Jump to content

Где нестадоше муслимани Шпаније ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 58
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

...и онда дође 1492.година,пад гранадског емирата и "реконкиста" је завршила посао.Где су отишли? Ко то зна? Пола покрштено,пола,после устанка "морикоса"  1500 год.( морикоси - шпански муслимани) подвргнуто још интензивнјем покрштавању,све док почетком XVII века нису протерани...ко зна где су се раселили...вероватно по земљама Магреба.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Није ли 700 година превише да би једна култура и нација ишчезла ?

Можда је превише,али оно што је важно у овој причи јесте да су они који ће се назвати Шпанцима били задовољни тиме и то је оно што им је једино било битно у једном религиозном и политичком контексту,те су се ослободили оног што су сматрали страним ткивом.А како ћемо ми то данас тумачити...то је посебна прича.

Подели на овим сајтовима

Жељко, а шта мислиш о томе што је нестала  култура и турска нација из градова Београдског пашалука која је трајала 4 века?

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Жељко, а шта мислиш о томе што је нестала  култура и турска нација из градова Београдског пашалука која је трајала 4 века?

Ми смо Турака имали и после тога, колико сазнајем Мавара нема више у Шпанији.

На Косову је било турских заједница , мислим све до овог последњег рата, не знам да ли их има и даље .

Али постоји разлика.

Мавари су заправо Шпанци , као што су код нас Босанци - аутохтоно становништво.Турци су окупатори, а оријентална култура овде никад није престала.

Друго би било да су инквизитори истерали искључиво Арапе , међутим они су најурили староседелачко становништво исламске вере и оријенталне културе.

То је као на пример када би Хрватска нека инквизиција најурила Босанце муслимане све ђутуре у Турску.

Подели на овим сајтовима

Eeee nemoj tako Željko, Mavari su iz Mauritanije i oni su osvojili Španiju, a naši bosanci su Srbi, a sad i nije ti neko poređenje sa muslimanima u Hrvatskoj, oni su mislim Hrvati isterali pravoslavce i bez inkvizicije.

O.ц. очигледно сам погрешио у вези имена шпанаца муслимана, али просто већина тог становништва које је било муслиманско је било аутохтоно становништво , сад како су се звали нема појма.

Дакле говорим о аутохтоном становништву шпаније исламске вере.

А то је ипак као наши Босанци.

Даље не говорим о муслиманима у Хрватској него о инквизицији.

Најближи народ Босанцима који је могао имати инквизицију која би спровела тако детаљно чишћење од једне нације и културе су ипак Хрвати, ебеш га Завиша ми нисмо имали инквизицију.

Да Хрвати су на сличан начин истерали православно становништво.

Подели на овим сајтовима

Жељко, а шта мислиш о томе што је нестала  култура и турска нација из градова Београдског пашалука која је трајала 4 века?

На Косову је било турских заједница , мислим све до овог последњег рата, не знам да ли их има и даље .

Али постоји разлика.

Мавари су заправо Шпанци , као што су код нас Босанци - аутохтоно становништво.Турци су окупатори, а оријентална култура овде никад није престала.

Друго би било да су инквизитори истерали искључиво Арапе , међутим они су најурили староседелачко становништво исламске вере и оријенталне културе.

То је као на пример када би Хрватска нека инквизиција најурила Босанце муслимане све ђутуре у Турску.

Вероватно су знали шта ће им се временом десити ако их све не протерају...нису били тако "паметни" као ми да гаје "братство и јединство" и да вечито живе у илузијама које бих их највероватније временом скупо коштале...можда је то у питању.

Подели на овим сајтовима

Жељко, а шта мислиш о томе што је нестала  култура и турска нација из градова Београдског пашалука која је трајала 4 века?

Али постоји разлика.

Вероватно су знали шта ће им се временом десити ако их све не протерају...нису били тако "паметни" као ми да гаје "братство и јединство" и да вечито живе у илузијама које бих их највероватније временом,скупо коштале.

Можда је то тако , али као што рече Ђунис и овде је за време Карађорђа било протеривања Турака, међутим није се радило на томе да се избрише историја, ипак култура и обичаји који су остали у наслеђе од Турака остадоше и до данас, па и многе речи.

Видите само како наше снаше лепо разумеду ону шерехезаду  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Такође у време Франка је прекрајана историја , те се за архитектуру која је остала у наслеђе од те исламске културе говорило да је Готска.

Практично као да се није ни десило тих 700 година.

Ипак ми то никада нисмо тако нешто говорили.

Напротив , ми смо опевали то наше ропство у песмама а у београду у данас има џамија из тог времена.

Но сем џамија значајан је траг оријенталне културе , који заправо нико никада није покушавао да избрише, као у Шпанији.

Подели на овим сајтовима

Али постоји разлика.

Вероватно су знали шта ће им се временом десити ако их све не протерају...нису били тако "паметни" као ми да гаје "братство и јединство" и да вечито живе у илузијама које бих их највероватније временом,скупо коштале.

Можда је то тако , али као што рече Ђунис и овде је за време Карађорђа било протеривања Турака, међутим није се радило на томе да се избрише историја, ипак култура и обичаји који су остали у наслеђе од Турака остадоше и до данас, па и многе речи.

Видите само како наше снаше лепо разумеду ону шерехезаду  bighugbighug

Окупатор се мора протерати,били то Мавари или Турци...тако је урађено и тако је морало и требало бити.

Ми смо сасвим другачији пример што се тиче преузимања одређених ствари од окупатора...ми смо "специјални случајеви"...доказ су наше снаше. :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...