Jump to content

Правила за поклонике у православним манастирима- разговори о њима

Srdjan

Препоручена порука

Цитат

poklon

PIŠITE VI APOLOGIJE KOLIKO HOĆETE DOBRO JE TO!

U MANASTIRU LEPAVINI OSTAJE ONAKO KAKO JE

TIPIK PET DANA NA VODI TRI DANA ZA BOLESNIKE

ONDA MOŽE DA SE PRIČESTI.

Ja sam uveren da i oci iz man.Lepavine poste na isti nacin  kako i traze od poklonika. Odakle uopste misljenje da oni sami ne cine tako.

Подели на овим сајтовима

Није споран манастрирски типик. То је тако у манастиру и то се мора поштовати. Зато сам и написао да мирјани не треба да од манастира праве парохије и да намећу своја правила. Сваки манастир има свој типик који је основа живота монаха у њему. Зато, ко одлучи да оде тамо у госте мора да поштује кућни ред. Једна је крајност када мирјани намећу своју световност манастиру, а друга је крајност када манастирска пракса жели да се реализује и у парохијама. То није добро.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Слабо пишем по форумима у последње време, али ова тема ми је баш занимљива. И поред најбоље воље, никако не успевам да видим шта је проблем. Да ли је то што је 5 дана на води?

Не знам зашто би то био проблем. Ако постимо све постове и среду и петак, не би требало да представља неки велики напор постити тих 5 дана на води с обзиром на то чему се приступа. У оквиру овог поста била би у ствари додатна 2, будући да су понедељак, среда и петак и тако на води. Мали подвиг можда, али душекористан веома. Јер је и Православље у суштини подвижничко.

Problem su dvostruki aršini za sveštenika i vernike, koji ne postoje u Pravoslavlju.

Problem je nedostatak poverenja prema vernicima i njihovim duhovnicima/sveštenicima. Dakle, elitizam - "moj blagoslov više vredi nego tvoj" itd...

Problem je i ovo što Aleksandar priča - isticanje "manastirske duhovnosti" spram parohijske.

Нема ту, Миљане, никаквих проблема ако се ствари ставе на право место. Манастир и свет, односно хришћани у манастиру и хришћани у свету, су две различите диховности, два различита подвига. Та два подвига нису различита тако да је један већ а други мањи, већ су различити начини подвига. Страшна је грешка монаштво и световност гледати као супротстављеност - јер и једно и друго је подвиг за хришћане. Свети Јован Златоусти то лепо објашњава када каже да су монаштво и брак ДВЕ ПАДИНЕ ЈЕДНОГА БРДА, ДВЕ ПАДИНЕ КОЈЕ ВОДЕ КА ИСТОМ ВРХУ. Ко хоће схватиће о чему говорим.

Подели на овим сајтовима

poklon

Bog blagoslovio brate Aleksandre

Odlično ste napisali o posetama manastririma, zdravoumno sa rasuđivanjem bez da ste koga uvredili.      

hvala

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

Цитат

poklon

Bog blagoslovio brate Aleksandre

Odlično ste napisali o posetama manastririma, zdravoumno sa rasuđivanjem bez da ste koga uvredili.      

hvala

Хвала оче. Молим Вас да ни осталима не замерите. Немају они намеру да вређају, већ им неке ствари нису јасне. Треба говорити. Даће Бог да се разумемо.

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog!

Bog vas blagoslovio,oce Gavrilo!

Nema tu  teoretisanja i filozofiranja-pravila posta u manastiru su jasna i moraju se postovati.Pre svakog hodocasca treba se konsultovati sa svojim duhovnikom i informisati o pravilima koja vaze u svetinji kojoj odlazimo i shodno tome se  pripremiti. Ne moze svako,kako mu padne na pamet menjati vazeca manastirska pravila,ustajati protiv istih  i prilagodjavati ih  sopstvenim htenjima i potrebama.

Mir Vam od Gospoda zelim!

Подели на овим сајтовима

У нашем верујућем народу одувек је постојало нарочито поштовање према онима који су одабрали монашки начин живота.

Надменост и разметљивост са којом се односи према монаштву, њеном начину живота је новијег датума, а започето је још за време Тита.  Постоји нека пракса да им броје и спочитавају одступања од некакве по њима уцртане правилности и "мудрости" коју су освојили световним академским "образовањем".  poklon

Неваља то.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван
  Цитат

Pomaze Bog!

Bog vas blagoslovio,oce Gavrilo!

Nema tu  teoretisanja i filozofiranja-pravila posta u manastiru su jasna i moraju se postovati.Pre svakog hodocasca treba se konsultovati sa svojim duhovnikom i informisati o pravilima koja vaze u svetinji kojoj odlazimo i shodno tome se  pripremiti. Ne moze svako,kako mu padne na pamet menjati vazeca manastirska pravila,ustajati protiv istih  i prilagodjavati ih  sopstvenim htenjima i potrebama.

Mir Vam od Gospoda zelim!

Ја не знам ко је овде и говорио да неки манастир мења своја правила да би угодили људима из света. Они имају свој начин живота (иначе, добро сам упознат са манастирским животом, живим поред манастира, имам рођеног брата монаха), ми у свету имамо свој начин живота и оба начина су спасавајућа- ако се остварују у Евхаристији.

Старо је правило: Са својим Типиком не иди у туђ манастир.

Мишљења сам да свако ко одлази у манастир треба да испоштује Типик тог манастира, ако му не одговара- нека и ни долази. Отац Гаврило је јасно истакао правило пред Причешће у Манастиру Лепавини, па ко воли нек изволи.

Оно што је битно напоменути, мада мало искаче из контекста разговора али има везе са њим, јесте да манастирски начин живота јесте за манастире. Учитељ светог Василија Великог је био осуђен на Сабору јер је говорио да монашки начин живота треба да се пресели у свет. То Свети Оци нису прихватили. Ако, пак, неко жели да живе монашким животом- нека иде у манастир и слава Богу. Има толико манастира где ће радо бити примљени, али људи хришћани у свету треба да живи животом својих литургијских заједница.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Слабо пишем по форумима у последње време, али ова тема ми је баш занимљива. И поред најбоље воље, никако не успевам да видим шта је проблем. Да ли је то што је 5 дана на води?

Не знам зашто би то био проблем. Ако постимо све постове и среду и петак, не би требало да представља неки велики напор постити тих 5 дана на води с обзиром на то чему се приступа. У оквиру овог поста била би у ствари додатна 2, будући да су понедељак, среда и петак и тако на води. Мали подвиг можда, али душекористан веома. Јер је и Православље у суштини подвижничко.

Problem su dvostruki aršini za sveštenika i vernike, koji ne postoje u Pravoslavlju.

Problem je nedostatak poverenja prema vernicima i njihovim duhovnicima/sveštenicima. Dakle, elitizam - "moj blagoslov više vredi nego tvoj" itd...

Problem je i ovo što Aleksandar priča - isticanje "manastirske duhovnosti" spram parohijske.

Нема ту, Миљане, никаквих проблема ако се ствари ставе на право место. Манастир и свет, односно хришћани у манастиру и хришћани у свету, су две различите диховности, два различита подвига. Та два подвига нису различита тако да је један већ а други мањи, већ су различити начини подвига. Страшна је грешка монаштво и световност гледати као супротстављеност - јер и једно и друго је подвиг за хришћане. Свети Јован Златоусти то лепо објашњава када каже да су монаштво и брак ДВЕ ПАДИНЕ ЈЕДНОГА БРДА, ДВЕ ПАДИНЕ КОЈЕ ВОДЕ КА ИСТОМ ВРХУ. Ко хоће схватиће о чему говорим.

Pa ja to znam, i ja nikakav problem nemam s tim. Nisam ja taj koji liturgiju u parohiji ne doživljava kao jednako dobru i "pobožnu" kao onu u manastiru. Meni je liturgija - liturgija.

Oče Gavrilo, moja namera nije bila nigde da nekoga vređam - i zapravo je jedini koji je ovde izrekao uvredu vaš webmaster. I to vrlo ružnu uvredu.

Aleksandre, problem jeste da služašči (bilo u manastiru, bilo u gradskom hramu) vernicima nameće nekakva "pravila" za Pričešće koja za njega samog ne važe.

