Jump to content

Која је доминантна свест која влада међу верницима СПЦ ?!- анкета и ваше мишљење

Guest о. Агапије

Која је доминантна свест која влада међу верницима СПЦ ?!  

55 члановâ је гласало

1. 1. Која је доминантна свест која влада међу верницима СПЦ ?!

• националистичка
      18
    • есхатолошка
      1
    • историјска
      2
    • доксолошка
      0
    • апокалиптичка
      1
    • литургијска
      1
    • зилотска-ревнитељска
      5
    • секташка-самозадовољна
      3
    • хришћанска
      3
    • фарисејска
      8
    • гуруистичка
      1
    • светоотачка
      0
    • теолошка
      0
    • икуменска - васељенска
      1
    • политиканска
      3
    • параноично-ксенофобична
      4
    • расколничка
      1
    • неискрена свест
      3
    • затуцана
      1
    • open minded
      0

Препоручена порука

• Гости

Знам твоја дела, да ниси ни хладан ни врућ. Камо среће да си хладан или врућ. Овако, зато што си млак и ниси ни врућ ни хладан, избљуваћу те из својих уста.   

facenew22222222
facenew22222222
Подели на овим сајтовима

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Не знам,да ли се мисли на све крштене Србе,ил оних 2% ,што иду редовно у Цркву...

Ако се мисли на ове прве,онда је доминатна традиционалистичка свест,која није понуђена у одговорима...

"Дакле,славим славу,палим свеће за велике празнике и редован сам на гробљима за задушнице",рећи ће велика већина србадије...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам,да ли се мисли на све крштене Србе,ил оних 2% ,што иду редовно у Цркву...

Ако се мисли на ове прве,онда је доминатна традиционалистичка свест,која није понуђена у одговорима...

"Дакле,славим славу,палим свеће за велике празнике и редован сам на гробљима за задушнице",рећи ће велика већина србадије...

Не, мисли се на оне који иду у Цркву...

Подели на овим сајтовима

Ја сам гласао ФАРИСЕЈСКА!

Некад сам и гори од фарисеја, нимало се не угледам на светитеља чије Свето име носим на овом форуму!

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Не, мисли се на оне који иду у Цркву...

У том случају,свих двадесте понуђених опција су равноправне, нико се по неком већем броју не одваја,готово да су сви подјенако заступљени, а да би се основала влада,мора се у коалиције... sokiran

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Prosto su se ocigledno izdvojile dve nazovi struje u nasoj Crkvi. Ni jedna ni druga ne zeli da popusti. Obe smatraju da su upravu i da brane izvorni pravoslavni stav. Sta ce mo sada? Koliko nam je vremena preostalo do samounistenja? Ako nismo u stanju da se sami sa sobom sastavimo i ako nas do te mere potrisu unutrasnji nemiri, kako ce mo da se odbranimo od spoljnih neprijatelja koji ni malo nisu naivni???

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Mislim da je trebalo da stoji "tradicionalistička"... Mada, koliko je Srba bilo duhovno opismenjeno recimo početkom 19. veka?  Kako su drugačije mogli da pojme veru i pojam Ljubavi u Hristu osim "zdravo za gotovo" - upoređujući ih sa pričama iz islama koji ih je u to vreme okruživao ( na koji su imali averziju naravno ) i usvajajući ih u skladu sa nasleđenim magijskim i ritualnim, paganskim obrascima?

Tradicionalnost srpskog Pravoslavlja je dobra... Upravo ta tradicija nas je do sada i očuvala...

Ali, imamo jedan problem sada... Crkva se napokon otvara prema narodu; baš onako kako treba...

Pravoslavaca je i kod nas, kao i u svetu - sve više i više...

Vatikan ima problem u svojim doktrinama kao što je celibat, ružna prošlost pristanka na holokaust, ranije još

inkvizicija, kriticizam nauke i naučnih metoda i sl...

Sada imamo pedofiliju unutar katoličke crkve kao rezultat svih tih procesa, a sve zahvaljujući gramzivosti pape

koji se sa francuskim kraljem Filipom dogovorio da skuju zaveru protiv templara...

I od tada je krenulo nizbrdo... Vatikan je institucija koja se urušava sama u sebe - kao pra-stari zamak...

Hvala Bogu - mi Pravoslavni nemamo tih problema!

Ali imamo problem koji je vrlo sličan:

Taj "tradicionalizam" našeg pravoslavlja jeste da se pretvara u neki bolesni oblik nacionalizma kod omladine ( u većini slučajeva ), ali to nas drži nekako na okupu - zahvaljujući tome smo još uvek NACIJA.

Ali, nacija koja ne shvata srž pravoslavlja, prave osnove vere, zašto ide u stvari u Crkvu... zašto pali sveće.... zašto slavi Slavu.... ( to rade uglavnom što veruju da se tako umilostivljuje Bog, a on ne traži našu žrtvu već revnost u veri, doslednost u 10 zapovesti, lično usavršenje sopstvene duše radi postignuća 7 Svetih vrlina naspram izbegnuća 7 smrtnih grehova, i sve ono što Pravoslavlje i Crkva nalaže, ali ne da nas Bog ne bi kaznio, već da bi postali Božija deca, odrasli ljudi koji su toliko sazreli - da su porasli u - decu... )

To je dakle zaostatak onih magijskih obrazaca iz paganstva... i on je negativan po zdravlje nacije...i na kraju - to će se loše odraziti po Pravoslavlje kao što to imamo priliku da vidimo da se danas dešava kod rimokatolika...

( svi njihovi vernici su kivni na njihovu Crkvu zbog sve učestalijih slučajeva pedofilije, a ostalim nedostacima da ovde ne pominjem )...

Iz svega se zaključuje da Pravoslavlje jeste SLOBODA koju nam je Gospod dao: Sloboda Izbora, Sloboda Ljubavi, Sloboda Nade, Sloboda Vere...

Tu Slobodu Pravoslavni vernik, naročito u Srbiji ne oseća, ne identifikuje se sa njom... zato što je ne prepoznaje, ne vidi sebe u njoj, i ne shvata...

Za njega ona ne postoji: postoji ideja slobode koju on sam sebi predstavlja...slično kao i što demokratiju shvata da sme da radi šta mu je volja, pa makar to bili neredi na stadionima ili lomljava izloga na ulicama i slično...

Uglavnom - nasilje i svi njegovi degenerisani oblici...

I ništa novo nisam rekao, osim da valja razmisliti o jednoj stvari:

Pravoslavlju treba osveženje, da se osavremeni, modernizuje i uskladi sa savremenim duhovnim identitetom i potrebama svojih vernika...

Ne tradicionalno... ritualno... magijski; već da stvarno oči svih nas vernika jasno mogu da prepoznaju

riznicu darova Duha Svetoga koja je ovde: na Zemlji...

Da svaki vernik može pronaći svoje "Ja", svoju dušu, svoju sreću, svoj Božanski identitet sopstvene duše kao reflekciju Ljubavi Gospodnje ka nama, tako da uvećanu ljubav našim življenejm - reflektujemo i mi ka njemu...

Jer to nije da se umilostivi Gospod: to je svrha, cilj, smisao i zadatak koji nam je rođenjem dat, da se usavršimo uz svu Slobodu Izbora koja nam je data!

Pa zar postoji veća Ljubav od te?

To samo Gospod može!

Подели на овим сајтовима

У том случају,свих двадесте понуђених опција су равноправне, нико се по неком већем броју не одваја,готово да су сви подјенако заступљени, а да би се основала влада,мора се у коалиције... 4chsmu1

O tome ti pricam!  0120_angryy

Подели на овим сајтовима

Традиционалистичка и сујеверна, магијска. Своди се на ваља се, не ваља. Ред је.

Такође сматрам да треба омогућити више одговора, као и неке појаснити, објаснити. Ја нисам ни за један још гласао, јер не знам где да сврстам ову свест, можда историјска, али ми ти делује као прошлост...

потпис.

у недостатку бољег, ставио сам секташка-самозадовољна.

једноставно, чак и они који иду на Литургију су у фазону вица кад анђео са групом ''осталих'' пролази поред високог бедема у Рају где живе православни Срби, свесно или несвесно, стално или повремено.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Braćo, nije naš problem nacionalizam koliko nedostatak vjere i problem elementarnog nepoznavanja osnovnih dogmata i suštine religije. Da se češće sprovode ankete na ulicama možda bi se neki ljudi postidjeli svog neznanja.

Nije čak ni problem neinformisanost, jer danas ko hoće može da nauči, a ipak mnogi danas npr. svoju slavu provode u pijanstvu i prežderavanju, čak i zanemaruju post da "se ne bi obrukali kod gostiju" kao da su hrana i piće poenta čitave slave.

Pogledajte samo naše vojnike u prvom svjetskom ratu koji su se pričešćivali u rovovima ili recimo svetog cara našeg Lazara koji se sa kompletnom našom vojskom pričestio u Lazarici (onaj koji je bio u Kruševcu zna kolišna je to crkva) i krenuo na Kosovo.

Ono što bi naš sveti vladika Nikolaj Velimirović rekao, srpski narod treba da se oboži, složi i umnoži.

A ne da proda veru za večeru, i izda narod, predaje svoje ljude na "pravedni" politizovani haški sud, i dozvoljava da nas zapad ucenjuje konstantno da im se pokorimo i odreknemo svega samo da bi ušli u Nato i EU. Da li bi iko od vas braćo, slao svog sina recimo u Afganistan da ratuje jer je to interes Amerike i Nato-a? E to nas čeka budemo li trčali za zapadom.

Radije ću biti siromašan. Pozdrav Vam i mir od Boga.

Подели на овим сајтовима

Гласао сам за хришћанску свест. Мислим да се већина оних који иду на литургију ипак труде да буду хришћани. Сад шта се све понекад под тим подразумева то је друга ствар.

Ево на пример шта подразумева vojvoda:

A ne da proda veru za večeru, i izda narod, predaje svoje ljude na "pravedni" politizovani haški sud, i dozvoljava da nas zapad ucenjuje konstantno da im se pokorimo i odreknemo svega samo da bi ušli u Nato i EU. Da li bi iko od vas braćo, slao svog sina recimo u Afganistan da ratuje jer je to interes Amerike i Nato-a? E to nas čeka budemo li trčali za zapadom.

Ово је класични пример националистичке свести, пазите нисам рекао националне, него националистичке. Проблем са овим је што за себе тражи нека другачија мерила у односу на друге. Исто се то може наћи и у, толико нам мрском, америчком империјализму.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...