Јаков. Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Питање за наше форумске муслимане 1. Ко је хришћанин за вас? 2. Да ли би ако имате ђеце, своје ђете оженили-удали хришћанином (православним), уколико је таква његова-њена воља? 3. Да ли разликујете хришћане (православне, римокатолике, протестанте) или су они за вас у принципу исти? (коментар: ми - хришћани православни углавном не правимо разлику између сунита и шита или осталих подгрупа, мада су разлике не толико мале) 4. Да ли би дозволили да се на територији где је ислам доминантан, проповеда хришћанска вера у смислу мисионарења. Слично као што по православном свету рецимо мисионаре протестантске хришћанске заједнице. Значи да нема неке битније хришћанске заједнице у некој исламској земљи. Ова питања сматрам врло битним за муслиманско-хришћански дијалог. Једно је веровање у Ћитаб а друго суживот и дијалог. Сва ова питања која сам поставио могао бих да преокренем и да њих одговарају хришћани, само да уместо хришћанин (православац) како се налази у питањима, упишем муслиман. Да не би испало да је ово нека провокација, што свакако није, ја ћу вам рећи своје мишљење то јест одговоре на ова питања само у супротном смеру, као да су питања постављена хришћанину. 1. Брат, пријатељ, комшија. Мада може бити и непријатељ. Исто то мислим и за хришћане. 2. Слободна воља је тековина од Бога. Без ње не би били верници. Да. Наравно. 3. Већ сам одговорио у питању, мада је суштина да ја разликујем, али ради се већ о образованости а не генералисању каквом смо углавном склони. 4. С обзиром да Србија није клерикална држава него секуларна...да. Лични су ми ставови можда другачији, али принцип је принцип. Да. Уосталом ко сада па може и да спречи неку верску пропаганду у време мултимедије и масовних комуникација. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Питање за наше форумске муслимане 1. Ко је хришћанин за вас? Hrišćanin je svako onaj ko za sebe kažeda je hrišćanin. Sa pravim hrišćaninom mogu biti prijatelj a sa folerom od hrišćaninan mogu imati samo probleme. 2. Да ли би ако имате ђеце, своје ђете оженили-удали хришћанином (православним), уколико је таква његова-њена воља? Muslimanki je zabranjeno da se uda osim za muslimana a muslimanu je dozvoljeno da oženi ili muslimanki ili jevrejku ili hrišćanku.Ja lično zagovaram brak muslimana među sobom , i hrišćana među sobom.3. Да ли разликујете хришћане (православне, римокатолике, протестанте) или су они за вас у принципу исти? (коментар: ми - хришћани православни углавном не правимо разлику између сунита и шита или осталих подгрупа, мада су разлике не толико мале) To su unutar hrišćanska pitanja ali je dobro znati razlike među vama da bi čovjek mogao imati ispravno znanje i ispravan stav o svakome 4. Да ли би дозволили да се на територији где је ислам доминантан, проповеда хришћанска вера у смислу мисионарења. Слично као што по православном свету рецимо мисионаре протестантске хришћанске заједнице. Значи да нема неке битније хришћанске заједнице у некој исламској земљи. Dozvolio ili ne vaši misionari obilaze muslimanske zemlje poput lešinara i nude im istinu često u zamjenu za komad hljeba.Ова питања сматрам врло битним за муслиманско-хришћански дијалог. Једно је веровање у Ћитаб а друго суживот и дијалог. Dijalog i suživot je jedno a misionarenje je drugo.Suživot i dijalog valjda ide s ciljem upoznavanja i uvažavanja a misionarenje ide s ciljem ne suživota nego pokrštavanja nekako mi to nije isto. Сва ова питања која сам поставио могао бих да преокренем и да њих одговарају хришћани, само да уместо хришћанин (православац) како се налази у питањима, упишем муслиман. Да не би испало да је ово нека провокација, што свакако није, ја ћу вам рећи своје мишљење то јест одговоре на ова питања само у супротном смеру, као да су питања постављена хришћанину. 1. Брат, пријатељ, комшија. Мада може бити и непријатељ. Исто то мислим и за хришћане. 2. Слободна воља је тековина од Бога. Без ње не би били верници. Да. Наравно. 3. Већ сам одговорио у питању, мада је суштина да ја разликујем, али ради се већ о образованости а не генералисању каквом смо углавном склони. 4. С обзиром да Србија није клерикална држава него секуларна...да. Лични су ми ставови можда другачији, али принцип је принцип. Да. Уосталом ко сада па може и да спречи неку верску пропаганду у време мултимедије и масовних комуникација. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука