Небојша Јовановић Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Колико има тзв Православних Цркава које су у расколу са помесним Православним Црквама ја знам за Црногорску Православну Цркву и Македонску знам да их има још на простору бившег ССССР-а какав је поступак са гледишта Црквеног права да се оне врате у духовно јединство са осталим помесних Црквама....... Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Dosta,pošto su se izmedju sebe podelili na sto frakcija... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Dosta,pošto su se izmedju sebe podelili na sto frakcija...Као амебе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Добра тема. У Грчкој има 7 фракција старокалендараца (од умјерених до екстремиста). Чуо сам да у Грчкој такође постоје 3 фракције новокалендараца, можели ми то неко потврдити? Уз то имамо и унијате који су уз то и јеретици (зато их не сматрам као православне расколнике). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Maкедонска ПЦ јесте у расколу, али цпц једноставно није у расколу , пошто није ни била претходно унутар ПЦ. То је заправо секта, састављена од рашчињених попова и једног владике такође ражалованог. За њих се пре може рећи да су удружење грађана удбашке оријентације него расколници. У Бугарској је чини ми се једно време постојало поред бугарске ПЦ још и три расколничке. У грчкој је толика збрка да ја просто не знам колико их има , знам за две главне групације старокалендараца, али ту има изгледа онолико група и групица колико и појединаца који су ушли у раскол. У Русији такође има више група расколника , за Румунију не знам баш ништа. Углавном код нас у држави није било до Акакија ни једне групе, док је у самој СПЦ постојао раскол на Цркву у отаџбини и један део Цркве у дијаспори који је Патријарх павле успео да измири и сједини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Раскол је велика рана, поготово ако се ти расколи дешавају због "глупих" разлога као што су админстративна питања. Ајд када неко другу вјеру почне исповједати (јерес), то могу да разумем, али расколи који су везани за властољубље, етнофилетизам НЕПОСТОЈЕЋИХ НАЦИЈА (као што је Црногорска, македонска, украјинска квази-нациј) једноставно не могу да разумем. Него да поставим питање: 90-тих година Цариградска патријаршија и РПЦ нису били у општењу због политичких разлога. Дал је у том периода једна од тих помесних Цркава била у расколу, односно БЕЗ благодати? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 А да ли знате да у Русији има једна фракција старовераца која је у канонском јединству са Московском патријаршијом? stadaradim Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 А да ли знате да у Русији има једна фракција старовераца која је у канонском јединству са Московском патријаршијом? stadaradim Има и у Грчкој старокалендараца који не споре благодат канонској Грчкој Цркви. На сајту светосавља је један свештеник предложио да србски ходочасници иду или у канонску новокалендарску ГПЦ или у једну старокалендарску која је умјерена (заборавио сам име Архиепископе те старокалендарске Цркве). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 А да ли знате да у Русији има једна фракција старовераца која је у канонском јединству са Московском патријаршијом? prstgore Има и у Грчкој старокалендараца који не споре благодат канонској Грчкој Цркви. На сајту светосавља је један свештеник предложио да србски ходочасници иду или у канонску новокалендарску ГПЦ или у једну старокалендарску која је умјерена (заборавио сам име Архиепископе те старокалендарске Цркве). Биће да су то неки од флоринаца... Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Ево, прочитајте: http://www.svetosavlje.org/pastir/index.php?qa=134 Шта ви мислите о томе? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 А да ли знате да у Русији има једна фракција старовераца која је у канонском јединству са Московском патријаршијом? prstgore Има и у Грчкој старокалендараца који не споре благодат канонској Грчкој Цркви. На сајту светосавља је један свештеник предложио да србски ходочасници иду или у канонску новокалендарску ГПЦ или у једну старокалендарску која је умјерена (заборавио сам име Архиепископе те старокалендарске Цркве). Ja bih sve sa sajta Svetosavlje uzeo sa velikom zadrskom; a narocito savete svestenika koji te zove da ides u nekanonsku crkvu. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Ево, прочитајте: http://www.svetosavlje.org/pastir/index.php?qa=134 Шта ви мислите о томе? Причешћивао бих се само у Цркви која је у општењу са СПЦ. Иначе, Акакијеви следбеници вриште против тог "кипријанизма"... Мада, како је кренуло, окренуће се Акакије и од свог поглавара, Калиника http://serbiantrueorthodox.blogspot.com/2010/11/blog-post_05.html Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 I sad videh, nisam ni sumnjao da je napisao o. Ljuba Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 I sad videh, nisam ni sumnjao da je napisao o. Ljuba Што? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2010 Zato sto pise vrlo sumnjive textove. Inace interesantan pogled: Да сам на краћем путовању ја бих изразио мој индивидуални протест против раскола који зјапи у Гркој цркви, и окривљујући обе стране уздржао бих се причешћивања и узео само «антидорон», т.ј. нафору. Мени савест и ситуација тако налажу. To prica covek koji je kanonski svestenik.To prica covek koji je svestenik u ROCOR. Da li je srbima savetovao da se ne pricescuju kod njega i ruske PC ü znak protesta"dok se ne zavrsi raskol u rusa. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука