Jump to content

čitajte sa nama jednu dobru knjigu o islamu od velikog učenjaka Muhammeda Gazali

Оцени ову тему

Препоручена порука

Čitanje za danas:

UVOD

Volio bih da upoznam sve one koji ne poznaju islam, ili ga poznaju samo površno, sa prvom istinom o ovoj vjeri, a to je prirodnost islama. Njegova različita učenja, o svim životnim pojedinostima glas su zdrave naravi i ispravnog mišljenja, a njegova usmjeravanja, prožeta kroz njegove osnove, odušak su za ono čemu teže duše i u čemu nalaze smiraj. Već dugo vremena obuzet sam idejom da objasnim sličnost između zapostavljene islamske tradicije i između dostignuća do kojih su došli slobodni mislioci u većini duhovnih, društvenih i političkih oblasti. Pronašao sam mnogo sličnosti koje ukazuju na podudarnost između životnog iskustva i nebeske objave. Kao što se slažu odgovori dva čovjeka kada im se postavi isto pitanje, tako se slažu logika ispravne ljudske prirode, dok traži put ka dobru, sa logikom ajeta s neba, a oni upućuju sve ljude pravom putu. Možda se i moje poštovanje vjere i moje ustrajavanje u njoj temelji na onome što sam lično osjetio u njegovoj skladnosti sa izvornom prirodom, pa kada ne bi bilo vjere od strane onoga koji zna viđeno i neviđeno, niti ja niti bilo ko drugi ne bi mogao izmisliti nešto bolje za uspostavljanje veza sa Bogom i ljudima. Ti možeš da sumnjaš u ovu tvrdnju i da je smatraš ekstremizmom krutog čovjeka, ali ja imam pravo da pred tebe postavim različite usporedbe, da ih pogledaš i da nakon toga prosudiš onako kako ti želiš.7

Izraz "ljudska priroda" ima široko značenje. Ponekad se moj i tvoj sud razlikuju o jednoj te istoj stvari do te mjere da ćeš ti nešto hvaliti, a ja to isto kuditi. Pa da li postoji nešto što će spriječiti ovu kontradiktornost? Odgovor leži u činjenici da pod riječju "ljudska priroda" podrazumijevamo samo zdravu ljudsku prirodu. Uzmi za primjer novorođenče... Prirodno je da se rodi tjelesno i psihički prirodno zdravo pa ako se dogodi da se iz nekog razloga rodi sa mahanama, onda je to neprirodno. Isto to pravilo vrijedi i za biljni svijet. Prirodno je da plodovi budu zdravi od nedostataka koje prouzrokuju razni insekti. Svako izobličavanje koje narušava prirodu i njenu ljepotu je nepravilno i ono mora da se odstrani. Ljudska zajednica mora da se kreće u ovom smjeru, pa oni koji posjeduju psihičke i fizičke sposobnosti, umjeren temperament, izgrađen karakter jesu oni od kojih se sluša i uzima nešto. A što se tiče bolesnih, onih koji su odstupili od pravog puta, onih koji su neispravnog razmišljanja i onih koji svoje strasti ne kontrolišu, oni su poput pokvarenih plodova u biljnom ili deformisanog mladunčeta u životinjskom svijetu i njih ne možemo uzeti za primjer zdrave prirode. Ne smijemo se složiti s njihovim mišljenjem pa makar to oni smatrali glasom ili zovom zdrave ljudske prirode. Zaista Poslanik islama kada kaže čovjeku koji ga je pitao o dobročinstvu: "Priupitaj svoje srce!", nije ponudio ovaj odgovor zločincu koji prolijeva krv i krši tuđe pravo, a mnogo je onih čija savjest prihvata činjenje velikih grijeha. On je ponudio ovaj plemeniti odgovor čovjeku zdrave prirode koji voli dobro, pa ga je Poslanik oslobodio tegobe stalnog zapitkivanja i traženja odgovora i vratio ga svome srcu kad god mu stvari postanu manje jasne. Ovaj čovjek i slični njemu, od velikodušnih, su mjerilo stvari i putokazi koji usmjeravaju.8

Zaista je život bez takvih ljudi besmislen, umjesto da se bilježi i piše o ovakvim ljudima, svijet je pisao o političarima i vođama koji su prolijevali krv i tlačili narod. Ako smo pojasnili ulogu zdrave ljudske prirode u spoznaji istine, neophodno je da ukažemo i na ovu stvar, a to je da brojni tekstovi objave neće koristiti čovjeku ukoliko je njegova priroda bolesna.Koju vrijednost ima dvogled koji sve približava i uveličava ako je u rukama slijepog čovjeka?! Zaista gubitak zdravog rasuđivanja jeste zastor koji skriva razumjevanje istine a samim tim i njeno prenošenje. Riješenje za navedeni problem je da svi oni koji imaju zdravu prirodu odlučno izvrše svoju obavezu, jer se u tome kriju dvije velike koristi. Prva od njih je da se okoriste ti plemeniti ljudi onim što je Allah dž.š. propisao svojim robovima, jer razum ma koliko se uzdigao uvijek će trebati Objavu, kao što je oštroumnost u potrebi za raznim metodama spoznaje. Druga od njih je da se vjerske istine okoriste onim ko ih lijepo razumijeva i izlaže, bez umanjivanja njihove vrijednosti, jer razumijevanje vjere je mudrost koja se ne da je svakom čovjeku, pa neka to čine oni koji za to posjeduju sposobnost. Lijepo razumijevanje vjerskih istina, koje smo naveli, mora da prati iskren rad u skladu s njima, jer riješiti probleme ljudi i njihove uzroke nije u stanju niko drugi, osim onog ko je u stanju da riješi svoje lične probleme tim vjerskim istinama, koje i drugima preporučuje.

Možda ćeš se suprostaviti ovome i reći: "Možda nosilac fikha (razumijevanja) nije i fakih... možda će nosilac fikha prenijeti to na nekog ko je znaniji od njega!" A ja kažem, zaista ima na ovom svijetu onih koji nose lijekove i njima druge liječe a sami se njima ne okoriste. S tim da, izuzeci od pravila ne opravdavaju postojanje neznalica koji prenose znanje i bestidnih koji prenose uputu. O ovakvima Kur'an govori u slijedećem ajetu: "Oni kojima je naređeno da prema 9

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...