Jump to content

Божија нераздељивост у Христовом оваплоћењу?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 38
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Ако је Христос у потпуности боравио у телу,како је истовремено боравио и на Небу,тј.изван времена и простора?

чек, сад ти покушаваш да ограничиш Господа, или шта?
Подели на овим сајтовима

Ако је Христос у потпуности боравио у телу,како је истовремено боравио и на Небу,тј.изван времена и простора?

Не покушавам да Га ограничим,али зар не испада тако?

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Мени је жао што морам ово да кажем и не желим да будем груб, али очигледно Петре не баратате појмовима нити основним знањем. Питања која постављате су, истина на крајње провокаторски начин, била постављана доста раније. Као одговор и ради Вашег личног информисања бих Вам препоручио апологетску литературу из 60-тих година прошлог века. Посебно дијалоге између марксистичих научника и православних...

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Испада тако једино ако не верујете у било коју реалност осим оне материјалне, временско-просторно ограничене...

Подели на овим сајтовима

Vekovima svaki pravoslavni svestenik  ispoveda,  tiho, pa verovatno zato nisi cuo,

kadeci pred pocetak Bozanstvene Liturgije:

"U grobu si telesno,

u adu s dusom kao Bog,

u Raju s razbojnikom,

a na prestolu  sa Ocem i Duhom,

sve ispunjavajuci, Hriste, Neograniceni!"

Како може бити неограничен у људском телу?
Petre, ,,čovek se ne meri time koliko mesta  u grobu zauzima,

već time da ni u sam svet ne može da stane

"

: Sveti Vladika Nikolaj Lelićki.

Kad je  čovek takav, dakle, neko ko je samo slika (ikona) Božanskog  Logosa,

šta reći onda  za Njega Samog, za Boga Logosa tj. Sina Čovečijeg?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Мени је жао што морам ово да кажем и не желим да будем груб, али очигледно Петре не баратате појмовима нити основним знањем. Питања која постављате су, истина на крајње провокаторски начин, била постављана доста раније. Као одговор и ради Вашег личног информисања бих Вам препоручио апологетску литературу из 60-тих година прошлог века. Посебно дијалоге између марксистичих научника и православних...

Не мораш да ми персираш пошто имам 16 година. :cheesy:

Ок је,ниси испао груб.

Подели на овим сајтовима

не, зашто би то било тако?

шта је уствари ограничење на овом свету?

Подели на овим сајтовима

Испада тако једино ако не верујете у било коју реалност осим оне материјалне, временско-просторно ограничене...

Наравно да верујем.

Подели на овим сајтовима

Не мораш да ми персираш пошто имам 16 година. :cheesy:

Ок је,ниси испао груб.

Нисам само рекао да их можеш наћи у издању Народног Универзитета ''И. М. Коларац'' у Београду.

Подели на овим сајтовима

Tvoja pitanja su vrlo smislena, posebno za nekog ko ima svega sesnaest godina.

PS. Inace, Apostol Jovan Bogoslov je bio tvojih godina,

oko 15 godina, kada je nemo stajao pod Krstom i učio nemo posmatrajuci Tajnu Hristovu.

Njemu tek nista nije bilo jasno, ali je pored svega ostao uz Hrista. Jer se Hristos ni ne moze u potpunosti

obuhvatiti razumom, vec jedino srcem. Jer srce moze biti jama svake necistote bez dna,

ali i presto koji moze primiti Boga Koji kuca na tim  vratima,

,,Ja kucam, i ko Mi otvori ucicu i veceracu s Njim"

:Reč je Gospodnja.

Novi momenat - kako srce covecije moze primiti neogranicenog Boga?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Како је Христос боравио на земљи,а уједно није прекидао заједницу са Оцем(јер је Света Тројица нераздељива)?

Time sto je postao telo ne znaci da je nesto Svojim Ocovecenjem izgubio. Upravo Njegova dvoprirodnost pokazuje neraskidivost odnosa sa Ocem i Duhom. I ako je bio u telu, ne treba prevideti Njegove nadprirodne mogucnosti koja je tvorio kroz samo telo. Medjutim, ima negde kod nekih Otaca poimanje Njegovog Ocovecenja koje se prevodi kao samounizenje. Drugi Oci to prevode kao snishodjenje. Ali to nije isto.

Подели на овим сајтовима

Ако заиста имаш 16, онда си у Богословији и супер што овде можеш да решиш неке недоумице, поготово које се тичу догматике. Но, немој се стидети и да поставиш питања професорима.

Подели на овим сајтовима

Ако заиста имаш 16, онда си у Богословији и супер што овде можеш да решиш неке недоумице, поготово које се тичу догматике. Но, немој се стидети и да поставиш питања професорима.

Не,идем у гимназију,а планирам после да упишем ПБФ.

Подели на овим сајтовима

Како је Христос боравио на земљи,а уједно није прекидао заједницу са Оцем(јер је Света Тројица нераздељива)?

Time sto je postao telo ne znaci da je nesto Svojim Ocovecenjem izgubio. Upravo Njegova dvoprirodnost pokazuje neraskidivost odnosa sa Ocem i Duhom. I ako je bio u telu, ne treba prevideti Njegove nadprirodne mogucnosti koja je tvorio kroz samo telo. Medjutim, ima negde kod nekih Otaca poimanje Njegovog Ocovecenja koje se prevodi kao samounizenje. Drugi Oci to prevode kao snishodjenje. Ali to nije isto.

Мислим да је ово објашњење сасвим ОК. :cheesy:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...