Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Непрестано слушамо о овоме, о разним западним утицајима на православну мисао. Волео бих да овде тачно видимо шта су то утицаји западне теологије на православље а шта ми мислимо да јесте утицај а заправо није. Молио бих да на овој теми буде озбиљних саговориника. Ево на пример: како смо дошли до 7 Светих Тајни? Одакле то? Да ли су Свети оци тако учили, да ли нам Свето Писмо о томе сведочи? Или, како смо дошли до тога да данас свештеник може сам да служи Литургију (по многим манастирима је ово чак и пракса и то се сматра необичном побожноћу и ревношћу. Одакле то, када знамо да Литургија подразумева заједницу? Или, да духовник може да буде независтан од свога Епископа и да се такви духовници, који уместо да буду сарадници Епископа постају његови противници, изузетно високо цене код многих верника? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Mislim da je i klerikalizam u pogledu dostojnosti za Pričešće uticaj zapada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Хајде да поразговарамо. Свакодневно чујемо да је ово или оно утицај Запада тј. западног богословља. Ево, занима ме и то како неко може читање молитава наглас (литургијских) и отворене царске двери да повеже са утицајем запада и потчињавањем Папи који би био први и по власти и по части и да ли је икада у Цркви Папа био први по власти? (по части јесте и за то имамо непобитне историјске чињенице) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Колико знам причица о "7 смртних гријехова" и "7 светих тајни" итд. је још једна од "старотарија" ушла у Православље прије стотињак година и копирана вјероватно из неког католичког катихизиса. Са којим год великим духовником у Православљу да сам разговарао добио сам став да је "сваки гријех смртни, јер нас раздваја од Христа животодавца", а све ове јуридичке примјесе управо дјелују као да су потекле са запада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Mislim da je i klerikalizam u pogledu dostojnosti za Pričešće uticaj zapada. Нема шта да мислиш, јесте. Прича о "специјалној" благодати са свештенике управо долази са запада, у којем се отишло тако далеко да се вјерницима ускратило причешће под видом Крви Христове, што је посебна схизофренија, будући да сам Христос недвосмислено каже "ко не једе Тијело моје и не пије Крв моју неће видјети Царства". Дакле, код њих се, следујући логику Христовим ријечи, спасавају само попови. Има још гомилетина "старотарија" попут олтарског звонца, проистеклих директно из католичке мисе, а наши "турбо гига мега ревнитељи за предање" би руку у ватру ставили за те барокне детаље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Ево, сада чујемо и то да монах Артемије каже да је он доживотни Епископ. Такође каже да где је он- ту је Епархија. Шта мислите о том ставу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Само погледамо како су чинили свети Апостоли и све јасно: св.Петар формирао Антиохијски престо - када је отишао даље оставио наследника св. Игњатије био отац и мајка свима - када је отишао даље Антиохија добила новог Епископа и наставила даље... Сад, по тумачењу канона о.Артемија, испада: - да се Антиохија два пута преселила у Рим - да је св.Петра и св.Игњатија требало рашчинити јер су самовољно напустили Епархију Неко од "умних и образованих теолога" ће рећи сто посто: "па то је било прије милион година",но ми свеједно имамо и примјера из Руске и осталих помјесних Цркава гјде Митрополит због здравља или година оде у пензију, дакле за живота напусти Епархију, па нити Епархија пропада, нити га треба рашчињавати, нити сав духовни живот пропадне када се промјени Епископ. Таквих примјера имамо кроз читаву црквену историју, и још ником није падало да са собом сели комплет монаштво, односно што је још луђе - да проглашава да је Епархија тамо гдје је он, што је небулоза какву у историји Православља још нисмо чули. Епископ је само пастир којег Црква одреди да надгледа одређено стадо на одређеној локацији, а сваки домаћин (Црква) има право да пастире шаље на друге локације другим стадима. Потпуно је смијешно, и што неко рече - чист папизам, изговарати небулозе типа "Епархија је тамо гдје сам ја" што свједочи о елементарном недостатку свијести о улози Епископа (који испада у овом случају мали папа) и недостатку саборне свијести уопште. Епископ - надгледник на грчком - ну латинској варијанти - инспектор, онај који пази да је стање редовно, да нема секти, јереси, свађа и сл. У ЊЕГОВОЈ ЦРКВИ. Епископ није папа, ни самовласник, ни фараон, већ слуга који је послат да чува стадо. Није стадо од пастира но од газде, а врховна власт на земљи јесте САБОР ЕПИСКОПА, па све да су му наредили да лук сади наопако, његово је да слуша Сабор, а не Виловског и остале ловце у мутном који раде за једно пет страних обавјештајних служби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука