VladanSimić Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Bivši vladika Artemije Radosavljević sastao se danas u 16 sati sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Konuzinom u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu Do sastanka je došlo na Konuzinov zahtev rečeno je Vestimaonline u Artemijevom okruženju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 link=topic=9729.msg297089#msg297089 date=1290461481] Имам право да србујем и србоваћу док сам год жив!!! izvoli http://www.srbovanje.rs/ Хахахха, добра ти је ова bighugbighug "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 брате Вуче ,најбоље је да се не обазирете на такве људе! Нису проблем људи...има човјек право да сматра о.Артемија светитељем као што ја сматрам Патријарха Павла светим Павлом. Проблем је у том фејсбуку...шта сте толко оптерећени са тим фејсбуком? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Само желим да ми се објасни како то да један ђакон СПЦ подржава ове расколнике, да се слика са о. Артемијем и да пише похвална слова њему. Желим да ми се то појасни, зато је ово штосам написао, заправо, питање а не констатација.Nekako, ne znam tacno kako, ja razumem sta je hteo da kaze doticni djakon. Ne zalazim u to pitanje "istinske crkve" o kojoj nista ne znam, odgovoricu vam samo na postavljeno pitanje, onoliko koliko mogu i sama da razumem, ne vise od toga. Mada sam krstena sa 3 godine, tek sa 21 sam krenula redovno na sluzbe u Crkvi i svoje prve korake kao vernik napravila sam delom u Bg, a delom u eparhiji u svom rodnom gradu, koja je bila ustrojena po uzoru na rasko-prizrensku, u vreme kada je nadlezni episkop bio Artemije, pre skoro 12 godina. Secam se kakvom su radoscu vernici ulazili u Crkvu na sva bogosluzenja bez izuzetka. Sa kakvom su voljom postili, sa kakvim strahom Bozijim pristupali svetom pricescu i svetoj tajni pokajanja. Secam se mnogih od njih, mojih skolskih drugova i druge brace i sestara u Crkvi, koji su hrlili u Kosovske manastire samo da bi postali deo monastva bivseg vladike Artemija. Secam se prve kolegnice koju sam upoznala kada sam kao brucos dosla na fakultet. Zvala se Marija, sada monahinja Nina u manastiru Koncula...secam se sa kakvom su voljom i poverenjem u bivseg vladiku Artemija odlazili u manastire da budu iskusenici, zeljni takvog podviga kakav je on imao kao monah u manastiru Crna reka, pre skoro 30 godina. U njemu su videli svoj uzor, na njega su se ugledali. Govorim o vremenu od pre 10 godina, ne o ovom sad. Ja vec dugo sa svim ovim o cemu pisem nisam u toku i govorim po secanju. Moj zivot je na fakultetu krenuo u drugom smeru i ja sam na sve ovo nekako zaboravila. Ali evo sad se prisecam usled svih ovih desavanja i nista me ne cudi sto je deo monastva krenuo sa njim. Nista me ne cudi sto mu bezuslovno veruju i sto bi i u smrt posli sa njim. Oni su se za to opredelili onog dana kada su zakoracili u njegov manastir na Kosovu i pre toga. A sad i ovde gde zivim u ovom gradu ima mnogo vernika koji ga vole, cene i postuju, a daleko su stotinama kilometara od Kosova. Jedan mlad sestenik je pre ovog jesenjeg zasedanja Sabora u besedi na liturgiji rekao koju rec protiv tada umirovljenog vladike Artemija i verovali ili ne trecina vernika je napustila liturgiju i nije se vratila u hram ni posle besede. U svakom gradu ima onih koji mu ovoliko veruju. Ja sam imala prilike na mnogim mestima u Srbiji da cujem ovakve hvalospeve o bivsem vladiki Artemiju. E sad ja nesto pitam vas: Kako je moguce da u bukvalno svakoj eparhiji u Srbiji ima vernika koji ovoliko veruju bivsem vladiki Artemiju? Ja za ni jednog drugog nisam cula do sad, da je ovako postovan. Cuje se po negde koja hvala i o njima, ali ne ovako i u ovoj meri. Puni su manastiri bili na Kosovu kao nigde drugde u Srbiji! Kako? Zasto? "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богојевић Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Брате Богојевићу, тај случај је био у једној парохији у Семберији (и знам о чему причам). Ако сматрате да сам против Цркве то је ваш проблем. Наведите ми један мој цитат гдје ја позивам или одобравам раскол? Само сам реалан и кажем да има много горих у СПЦ од о. Артемија...зар нисам у праву?Иматели савјест чисту па да кажете да нема већег лопине од о. Артемија?По вашем ставу је то тако. Има ко да суди о томе .Ко је вама дао за право да ви судите.Ко је Вама дао за право да ви коменатаришете и критикујете одлуке Патријарха Синода и Сабора. je li ti možeš da nam navedeš izvod iz zakona gdje se zabranjuje govoriti o sinoidne znam gdje si čuo da se o tome ne smije govoriti, oni nemaju status nepogrešivosti u pravoslavlju i o njima se smije govoriti. А не него ћете их ви научити што ће и како радити.Батали се те работе , боље се довати шерпи и спреми неки посни ручак.Постите и искајте гријехе. Бог очекује од нас, очекују и свети преци наши, да увек поступамо као народ Божији, као људи свесни, који знају шта раде јер има и оних који то не знају, по речи Господњој са крста за оне злочинце који су се под крстом ругали Њему, а Он се молио Оцу: "Оче опрости им, не знају шта раде". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 O. Aртемије "канонизован" E upravo sam to htela da dodam-time sto je ovako brzo rascinjen bez nekog postupka koji bi pruzio narodu vremena da se privikne na ovu cinjenicu, napravili su od njega mucenika i svetitelja. To je totalni kontra efekat od onoga sto se ocekivalo i sad se sa tim problemom treba suociti. Skroz mi je bilo jasno da ce ga uporedjivati sa Hristom, a episkope Sabora sa judejskim prvosvestenicima koji su ga osudili na smrt, pa posle kontali da su suprotan efekat od ocekivanog postigli. I sta nam sad valja ciniti? "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 ПОгледајте снимак, невероватно шта су себи монаси дозволили. На крају се види сва неутврђеност у томе шта раде, као гуске у магли... Најгоре је још што их фанатични квазиревнитељи у томе подржавају, просећи њихове "свете благослове" док они раде на урушавању Цркве. Но, овакве ствари не трају дуго и то ће се завршити. Иначе, синоћ сам пронашао један занимљив податак: Овај Милорад је расколнички "свештеник" тзв. истински православне цркве. Он је био у накаквом дилу са ђаконом Алексанром који је писао текстове о Владици Артемију. Нешто ми је ту нејасно. Како један ђакон Цркве ради са расколницима, а овамо наводно брани веру са Артемијем? О чему се ради? Један од текстова ђакона: Расколнички сајт! ne vidim da ih fanatični kvazirevnitelji u konkretnoj situaciji podržavaju. ne navodiš konkretnije na šta misliš, osim što se da zaključiti pokušaj dovođenja milorada nikolića iz istinske crkve sa dešavanjima u vezi artemija u pozitivnom kontekstu, što ovaj navod sa fejsa opovrgava. artemije niti u jednom trenutku nije spominjao istinsku crkvu i namjere da takve gradi, ili se takvim pridružuje, osim ako ne znaš za neke, onda bi ih trebalo postaviti na uvid. Slucajnost ili...???? И даље чекам одговор на ово. Да ли је случајно да један ђакон који подржава расколнике ( да ли о томе зна и његов Епископ) пише похвале о. Артемију?Ево, још једном ћу поставити ово питање, по четврти пут. Да ли има одговора на његаилије само ствар случајности? Изгледа да ипак није случајност, пошто ћутање моће да буде само знак одобравања... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 PRESUDA Sabora kao najvišeg tela SPC konačna je i neopoziva. Crkveni kanoni ne poznaju mogućnost da se ona menja ili revidira. Potpisali su je svi prisutni episkopi na Saboru i ona je time postala obavezujuća za Crkvu, sve episkope, sveštenstvo i verni narod. Ovim rečima novi episkop raško-prizrenski Teodosije za „Novosti“ komentariše nedavnu odluku Sabora SPC o raščinjenju njegovog prethodnika epsikopa Artemija i njegove optužbe da mu je arhijerejski čin oduzet protivno crkvenim propisima. Суштина је, дакле у овоме што је рекао владика Теодосије. Тиме би, код свих духовно присебних, требале да престану све даље калкулације и лицитирања "о канонској заснованости саборске одлуке." Расколнички дух је дух лажи и лицемерја. Не бих желео да било кога подсећам ко се све није жалио на непоштовање саборских одлука о иступању из ССЦ, служењу свете евхаристије по ВЕКОВНОМ поретку... Први је преосвећени Артемије својевремено галамио око овога, да би после дошао дотле да прогласи за "неканонску" одлуку СА Сабора о свом пензионисању коју је и сам потписао?! Питање је врло логично - чему онда прихватање "неканонске" одлуке? Чему после одрицање од исте? Прича да је то све због "мира у Цркви," на жалост "не држи воду" пошто су све одлуке СА Синода и администратора ЕРП увек биле само реакције на потезе преосвећеног Артемија и његовог монаштва. Да су и владика и монаси смирено прихватили све одлуке Сабора које је и сам преосвећени потписао "зарад мира у Цркви," у Цркви би и био мир, а не бисмо били на иици раскола. Све у свему, за "артемијевце" су сада отворена само два пута: или ће се приклонити канонском поретку Цркве и прихватити саборске одлуке или ће владика Артемије поћи путем расколника-владике Дионисија, за кога је ионако јавно изјављивао да је "блажене успомене." Без обзира на број гласова "за" и "против," ова одлука СА Сабора је, као и готово све претходне, донета једногласно (не знамо да ли је истина оно што владика банатски Никанор прича на оном несрећном снимку, где се хвали како ЈЕДИНИ НИЈЕ ПОТПИСАО саборску одлуку о анатемисању македонских расколника - ако је то тачно, јасно је да расколнички ветрови већ увелико бесне кроз Цркву и да је ово можда и био последњи тренутак да се зауставе). Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Nije valjda da Dionisija zove blazene uspomene???? Hajde nek neko iz Chicaga malo pise o Dionisiju i njegovom tzv äntikomunistickom raskolu". Ja zaista nemam stomak za to. Mogu samo da kazem da je Patrijarh German bio za njega Zlatousti. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Брате Андреје, тешке речи збориш. Него да те питам за мишљење пошто видим да имаш јасан став: Дал ће СПЦ уклонити и остале владике те ткз. "тврде" струје (мислим на владику Никанора, владику Јефрема, владику Василија..)? Ја мислим да та опасност постоји, нажалост. Пази, мој став је да све ово има политичких разлога као и циљ 2013 да се Папа појави у Нишу (а та тврда струја је против као и већина народа). Шта мислиш о тим размишљанима? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Nije valjda da Dionisija zove blazene uspomene???? Hajde nek neko iz Chicaga malo pise o Dionisiju i njegovom tzv äntikomunistickom raskolu". Ja zaista nemam stomak za to. Mogu samo da kazem da je Patrijarh German bio za njega Zlatousti. Пре него што се умешам у ово, да напоменем само једну ствар: Нисам проучаво тај раскол и немам неко знање о њему. Али дал је могуће да је Артемије тог Дионосија назвао блажене успомене јер је био отворени антикомуниста?Шта мислиш о томе? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Tu informaciju je preko raskolnjickih Frankfurtskih Vesti poturila Artemijeva struja u nadi da ce im se Nikanor i Jefrem i slicni pridruziti u njihovom divljanju po Kosovu. Nego da ja tebe pitam. Ako Papa i dodje 2013 sta se deseava? je li odmah postajemo katolici ili postepeno. Strasna je magijska moc tog ape da dolaskom u Srbiju svi postanemo katolici. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 ПОгледајте снимак, невероватно шта су себи монаси дозволили. На крају се види сва неутврђеност у томе шта раде, као гуске у магли... Најгоре је још што их фанатични квазиревнитељи у томе подржавају, просећи њихове "свете благослове" док они раде на урушавању Цркве. Но, овакве ствари не трају дуго и то ће се завршити. Иначе, синоћ сам пронашао један занимљив податак: Овај Милорад је расколнички "свештеник" тзв. истински православне цркве. Он је био у накаквом дилу са ђаконом Алексанром који је писао текстове о Владици Артемију. Нешто ми је ту нејасно. Како један ђакон Цркве ради са расколницима, а овамо наводно брани веру са Артемијем? О чему се ради? Један од текстова ђакона: Расколнички сајт! ne vidim da ih fanatični kvazirevnitelji u konkretnoj situaciji podržavaju. ne navodiš konkretnije na šta misliš, osim što se da zaključiti pokušaj dovođenja milorada nikolića iz istinske crkve sa dešavanjima u vezi artemija u pozitivnom kontekstu, što ovaj navod sa fejsa opovrgava. artemije niti u jednom trenutku nije spominjao istinsku crkvu i namjere da takve gradi, ili se takvim pridružuje, osim ako ne znaš za neke, onda bi ih trebalo postaviti na uvid. Slucajnost ili...???? И даље чекам одговор на ово. Да ли је случајно да један ђакон који подржава расколнике ( да ли о томе зна и његов Епископ) пише похвале о. Артемију?Ево, још једном ћу поставити ово питање, по четврти пут. Да ли има одговора на његаилије само ствар случајности? Изгледа да ипак није случајност, пошто ћутање моће да буде само знак одобравања...Mislim da su u pitanju samo licne simpatije prema Artemiju, mada opet ponavljam da zaista nista ne znam o toj tzv "Istinskoj crkvi" i da sam tek nedavno prvi put cula da tako nesto kod nas uopste postoji. "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Nije valjda da Dionisija zove blazene uspomene???? Hajde nek neko iz Chicaga malo pise o Dionisiju i njegovom tzv äntikomunistickom raskolu". Ja zaista nemam stomak za to. Mogu samo da kazem da je Patrijarh German bio za njega Zlatousti. Пре него што се умешам у ово, да напоменем само једну ствар: Нисам проучаво тај раскол и немам неко знање о њему. Али дал је могуће да је Артемије тог Дионосија назвао блажене успомене јер је био отворени антикомуниста?Шта мислиш о томе? Ma kakav crno antikomunista, to mu je samo bio paravan za raskol; bas kao i Dejanu i CO antipapizam za njihov kriminal. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 На основу чега градиш такав став Нано, да су у питању само личне симпатије како кажете? Ђакон Александар је, као што то тврди г. Милорад "свештеник" лажне ИПЦ, са њим пријатељ и да је исти тај ђакон пљувао по Цркви дајући расколницима подршку? Зар све то није мало чудно? Коме Епископу припада овај ђакон? Да ли његов Епископ зна за његове активности? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука