Jump to content

3Д телевизија у свакој кући

Оцени ову тему

ристМико

Препоручена порука

3Д телевизија у свакој кући

Постављена слика

15.10.2010, 21:20

© Flickr.com/isma.mov - moosaic.com/cc-by-nc-sa 3.0

У Русији започиње емитовање први сателтиски ТВ канал у формату 3Д. У Европи пре Руса тродимензионални канал покренут је само у Великој Британији. Тродимензионална телевизија постаје опште доступна. Једини проблем је висока цена домаће 3Д опреме. Али иноватори су уверени: ера тродимензионалне телевизије је већ наступила.

Телевизијски формат 3Д стручњаци су већ назвали научно-техничком револуцијом. Слични епитети су се чули када је дошао звук у неми филм или када се појавила телевизија у боји. Између осталог, сам механизам тродимензионалне слике се користи одавно у биоскопима. Без наочара слика на екрану се чини размазаном, као да се удваја, али уз помоћ сочива она добија обим и дубину. Исти ефекат се користи и у новом форамту дигиталне телевизије. Само су наочаре електронске. Ако се погледа, види се како синхроно сијају отвори плазмених сочива, објашњава Петар Лекарев, представник телевизијске компаниеј НТВ-Плус.

Једноставно слика - један кадар - дели се на два кадра. У левом делу иде слика за лево око, а у десном за десно око. И активне наочаре раде брзином од 200 херца и наизменице затварају час леви, час десни део. Тако када се код нас одвија дешифровање на телевизору, прво иде кадар левог, а онда кадар за десно око. А мозак већ прихвата ове слике као јединствену целину. Тако добијамо јединствену тродимензионалну слику.

Ипак како би гледали нови канал, претплатници ће морати да одреше кесу. Обични телевизори не одговарају, за нову технологију потребан је снажан пријемник са повећаном фреквенцијом слике и могућношћу прикључивања опреме за управљање 3Д наочарима. Осим тога, биће потребан и специјални рисивер за дешифровање видеосигнала. Телевизијске компаније такође морају са потроше средства за нову опрему. На рпимер, мораће да забораве на старе телевизијске камере са много објектива. У 3Д режиму може да се снима само „двооким" камерама. Оне раде исто као што човек види. Тачније перципирају објекат помоћу два објектива истовремено, али под разним углом. Одатле се и појављује визуални стереоскопски ефекат. Између осталог, технички проблеми нису главни. Телевизијски радници ломе главу над тим где да узму емисије снимљене у тродимензионалом формату. За сада их је мало, каже Петар Лекарев:

Планирамо да убудуће правимо своје програме у 3Д. Такође ћемо снимати спортске догађаје у тродимензионалном формату. У датој фази могу да кажем да постоји велики број већ готовог садржаја, али постоји известан број филмова, музичких спотова и неки спортски догађаји, снимљени у 3Д. Пошто се тржиште 3Д телевизије динамично и брзо развија, сматрамо да ћемо можда до краја године имати много више телевизијске продукције него сада.

Епоха 3Д телевизије тек почиње. Тешко да ће нова технологија у догледној будућности истиснути дводимензионалну телевизију на коју смо навикли. Сложићете се, гледати вести много је згодније без гломазних наочара. Али већ су се појавили први обрасци 3Д телевизора који могу да се гледају без наочара. А ускоро ће се у продаји појавити прве аматерске 3Д камере.

Извор: Глас Русије

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Да ли ће код нас овако нешто доћи и ако буде дошло да ли ћемо морати да гледамо телевизију са

овим наочарима мислим да ли је могуће да се гледа 3д тел. без наочара  89898989898989

Подели на овим сајтовима

само ми фали трећа димензија кад будем гледао хорор - да побегнем кроз прозор петог спрата  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

ма Медо ако и паднеш неће ти ништа бити јер ћеш ући у трећу димензију  0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Да ли ће код нас овако нешто доћи и ако буде дошло да ли ћемо морати да гледамо телевизију са

овим наочарима мислим да ли је могуће да се гледа 3д тел. без наочара  89898989898989

не мере без наочара.

друго је холограмска пројекција ...

Подели на овим сајтовима

Ја сам гледао на руском аеродрому (додуше без наочара) у 3д телевизор. Нон стоп је неки њихов авион летео, и то је била нека презентација, али док сам гледао био сам спреман да побегнем. Изгледало је као да авион удара у мене, нон стоп долази, долази и ништа на крају.

После тога ме болеле очи  0110_hahaha

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Istrazivanja su pokazala (a ja citao u SK) da je 3D izuzetno maltretiranje oka, i da se ne preporucuje nikako na dugacko, a kamoli stalno (kao sto je na TV)...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Istrazivanja su pokazala (a ja citao u SK) da je 3D izuzetno maltretiranje oka, i da se ne preporucuje nikako na dugacko, a kamoli stalno (kao sto je na TV)...

Гледаш, гледаш неко време нон стоп напр. 2 минс и одма почиње да боли ша мораш да се мало удаљиш па опет. Вањљда зато су наочаре

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Гледаш, гледаш неко време нон стоп напр. 2 минс и одма почиње да боли ша мораш да се мало удаљиш па опет. Вањљда зато су наочаре

не, наочаре служе као филтер који спаја слику.

оно што мозак добија из наших очију је ем обрнута слика наопачке ем две посебне слике из сваког ока коју спаја, обрће и приказује у уму.

тако наочаре служе као један додатни филтер између слике и очију да би могао мозак правилно да споји а очи неоптерећено прате.

пс. илузија је мислити да уствари гледамо слику коју очима добијемо, већ гледамо спојену и асоцијативну слику која је прошла и филтер емоција, не само разума.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...