Jump to content

Zašto se ovo dešava u SPC problem raskola

Оцени ову тему

ouk

Препоручена порука

Kao neko ko je kršten u SPC sa žaljenjem mogu da kažem da se u Crkvi dešavaju odvratne stvari .

Postoji deo Crkve koji podržava akcije SA sinoda ,radauje se raščinjavanju i raskolu "jer raskolnike  treba spaliti "

Sa druge strane grupica nekih ljudi koji čuvaju veru "pradedovsku" tuku se i otimaju imovinu Kosovskih manastira .

Sa treće strane ostao je narod finansijer Crkve .

Znate kako se ja osećam izneverno i jadno ,zaista se stidim poteza naših arhijereja ,njihovog odnosa  .

Najgore od svega je to što sam ja to finansirao i to dobrovoljno .

Problem raskola u Crkvi je sada sam siguran gotovo nužno vezan za novac ,vlast i imovinu .

Tako da će Crkvena uprava uvek ispred čoveka staviti finansiski interes .Primera za ovo ima mnogo ,raskol se kao po difoltu dešavao zbog gore navedenih razloga .

Ukrajinska Crkva (raskolnička)Bugarska Crkva (raskolnički deo) Makedonska Crkva ( nema tu etnofiletizma i zavere KPJ ili nekog trećeg jednostavno grupa je odlučila da bi bilo dobro preuziti Crkvenu upravu te se tako lepo opariti a ovamo provlačiti ideju o Makedonskom nacionalnom biću ).

Znači Crkvena uprava je često u takozvanom problemu novca tj budzeta ,ako će neko da dira taj budzet ili da sa njim raspolaže drugačije (recimo da umesto izgradnje praznih hramova eventualno pomogne slepima i invalidima ili da i taj neko malo sebi podigne životni standard ) e onda je problem .

I Crkva po hitnom postupku hiruški precizno ne štedeći ni sredstva ,a bogami ni ljude seče ,valjda je sve bitnije od kase.

Zanimljivo je da slučaj +Pahomija zastareo (jer je ono eto tako morao dobro da se premeri ,a i nije dirao u budzet) znači godine nisu bile dovoljne da se odreaguje ,a ovoga nasilnika koji je nešto muvao sa Crkvenim budzetom za manje od 9 meseci su raščinili .

Još jedna stvar na koju treba skrenuti pažnju su prebogati sveštenici ,nisu svi bogati ,ali oni po Bgd,Ns,Nišu,Kragujevcu i drugim gradovima i te kako upadaju u oči ,ja sa diplomom mastera nisam u ovoj zemlji mogao da zaradim kao sveštenik na mojoj parohiji ,te sada moram da radim u inostranstvu (doduše samo preko kompjutera) .

Veroučitelji u Srbiji su rekao bih kadar koji treba pod hitno ukinuti i to zbog sledećeg

1)nesvršeni studenti predaju veronauku

2)diplomirani filolozi ,lingvisti,i slično predaju veronauku pri tome su upisali neke razlike predmeta da polažu na PBF ,pod patronatom budućeg upisa na master .

3)Vrlo upitno vladanje veroučiteljica bar tri slučaja za koje ja lično znam i protiv kojih se vodi disciplinski postupak

4)Crkva nas je sve time oporezovala i zavukla ruku duboko u dzep svakog gradjanina Srbije (neću dozvoliti da mom detetu predaje ,penzionisani psihijarijski slučaj ,pa neka završi i deset fakulteta neuračunjljiva osoba je u pitanju)

Izlaz iz ovog stanja je jednostavan veroučiteljima zahtevati poznavanje filosofije,Grčkog jezika,Jevrejskog jezika ,pedagogije ,metodike nastave itd (vidim na sajtu PBF da postoji smer za Teologe bez predmeta klasična filosofija,Grčki jezik ,Jevrejski jezik itd to je valjda napravljeno da svršeni teolozi budu što manje obrazovani a samim tim što poslušniji )

Sveštenici u 21 veku bez fakultetske diplome su i više nego dobrodošli u ruralnim sredinama (pogledajte samo na sajtu Eparhije Bačke u Novom Sadu samo par sveštenika ima fakultet velika većina ga nema što je strašno isto je u Nišu ,Beograd ne smem da pomenem )

Radi očuvanja Srba u Crkvi Pravoslavnoj neophodno je dobro oporezovati sveštenike,vladike .Poseban akcenat staviti na ekonomska dobra koja donose novac(lokali u centru grada ,zgrade koje se izdaju ,zemlja koja se obrađuje ,luksuzni automobili ,kuće ne primerene parohijama itd )

Crkva nije socijalna ustanova a tako se i ponaša jer nisam video da su u nekom ozbiljnom obimu nahranili ovo polo miliona nesrećnika što nemaju šta da jedu .te ako je tako Crkvenoj upravi treba oduzeti višak sredstava i nahraniti žive ljude .Ne kupovati mercedese ,c6 i slično,ili kupovati benzin (jedan audi A 8 koji je popularan medju episkopima troši 18 litara na 100 km stvarno je ekonomičan ,vladika ne sme da se vozi u automobilu s klase ni jedan jer oni nisu država)

Veroučitelje na savetima roditelja početi da isterujemo iz škola (nemaš fakultet ,nemaš pedagogiju šta ćeš u školi završi pa dođi da mi pričaš nešto ovako nema šanse)

Da ih nismo finasirali ne bi pravili cirkus od Crkve .

Подели на овим сајтовима

A da malo zaboravimo na silne "proteste" i pocnemo se pripremati za dolazeci post? Protest nije molitva,a ja sam ucena da je molitva pobjeda! Neka je sveto ime Njegovo. Manje brige,vise uzdanja u Hrista. Svako dobro

Подели на овим сајтовима

Svakako da je molitva izuzetno važna ,međutim sama molitva bez našeg aktivnog učešća ne donosi ništa .Možete se moliti koliko hoćete ako ne uzorete,ne posejete ,ne po požanjete ,ne sameljete ne ispečete nema hleba .

Uzaludna je molitva bez dela ,i obrnuto uzaludno je delo bez molitve .

Post uskoro počinje zato treba što pre reagovati i rešiti se veroučitelja koji nerade svoj posao ,sveštenika u mercedesima ,vladika koji ne znaju šta je dosta ,

Treba prekinuti finansiranje ,i oporezovati trenutne prihode od toga nahraniti gladne ,ali ne rezervoare skupih automobila već gladna usta

Подели на овим сајтовима

Немој више да стављаш паре у тас на Литургији и решио си проблем. Своје дете можеш да даш и на грађанско, па си и ту решио проблем. Немаш право да генерализујеш ствари и да огроман део вероучотеља који имају адекватно образовање и поштено раде свој посао омаловажаваш. Своје личне фрустрације реши на личном нивоу, како рекох - недај паре у тас, а дете на грађанско (можеш и да захтеваш да поново уведу марксизам), ако мислиш да ће ти то поправити материјалну ситуацију.

Подели на овим сајтовима

Svakako da je molitva izuzetno važna ,međutim sama molitva bez našeg aktivnog učešća ne donosi ništa .Možete se moliti koliko hoćete ako ne uzorete,ne posejete ,ne po požanjete ,ne sameljete ne ispečete nema hleba .

Post uskoro počinje zato treba što pre reagovati i rešiti se veroučitelja koji nerade svoj posao ,sveštenika u mercedesima ,vladika koji ne znaju šta je dosta ,

Treba prekinuti finansiranje ,i oporezovati trenutne prihode od toga nahraniti gladne ,ali ne rezervoare skupih automobila već gladna usta

И Јуда је говорио да мирисно уље не треба просипати на главу Христу већ да га треба продати и нахранити гладне.

Подели на овим сајтовима

Немој више да стављаш паре у тас на Литургији и решио си проблем. Своје дете можеш да даш и на грађанско, па си и ту решио проблем. Немаш право да генерализујеш ствари и да огроман део вероучотеља који имају адекватно образовање и поштено раде свој посао омаловажаваш. Своје личне фрустрације реши на личном нивоу, како рекох - недај паре у тас, а дете на грађанско (можеш и да захтеваш да поново уведу марксизам), ако мислиш да ће ти то поправити материјалну ситуацију.

bliss jeeee
Подели на овим сајтовима

Dete mi ide na informatiku ni na gradjansko ni na veronauku .Na tas stavljma novac jer ne idem u SPC .

