Љубичица Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Одлично, одлично, одлично! Има и књижица (http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/JednomZaCeoZivot/JednomZaCeoZivot.htm). Ова емисија је много утицала на моје размишљање. Стварно ова емисија је обавезна за сваког православног човјека, нарочито за младе људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Љубичица Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Овдје је питање приоритета. Проблем наше омладине је што се не жени!!! Ево ја имам 20 година, студирам, не планирам да се женим ни за 5 година. Док моји преци су у 20-тој години имали већ брат брату двоје дјеце!!! Нашим прецима није било тешко да сачувају невиност пре брака јер су се женили млади. Ја да не студирам оженио би се сутра, само да сам на својим ногама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Drugacije je vreme,pa se i taj 'problem' nametnuo...nekada ga nije bilo.I momci i devojke su drugaciji...skola,studije,puno poznanstava,prijateljstva,simpatija...puno iskusenja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 "Zaljubljenost je teska opsednutost demonima." "Ako se budes druzio sa devojkama pocece sise da ti rastu i demoni da te opsedaju." Miroljub Petrovic Just for the record. 319.gif 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 јел зна неко разлику између девичанства и девствености? Mislim da je razlika u polu.није. јел зна неко разлику између девичанства и девствености?Valjda je devičanstvo očuvana čistota tela , a devstvenost i tela i duše, tj. devstvena je osoba koja ne samo da telom nikad nije zgrešila, nego nikad nije imala ni grešne misli . Mislim da sam tako nešto negde pročitao.девичанство јесте да никад неко није општио са супротним полом.девственост је уздржавање од телесних задовољстава. то значи да су сви они који се уздржавају (и кају) девственици, не само монаси који живе у безбрачности. брак не одриче девственост иначе би монаштво било једино пут спасења а брак пада, а није јер су оба потпуно равноправно благодатна за спасење. елем, видим да ме цитирају за манихејство, па да разрешимо и шта је то. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7904.msg214809.html#msg214809 Манихејске заблуде И, на крају, страшно је што је међу неким монасима и парохијанима почело да цвета манихејство 2. Та манихејска заблуда је можда и неприметна за непажљиво око, али је распрострањеност манихејске јереси достигло претеће размере. Често смо слушали како у манастирским гостионицама тако и од парохијана овакве речи: У наше време не треба се женити, јер су последња времена. (Упореди: “Ако ко куди брак и гнуша се жене верне и благочестиве, која са својим мужем живи, ако је куди и вели да она не може у Царство ући: да буде под клетвом". 1. правило Гангрског сабора, такође види 51. правило св. апостола). - Данас је немогуће спасити се у породици, зато мужа (жену) треба напустити и отићи у манастир. (Упореди: 14. правило Гангрског сабора). Приметимо, узгред, да су многи који стално живе у манастирским гостионицама управо тако и поступили. Срце се стегне када видиш њихову несрећну децу, необразовану, заборављену, - често у буквалном смислу прљаву. Такав безобразлук према канонима (15. правило Гангрског сабора) навлачи анатему на главу oваквих “богомољаца”. Јадан семинариста Н. Оженио се, значи, не може се спасити. Сви ожењени свештеници су - пушачи и пијанице. (Уп.: 9. правило Гангрског сабора). - Од ожењеног свештеника не треба тражити благослов, не треба се код њега исповедати. (Уп.: 4. правило Гангрског сабора). - Баћушка, благословите да живим с мужем као сестра са братом. - Девојчице не треба да се играју с луткама, грех је да замишљају себе као будуће мајке. - Да не једеш месо јер је скверно. Ко једе месо, постаје звер. (Rазговор између старије и млађе парохијанке. Уп. 2. правило Гангрског сабора). - Туци дете, не жали. Јер кад га бијеш, из њега излазе беси који увек живе у плоти. (јерес месалијанска 3, осуђена на 3 Васељенском Сабору). - У вину и вотки су демони. (Уп. 51. и 53. правило св. апостола). клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Одлично, одлично, одлично! Има и књижица (http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/JednomZaCeoZivot/JednomZaCeoZivot.htm). 319.gif Ова емисија је много утицала на моје размишљање. Стварно ова емисија је обавезна за сваког православног човјека, нарочито за младе људе. чудна је та књига, ја сам застао у првој глави на самом почетку: Ступити у брак из љубави - није могуће!а на крају те прве главе сам потпуно изгубио интересовање: Љубав је јединство двоје људи, које се рађа у браку и гаји у току 10-15 година заједничког живота. и даље ми је било бесмислено да читам клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 A što imate već 27 stranica raspravljati o ovoj temi?! (Priznajm da nisam čitao... ) Odgovor je vrlo jasan: 319.gif "Чули сте како је казано старима: Не чини прељубу. А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме. А ако те око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тијело твоје да буде бачено у пакао." (Mt 8,27-29) Dakle, ništa izvan braka: ni "prije", ni "poslije", ni "sa strane"... 319.gif 319.gif citat nije dobar 27 A ljudi čudiše se govoreći: Ko je Ovaj da Ga slušaju i vetrovi i more? 28 A kad dođe na one strane u zemlju gergesinsku, sretoše Ga dva besna, koji izlaze iz grobova, tako zla da ne mogaše niko proći putem onim. Mk. 5:1 29 I gle, povikaše: Šta je Tebi do nas, Isuse, Sine Božji? Zar si došao amo pre vremena da mučiš nas? treba da bude 5.glava po Mateju 27-29 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Па истинску љубав не можеш ни имати према дјевојци као што имаш љубав рецимо 5 година након брака према жени. Има разлика у љубави и заљубљености...прочитај књигу или погледај филм, исти је аутор. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 otkud znaš... jesi se ženio i bio 5 god u braku Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Љубичица Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Е, мени се баш свиђају обје дефиниције. bleh Ако имаш бољи опис, јави...можда се "прешалтам" на твој начин размишљања. bendoff Одлично, одлично, одлично! klapklap Има и књижица (http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/JednomZaCeoZivot/JednomZaCeoZivot.htm). dada Ова емисија је много утицала на моје размишљање. Стварно ова емисија је обавезна за сваког православног човјека, нарочито за младе људе. чудна је та књига, ја сам застао у првој глави на самом почетку: Ступити у брак из љубави - није могуће!а на крају те прве главе сам потпуно изгубио интересовање: Љубав је јединство двоје људи, које се рађа у браку и гаји у току 10-15 година заједничког живота. и даље ми је било бесмислено да читам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Па истинску љубав не можеш ни имати према дјевојци као што имаш љубав рецимо 5 година након брака према жени. Има разлика у љубави и заљубљености...прочитај књигу или погледај филм, исти је аутор. ма дај молим те. 4chsmu1прво, колика ти је била најдужа веза у којој си био са твојих 20 година? друго, како знаш како се човек осећа после живота од 5 година са неким? треће, сапуница од заљубљености пукне оног тренутка кад се мимоиђете у мишљењу и постане проблем који се решава. па то се сваком нормалном деси после 3 месеца везе, а не после 15 година брака, аман. четврто, чим престане заљубљеност наступа или љубав или прекид везе, тако да ту нема пуно размишљања. једино ако страст остане, ал то се зове спортски секс, а не брак или љубав. пето, кад деца дођу на свет, то је сасвим друга призма догађаја. шесто, без заљубљености нема љубави јер нисмо Бог па безусловно волимо - ал смо зато способни напредовати обожењем. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Истинска љубав је рецимо када су жена и муж неколко година у браку, и сада муж оде у затвор неколко година. А жена осјећа и даље његово присуство крај њега. А то се зове када двоје буду једвно. Рекао сам ти Медо, погледај филм или прочитај књигу, схватићеш неке ствари 4chsmu1 Када погледаш филм, знаћеш такође што је добро да останемо невини до брака. Наравно не говорим ово из искуства, али много сам тога научио из тог филма гдје отац Илија мудро збори. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Наравно не говорим ово из искуства čisto da se zna... dada kad se budeš oženio,dobio prvo dete pa onda drugo a žena ti ne radi pa si joj ti ventil za sve jer je uglavnom u kući al ti sve to trpiš jer znaš da ste vi jedno telo, tad mi se javi ... možemo nastaviti razgovor 4chsmu1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Истинска љубав је рецимо када су жена и муж неколко година у браку, и сада муж оде у затвор неколко година. А жена осјећа и даље његово присуство крај њега. А то се зове када двоје буду једвно. Рекао сам ти Медо, погледај филм или прочитај књигу, схватићеш неке ствари 4chsmu1 Када погледаш филм, знаћеш такође што је добро да останемо невини до брака. Наравно не говорим ово из искуства, али много сам тога научио из тог филма гдје отац Илија мудро збори. кад будеш проживео пар година са неким, онда можемо да причамо о тој фамозној истинској љубави. док не окусиш нећеш знати, а све остало је илузија која се гаји. а веруј ми на реч, сви смо склони дебелим илузијама, а поготово о супротном полу и љубави.не гледа ми се, не губи ми се време са промашеним постулатом. ако он хоће тако да живи, нек живи, а то никако не сме бити универзално правило за све јер га је немогуће применити на све. и молим те ми реци, где сам ја то и словом оповргао да је добро бити невин пре брака? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 link=topic=2029.msg320299#msg320299 date=1292166173] Наравно не говорим ово из искуства čisto da se zna... 0110_hahaha a žena ti ne radi pa si joj ti ventil za sve jer je uglavnom u kući al ti sve to trpiš 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука