Jump to content

Kamenovan samostan sestara milosrdnica u Banjoj Luci

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kamenovan samostan sestara milosrdnica u Banjoj Luci

Banja Luka, (IKA/KTA) - U noći s 1. na 2. studenoga dva su muškarca pokušala provaliti velika dvorišna vrata samostana sestara milosrdnica u Banjoj Luci kako bi ušla u samostansko dvorište. Kad u tome nisu uspjeli, popeli su se na ogradu i zasuli zgradu samostana krupnim kamenjem. Sestre su odmah pozvale policiju koja je brzo intervenirala te uhitila počinitelje na djelu i privela ih u policijsku postaju. U napadu je nanesena manja materijalna šteta: razbijeno je jedno prozorsko okno i crijep na krovu, oštećen prozor, ulazna vrata i fasada samostana, a sestre pretrpjele velik strah. Saznavši za incident u samostan je odmah ujutro došao pomoćni banjolučki biskup Marko Semren u pratnji vlč. Ante Marića, sastao se s redovnicama i ohrabrio ih.

Подели на овим сајтовима

У Хрватској и Федерацији БиХ се такве ствари православним светињама, свештенству, монаштву и верном народу дешавају свакодневно. А с обзиром да их је полиција ухватила на делу очигледно је реч о локалним пијанцима чији је крајњи животни домет стварати проблеме својој породици и другима. А таквих, јелте, има у сваком народу не само код Срба. Не желим наравно да правдам ничије манифетлуке али чисто сумњам да су се сестре толико уплашиле или да их велечасни треба нешто претерано храбрити. Ја живим у Бања Луци и Хрвати (римокатолици) и друго несрпско становништво се у њој, верујте, немају чега плашити. Дакле, нема системтског саботирања и омаловажавања мањинских народа што овај текст хоће да покаже. Реч је о појединачним и врло ретким инцидентима који заслужују осуду али се не могу корисити за стварање злонамерно инсуиниране и искривљене слике о једном граду, држави или народу. Толико.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

У Хрватској и Федерацији БиХ се такве ствари православним светињама, свештенству, монаштву и верном народу дешавају свакодневно. А с обзиром да их је полиција ухватила на делу очигледно је реч о локалним пијанцима чији је крајњи животни домет стварати проблеме својој породици и другима. А таквих, јелте, има у сваком народу не само код Срба. Не желим наравно да правдам ничије манифетлуке али чисто сумњам да су се сестре толико уплашиле или да их велечасни треба нешто претерано храбрити. Ја живим у Бања Луци и Хрвати (римокатолици) и друго несрпско становништво се у њој, верујте, немају чега плашити. Дакле, нема системтског саботирања и омаловажавања мањинских народа што овај текст хоће да покаже. Реч је о појединачним и врло ретким инцидентима који заслужују осуду али се не могу корисити за стварање злонамерно инсуиниране и искривљене слике о једном граду, држави или народу. Толико.

0442_feel

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Дешавају се такве ствари...то је свукуда тако. Могу и ја дати примјер гдје су 2 Србина у Бијељини у Јулу пребијени од 15-так муслимана..и наравно полиција их није ухапсила (вероватно јер су србске жртве, нико не брани србска права). Или на саборној Цркви у Бијељини су једне ноћи муслимани исписали графит "СДА". Или после утакмице БИХ-Србија 2005 год, ломљени су србски споменици у једном месту 10-так км од Бијељине (Јања)...Значи већински народ чак претрпи терор мањине, па што је онда чудно вама ако понекад србска каменица полети на мањинске објекте?

Наравно да то не оправдавам, али ајмо сагледати и узроке а не само последице.

А да не говорим какви су услови за Србе у Книну, Далмацији, Дубровнику...Срби живе у концентрационим логорима.

Али наравно, увјек је Србин крив... :cmizdrenje:

Да смо ми Срби тако "толерантни" као Хрвати, ми би вас протјерали онда давних дана...дакле будите захвални што имате минимум иста права у РС као и ми Срби. Вашу католичку цркву у Бијељини за време рата нико није ни пипно, остала је иста до данас.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Kad su kamenovali našu crkvu u Smederevu, mislim da je to bilo peti ili šesti put, sad se više ne sećam, policajac koji se tu zatekao u civilu počne da se guša sa trojicom "kamenjara". Jednog je uspeo da zadrži dok nije stigla patrola a ova druga dvojica pobegnu.

Sutra su došli roditelji od toga što je uhvaćen, i ljudi se izvinjavali govoreći da ga oni nisu tako vaspitavali i da ih je sramota da njihov sin lupa tuđe svetinje.

Na sudu pošto je on bio maloletan ova druga dvojica svale svu krivicu na njega. Posle konsultacije velečasni i ja donesemo odluku da nećemo podnositi nikakve tužbe niti se žaliti na odluke suda uz uslov da nam plate počinjenu štetu.