Ukoliko ste vi gospodine Milojkov veroučitelj svršeni ,molim vas reci te vi meni koje pedagoške predmete ste polagali na studijama ?

Elem da zanemarimo ovo gore

Po vašim tekstovima vidim da ste jedan od retkih koji imaju znanje ,moje dete bi išlo kod vas na veronauku svakako ,samo je problem što je takvih kao vi je jako malo užasno malo .

Zar vam ne smeta da ste u društvu veroučitelja koji se nisu potrudili da padeže savladaju kako treba ?

Zar i vama ne smeta sveštenik u mercedesu koji od obrazovanja ima bogosloviju i dva ispita na fakultetu?

U Pravu ste za Judu ali mislim da je ovo vađenje iz koneteksta .

Kao i Pavle kada kaže da sveštenici žive od oltara .

To nije problem ali zar vi mislite da na jednoj zdravorazumskoj arbitraži apostol Pavle bi 100 puta rekao da živi od oltara ne da se voza u Mercedesu i da u sred ravnice zahteva plodove mora za ručak?

To je problem zato što sveštenici ne žive od oltara nego se od njega bogate

Подели на овим сајтовима

Zato što sam po poreklu Srbin ,a voleo bih da ne moram da prelzim granicu i da idem u drugu državu svake nedelje da bih prisustvovao  Bogosluženju hteo bih bogosluženje na jeziku koji malo bolje razumem .

Stvar je teška jer voleo bih da i moji budu bar u nekom miru i u nekoj slozi

Подели на овим сајтовима

bliss jeeee

И Јуда је говорио да мирисно уље не треба просипати на главу Христу већ да га треба продати и нахранити гладне.

bliss jeeee

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

Драги брате,

ја у Цркви видим првенствено институцију спасења, а не материјално-финансијски ресор (наравно, ни ово последње не занемарујем јер, као и сви људи, од нечега морам да живим). Гледајући у Цркву као у Тело Христово, имун сам на све саблазни које људи у њој праве (било они клирици или лаици). Саблазни морају да дођу, рече Господ. Међутим, за саблазан не мора увек да буде крив онај који саблажњава, већ је често кривац онај који је саблажњен. Сетимо се Христових речи и беседа - зар је мало било оних које су Његове речи саблазниле?

Ако не идете у Цркву је не знам зашто вас се онда ова питања дотичу? Ви онда не можете ни разумети шта је суштина Цркве и шта је смисао живота који Христос (Црква) проповеда. Зато све гледате кроз призму потрошачког менталитета. Као и многима и вама је, изгледа, једина мера профит - тај нови лажебог и нови идол палог човечанства.

Да, смета и мени много тога, али оно што сам најбоље научио у Цркви је следеће - да не ропћем, да се уздам у Бога, да верујем да ће све, по Божијем промислу, доћи на своје место. Саблазни? Наравно, има их. Али , ја се трудим да ме саблазни јачају а не да ме поколебају - јер знам Ко је Глава Цркве и Ко за њу гарантује да је "ни врата паклена неће надвладати".

Што се тиче мог образовања, завршио сам Богословски факултет, општи смер, са просечном оценом 9,66 и даље сам на школовању. Истина, на општем смеру није било педагошких предмета, али тај проблем ће бити решен (полагањем државног испита или полагањем конкретних педагошко-психолошких предмета на самом факултету, као додатак дипломи - рок је школска 2012/2013). Но, мојим ђацима то очигледно не смета, јер ја сам пуно тога прочитао и педагошко-психолошке теме ми нису стране (требам само да их званично положим, неке сам полага и изучавао пре студија на Богословском факултету, попут психологије и андрагогије). Кажем, мојим ђацима то не смета, они се радују сваком часу веронауке, веома су паметни, иако су малени годинама неке ствари боље разумевају од неких "црквених" матораца.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

.Na tas stavljma novac jer ne idem u SPC .

МИслим да си са овим све рекао. Просто не видим како онда Ти кажеш да си ТИ тај који финансира Цркву? па немој да је финансираш, финансирај фудбалски клуб, нико те не тера.

Заиста је смешно да човек који каже да не иде у Цркву о њој говори. Заправо, може да говори, то нико не брани, али аргументи немају снагу јер сте само пасивни посматрач.

Ви би решили проблем тако што би опорезовали? Браво! Опорезуј, дај мени као свештенику плату, плаћено социјално и пензионо осигурање о колај работа. Овако, ја као свештеник са породицом немам основна права која имају и социјални случајеви.

НИје то тако једноставно како си ти замислио.

Друго, наша држава је секуларног карактера.

Подели на овим сајтовима

Да и нагласио сам да сте један од ретких вероучитеља који знају шта раде  ,видите то је проблем ви радите за плату од које живите а стручни сте у области ,док се други богате предпоставлјам да имате децу .Да ли ваша деца не воле да иду на море и да се возе у мерцедесу ?

Ви га заслужујете али не зато што ја то кажем већ што ваш рад то потврђује .

Схватите господине Милојков да морате да подигнете свој глас против ових поред вас ,ако ћутите ви сте саучесник у бахалијама .

Не дајте да вас облате разни квазивероучитељи и квазисвештеници јер вам нису до колена .Морате почети да лично прозивате људе (рецимо Љуба Ранковић ђакон у Шабцу је срамота за Цркву)

Сем тога иза једног часног човека сви ће стати

И те како идем у Цркву само не у Србији управо због ујдурме коју раде ,наравно да свакаквих бахатости и саблазни има нисам дете .

Али нам је Господ дао овај тренутак данас да ми нешто учинимо од Цркве ,не смемо да жмуримо и да се правимо да не видимо .

Ви се слажете са мојом маленкошћу само вам је тешко да се покренете .

П.С И ја сам завршио основне студије са високим просеком и одбио сам да радим овде са страначким кадром ,мој посао мој рад је светиња .Као и ваш господине милојков не дајте себе тако лако

Подели на овим сајтовима

Да и нагласио сам да сте један од ретких вероучитеља који знају шта раде  ,видите то је проблем ви радите за плату од које живите а стручни сте у области ,док се други богате предпоставлјам да имате децу .Да ли ваша деца не воле да иду на море и да се возе у мерцедесу ?

Ви га заслужујете али не зато што ја то кажем већ што ваш рад то потврђује .

Схватите господине Милојков да морате да подигнете свој глас против ових поред вас ,ако ћутите ви сте саучесник у бахалијама .

Не дајте да вас облате разни квазивероучитељи и квазисвештеници јер вам нису до колена .Морате почети да лично прозивате људе (рецимо Љуба Ранковић ђакон у Шабцу је срамота за Цркву)

Сем тога иза једног часног човека сви ће стати

И те како идем у Цркву само не у Србији управо због ујдурме коју раде ,наравно да свакаквих бахатости и саблазни има нисам дете .

Али нам је Господ дао овај тренутак данас да ми нешто учинимо од Цркве ,не смемо да жмуримо и да се правимо да не видимо .

Ви се слажете са мојом маленкошћу само вам је тешко да се покренете .

П.С И ја сам завршио основне студије са високим просеком и одбио сам да радим овде са страначким кадром ,мој посао мој рад је светиња .Као и ваш господине милојков не дајте себе тако лако

Да, имам двоје школске деце. Живимо скромно, али ја увек БЛАГОДАРИМ и у суштини сам задовољан и срећан човек, иако са својом породицом НИКАДА нисам отишао негде на годишњи одмор. Но, ја то схватам као неки мали крст (јер већи, вероватно, не бих могао да понесем).

Што се тиче мог гласа против "нерадника" и "узурпатора", да, борићу се - својим поштеним радом. Зашто? Зато што мислим да је то мој таланат од Бога, служба у коју сам призван. А они поред? Ваљда и они треба да буду ту, ради њих самих а и ради нас самих. Они - да би нешто научили и поправили се, а ми, "бољи", да бисмо се учили трпљењу и смирењу. Не могу ја, драги брате, да трошим своју енергију на испрваљање "криве Дрине". Своју снагу чувам за оно "мало стадо" које ми је поверено. Уздам се у Бога, па како буде. Једно знам - на крају ћу бити у праву.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...