Jump to content

Можда ће и "Двери" на изборе

Оцени ову тему

Препоручена порука

Вршимо притисак на институције да схвате да постоји нова идеја коју би можда они могли да искористе на следећим изборима. Али ако не нађемо партнера, мораћемо сами да се кандидујемо

Постављена слика

"Двери" већ 12 година делују и није било ниједног испада који би могао да се назове екстремистичким или насилним. У "Инсајдеру" нисмо стављени у уобичајен контекст клерофашизма, али је контекст такав да се "Двери" појављују као идеолози свих насилних догађаја који су се дешавали 10. октобра. Тужилац Слободан Радовановић је рекао да смо екстремна организација, што до сада ниједан државни орган није изнео - каже за Пресс Владан Глишић, члан редакције "Двери српских".

- Зато је наша организација најавила кривичне пријаве и тужбе против Радовановића, аутора "Инсајдера", Верана Матића, као и неких учесника емисије "Насиље уз благослов" - објашњава он.

Како објашњавате повезаност десничарских организација и насиља?

- Један део одговора гласи да је то пропаганда. Други део је то што млади, незадовољни ситуацијом у којој се Србија налази, често из једног национално повређеног поноса реагују "националистички или патриотски" на све проблеме који се у друштву дешавају. И онда се то пакује као десница. У условима глобализације појмови лево и десно губе своје границе и када гурнете то у страну, онда видите проблем у Србији: колонијалну управу која се заводи преко евроатлантских амбасада, наше власти и нашег режима, који је спреман да и превише сарађује у том смислу и осиромашен народ, који се у том режиму и у том колонијалном поретку осећа обесправљен. Када гледате из угла младог човека, он има све разлоге да свом бунтовништву, које је обично у тим годинама и неоправдано, да димензију великог политичког оправдања и то лако постаје политичко-патриотски бунт. Када све то саберете, насиље се врло брзо деси и дешава зато што кроз институције система они немају канал да артикулишу тај свој бунт.

Партија има сасвим довољно.

- Реално, партије нису ти канали. Социјално, све те партије припадају једној класи, класи привилегованих. Знате и сами да се те власти договарају закулисно, без обзира на изборне резултате. Зато и нема артикулације кроз институције.

Ни кроз ДСС, за који се тврди да је вама близак?

- ДСС јесте нама близак, као што су нам блиски радикали, Нова Србија и многе друге странке. Прошле године је нашу Породичну шетњу подржао један посланик и неколико функционера ДС-а. У свим странкама постоје људи који схватају проблем парализе система. Међутим, ДСС није успела да артикулише народно незадовољство. Девети и десети октобар су показали колико је велико одсуство опозиционих странака. На Породичној шетњи, која је била протест против режима, нисмо имали ниједног представника опозиције. Дан касније нико од опозиционих представника није био ту да стане између полиције и демонстраната. То што их није било говори о томе колико народ на њих може да се ослони. Кад се то све споји - парализа система, потреба да се ариткулише незадовољство, бунтовни млади људи, социјална неправда - онда се дешава и насиље, које се лепи за све што се зове патриотизам, српски национални корпус, српска борба за слободу, и добијате причу да десница прави проблеме.

Да ли се спремате да учествујете у трци за власт? Ваш програм је пре страначки, него удружења грађана?

- Ми смо давно превазишли удружење грађана и реално смо у стању социјалног покрета, који предлаже потпуно нови модел друштва, заснованог на подршци и одбрани породице.

Али нисте одговорили на питање.

- Ми смо ушли у сферу политике, али то не значи да ћемо ићи на изборе. Као социјални и политички покрет, улазимо у све сфере политике и друштвеног деловања зато што желимо да наметнемо систем вредности који сматрамо да је светосавски, а то је ово друштво засновано на породици као стубу друштва. Демонстрације су притисак на све политичке институције да схвате да постоји нова идеја коју би можда они могли да кандидују пред својим бирачима и искористе на следећим изборима. Докле год тако радимо, ми ћемо бити само покрет. Међутим, ако не можемо у деловима елите и у систему да нађемо партнера, мораћемо сами да се кандидујемо. У "Дверима" то није постављено као тема, тако да не могу да одговорим у том правцу.

Понудили сте нови "друштвени договор" у коме би требало да учествују системске странке, медији и синдикати са једне стране, патриотске организације, алтернативни медији и СПЦ са друге стране?

- То је било због потребе да се алармира јавност колико је ситуација озбиљна. Реално, тај део друштвених слојева нема никога као свог представника.

Да ли се ви са алтернативним медијима и црквом кандидујете за представнике тих слојева?

