Јаков. Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Да ли постоји у СПЦ неки свештеник да је ром? Из мени непознатог разлога неки су "нападали" владику Атанасија да је ром, што је он демантовао. На неком форумуском чланку (могуће да није овде) сам прочитао да је онај фамозни свештеник што држи манастир Привина Глава (који је по многима на саблазан) ром. Сад да ли је то тачно не знам. А мислим да се помињало и да је онај свештеник Перовановић што је држао центар за наркомане Црна Река, исто ром. Пре 15-так година владика Иринеј је у Новом Саду држао први пут литургију на ромском језику, а популарни певач Мухарем Сербезовски је превео чини ми се део Библије на ромски. Било би лепо да се о припадницима ромске мањине прича и када су неке лепе ствари у питању, као што је учешће у црквеном животу, а не само да се помињу по негативном (као што се ови свештеници помињу - уколико су заиста роми). Код нас у цркви нема рома сем оних што просе организовано испред цркве. Да ли код вас у цркви има неки ром? Роми прелазе доста у Јеховистичку цркву, али мислим да смо о томе разговарали раније. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 U Šumadiji svi "šumadijski romi" su pravoslavci. Većina ih slavi sv.Georgija. U Bjelovaru svi su bili pravoslavci, a onda je pobedio HDZ i preko noći se zavijorila hadezeovska zaastava nad ciganmalom a romi postali katolici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Мој пријатељ, чтец Зоран, који је Ром будући је свештеник ако Бог да! http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 2, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Дај Боже. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 znam ja dva svestenika koji su romi. Obojica sluze u Backoj .A znam i par bogoslova . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 znam ja dva svestenika koji su romi. Obojica sluze u Backoj .A znam i par bogoslova . Добро дошо/ла Бобо ! Потврђујем ово што је написамо. Мој школски друг је ром из Мошорина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Да ли постоји у СПЦ неки свештеник да је ром? Из мени непознатог разлога неки су "нападали" владику Атанасија да је ром, што је он демантовао. На неком форумуском чланку (могуће да није овде) сам прочитао да је онај фамозни свештеник што држи манастир Привина Глава (који је по многима на саблазан) ром. Сад да ли је то тачно не знам. А мислим да се помињало и да је онај свештеник Перовановић што је држао центар за наркомане Црна Река, исто ром. Пре 15-так година владика Иринеј је у Новом Саду држао први пут литургију на ромском језику, а популарни певач Мухарем Сербезовски је превео чини ми се део Библије на ромски. Било би лепо да се о припадницима ромске мањине прича и када су неке лепе ствари у питању, као што је учешће у црквеном животу, а не само да се помињу по негативном (као што се ови свештеници помињу - уколико су заиста роми). Код нас у цркви нема рома сем оних што просе организовано испред цркве. Да ли код вас у цркви има неки ром? Роми прелазе доста у Јеховистичку цркву, али мислим да смо о томе разговарали раније. o.Branislav Peranovic nije Rom. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука