Jump to content

Papa u Španjolskoj/Španiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Papa stigao u Španjolsku

Santiago de Compostela, (IKA) - Papa Benedikt XVI. započeo je svoje 18. međunarodno putovanje, dvodnevni posjet Španjolskoj, u tijeku kojega danas hodočasti na grob sv. Jakova apostola u svetištu Santiago de Compostela u prigodi Svete godine, a sutra će u Barceloni posvetiti glasovitu Gaudijevu Sagrada Familia, te crkvi Sv. obitelji dodijeliti naslov Manje bazilike.

U govoru na svečanom dočeku u međunarodnoj zračnoj luci hodočasničkoga središta, trećega po veličini u svijetu nakon Jeuzalema i Rima, Sveti Otac pozvao je europske narode na poštovanje i očuvanje kršćanske slike čovjeka, što uključuje sudjelovanje u borbi za istinsku slobodu i pravednost, osobito za najsiromašnije i usamljene. Papi su dobrodošlicu izrazili španjolski prijestolonasljednik Filipe i supruga Letizia, a zatim ga je na desetak kilometara dugom putu do katedrale u Santiagu oduševljeno pozdravilo oko 200.000 Španjolaca.

Подели на овим сајтовима

Bas lepo, sto je papa dosao u Spanjolsku. Znate, tamo rado idem na letovanje i Spanjolci lude za mnom, verovatno, zbog moje duge plave kose.

Ali, pustimo sada moju dugu plavu kosu, moje duge vitke noge itd.

Htela sam da vas pitam, koja je razlika izmedju pape i Dalaj Lame.

Ja nisam vernica, osim mozda malo budistkinja,   dada bolje reci, privlaci me "budisticka mono samathi grupa", koju vodi Sai rabi Hu Metju.

Da li ste culi za ovog gospodina?

Подели на овим сајтовима

Bas lepo, sto je papa dosao u Spanjolsku. Znate, tamo rado idem na letovanje i Spanjolci lude za mnom, verovatno, zbog moje duge plave kose.

Ja nisam vernica, osim mozda malo budistkinja,   prstgore bolje reci, privlaci me "budisticka mono samathi grupa", koju vodi Sai rabi Hu Metju.

Oh,draga nasa Samurajka..DOBRO NAM DOSLA NA FORUM  1405_love 1405_love BOG TE BLAGOSLOVIO.. :)

Vidim da si nova, i da ti malo pomognem...Slobodno mozes otvoriti novu temu s ovim tvojim pitanjima...

A,to je dobronamjerno da ti kazem,jer ovako se samo  4lg1k751spamte-bilo,i vodi u zachatavanje..

Ovde si navela vise ptanja,na koje bi bilo dobro odgovoriti...samo odgovarajuca tema...hvala...i ugodno se osjecaj..

Подели на овим сајтовима

Ja nisam vernica, osim mozda malo budistkinja,   prstgore bolje reci, privlaci me "budisticka mono samathi grupa", koju vodi Sai rabi Hu Metju.

Oh,draga nasa Samurajka..DOBRO NAM DOSLA NA FORUM   1405_love 1405_love BOG TE BLAGOSLOVIO.. :)

Vidim da si nova, i da ti malo pomognem...Slobodno mozes otvoriti novu temu s ovim tvojim pitanjima...

A,to je dobronamjerno da ti kazem,jer ovako se samo  4lg1k751spamte-bilo,i vodi u zachatavanje..

Ovde si navela vise ptanja,na koje bi bilo dobro odgovoriti...samo odgovarajuca tema...hvala...i ugodno se osjecaj..

Gospodjice Kajo, vidim da ste i vi zadrta pravoslavka i verovatno me ne podnosite.

Bicu iskrena, moja baka je jevrejka  a tata mi je katolik, dok sam ja budistkinja, mada sa nekim unutrasnjim porivom da upoznam i pravoslavlje i katolicizam.

Po tome, kako me vi, kao pravoslavka, docekaste, mislim da me necete tako brzo pridobiti u vase redove.

Morate biti malo takticniji, pa ako sam pogresila, to se moze i na lepsi nacin kasti.

Подели на овим сајтовима

Oh,draga nasa Samurajka..DOBRO NAM DOSLA NA FORUM   1405_love 1405_love BOG TE BLAGOSLOVIO.. :)

A,to je dobronamjerno da ti kazem,jer ovako se samo  4lg1k751spamte-bilo,i vodi u zachatavanje..

