Jump to content

О благослову и псеудо-благослову...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ову тематику сам покренуо инспирисан неким људима који су одбијали помоћи другим људима изговором да немају "благослов".

Има нечег злурадог у томе. Нечег безлично-надничарског у смислу погађања цене са Богом (трговачки односи "ја теби - ти мени"). Као да се јавила институција "благослова", који је готово добио "ипостасни" карактер. Радити нешто без њега добија "канонски или догматски облик" - а ту јесте почетак патологије. Као да је он неки "комадант", или универзално мерило истине, и као да свако ко нема благослов аутоматски постаје јеретик или богохулник.

Како бисмо могли дефинисати "благослов"? Догматским речником, имао би значење "предавања освећења". Међутим, пошто освећења нема изван Црквеног простора, проблематика благослова се не може поставити изван еклисиолошких оквира.

Како бисмо онда могли разумети појаву благослова изван богослужења? Да ли је оно базирано искључиво на монашким обрасцима где се доводи у везу са послушношћу духовнику? Из таквог угла, мало ми је нелогично повезивати послушност са освећењем (нпр. једно је послушност епископу на Литургији а друго непослушност епископу ако он као човек у нечему греши изван Литургије).

Подели на овим сајтовима

Ova perspektiva se može primeniti na mnogobrojne sociološke situacije sa kojima se susrećemo  89898989898989 da li je izgovor neimanja blagoslova ustvari ne preuzimanje odgovornosti  мајкл

Подели на овим сајтовима

мајкл Nikola udara in medias res kao i uvek. Samo da dodam, najveci problem je sto oni "blagoslov"

uzimaju kao odrednicu prema prirodi duhovnika. To jest ako izgleda blagocestivo. Ma sta to znacilo.

Cak i ako direktno rusi i poziva na napustanje lirugije kao projave carstva on ce imate poklonike jer

eto molim lepo izgleda smireno. I gurui u indiju su smireni pa ih ipak ne slusamo. :)

Подели на овим сајтовима

Džaba mi Aquilio, poznavaoci kanonskog prava se ne oglašavaju...umeju da kritikuju crkveno-socijalne nemire i da čitaju Oce ali ne umeju da izvrše sintezu kada ih čovek nešto pita...

:cheesy: 

Smooth Criminal - Michael Jackson

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Jesam li ja na ovu temu odgovorio na verujem ili je moj komentar nestao?  greengrin

P.S. Preko Smooth Criminal sam postao MJ-fan  greengrin

На форуму верујем си писао а овде ћеш морати да просветлиш читаоце јер овде ниси писао.dada

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

kaži mi za šta imaš blagoslov i reći ću ti da li si pseudo.... homo ili hetero...

šalu na stranu,pre par godina sam se nešto obreo u pošti i vidim ja jedna masivna radnica,aršin duga tri široka na ruci ima zanimljivu,fensi brojanicu.... pošaljem ja pismo i pitam je,onako usput... lepa vam je brojanica... odakle vam...

a ona kao iz topa- nemam blagoslov da kažem...

ja se tu razočaram,odem kući i pretučem usput par klinaca koje sam sreo,čisto da se smirim...jednom sam udario onako i sekiricu u vrat

pa se onda vratim u poštu i kažem joj-je li... imate li blagoslov da radite u pošti...a da dišete... a da koristite trolojni perfeks... a da me gledate kroz staklo...da li imate blagoslov da ljude gledate kroz staklo....

i odem kući...

nakon toga sam se jedno 2 nedelje osećao super jer sam i ja učinio nešto bez blagoslova a nije mi se desilo ništa loše.... tu je sve počelo.... ostalo je legenda... ili možda apokrif...  0110_hahaha

p.s. inače sam čuo za slučaj da je neko telefonom tražio blagoslov za veliku nuždu,Bože me prosti... manastir blizu Niša..... neću ni da zamišljam

Oče, ako blagosloviš.... ne mogu više da izdržim...

I tu se pravi duhovnik pokazuje a pokazuje se i guru....

prvi ne bi dao blagoslov...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...