, zato, da se ne suprotimo episkopu, da bismo bili Bogu potčinjeni."

"Jer svakoga koga šalje gospodar doma na upravljanje njegovim domom, treba da primamo kao i samoga pošiljaoca. Prema tome, jasno je da na episkopa treba gledati kao na samoga Gospoda."

POSLANICA EFESCIMA

"A vama ne priliči da iskorištavate uzrast ( vašeg ) episkopa, nego, po moći Boga Oca, da mu ukazujete svako poštovanje, kao što sam ( to ) i prepoznao kod ovih svetih prezvitera, koji nisu iskoristili spoljašnji vid mladosti njegove, nego mu se kao mudri po Bogu povinuju; ustvari ne njemu, nego Ocu Isusa Hrista - Episkopu sviju. U čast, dakle, Njega ( Boga Oca ) Koji nas je zavoleo, dolikuje da slušamo ( episkopa ) bez ikakvog licemerja; jer ( inače ), ne kao da neko obmanjuje ovoga vidljivoga episkopa, nego misli da prevari onoga nevidljivoga ( Boga )."

"Zato je potrebno ne samo da se nazivate hrišćani, nego i da budete; ( a ne ) kao što neki ( čine suprotno ); iako nazivaju ( priznaju ) episkopa, ustvari sve čine bez njega."

"Činite sve pod predsedništvom episkopa ( koji je ) na mestu Božijem"

"Kao što, dakle, Gospod ( Isus Hristos ), budući ( sa Ocem ) sjedinjen, ne učini ništa bez Oca, niti Sam Sobom niti kroz Apostole, tako ni vi ne činite ništa bez episkopa i prezvitera, niti pokušavajte nešto što vam se nasamo čini umesno, nego sve činite na zajedničkom sabranju"

POSLANICA MAGNEŽANIMA

"Jer kada se episkopu povinujete kao Isusu Hristu, izgledate mi da ne živite po čoveku, nego po Isusu Hristu"

"A potrebno je da ništa bez episkopa ne radite, kao što i činite, nego da se povinujete ( njemu ) i sveštenstvu kao Apostolima Isusa Hrista"

"Tako isto i vi svi poštujte đakone kao Isusa Hrista, kao i episkopa, koji je slika Očeva, a prezvitere kao sabor Božiji i kao skup Apostola; bez ovih se Crkva ne naziva ( bez njih nema Crkve )"

"Onaj koji mimo episkopa i sveštenstva i đakona čini nešto, taj nije čiste savesti"

"Budite zdravi u Isusu Hristu povinujući se episkopu kao zapovesti ( Božijoj ), a tako i sveštenstvu."

POSLANICA TRALIJANCIMA

"Zato, deco Svetlosti Istine, bežite od podela i od zlih nauka. A tamo gde je pastir ( episkop ), tamo sledujte kao ovce Hristove"

"Jer oni koji su Božiji i Isusa Hrista, oni su sa episkopom; i oni koji, pokajavši se, priđu jedinstvu Crkve, i oni će biti Božiji, da bi po Hristu Isusu živeli. Ne varajte se, braćo moja, ako ko sledi raskolniku "Carstvo Božije neće naslediti""

"Držite se episkopa i sveštenstva i đakona!"

"Bez episkopa ništa ne činite

telo svoje kao hram Božiji čuvajte,

jedinstvo ljubite, podele izbegavajte,

podražavaoci Isusa Hrista budite,

kao što je i On Oca Svoga!"

POSLANICA FILADELFIJCIMA

"Svi sledujte episkopu, kao Isus Hristos Ocu"

"Neka niko bez episkopa ne radi bilo šta što se odnosi na Crkvu."

"Nije dozvoljeno bez episkopa ni krštavati, ni agape ( večere ljubavi ) svršavati, nego ono što on odobri, to je i Bogu ugodno - da ( vam ) sve što činite bude sigurno i pouzdano"

POSLANICA SMIRNJANIMA

"Držite se episkopa, da i vas Bog drži. Ja sam žrtva i ( zalog ) onima koji se povinuju episkopu, prezviterima, đakonima, i neka mi bude da zajedno sa njima imam udeo kod Boga"

POSLANICA POLIKARPU SMIRNSKOM

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...