- Црква не би заступала једну страну, већ би била посредник, да обезбеди што бољу комуникацију између две стране које су селе за сто. С једне стране су странке и синдикати, које имају озбиљан легитимитет и то значи да бисмо ми могли да будемо партнер. Тај предлог је алармирање институционалног дела јавности да је ситуација врло озбиљна и да су потребни канали који ће омогућити комуникацију свим људима који се не осећају заштићено ни од синдиката, ни од странака на власти или опозиције, ни од једног елитног дела нашег друштва.

А ви сте тај канал?

- Ми смо један од канала. Ми нисмо довољно легитимни док не изађемо на изборе или док не дођемо у ситуацију да окупимо 100.000 људи на својим скуповима. Не желимо да окупимо 100.000 људи пошто не знамо шта бисмо радили с њима, јер не верујемо у насиље нити у било какав револуционарни сценарио у Србији, али желимо да нагласимо колико је потребан канал комуникације, а то су пре свега медији, који ће се отворити за другу врсту погледа.

Који врсту?

- Колико год су били заступљени заговорници геј параде, толико би требало да буду и они који мисле другачије. На једнак начин на који је заступљена прича о НАТО пакту, треба да буде заступљена и прича о алтернативним моделима безбедности. И наравно, да постоје интеграције које не морају бити само ЕУ, већ могућност да се развијамо тако да будемо прихватљиви не само ЕУ него и свету. Када се то догоди, врло лако ће ти људи организовати своје политичке опције и без "Двери" и појавити се на изборима. Ако се то не деси, они имају једини начин да у бесу изађу са мотком и да бију све за које мисле да су криви за њихов случај.

А ви верујете да то може да се догоди?

- Верујем да лако може да се догоди, надам се да неће. Али је потребно деловати да се то не деси.

Да ли је тачно да сте идеолошка капа свих десничарских организација?

- У неком другом контексту, би могло да буде чак и похвално, али ми сматрамо да то није тачно. Што се тиче деснице, ако је десница поштовање духовног идентитета, традиције, установа које су проверене кроз векове, онда јесмо десничари. Али ми се такође залажемо за социјалну правду и за ограничење крупног капитала, а то не може да се подведе под тај појам. Ми за себе кажемо да смо светосавска организација.

Шта је са оних тридесетак одсто грађана који нису православни?

а

Лаички смо део цркве, али наши ставови нису ставови СПЦ

Да ли стоји тврдња да иза вас стоји СПЦ или бар његов утицајнији део предвођен владиком Амфилохијем?

- Ми јесмо лаички део цркве и настали смо под утицајем дела светог Николаја и светог Ава Јустина Ћелијског, па самим тим и под утицајем онога што су говорили његови ученици, владике Амфилохије, Атанасије, Артемије, Иринеј Бачки и други. Међутим, ми имамо искуство у друштвено-политичкој акцији које црква не треба да има. Постоје званични органи СПЦ који износе званичне ставове цркве, тако ставови "Двери" нису ставови СПЦ.

Да ли су незванични?

- Нису ни незванични, а то што се ми често поклапамо у ставовима говори о томе да ми имамо исти дух са нашом црквом. Али ниједно наше саопштење није неко из цркве оверио или потврдио, нити је ишло тамо на цензуру. Таква врста комуникације не постоји. Све што је улазак у друштвени ангажман, јесте нешто што ми као хришћани са светосавским утемељењем радимо као удружење које је потпуно самостално.

- Светосавска традиција није искључива према ономе ко није хришћанин. Бити светосавац значи да не искључујеш друге из друштва, не доводиш их у ситуацију да не могу да остваре сва своја права, јер би то уништило суштину хришћанства, а то је слобода коју Бог даје сваком човеку. Ми сматрамо да би светосавски систем вредности помогао грађењу друштва које би било толерантно, разумевало друге и омогућавало им да се укључе у све друштвене токове, али би тражило да се они који припадају народу који је стварао ову државу не осећају као маргинализовани, искључени из друштвеног система, какав је случај данас у Србији.

На шта конкретно мислите?

- Геј парада је добар пример. С једне стране, имали сте заштиту идеологије хомосексуализма, како смо ми то назвали. Са друге стране, ако кажете да сте православни Србин и да сте против параде - што не значи да сте хомофоб, да бисте их злостављали или не им бисте дали једнака права као и свима другима - долазите у ситуацију да не можете да заступате те вредности. Нисте законски проскрибовани зато што сте православни Србин, али у свим конкретним ситуацијама када изражавате тај став, често вас доживљавају као неког ко руши вредности европског пута који нема алтернативу.

