o Goran P Написано Јул 21, 2009 Пријави Подели Написано Јул 21, 2009 Желео бих да чланови форума изнесу своје мишљење по питању ума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 21, 2009 Пријави Подели Написано Јул 21, 2009 ????? ??? ?? ??????? ?????? ?????? ????? ??????? ?? ?????? ???. ??? ???? ??? ???? ?? ????? 0104_cheesy pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o Goran P Написано Јул 21, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 21, 2009 ????? ??? ?? ??????? ?????? ?????? ????? ??????? ?? ?????? ???. ??? ???? ??? ???? ?? ????? 0104_cheesy ??? ???? ?? ????? ???? ?? ??????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 21, 2009 Пријави Подели Написано Јул 21, 2009 Да их научите како да га стекну 319.gif 8084.gif pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 22, 2009 Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 ја стално понављам ко покварена плоча - где има разума, нема избора. добар почетак за умовање klapklap клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o Goran P Написано Јул 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2009 ?? ?????? ???????? ?? ????????? ????? - ??? ??? ??????, ???? ??????. ????? ??????? ?? ??????? 1335_womens Interesuje me kakva je razlika izme?u uma i li?nosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 25, 2009 Пријави Подели Написано Јул 25, 2009 ?? ?????? ???????? ?? ????????? ????? - ??? ??? ??????, ???? ??????. ????? ??????? ?? ??????? confused Interesuje me kakva je razlika izme?u uma i li?nosti.????? ??????, ?? ??? ???? ????????? ? ???? ... ???? ???? ???????? ?????? ??? ?? ???, ????? ????? ????? ?? ?? ??????????? ... ????????? ????? ?????..?? ?? ??? ??? ?? ????????????? ?? ???? ?????, ?? ???? ?? ??????, ??????? ?? ??? ???? ? ????? ??????????? ????????? ?????????. ?? ?? ???? ????? ?? ????? ???? ???? ???????, ????? ?? ?????? ?? ?????????, ??? ????????????. ?????? ????, ???? ?? ????? ????, ???? ?????, ???? ?????? ? ????????. ?????????? ? ?????????? ?????????????. ??????? ? ????????, ????? ? ????????? ??? ????????. ??????? ?? ???????? ???? ????????????? ??????? ???? ???????? ????? ???? ???? ?? ??????????? ????? ? ??? ????. ?????? ???????? ?????? ???? ? ?????? ???????. ????????? ?????? ???. ?????? ?? ?? ??????? ???? ????????? ?? ??????? ???????, ?? ???? ???? ?? ?? ???? ????? ?? ?? ????????? ? ??????? (????) ????? 0110_hahaha ???? ?? ???? ?? ?? ??????? ???????, ???? ?? ??? ?????? ???? ... ?????? ?????? ?????? ???? ?? ??????? ??????? ? ????, ?? ?? ??? ???????? ???. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јул 25, 2009 Пријави Подели Написано Јул 25, 2009 Ум, заједно са срцем , кад је у балансу и садејству чини личност и доводи до тога да речи , дела и мисли буду у складу и једно друго потврђују. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 25, 2009 Пријави Подели Написано Јул 25, 2009 Ум је човекова душевна сила. Многи свети оци ум наводе као икону Божију у човеку. Неки од отаца, нпр. свети Максим Исповедник, су разликовали ум и разум. Уму су приписивали теоријска питања, док је разум задужен за практична питања, за разборитост. Тако, свети Максим каже да је циљ ума истина, а циљ разума добро. Истина и добро јесу Бог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 25, 2009 Пријави Подели Написано Јул 25, 2009 ??, ??????? ?? ????? , ??? ?? ? ??????? ? ????????? ???? ??????? ? ?????? ?? ???? ?? ???? , ???? ? ????? ???? ? ?????? ? ????? ????? ?????????. ?? ??? ??????? ???? ? ??????? ?? ???? ?????????? ?? ????????? ????????. ???? ?? ???? ??? ??? ?? ???? ???????. ???? ???????? ??? ????? ????????, ??? ??????? ????? ????????? ???????? ?? ??????. ???? ?????? ?? ???? ?? ?? ?? ????, ??? ???? ????? ???????. ???, ???? ?? ???? ???? ??? ??? ????, ??? ??? ?? ? ??? ??? ???? ??? ??? ???. ?????, ???? ???????? ??? ????????, ??? ?????? ? ?????????? ?????????? ?? ??? ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Настасија Написано Јул 26, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2009 ??, ??????? ?? ????? , ??? ?? ? ??????? ? ????????? ???? ??????? ? ?????? ?? ???? ?? ???? , ???? ? ????? ???? ? ?????? ? ????? ????? ?????????. ?? ?? ?? ?? ??? ?? ???? ??? ???????? ?? ??? ?????? ?????? ??????, ???? ????? ????????? ????? ?? ??????? ?????? ?? ?? ?????? ?????? ? ???????? ?????. ???, ????? ?? ????????? ???? ???? ?? ????? ??????? :cheesy2: ?? ?????? ?????? ?????? ?????. ????? ???? ??? ??? ?????, ??? ???????? ?????? - ?????? ?? ??????? ???? ?? ?????? ??????? ?????, ???? ???? ''??? ?? ???? ?????? ????'', ???????, ?? ?????? ????? ?????, ???? ?? ?? ?????? ?????? ?? ???? ????, ???? ?? ???? ????????????? ?? ???? ????? ???? ??? ???? ?????? ??????, ????? ?? ???? ?? ????????. ????? ??? ???? ???????? ??? ???? kolo2 ??? ?? ??????? ??????? ? ??? ?? ? ??????? ? ?????????