Gospodjice Kajo, vidim da ste i vi zadrta pravoslavka i verovatno me ne podnosite.

Bicu iskrena, moja baka je jevrejka  a tata mi je katolik, dok sam ja budistkinja, mada sa nekim unutrasnjim porivom da upoznam i pravoslavlje i katolicizam.

Po tome, kako me vi, kao pravoslavka, docekaste, mislim da me necete tako brzo pridobiti u vase redove.

Morate biti malo takticniji, pa ako sam pogresila, to se moze i na lepsi nacin kasti.

Ajde Čejoviću ćuti,dobiću bruh od smejanja,plava kosa duge noge  prstgore .hvala. smej.gif
Подели на овим сајтовима

Duso,Samurajaka, da ja jesam zadrta...

Bicu iskrena, moja baka je jevrejka  a tata mi je katolik, dok sam ja budistkinja, mada sa nekim unutrasnjim porivom da upoznam i pravoslavlje i katolicizam.

Za mene nikakav problem,jer ja prihvacam svakog covjeka...Trudim se da gledam Bozjim ocima...covjeka,onako kako ga je Bog stvorio...i takvoga ljubim svim srcem...

Ma kakvi,ja ne trazim od nikoga da ide samnom u iste redove...Ne trebass da se bojis...

Morate biti malo takticniji, pa ako sam pogresila, to se moze i na lepsi nacin kasti

Da,svakako duso...Mi imamo svoj nacin govora...Ovaj forum tvrdo gazi...sjece i dira i u srce,samo hrabri idu dalje...

Bas mi je drago draga sestro Samurajka,da imam nekoga kao evo sto si ti....Bit ce  pravi dijalog...Vidjec poslje...za sada uzivaj...

Подели на овим сајтовима

Benedikt XVI. predvodio jubilejsku misu na glavnome trgu u Santiagu de Compostela

Tragično je da se u Europi, naročito u XIX. stoljeću, učvrstilo i proširilo uvjerenje da je Bog protiv čovjeka i njegove slobode

Santiago de Compostela, (IKA) - Papa Benedikt XVI. jutrošnjim se polijetanjem iz rimske zračne luke Fiumicino zaputio na XVIII. apostolsko putovanje, drugo u Španjolsku. Nakon slijetanja u međunarodnu zračnu luku u Santiagu de Compostela, gdje su ga dočekale mjesne civilne, crkvene i vojne vlasti, te mu španjolski princ sa suprugom uime španjolskih vlasti izrazio dobrodošlicu, Papa se u kratkom govoru obratio nazočnima.

Poput sluge Božjega pape Ivana Pavla II., koji je odavde potaknuo Stari kontinent da oživi svoje kršćanske korijene, i ja želim potaknuti Španjolsku i Europu da izgrađuju svoju sadašnjost i pripremaju budućnost polazeći od prave istine o čovjeku, od slobode koja poštuje istinu, od pravde za sve, počevši od najsiromašnijih i odbačenih. Španjolska i Europa ne moraju se brinuti samo o materijalnim potrebama ljudi nego i o moralnim i društvenim, duhovnim i vjerskim, jer sve su te zbilje istinske potrebe cjelovitoga čovjeka, a jedino se tako učinkovito djeluje za njegov istinsko dobro, istaknuo je Benedikt XVI. Potom se zaputio u svetište gdje se, nakon kratkog klanjanja pred Presvetim, zadržao u molitvi na grobu apostola Jakova.

Obraćajući se nazočnima u svetištu, Papa se osvrnuo na hodočasničko obilježje svoga drugoga putovanja u Španjolsku. U jubilarnoj godini, Papa, Petrov nasljednik, hodočasti na grob svetoga Jakova da utvrdi u vjeri svoju braću i ojača nadu naroda, da povjeri apostolovu zagovoru čežnje, napore i zauzimanje za evanđelje. Grleći apostolov kip molio sam za svu djecu Crkve, čiji je početak u otajstvu zajedništva s Bogom. Po vjeri smo uvedeni u otajstvo ljubavi Presvetoga Trojstva, zakriljeni i preobraženi Božjom ljubavlju. Zagrljaj Božji jest Crkva u kojoj ljudi uče ljubiti svoju braću, otkrivajući u njima sliku i priliku Božju, najveću istinu o čovjeku i izvor prave slobode. Uvjet za pravu slobodu jest iskreno traženje istine, ne mogu se razdvajati istina i sloboda. Crkva svim svojim silama želi služiti čovjeku i njegovu dostojanstvu, ona služi istini i slobodi, ne može se odreći toga jer je u pitanju čovjek. Čovjek bi se izgubio ako ne bi žudio za istinom, pravdom i slobodom, ustvrdio je Benedikt XVI.