Problem jeste i da ne postoji poverenje od strane služaščeg spram onih koji pristupaju Čaši. Ispada da je njemu bitnije da vernik ispuni neka površna pravila, a šta zapravo oseća i nije bitno. I u nekim manastirima, kada vernik kaže da posti sve postove i da ima blagoslov svog duhovnika za Pričešće - zašto bi tamošnji služašči rekao "to ovde ne važi"? U redu je da postoje kućna pravila, ali ja stvarno ne vidim kakve veze sa hrišćanstvom ima to "blagoslov tvog sveštenika ne važi" - zar je ijedan sveštenik pozvan da procenjuje da li je njegov lični blagoslov bolji od blagoslova drugog sveštenika? I ono što sam skroz na početku rekao - zašto bismo vernicima koji prilaze Čaši apriori pristupali s podozrenjem, umesto s poverenjem? Otkad je zadatak sveštenika da brani Pričešće od vernika, umesto da ih uči ljubavi prema Istom i potrebi da im Ono postane nasušna potreba? Znam, manje je posla naučiti ljude da zapamte neka kruta pravila - imala ona suštinu ili ne - ali nije to ni crkveno, ni hrišćanski. Zato i imamo ljude koji "ne doživljavaju" liturgiju u parohiji isto kao "manastirsku".

A kada konkretno govorimo o Lepavini, ponavljam po stoti put - NIJE problem ako je to pravilo za pričešće pravilo koje važi za SVE u manastiru. Dakle i za žitelje i služaščeg. Ako je to pak pravilo samo za vernike, to je onda klirikalizam i elitizam koji naprosto ne postoji u Pravoslavlju nego je novotarija od katolika. A taj klirikalizam i elitizam nemamo samo u manastirima, nego i u parohijama gde se verni ne mogu pričestiti "običnom" nedeljom, pa negde ni na Vaskrs (jer pobogu, kako da se pričeste pa da mrse?! To što će i pop da mrsi nikom ništa...)

A korisnici foruma iz manastira Lepavina ni u jednom trenutku nam nisu rekli da li ta pravila važe za sve, pa i za njih, nego umesto toga na naša pitanja, koja nigde nemaju nikakvu kvalifikaciju samih sagovornika (naročito ne pogrdnu), vređaju nas. Meni je žao ako oni nisu navikli da im ljudi postavljaju pitanja, nego da se samo oduševljavaju svakim slovom koje napišu - ali pobogu, ima nas različitih, ima nas koji volimo i da pitamo i razjašnjavamo stvari, naročito kad su u pitanju ovako bitne kao što je Pričešće - jer ne vidim šta postoji u ovome svetu bitnije od toga.

Ali nazivati nekoga "virusoidom" kao da je neki niži oblik bića ne dolikuje nekome ko sebe naziva hrišćaninom.

Подели на овим сајтовима

Blagoslovite oče Ivane

Jeste da je tema otišla u pogrešnom smeru,

Vi ste videli naslov teme i zašto ste dozvolili da to bude tako pod ovim naslovom

Проблем причешћивања у манастиру Лепавина?

Kod nas u manastiru Lepavini nikada to nije bio problem

do 27 novembra 2010 god.

od grupe mladih hodočasnika iz Beograda

tog dana bilo je dva autobusa hodočasnika

iz Sarajeva sa svojim sveštenicima

svi su se ispovedali i pričestili

bez ikavog ikakvog problema

i za sve hodočasnike bila priređena trpeza ljubavi kako je kod nas običaj u man. Lepavini onako običaj kao što je običaj u man. Hilendaru i u svim manastirima na Sv. Gori.

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

Цитат

У нашем верујућем народу одувек је постојало нарочито поштовање према онима који су одабрали монашки начин живота.

Надменост и разметљивост са којом се односи према монаштву, њеном начину живота је новијег датума, а започето је још за време Тита.  Постоји нека пракса да им броје и спочитавају одступања од некакве по њима уцртане правилности и "мудрости" коју су освојили световним академским "образовањем".  eheeeej

Неваља то.

Потписујем.  poklon

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Предложите Оче Гаврило други наслов, а мислим да о свему треба да се разговара. Човек је изнео конкретно питање и мишљења сам да не треба избегавати разговор. Мислим да смо на крају закључили овај разговор да је то Типик Вашег манастира и да ту нема ко шта да пита, већ да поштује када тамо дође.

Ја не знам о чему се ради, не пратим све што се пише по форуму, јер постоји опција "пријави уреднику" па ко мисли да нешто није у реду нека пријави поруку или тему, која се на Састанку Администрације претресе и донесе суд о њој.

Ето, требало је одмах да се напише то што сте написали сада и да се ово не води, али и ако се водио разговр добро је да се људи интересују.

Форум има другачијиначин рада и ми не можемо да забрањујемо људима да коментаришу и пишу али  дас се то чини без вређања. Мислим да је заиста израз "вирусоидни" веома груб од стране Вашег администратореа и да је многе људе који су овде читали увредио, али ето многи су и поздравили тако изражавање. Форум је то..  stadaradim

Благословите и не замерите.. 1000000001010

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...