Да то појаснимо?

Људи хомосексуалног опредељења имају право да упражњавају своје сексуално опредељење у својој приватности, као и други. У Србији нико не сме да буде дискриминисан због онога што ради у приватности, али између тога и пропагирања таквог понашања у јавном простору постоји велика разлика. Да је геј парада политичка манифестација у којој се људи супротстављају злостављању људи са хомосексуалним опредељењем и дискриминацији у друштву због тога што су хомосексуалци, то би била друга ствар.

Мислите да те дискриминације у Србији нема?

- Има, али су људи много више дискриминисани по другим основама. Као православни Србин више сте дискриминисани, јер када то изговорите лепе вам етикете: антиевропски, антихашки лоби итд. Имате дискриминацију људи по питању њиховог права на посао, дискриминацију жена које хоће да рађају и због тога не могу да се запосле. Ми смо рекли да немамо проблем са људима који имају хомосексуално опредељење, имамо проблем са људима који пропагирају идеологију хомосексуализма.

Раде Станић

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/141263/Mo%C5%BEda+%C4%87e+i+%22Dveri%22+na+izbore.html

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

U principu kolege iz službe su uvek godinu dana pred izbore spremale nove partije koje bi štrpnule po 4-5 % glasova, onima koji rade po proceni nadležnih protiv interesa države.

Tako su svojevremeno oformljene G-17, LDP, Socijaldemokratija...Jedino je Otpor izašao na izbore bez ikakve podrške od strane službe, a kako se proveo znate i sami. Ne postoje više, i ljudi ih se sećaju samo kao nekih klinaca koji su pomogli da Cobe padne.

Odavno sam predviđao da će Dveri izaći iz okvira "neutralne paracrkvene organizacije". Suviše je struktura i organizacija im složena i relativno dosta ljudi je uključeno u to da bi moglo da ostane samo kao grupa građana.

Udružiće se Dveri sa još jednom ili dve organizacije koje trenutno nisu političke i oformiće stranku. Procenat uspešnosti neće preći 5 % jer je to dirigovano i samo od odluke jednog čovek zavisi da li će dobiti 5.01 % (da uđu u parlament) ili 4.9 % pa da izvise i vremenom se ugase ili marginalizuju.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Otpor nije imao podrsku stranih sluzbi? Da, kako da ne.

Ја мислим да је уметност наћи неку партију или организацију која нема подршку страних служби...  facenew22222222

Зато је сада Отпор интегрисан у ДС... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Тих клинаца из Отпора и те како има по министарствима и разним агенцијам,па на власти су њихови људи,а то да нису финансирани споља то причај неком другом.

Ко је износио паре из Холандске амбасаде и то у пластичним кесама?

Подели на овим сајтовима

Е то је трагедија! Отпораши су сада државни функционери а навијачи хулигани! А заједно су рушили Милошевића  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Цитат

Otpor nije imao podrsku stranih sluzbi? Da, kako da ne.

Čitaš sa pogrešnom akcentacijom facenew22222222

Nije od strane (foreign) nego od straane (side)

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Е то је трагедија! Отпораши су сада државни функционери а навијачи хулигани! А заједно су рушили Милошевића  :)

a da izadje sav verni narod i da vice kako ne zeli bezboznu vlast????

Подели на овим сајтовима

Kao sto rekoh...

Цитат

Meta  emisije - Инсајдер б92 "Насиље уз благослов", nije ni SPC, ni Obraz,

vec Dveri koje su prepoznali kao pravu i najjacu opoziciju,

pravu i konstruktivnu opoziciju i vlasti i tzv. opoziciji tj. mrtvilu od opozicije,

i to u onom smislu - prave opozicije u stranacko-poliitickom zivotu Srbije.

Dveri,

ne dajte se, Narod je uz vas!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Цитат

Kao sto rekoh...

Цитат

Meta  emisije - Инсајдер б92 "Насиље уз благослов", nije ni SPC, ni Obraz,

vec Dveri koje su prepoznali kao pravu i najjacu opoziciju,

pravu i konstruktivnu opoziciju i vlasti i tzv. opoziciji tj. mrtvilu od opozicije,

i to u onom smislu - prave opozicije u stranacko-poliitickom zivotu Srbije.

Dveri,

ne dajte se, Narod je uz vas!

tacno tako

Подели на овим сајтовима

Цитат

Када би се Двери појавиле на политичкој сцени на њих би се дигло и кусо и репато да их ућутка и заувек склони са друштвене сцене. :)

Fala Bogu ima "kuka i motika" da se "brane od tih kusih i repatih" a ima i ona čuvena fekalna motka.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...