Papa je pozvao vjernike pokrajine Galicije i cijele Španjolske da žive prosvijetljeni Kristovom istinom, radosno ispovijedajući vjeru, dosljedno i u jednostavnosti, u kući, na poslu i u građanskome životu. Pozvao je sve na suradnju s Crkvom u naviještanju Krista, u molitvi da mladi otkriju svećenički i redovnički poziv kako bi se cijeli život mogli posvetiti predlaganju evanđeoske radosne vijesti. Zahvalio je španjolskim katolicima na njihovoj velikodušnosti za promicanje karitativnih djela i ljudskoga dostojanstva. Zaključujući govor, ohrabrio je nazočne da budu svjedoci uskrslog Krista i vjerni na putu svetosti.

Nakon objeda sa španjolskim kardinalima i biskupima i pratnjom, Sveti Otac predvodio je jubilejsku misu na glavnome trgu u Santiagu. U propovijedi je ponovio da je hodočašće otkrivanje vjere u uskrsloga Krista, koju su apostoli vjerno prenosili, poput svetoga Jakova koji se tu oduvijek štuje. Apostoli su neustrašivo svjedočili Kristovo uskrsnuće. Kršćanstvo se ne temelji na nekoj ljudskoj inicijativi ili projektu nego na Bogu, koji je Isusa pred nepravednom ljudskom osudom proglasio svetim i pravednim, oslobodio ga iz ralja smrti, a koji će zadovoljiti pravdom sve one koji su tijekom povijesti nepravedno poniženi. Za ovo svjedočimo mi i Duh Sveti kojega je Bog dao onima koji mu se pokoravaju, tvrde apostoli, a to je najveće bogatstvo koje možemo ponuditi našim suvremenicima, rekao je Benedikt XVI.

U svemu poslušan Očevoj volji, Krist je došao služiti i darovati svoj život za otkupljenje mnogih. Služenje braći bitna je dakle sastavnica života Kristovih sljedbenika i učenika. To se služenje ne mjeri svjetovnim mjerilima neposrednog, tvarnog i prividnoga jer uprisutnjuje Božju ljubav prema svakom čovjeku i u svakoj njegovoj dimenziji. Predlažući novi način odnosa u zajednici, Isus se obraća i vođama naroda, jer tamo gdje nema skrbi za druge javljaju se oblici prevlasti i iskorištavanja na štetu istinskog ljudskog promaknuća, istaknuo je Sveti Otac.

Kao glasnik evanđelja, koje su Petar i Jakov posvjedočili krvlju, odavde želim upraviti pogled na Europu, njezine velike potrebe, strahove i nade. Na doprinos Crkve toj Europi, koja se posljednjih pedeset godina zaputila prema novom ustroju i projektima. Doprinos Crkve može se sažeti u jednostavnoj i ključnoj stvarnosti da Bog postoji i da nam je On dao život. Samo je On apsolutan, vjerna i nepromjenjiva ljubav, beskonačna meta koja se pokazuje iza svih dobara, istina i predivnih ljepota ovoga svijeta, a koje ipak ne mogu zadovoljiti ljudsko srce, kazao je Papa.

Tragično je da se u Europi, naročito u XIX. stoljeću, učvrstilo i proširilo uvjerenje da je Bog protiv čovjeka i njegove slobode. Ne možemo živjeti u tami, bez svjetla. Bog raspršuje tame ljudskog srca, stoga je nužno da On ponovno zasja na europskim nebesima, da se njegovo ime ne izgovara uzaludno, da ga se ne zlorabi. Europa se mora otvoriti Bogu, osloboditi se svoga straha, surađivati s milošću Božjom za dostojanstvo čovjeka, potvrđeno u europskoj tradiciji, zaključio je Benedikt XVI., dodajući da se ne može štovati Boga ako se ne štiti čovjeka, niti se može služiti čovjeku ako se ne pita tko mu je otac. Europa znanosti, tehnologije, civilizacije i kulture mora biti otvorena prema nadnaravnome i bratstvu s drugim kontinentima, živome i istinitom Bogu polazeći od živog i istinskog čovjeka, istaknuo je Sveti Otac, prenosi Hrvatski program Radio Vatikana.

Подели на овим сајтовима

Barcelona: Kralj i facenew22222222 dočekali Papu ispred crkve Sv. obitelji

Barcelona, (IKA) - Papa Benedikt XVI. susreo se jutros u Barceloni s kraljem Juanom Carlosom i kraljicom Sofijom, uoči mise posvete crkve Sv. obitelji, glasovitoga djela katalonskoga arhitekta Antonija Gaudija. To je slavlje ujedno vrhunac Papina dvodnevnog pohoda Španjolskoj koje je jučer započeo kao hodočasnik u svetištu Santiago de Compostela, gdje se u jubilarnoj godini pomolio na grobu apostola Jakova.

Papa je oko 9 sati napustio nadbiskupski dvor u Barceloni, gdje je prenoćio. U papamobilu prešao je oko 6 kilometara dugu dionicu, kojom ga je pljeskom pozdravilo više tisuća vjernika, do Sagrada Familia, gdje ga je dočekao kraljevski par.

Kako je prije Papin 18. međunarodnog putovanja najavio ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, Papin boravak u Barceloni obilježit će umjetnost i vjera, u čijem će središtu biti posvećenje izvanrednog Gaudijeva djela. Riječ je o umjetniku koji je i uzor kršćanskog života, a za kojega je u tijeku kauza za beatifikaciju. Hram Svete obitelji nakon posvećenja dobit će naslov Manje bazilike. Sve to ima vrlo dubok smisao, jer Antoni Gaudi je duboko usvojio liturgiju, Sveto pismo. Stoga je ta građevina pomalo na crti velikih srednjovjekovnih katedrala, koja izražava cijeli svemir skupljen i izražen oko oltara, oko otajstva Crkve i Božje prisutnosti, istaknuo je Lombardi.

Подели на овим сајтовима

Papin apel za zaštitu braka i obitelji

Benedikt XVI. u Barceloni posvetio crkvu Sv. obitelji – znak Božje prisutnosti

Barcelona, (IKA) – Papa Benedikt XVI. posvetio je danas u Barceloni crkvu Sv. obitelji, glasovito djelo katalonskoga arhitekta Antonija Gaudija, koje nakon 125-godišnje gradnje još uvijek nije u potpunosti završeno. U dvosatnom svečanom misnom slavlju Sveti Otac posvetio je oltar i uzdigao crkvu na rang Manje bazilike, o čemu je dekret pročitao domaći nadbiskup kardinal Lluis Marinez Sistach.

Gaudiju je na izvanredan način uspjelo u ovom gradu stvoriti prostor čarobne ljepote, mjesto vjere i nade koje ljude vodi susretu s Bogom, istaknuo je Papa u propovijedi. Istodobno je u crkvi posvećenoj Sv. obitelji pozvao na djelotvornu zaštitu braka i obitelji. Upravo u doba u kojemu čovjek nastoji živjeti bez Boga, gradnja crkvenog zdanja vidljivi je znak nazočnosti Crkve u svijetu u kojem naviješta Božju poruku mira, slobode i sloge. Gaudi je svojim djelom pokazao da je Bog pravo mjerilo za čovjeka, da tajna istinske izvornosti leži u povratku izvoru koji je Bog. Gaudi je pri gradnji crkve na genijalni način bio nadahnut prirodom, Svetim pismom i liturgijom, povezujući zemaljsku stvarnost i povijest svetosti, istaknuo je Sveti Otac.

Crkva se protivi svakom obliku negiranja ljudskoga života i podupire sve što promiče naravni red ustanove obitelji. Nerazrješiva sveza muškarca i žene temelj je ljudskoga života, samo tamo gdje su ljubav i vjernost izrasta istinska sloboda koja je nastavlja, istaknuo je Papa, upućujući snažni apel za djelotvornu potporu i zaštitu braka, obitelji i života: Crkva stoga traži odgovarajuće gospodarske i socijalne mjere pomoću kojih bi se žena u punini mogla ostvarivati u svome dome i na radnom mjestu, traži da država djelotvorno podupre bračne parove koji žele zasnovati obitelj. Nadalje ustraje na zaštiti djeteta u njegovoj svetosti i nepovredivosti od trenutka začeća.