Do danas nam nisu platili a u međuvremenu su nas lupali još par puta.

Posle prvog lupanja opština Smederevo nam platila jer nisu mogli da otkriju napadače.

Jako je ružan taj osećaj kad vas zaspu kamenjem ili ispišu skaradne grafite, polupaju kola, nama se to dešavalo redovno i onda je policija u Smederevu odlučila da postavi "stražu" ispred crkve. I kad smo bili uvereni da je sad bezbedno pored policije su nas napali i polupali nam vredne vitraže.

Ili zamislite situaciju, slavimo Uskrs, istog dana i mi i pravoslavni, i po običaju unosimo upaljenu sveću u crkvu, samo što smo ušli, kamenčine po oknima. Dostojanstveno smo završili ritual, šta čovek da pomisli o tom ili tima što na Uskrs nas kamenuju.

Ima primera i lepih ovo je ipak nešto što se dešava ali dešava se svuda.

Ali ima i smešnih za mene događaja. Recimo stigne nam neki kamion pomoći u hrani, i pošto nas nema mnogo rešimo da podelimo to sirotinji. Ja upozorim velečasnog da ne sme nikoga u dvorište da pušta nego da se pomoć deli ispred crkve. Bili su radovi u toku i nisam hteo niko da ulazi u dvorište.

Ali moj velečasni pustio sirotinju u dvorište podelio im pakete i otišli oni. Posle petnest minuta zovu me da dođem hitno u crkvu, ja dođem a radnici mi pokazuju da nema ni jednog motora na tri mešalice, u tom momentu velečasni glasno se upita : "a gde su moje stvari sa žice, što su se sušile"?

Bilo im uzgredno pa ponela sirotinja pored paketa, šta da se radi.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Сестре милосрднице у Бања Луци слободно се крећу градом и оваквих инцидената досад није било.

Ред би био навесзи и имена и годишта ухапшених да се зна о коме се ради,

јер је највјероватније у питању хулиганизам већином малољетних навијача фк Борац,

а не некакав револт наших суграђана према католичким вјерницима.

Подели на овим сајтовима

Сестре милосрднице у Бања Луци слободно се крећу градом и оваквих инцидената досад није било.

јер је највјероватније у питању хулиганизам већином малољетних навијача фк Борац,

Све је то ок, али молим те мало више поштовања према Лешинарима (навијачи Борца) да покажеш. Најбољи су навијачи у РС, стварно екстра навијачка група. Као и свукуда, има и код њих појединаца "лоших"...али као и сви србски навијачи, сјајни су. Дакле мало више поштовања према Лешинарима.

Подели на овим сајтовима

Дело простака којих, нажалост, има у сваком народу. Срећом, дегенеративна мањина.

Добро то јесте мањина у том случају...али шта ћемо са џамијом Ферхадијом???Ту је велики број србске омладине из БЛ устао против обнављања џамије...дал су они сви дегенеративна мањина?

Наравно треба увјек погледати узроке а не само последице.

Подели на овим сајтовима

Можда би најбоље било да се казни ФК Борац  јер су то његови навијачи 0409_feel

Подели на овим сајтовима

• Гости

Можда би било најбоље да искулирате мало обојица.

Дегенерик је свако ко напада слабијег од себе,

а поготово онај ко мисли да се дивљаштвом и насиљем нешто постиже.

Подели на овим сајтовима

А важи ли то за оне који нападају јачег од себе (када мањине нападају већинско становништво)?А шта је најгоре, полиције нема када треба да заштити православне вјерске објекте...зато морамо сами да се бранимо на улици, да једни другима чувамо леђа од разних криминалаца.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Отвори нову тему па пиши.

Овде се конкретно говори о глупанима који су гађали камењем женски самостан,

на територији Републике Српске, дакле образ је у питању да се ти међеди пронађу

и адекватно казне и приде да се сазна да ли им је то пало на памет под утицајем алкохола

или евентуално да су имали неког "гуруа" који такође заслужује санкционисање.

Дакле, ако немаш рећи ништа о овом конкретном случају, отвори нову тему, не спамуј.

Подели на овим сајтовима

Ne pokusavam ja nikoga opravadati kao pojedinca i svako normalan bi osudio ovakav postupak ali zasto sada odjednom kriviti navijace ili je takva situacija na Balkanu da su uvijek navijaci krivi za sve  89898989898989

Подели на овим сајтовима

Nepostojanje jakih i strogih zakona kojim će se adekvatno sankcionisati svaki napad kako na nečiju bogomolju tako i na neko vjersko lice, su uzrok takvih pojava.

Takvi zakoni ne trebaju normalnim ljudima jer oni to nikada ne bi uradili.Onaj kome je njegova svetinja mila tuđu neće narušiti jer zna i shvata bol povrijeđenog.

Ovakvim zakonima trebaju da se sankcionišu bolesnici kojih ima u svakom narodu.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...