Jump to content

Служење лаика у области свештенодејства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Brate Nešo,ovo je tvoje lično laičko  mišljenje ,ono nema težinu jednog teološkog naučnog mišljenja!

Наравно да износим само своје лично мишљење као верник...
Nemam ništa protiv,ali vladika Atanasije Jevtić je kao jedan od najpriznatijih pravoslavnih teolog u svetu svoje mišljenje ,odnosno veoma ozbiljan naučni rad,izneo na dve hiljade stranica!

Svako ko se ne slaže sa tim naučnim radom ima pravo i da ga pobija!

Tako stvari i treba da se odvijaju a ne da se kao protiv argumenti navode papizam i globalizam!

Mnogo je lakše tako diskreditovati nekog ,nego se ozbiljno posvetiti naučnom radu!

Подели на овим сајтовима

Нешо, има доста истине у томе што ти говориш, али опет мислим да ствари гледаш једнострано. Ја под литургијском обновом подразумевам и евагелизацију и катихезацију. Да ли свештеници на томе раде- ја мислим да раде углавном сви. Конкретно ја радим колико знам и умем. И ово је један од начина евангелизације и катихезације и давање доприноса литургијској обнови.

Шта би Ти конкретно очекивао од обнове литургијског живота? У нашој епархији (шумадијској) она је свакако дала велике плодове, али они који је нису разумели су постали њени противници, нажалост. Мислим да свима нама недостаје смирења и послушности, најпре мени.

Да ли имаш неки конретан предлог побољшања литургисјог и верског живота и можеш ли да изнесеш неки конкретан пример тога? Није довољно само критиковати а сам ништа не чинити. То је лицемерно (наравно, то не кажем Теби, него уопштено).

Ствари посматрам из свог угла као верник који је годинама литургијски присутан у Цркви.

У мојој епархији се пре пар година почело увелико говорити о евхаристијској обнови коју је покренуо надлежни епископ и почело се са одређеним изменама у литургијској пракси што је довело до најблаже речено поделе међу верницима.Та подела је и данас евидентна а рекао бих и да је очигледнија него пре три,четири године.

Како ту поделу превазићи ?

Лепо сте рекли да се сви морамо учити смирењу и послушности Цркви,од обичног верника до епископа.

Ми морамо да мењамо првенствено себе а не само литургијску форму.

Што се тиче катихезације,моје мишљење је да треба учити од '' проверених '' опитних теолога а не кабинетских филозофа !

И наравно лични живот, јер својим примером и у Цркви и у свакодневном ван литургијском животу можемо највише помоћи својим ближњима да крену путем спасења што и јесте циљ нас православних хришћана.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...