Подели на овим сајтовима

Papa osudio društveno izopćivanje bolesnih

Barcelona, (IKA) - Na kraju dvodnevnoga posjeta Španjolskoj papa Benedikt XVI. pohodio je 7. studenoga katolički institut koji skrbi za djecu s teškim invaliditetom "Nen Deu" u Barceloni. Osudivši društveno izopćivanje bolesnih i s teškoćama u razvoju, Papa je upozorio da tehnološki i napredak u medicini mora uvijek poštovati život i dostojanstvo čovjeka. Bolesnicima i osobama s fizičkim ili duševnim poteškoćama mora biti uvijek pružena ljubav i pažnja koja će im omogućivati da se u svojoj patnji i konkretnim potrebama osjećaju zaštićeni kao osobe, poručio je Papa.

Nakon ručka i kratke stanke u nadbiskupskoj palači, Benedikt XVI. stigao je oko šest kilometara udaljeni dom "Nen Deu" gdje ga je srdačno dočekala poglavarica družbe s. Maria Rosario, a zatim ga je pozdravilo dvoje djece s invaliditetom, kojima je Papa vidljivo dirnut zahvalio. Ljubav prema bližnjemu, socijalna skrb i solidarnost kao i štovanje Boga središnji su stupovi kršćanskoga života istaknuo je Papa u posjetu toj ustanovi koja već stotinu godina skrbi o djeci. Nakon posvete bazilike Sagrada Familia, pravoga svetišta Božjeg među ljudima, Sveti Otac želio je pokazati da je za istinskoga kršćanina svaki čovjek Božje svetište kojemu se mora pristupati s najvišim poštovanjem i ljubavlju, što se posebno odnosi na one u nevolji i teškoćama. U gospodarski teškim vremenima Crkva svoju solidarnost mora uvišestručiti i time jasno pokazati da je caritas znak prepoznavanja kršćanskoga bivanja, poručio je Papa.

Подели на овим сајтовима

Posjet Španjolskoj Benedikt XVI. završio apelom za kršćansku Europu

Barcelona, (IKA) – Apelom za povratak kršćanskim korijenima Europe papa Benedikt XVI. završio je večeras dvodnevni pohod Španjolskoj. Neka vjera nađe novu snagu na ovom kontinentu, postane izvor nadahnuća, u solidarnosti i službi svima, osobito onima u potrebi, poručio je između ostaloga Sveti Otac u govoru na svečanosti ispraćaja u zračnoj luci Barcelone.

Došao sam kao hodočasnik pomoliti se na grobu sv. Jakova u njegovu svetištu u Santiagu de Composteli, pridružujući se hodočasnicima iz Španjolske, Europe, i cijeloga svijeta koji tu žele ojačati vlastitu vjeru i tražiti pomirenje i mir. Kršćanska je vjera u ovoj zemlji prisutna od samih početaka, duboko ukorijenjena u duhu, običajima, umjetnosti i značaju ljudi. To duhovno bogatstvo treba čuvati i unaprjeđivati. Budućim naraštajima treba posredovati temeljne vrednote koje su neophodne za izgradnju skladne i solidarne budućnosti, poručio je Papa.

Rekavši kako je posjetio baziliku Sv. obitelji i važnu karitativnu crkvenu ustanovu, Papa je istaknuo kako su one u Barceloni dva simbola plodnosti te iste vjere koja označava društvo i koja kroz ljubav prema bližnjemu i Božju ljepotu teži stvaranju društva dostojnog čovjeka. Ljepota, svetost i Božja ljubav omogućuju čovjeku živjeti u svijetu ispunjen nadom, poručio je Benedikt XVI.

Prije odlaska Sveti Otac kratko se susreo s španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom, koji se vratio iz nenajavljenoga posjeta španjolskim trupama u Afganistanu. Susret je održan neposredno prije polijetanja Papina aviona u zračnoj luci Barcelone. Ovih dana opozicija i mediji opetovano su kritizirali premijerovu odsutnost u događanjima i slavljima u tijeku Papina posjeta.

Pri dolasku u zračnu luku Papu su pozdravili kralj Juan Carlos i blessyou Sofia. Kralj je zahvalio Papi na posjetu, ocijenivši da su ta dva dana za Crkvu u Španjolskoj bila ispunjena osjećajima i radošću. Papi je posebno zahvalio za poruke mira, solidarnosti i nade u bolji svijet. Benedikt XVI. zahvalio je kralju i svima koji su omogućili njegovo putovanje te istodobno najavio svoj dolazak sljedeće godine u Madrid, na slavlje Svjetskoga dana mladih.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...