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Настасија Написано Јул 26, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2009 ''У срцу станује душа''?. Ja сам мислила да су очи прозор душе и тако би душа становала мало у глави. :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o Goran P Написано Јул 26, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2009 ?? ?????? ???????? ?? ????????? ????? - ??? ??? ??????, ???? ??????. ????? ??????? ?? ??????? :cheesy2: Interesuje me kakva je razlika izme?u uma i li?nosti.????? ??????, ?? ??? ???? ????????? ? ???? ... ???? ???? ???????? ?????? ??? ?? ???, ????? ????? ????? ?? ?? ??????????? ... ????????? ????? ?????..?? ?? ??? ??? ?? ????????????? ?? ???? ?????, ?? ???? ?? ??????, ??????? ?? ??? ???? ? ????? ??????????? ????????? ?????????. ?? ?? ???? ????? ?? ????? ???? ???? ???????, ????? ?? ?????? ?? ?????????, ??? ????????????. ?????? ????, ???? ?? ????? ????, ???? ?????, ???? ?????? ? ????????. ?????????? ? ?????????? ?????????????. ??????? ? ????????, ????? ? ????????? ??? ????????. ??????? ?? ???????? ???? ????????????? ??????? ???? ???????? ????? ???? ???? ?? ??????????? ????? ? ??? ????. ?????? ???????? ?????? ???? ? ?????? ???????. ????????? ?????? ???. ?????? ?? ?? ??????? ???? ????????? ?? ??????? ???????, ?? ???? ???? ?? ?? ???? ????? ?? ?? ????????? ? ??????? (????) ????? kolo2 ???? ?? ???? ?? ?? ??????? ???????, ???? ?? ??? ?????? ???? ... ?????? ?????? ?????? ???? ?? ??????? ??????? ? ????, ?? ?? ??? ???????? ???. Evo jednog interesanog razmišljanja:Re? Um možemo prevesti kao ,,ono koje zna,,on nije nešto što možemo videti,dodirnuti ili definisati.Um se ne nalazi u glavi a mozak je fizi?ka podrška umu.Zar tu ne bi trebalo da postoji neka ?elija koja upravlja stvarima.Ne možemo locirati um.Kao što oko kao organ ne predstavlja vid, ni uvo kao organ ne predstavlja sluh.Tako i mozak ne predstavlja um.Ne možemo um posmatrati ka diskretni entitet,ve? kao iskustvo koje se stalno otkriva.To što mi govorimo da je ono što mislimo,naš identitet,-moj um-moje telo-moje ja,je u stvari iluzija koju stvara neprestani tok misli,emocija i percepcije. Obi?no razmišljamo po sistemu ,,moj um-moje ja,,propuštaju?i mogu?nost da jednostavno iskusimo postojanje koje je tako široko i otvoreno.Ispod uslovljenog uma postoji osnova uma kao iskustvo postojanja u potpunosti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 26, 2009 Пријави Подели Написано Јул 26, 2009 аха, ако је ум одраз чињенице оно које зна, уствари питање ко сам ја дефинише чињење, не и стање? јер у православном смислу одговор на стање би могао бити и бог (не Бог) на неки начин, јер смо Божје природе, али не би било тачно јер нисмо и обожени својим чињењем, већ само пореклом. упрошћено, племенитог смо рода, али се и не понашамо нити чинимо племените радње да би сами себе и нас неко други дефинисао на тај начин... надам се да ћете моћи да ме испратите. но, уствари сва информација која је ЈА, је уствари душа и њен је носилац, као медијум преноса и дефинисања, а тело, као возило, ионако остаје за нама у једном тренутку, неоштећујући душу односно ЈА. ум је онда део те бесмртне животне душе, а личност је дефиниција ума, отелотворење креације. уствари човечја личност, као једину истиниту људску креативну варијаблу, је оно што Бог од нас захтева, не баш у ригидном смислу, кроз слободну вољу? личност је оно право уствари, ако је у истоветном садејству са Божјом личношћу или једним од лица Бога? пошто је то онда практично улазница за Рај, узајамно препознавање у једноумљу? но то је за тему личност, онда или је ова подигнута да би се спојила наука иза ње и сад ове како би се добило на пуноћи јасноће која је релација између Господа и човека... много мисли паралелно, наглас ... да не одлутам, исправите ме на време :cheesy2: ипак, ово ми није јасно: Obično razmišljamo po sistemu ,,moj um-moje ja,,propuštajući mogućnost da jednostavno iskusimo postojanje koje je tako široko i otvoreno.Ispod uslovljenog uma postoji osnova uma kao iskustvo postojanja u potpunosti јел може мало детаљније објашњење какво је то постојање, јел се то односи на однос свести и несвести? пошто ја размишљам да је свест у константној корекцији према несвести или коректује несвест, у зависности од сазнања ... или се то односи на пуноћу реалности кроз коју ходимо, умом одсецајучи све оно што не можемо да појмимо? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Јул 26, 2009 Пријави Подели Написано Јул 26, 2009 Probacu, pa sta bude crvenilo , malo citate koji su mi bili smernica, malo svoje shvatanje pa vas molim da pomazete dalje. Shvatam da se um ne nalazi samo u glavi i da je mozak logisticka podrska :smiley: i da je nas posao da upravo kao hard pakujemo iskustva, znanja, emocije filtriramo srcem, ali pravu potvrdu dobijamo tek odnosom. Drugim. Da u stvari bez odnosa koji gradimo sa drugim, prema drugom, ka drugom i ne mozemo imati smernicu. U smislu afirmacije. Jer odnosom sa drugim gradimo odnos prema Bogu i tako prebivamo u umu Bozijem. Otuda i sirina koja nam dozvoljava da se definisemo, ali opet i opet u jednom stalnom kretanju. Dakle me, myself and I 0104_cheesy, sala naravno samo da razbijem tremu. Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука