Jump to content

Манастир Војловица код Панчева

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог!

Манастир Војловица је манастир Српске православне цркве који се налази североисточно од Панчева, на око 5,5 километара према Старчеву, у кругу Рафинерије „Панчево“. Према најстаријој верзији манастир је основао 1383. деспот Стефан Лазаревић, син кнеза Лазара, а најстарији поуздани извор оставио је јеромонах Партеније 1542. године (нека предања говоре да је цркву подигли монаси који су се доселили из српских крајева). У манастиру постоји запис из 1799. који наводи на то да је деспот Стефан Лазаревић обновио манастир 1405. године. Једна од интересантних ствари везаних за овај манастир је то да се са на јужној страни манастира одмах поред цркве налази гроб са темпларским крстом. У кругу манастира налази се црква Светих арханђела Михаила и Гаврила и конак. Манастир је више пута страдао и обнављан (последњи пут 1981. године). Поседује иконостас из 18. века. Током Другог светског рата у манастиру су Немци држали заточене српског патријарха Гаврила Дожића и владику жичког Николаја Велимировића.

Поздрав!                                                                                                    чтец Филип

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

Oprostite na cekanju Svetlana! Samo jedan monah a ujedno i iguman - jeromonah Dimitrije. Manastir se nalazi tacno kod cuvene pancevacke Rafinerije. U njemu je nekada ziveo vladika Nikolaj velimirovic. Manastir je do skoro bio zatvoren, ali je ubrzo oziveo! Slava Bogu za sve!

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

POmaze Bog, jel su ove slike sa Sabora(2.maj) ?

ctec Filip

Подели на овим сајтовима

Jesu prve dve, tada je i vladika Nikanor dolazio koliko znam

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

Да, био сам на Сабору...уосталом ја сам ту домаћин..  :)

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...